Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Amatöörikilpailujen epäoikeudenmukaisuuksia
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kesän kilpailujen perusteella haluaisin kritisoida tai ihmetellä seuraavia ’kilpailusääntöjä’. Ja olisin kiinnostunut myös kuulemaan, onko niistä olemassa virallisia ohjeita, missä noista ohjeista päätetään ja miten niihin jopa voisi vaikuttaa: 1. Best ball eri kokoisin joukkuein: Kilpailumuotona siis 3-henkisin joukkuein best-ball kisa, mutta syystä tai toisesta jotkut joutuvat pelaamaan 2-hengen tai 4-hengen joukkueessa. Onko mitään ohjetta, jonka mukaan tuosta hyvitettäisiin tai rankaistaisiin, jotta tasapuolisuus säilyisi? 2. Osatasoitukset lähinnä scramblessa: Onko olemassa joku yleinen suositus, minkä kokoisia osatasoituksia missäkin pelimuodossa pitää käyttää? Ainakin 1/4-tasoitukset kun ovat ihan yhtä tyhjän kanssa eli sitten voisi mieluummin pelata suoraan scratchistä. 3. Tasatuloksien paremmuusjärjestys osatasoituksilla pelattaessa: Kun osatasoituksilla isomman tasoituksen omaavat häviävät jo kättelyssä enemmän, tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta että he vielä tasatuloksissakin automaattisesti häviävät paremman tasoituksen omaavalla joukkueelle. (Täysillä tasoituksilla tuo sääntö on ihan ok.)
Ainakin 1/4-tasoitukset kun ovat ihan yhtä tyhjän kanssa eli sitten voisi mieluummin pelata suoraan scratchistä.
Duodah, kyllähän se neljännes yhteistasoituksesta on sen verran plenty että IHan hävettää. Scramplessä kun sitä pallia on mahtollisuus kulettaa ympäri kenttää kahten henkilön voimin…
Ainoa oikeudenmukainen kilpailu tapahtuu ilman tasoituksia. Aina kun händärit ovat pelissä, homma on vain sellaista mukavaa pelailua, jolloin on ihan turha ottaa herneitä jos joku saa enemmän lyöntejä eteen kuin sinä.
Neljännestasoituksella tarkoitan 1/4 osaa keskitasoituksesta. Siis joukkue, jossa tasoitukset ovat 15, 20, ja 25, jossa summa on 60, mutta keskiarvo on 20, pelaa tasoituksella 5. Ja toinen joukkue, jossa tasoitukset ovat 2, 8 ja 11 eli summa on 21 ja keskiarvo on 7, pelaa tasoituksella 2.
Asia on juuri niinkuin Tuoppi opastaa meitä. Vaikka saisin satasen juoksussa 23 metrin asemesta 18 metriä eteen niin en silti paljon hehkuttaisi voittoa koko matkan juosseesta.
Tuopppi/Jyrkkä draw: Olette tietenkin ihan oikeassa. Vain ilman tasoitusta pelattavat kilpailut ovat ’oikeita’ kilpailuja. Mutta kun nyt on kehitetty tällainen tasoitusjärjestelmä mahdollistamaan tasaväkinen (olkoon vain leikkimielinen) kilpailu tasosta riippumatta, ja kun se on niin yleinen, kyllä siihen mielestäni olisi hyvä olla mahdollisimman hyvät yhteiset säännöt.
Eikö kukaan siis tiedä, onko olemassa jotain ohjeita/suosituksia ja mistä niitä saisi käsiinsä?
Tasatulosten ratkaiseminen pienemmän tasoituksen hyväksi:
– Miksi tarkalla tasoituksella 4,0 pelattu netto 70 on parempi kuin tasoituksella 4,1 pelattu netto 70, jos brutto on sama?
– Jos tasoituksella -3 pelattu netto 70 (=brutto 73) on parempi kuin tasoituksella -10 pelattu netto 70(=brutto 80), onko se myös parempi kuin tasoituksella +2 pelattu 71 (=brutto 69)?
Käytäntöä on perusteltu sillä, että se ’kannustaa alentamaan tasoitusta’. Tasoituskisat pelataan yleensä useammassa sarjassa. Kannustaako tasoituksella 18,0 pelaavaa (Joka voittaa kaikki tasapelit ryhmässä hcp 18-36) pudottamaan tasoitustaan se, että tasoituksella 17,9 häviää aina tasapelit ryhmässä hcp 0-17,9?
NimetönJos pelattaisiin pelkkiä ’oikeita’ eli scr-kisoja, eipä noita kisoja kovin paljon Suomen kentillä pelattaisi.
Jos pelattaisiin vain scr-kisoja, jäisi seurojen kilpalutulot kovasti pieniksi jne.
Tuoppi ja Jyrkkä Draw ne vaan haluavat unohtaa tasoitusjärjestelmän tarkoituksen… Ilmeisesti molemmilla on scr-menestystä plakkarissa kelpo tuloksilla?
Itsekin olen pari scr-ykköstilaa voittanut ja molemmissa tulos alkoi kahdeksikolla. En niitä osaa kovin merkittävinä saavutuksina pitää niitäkään.
Itse en pääse palkinnoille scratchissä. En halua kuitenkaan tulla palkituksi tasoituksellisissa sarjoissa. Toisaalta kilpailuun on kyllä aina mukava osallistua.
Mielipiteeni perustuu siihen, että Golf on yksi hienoimmista urheilulajeista. Urheilussa paras palkinto kuuluu parhaalle pelaajalle. Palkinnot ovat usein lisäksi arvokkaita. Tasoituksellisissa sarjoissa voittajaksi selviää se kenellä tasoitus on eniten pielessä suhteessa pelitasoon. Klubin tai kaveripiirien sisäiset leikkimieliset kilpailut ovat eri asia. Niissä tasoitukset ovat OK.
En ymmärrä miksi huonolle pelaajalle yleensäkään pitäisi antaa palkintoja? Golf saa lajina ihan ’pellepelin’ maineen. Scramblessa 1/4-tasoitus on mielestäni OK!.
Niin, tästä asiasta voi olla kahta mieltä. Ehkä jopa useampia mieliä. Arvioimatta lainkaan kenenkään menestymistä erityyppisissä kisoissa, puhumattakaan tuloksista.
Eiköhän se ole palkintonsa ansainnut, joka kisan on voittanut järjestäjän laatimien sääntöjen puitteissa.
Itse en ole kovin arvokkaisiin palkintoihin törmännyt, joten osallistumisiin kisoihin on ihan eri funktiot kuin palkintopöytä.
Voishan sitä scratchia pelata eri sarjoissa
0-12
13-21
22-36
tai ihan miten vaan.
’Rämpylääkin’ kannattas pelata vaan ilman tasoituksia.
Kommentteja alkuperäiseen kysymykseen:
1. Best ball erikokoisin joukkuein? Ei onnistu, ei ole mitään tapaa saada tasapuolisia tuloksia.
2. Kahden pelaajan scramblessa 10% tai enintään 1/4 pelaajien slope-tasoitusten keskiarvosta on mielestäni järkevä. Muuten suositaan korkeita tasoituksia.
3. Tasatuloksissa pienempi hcp ratkaisee, mikä kai pätee tässäkin.
—
Uusi pähkinä:
Usein kisoissa palkitaan myös best scratch. Onko mielestänne oikein että siinäkin tasatuloksen sattuessa ratkaisee hcp eli pienemmän slope-tasoituksen omaava voittaa? Näin todellakin toimitaan. Vasta jos slopet ovat samat, sitten vertaillaan viimeisen 9/6/3/1 reiän tulosta.
Jos pelataan ilman tasoituksia, niin silloin tasoitus on kaikilla sama eli 0.
IHan tosi?
Se kummalla on pienempi tasoitus voitta on golfliiton suositus. (tulee varmaan suoraan ohjelmasta)
Olisi älytöntä että hcp sarjassa toinen pelaa 2 ja toinen 30 tasoituksella että tämä 30 tasoituksella oleva voittaisi vaikka on lyönyt 28 kertaa enemmän.
Golfissa kuitenkin vielä lyönnit ratkaisee.
ROD: Tilanne, jossa kaipailin isomman tasoituksen suosimista oli sellainen, jossa itse kilpailussa oli osatasoitukset käytössä. Eli jos pelataan vaikka 1/2 tasoituksella ja tulos on 30 pistettä, niin se 2:n tasoituksella pelannut olisi täysillä tasoituksilla saanut 31 pistettä ja se 30:n tasoituksen omaava 45 pistettä (täyttä utopiaa) ja siksi kyllä tuo jälkimmäinen saavutus olisi mielestäni ’parempi’. Yksilökilpailuissa tuo tilanne on vain teoreettinen, koska osatasoituksia kaiketi käytetään vain joukkuekilpailuissa. Mutta niissä tuollainen tasatulos ei enää ole mitenkään teoriaa ja siellä siis kaipailin tuollaista tulkintaa.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Amatöörikilpailujen epäoikeudenmukaisuuksia