-
JulkaisijaArtikkelit
-
Aloitin lajin tänävuonna uteliaisuuttani ja kaikki meni ihan hyvin tasoitus putosi 28:aan ja kierroksia tuli joku 20 kolmella eri kentällä mutta…mutta green cardia suorittaessa neuvottiin että kannattaa käydä viikkokisoissa niissä oppii säännöt sekä pystyy seuraamaan paremmin lajia hallitsevien peliä OIKEIN !! Menin sitten yhteen bistebogy kisaan ihan keltanokkana ja aloitin hyvin par 1reillä ja reikä itselle, tasoitus oli silloin vielä 54 noh olipa sitten se parempi pelaaja joka osasi säänöt ja tiesi mitä kentällä tehdään ja mitä pitää olla mukana, olin ollut niin tyhmä alottelija että en ollut ostanut greenihaarukkaa joka oli kentällä pakollinen, jolloin tämä ystävällinen ja opettavainen singlepelaaja ilmoitti ystävällisesti että jos meinaat jatkaa peliä menet ostamaan kyseisen kapistuksen. Noh minähän tein niinkuin neuvottiin, tosin kisa pilalla ja joka hetki mietin että mitähän viä puuttu ja mitä taas teen väärin ja onko kaikki menny sääntöjen mukaan. Olin tuloksissa keskivaiheilla ja tasoitus ei tippunut mutta jotain opin, ei enään kisoihin se ei palvele eikä edistä sitä miksi lajin pariin tulin. Harrastuksena golfin pitää antaa minulle ulkoilua ja itsehillintää, olen tyytyväinen jos voin kiertää radan suuttumatta itselleni ja jos tulos on viä hyvä on päivä täydellinen. Olemmekin puhuneet kavereiden kanssa näistä viiko kilpailuista joissa arvotaan pelaajat kategorien mukaan että olisi parempi jos saisi itse valita vastapelurit niin että nämä töykeät ja tärkeät yksilöt saisivat pikkuisen näpeilleen kun kukaan ei halua pelata heidän kanssaan tai jäisivät valinnoissa viimeiseksi. Peleistäkin tulisi hauskempia kun olisi tutut pelikaverit ja kritiikki olisi paljon asiallisempaa…Kaikki kuitenkin sääntöjen sallimissa rajoissa niinkuin kuuluu. Niin se on pikkuasiat saattaa hermostuttaa pelaajan joka sitten lopettaa harrastuksen sekä kertoo kavereille kuinka turhantärkeiden ihmisten laji se on…kukaan ei toivo lajille negatiivista julkisuutta nyt kun harrastajamäärät on muutenkin kasvussa joten ottakaa nyt niissä viikkokisoissa huomioon keltanokat ja auttakaa niitä älkää tuomitko.
Aloittelijan silmin minäkin katselin tämän kauden meininkiä golfkentillä. Taustalla 25 vuotta tennistä ja luja vakaumus, että niin kauan kuin joten kuten osuu liikkuvaan palloon, ei kannata paikallaan olevaa palloa alkaa takomaan.
Aloitimme kuitenkin koko perheen voimin. Itselleni ja 13-vuotiaalle pojalleni kertyi molemmille ehkä noin 30 kierrosta Suomen eri kentillä, ja käytiinpä lomamatkalla kiertämässä muutama kenttä Ranskassa ja Tanskassakin.
Yhden kauden kokemusten perusteella olen vakuuttunut, että 99 prosenttia golffareista on todella asiallista, mukavaa ja letkeää joukkoa. Pelataan hyvällä huumorilla, mietitään yhdessä, mitä sääntökirja tästä asiasta sanoikaan jne.
Mutta aina löytyy joukosta se yksi prosentti, omaa kireyttään kanssapelaajiinsa purkavat niuhoniilot ja omatekoiset sääntöekspertit, jotka käyttäytymisellään aiheuttavat ympäristölleen turhaa mielipahaa.
Golfin etikettisäännöt ovat järkeenkäypiä, ja niitä tietenkin on noudatettava. Näissä etikettiasioissa vain korostetaan turhan paljon itse sääntöjä eikä etiketin perusfilosofiaa, huomaavaisuutta ja tervettä järkeä.
Jos kaverilta on unohtunut greenihaarukka toisten housujen taskuun, niin minusta etiketin mukaista on lainata kaverille haarukkaa siksi kunnes mennään ekan ysin jälkeen klubitalon ohi, ja kaveri voi käydä ostamassa itselleen uuden haarukan. Voi olla jonkun sääntöpykälän vastaista, mutta ainakin minusta oikeuden mukaista.
Kävin kesän aikana parit kilpailut enkä onneksi törmännyt näihin niuhottajiin. Päinvastoin, kun yksi ryhmästämme asetteli tikkua vahingossa parikymmentä senttiä tiiauslinjan etupuolelle, kokenut merkkari vihjaisi heti, ’varo ettei mene putti pitkäksi’. Pilkunviilaaja olisi antanut kaverin lyödä ja merkannut rankkarit.
Huonommin kävi perheen juniorille, joka oli asettunut lyömään palloa vesiesteestä ja maila oli hipaissut heinikkoa. Merkkarina toiminut noin nelikymppinen singelipelaaja oli vahtinut kärppänä ja kiljaissut ’Osui. Kaksi!’ Pojalla meni koko kierros penkin alle eikä häntä sen jälkeen paljoa lohduttanut, että merkkari oli ollut väärässä.
Olisiko niin, että tämä, kenties omaan paikalleen jymähtäneeseen kehitykseensä tai nalkuttavaan puolisoonsa turhautunut yksi prosentti golfin harrastajista pääsee toteuttamaan itseään juuri viikkokilpailuissa?
Mutta emmehän me anna näiden tyyppien pilata harrastustamme. Käydään kisoissakin ja jos näihin tyyppeihin törmää, parasta on käydä heitä vastaan heidän omilla aseillaan. Opetellaan sääntökirja mahdollisimman tarkkaan ja pidetään päämme – kohteliaasti mutta päättäväisesti. Tarvittaessahan voi pelata pallon uudestaan ja antaa kiistan kilpailun johdon ratkaistavaksi.
Token kanssa olen samaa mieltä siitä, että varsinkin aloittelijoiden kohdalla olisi syytä noudattaa kohtuullista joustavuutta ja toleranssia. Jos nuori tai muuten aloitteleva pelaaja on tietämättään rikkomassa jotain sääntökirjan sivulausetta ilman että tarkoitus on pelata filunkia, niin mielestäni siitä pitäisi vihjaista mieluummin etukäteen kuin merkata vahingoniloisena rankkareita.
Itsekin tänä kesänä aloittaneena olen oppinut ainakin sen, että pelikaverit suorastaan hehkuvat onnesta kun saavat ’paimentaa’ uutta tulokasta sadoin erilaisin neuvoin ja ohjein. Ilmeisesti aloittelija joukossa kohottaa muiden itsetuntoa. Yli 50 kierrosta kesässä kiertäneenä olen saanut näistä tarpeekseni. Ensimmäisten kierrosten jälkeen olin aivan sekaisin, mitä se pro minulle neuvoikaan kun täysin päinvastaisia ohjeita satelee pelaajilta, jotka selvästi lyövät itse väärin pallonsa aivan minne sattuu. Joka paikassa toitotetaan, että hyvään golfkäyttäytymiseen kuuluu, ettei neuvota muita pelaajia elleivät he itse pyydä sitä. Tämä aloittelijaa kummastuttaakin, eivätkö pelikaverit arvosta aloittelijoita kun näyttää että heitähän voi kohdella miten vain? Raivostuttavinta turhat neuvot ovat silloin, kun olet itse jo keskittymässä bunkkerilyöntiin, muut ovat hiirenhiljaa…sitten joku ukko möläyttää kiukkuisesti ’avaa sitä lapaa enemmän…vieläkin enemmän, KUNOLLA!’
Täytyy sanoa, että laji kuin laji, niin aina löytyy näitä ’ärsyttäviä’ pelaajia. Kukas meistä on täydellinen :-).
Mutta täytyy sanoa, että itse pelaan kilpailuissa mielelläni samantasoisen kaverin kanssa tai vaikkapa huomattavasti paremman kanssa kuin aloittelijan kanssa.
Eli jos ongelmana oli (muittenkin kirjoituksissa) se, että singeli/paljon pelannut pelaaja ikäänkuin sorsii ja niuhottaa/opettaa säännöissä/pelissä, niin ei se ole mukavaa, ainakaan kisoissa kun pelaa aloittelijan kanssa ja hän sanoo joka lyönnin jälkeen, että ’mahtava lyönti!’. Lyönti saattaa olla aloittelijan mielestä hyvä mutta singeli pelaajalle ihan jotain muuta.
Itse käytän säästeliäästi kehuja kentällä, ettei se kärsi inflaatiota.
Mutta missä menee se kultainen keskitie? En tiedä.Tuttujen kanssa tätä ongelmaa ei ole kun tietää heidän lyöntissä.
Mitä tuohon griinihaarukkaan tulee, niin eikös jokaisella olekin bägissä muutama extra kappale jonka voi antaa kierroksen ajaksi sen unohtaneelle.
Terveen järjen käyttö sallittu ja maalaisjärjen käyttö jopa suotavaa.
Aloittelijoilla on varmasti sopeutumisvaikeuksia golfissakin, mutta Token esimerkki on aika huono tässä yhteydessä. Tokelle näyttää menneen herne nenään lähinnä siksi, että kanssakilpailija kertoi hänelle griinihaarukan olemassa olosta.
Ei se ole nipottamista tai turhantärkeyttä, jos kertoo aloittelijalle, että jäljet pitää aina korjata viheriöllä. Tosin voi opettaa käyttämään vaikka tiitä jälkien korjaamiseen, ellei itsellä ole lainata griinihaarukkaa.
Token vuodatuksesta saa kuvan, että häntä ei kiinnostaisi kanssapelaajia huomioon ottava golfetiketti. Jos Toke edustaa tyypillistä aloittelijaa, ehkä greencard-opetuksessa ja -kokeessa olisikin syytä painottaa entistä voimakkaammin golf-etiketin ymmärtämistä?
Ymmärrän single-pelaajan reaktion greenihaarukasta kilpailussa kanssapelaajalle, jonka hcp on 54. Ei pitäisi sijoittaa edes opetusmielessä singleä ja 54:sta samaan ryhmään kilpailussa. Singlepelaaja haluaa keskittyä kilpailussa omaan peliinsä, eikä aloittelijan holhoamiseen. Golfia aloittelevan ei välttämättä kannata aloittaa uutta harrastustaan heti kilpailemalle. Säännöt ja etiketit tulevat kyllä tutuiksi ajanmyötä muutenkin kenttää kiertämällä.
Olen huomannut että kirjotukseni on herättänyt ristiriitaisia tunteita, mikä on tietysti hyvä.
Tarkoitukseni ei ole ollut missään nimessä loukata ketään olen vain antanut mielipiteen siittä mitä kesällä koin, ’Toisetkin huomioon’ kirjoitti että taidan olla tyypillinen aloittelija. Juu kyllä ikää on niin paljon ettei maallista mammonaa voi lajista enään odottaa ja ’olympialaisetkin’ taitaa jäädä väliin KUN laji joskus sinne asti menee.
Mietin vaan että mikä on tyypillinen aloittelija?
Singlen mielestä ei 54 saisi missään nimessä laittaa samaan ryhmään koska hän haluaa nauttia pelistä eikä holhota aloittelijaa…Tämä tukisi sitä että saisi valita pelikumppanit viikkokilpailuissa tietysti niin että ei koko kesää pelattaisi samassa porukassa vaan kierrätettäisiin jollain konstilla.
Greencaard opetuksesta sanoisin että se on hyvässä kantimissa ja läpileikkaus jo sinänsä varmasti antaa kuvan mitä tuleman pitää, mutta koska kehoitetaan mennä pelaamaan kokeneiden kanssa viikkokilpailuihin niin miksi ’tässä ehdotus seuroille’ Kerran kuussa tai pari kertaa kaudessa tehdä näin.
Pelataan aloittelijoiden viikkokilpailu missä jokaiseen ryhmään tulee single tai joku joka hallitsee todella kaikki säännöt pelattaisiin normaali peli ja epäkohdissa katsottaisiin säännöistä mikä on toimenpide merkattaisiin rankut ja peli jatkuisi, kaikki saisivat kilpailla, oppisivat, palaute olisi asiallista ja niiden jotka eivät halua pelata alottelijoiden kanssa ei tarvitsisi tulla sinne pilaamaan päiväänsä.Niin se on tietysti tuo aika ja tahto seuralta mitä halutaan ja että löytyykö sitä, tuo edellinen kuuluisi periaatteessa greencard opetukseen, mutta kutsuttakoon tätä jatkokoulutuksena kilpailemiseen tämä varmasti ainakin palvelisi junnuja, olisi varmasti KK:n junnunkin tälläaisessa tapahtumassa kivempi aloittaa uransa ja mikä parasta näitten kisojen jälkeen ei tarvitsisi parempien enään ’holhota’ aloittelijoita koska perus asiat olisi viälä paremmin hallinnassa.
Minä toivotan kaikille nyt Jouluja ja hyvää tulevaa pelikautta ’pysyköön pallonne väylillä’
Turha niuhottaminen kentiltä pois! Jälkien korjaaminen griinillä on golfkäyttäytymisen ehdottomasti tärkeimpiä (kentän kunnon ja pelinautinnon kannalta tärkein…) elementtejä, mutta eiköhän tämä kyseinen Token pelikaveri olisi voinut opastaa korjaamaan tiillä. Ja haloo, tuskin HCP 54 edes saa aikaiseksi niitä pallonputoamisjälkiä. Usein jälkien korjaamattomuudesta syytetään vieraspelaajia ja aloittelijoita, mutta eihän se ihan niin mene.
Monet aloittelijat stressaavat jopa liikaa säännöistä ja etiketistä, esim. pelinopeudesta (jos kävelee reippaasti ja on valmis omalla vuorollaan, homma toimii). Toki ne ovat tärkeitä asoita, mutta (lähes…) kaikki oppivat ajan kuluessa. Kokeneemmat pelaajat, muistelkaapa itse miten kädet tärisi ensimmäisillä rundeilla. Mitä viikkokisoihin tulee, käykööt siellä ne jotka siitä ilmapiiristä nauttivat (siis ne, joita tasoitushuijarit ja tosikot ei häiritse). Oman hauskan peliseuran kerääminen mielestäni parempi vaihtoehto, mutta kukin toimikoon mieltymystensä mukaan.
Summa summarum, rentoutta kentälle! – Ja kaikilla oli niin mukavaa…
Token huomio on aivan oikea. Tässä lajissa ihannoidaan ’ singelipelaajia ’. Heille on kaikki mahdollista ja jopa luvallista. Itse olen pelannut useita vuosia ja kaikkein ikävimmät kierrokseni olen pelannut juuri ’Singelien ’ kanssa. He ovat maailman napa ja kaiken asiantuntijoita. Mielestäni jos on taitava ja hyvä pelaaja, olisi syytä antaa myös sen ’ huonon 54 ’ nauttia pelistään. Ei kai kukaan lähde kentälle mieltään pahoittamaan…varsinkaan pelatessaan taitavampien kanssa. Singelien on syytä myös muistaa, että myös SE 54 on maksanut maksunsa ja haluaa nauttia OMASTA pelistään…kenttiä eivät omista Singelit! Kaikki eivät yllä singeliin, eivätkä välttämättä edes tähtää siihen vaan ainoastaan pelistä nauttimiseen.
Taitava pelaaja opastaa..siis EI neuvo… korkeamman tasoituksen omaavaa pelaajaa. Onneksi on myös tällaisia pelaajia.
Joka lajissa on pelaajia, joilla on ’pissaa päässä’ ja joiden on jollakin tavalla päästävä pätemään. Tämä singeli, joka kyykytti sinua Toke, ei varmasti edusta keskiverto singelipelaajaa, mutta kukin taaplaa tavallaan eikä sinulta onneksi mennyt kuin yksi kierros pilalle.
Minä olen sinun mielestä eri mieltä siitä, etteikö kilpailuihin kannattaisi osallistua. Itse en ole ottanut osaa viikkokilpailuihin vaan kilpailukalenterissa oleviin tapahtumiin, jotka ainakin itselle koen varsin mieluisiksi tapahtumiksi. Tämä on yksi tapa tutustua uusiin kenttiin ja pelaajiiin eri puolillla Suomea. Koen tämän myös itselleni ainoaksi paikaksi mitata kunnolla osaamistani. Myös se, että olen joutunut pelaamaan parempien kavereiden kanssa on ollut kivaa, koska silloin olen huomannut sen, missä olen heikompi ja myös sen, että on niitä huonoja päiviä muillakin.
Se mikä minua mättää kilpailuissa on se, että joskus peliseuraan on tullut pelaaja, jolla on reppu pullollaan kaljaa ja toiseksi se, että sääntöjä ei osata tai ei haluta noudattaa, vaan yritetään soveltaa niitä itselle parhaimmalla tavalla.
Jos minulla olisi mahdollisuus vaikuttaa asioihin, haluaisin, että niillä rei’illä, joissa on vettä tai muuta vastaavaa, niin tiiauspaikalle väyläkartan viereen laitettaisiin tietoa myös näistä vaikeista säännöistä joko niin, että siellä ne on tekstimuodossa tai sitten on mainittu sääntökirjan sivu, josta ne löytyy. Se saattaisi nopeuttaa peliä ainakin joskus.
Toinen asia, jota on pakko kommentoida ja joku toinenkin teki sen jo aikaisemmin, on se, että tutkimuksien mukaan oman seuran pelaajat ovat niitä, jotka eivät korjaa pallon alastulojälkiä eikä siivoa bunkkereita eikä vieraspelaajat, joita yleensä syytetään.
Kun pelataan kilpailuja, niin niissä yleensä startteri on se, joka tarkistaa onko kaikki varusteet mukana. Se ei kait kuulu muille, mutta ehkä seurojen sisäisissä kisoissa tehdään toisin.
Mitä mieltä muut pelaajat ovat näistä 9 reiän jälkeisistä taukopaikoista?? Itse pelasin syksyllä NordCenterissä rundin ja 9:n taukopaikan edessä meidän ryhmän eteen (2 pelaajaa) lähti neljän pelaajan ryhmä, joka oli kuulemma vetänyt muutaman pullon viiniä ennen starttia ja viimeisistä yhdeksästä reiästä tuli yhtä helvettiä, kun emme päässeet ohi ja näillä neljällä herralla oli joka lyönnin jälkeen tarve mennä keskustelemaan toistensa jälkeen. Sinä päivänä ei kyllä pelannut valvonta ja dokaaminen kesken pelin ei ainakaan minua miellytä. Jossain vaiheessa nämä kaverit oli alkaneetkin pelaamaan scramblea ja menihän se raivo sitten lopulta ohi ja lyötyinä sopeuduimme rooliimme.
Koska pelikausi jo kolkuttelee oven takana, toivotan kaikille paljon lyöntejä tulevana kautena.
Lue lisää: Golfpiste
Meidän pro vaati green card pelikoetta suoritettaessa, että greenihaarukka on oltava jokaisella mukana. Tuskin kukaan siitä poruksta sitä silloin tarvitsi käytää, mutta etiketti mikä etiketti…
Se että kokeneempi pelaaja on ottanut tavakseen valistaa häntä kokemattomampia/huonompia pelaajia koko ajan, ärsyttää yleensä kaikkia peliseurueeseen kuuluvia. Joillakin on vain tarve päteä neuvomalla. Erityisen huvittavia/ärsyttäviä ovat tilanteet, joissa avioparin mies neuvoo vaimoaan kuinka sitä pelataan. Yleensä neuvoja ei itse sovella omia neuvojaan, vaan etsii palloaan metsästä ja samaan aikaan vaimo on keskellä väylää. Neuvoja ja kommentteja tulisi antaa säästeliäästi, vain kun pelaaja neuvoa kysyy.
Tunne itsekkin singelitasoisia pelaajia, jotka eivät halua pelata aloittelijoiden kanssa, koska oma pelirytmi sekoaa aloittelijan pallojen jatkuvaan etsimiseen. Heiltä helposti unohtuu, että joskus hekin olivat hapuilevia aloittelijoita.
Vielä kommentti peliseurasta (singel vs. ’muut’): Jos ei aloitteleva halua singeleitten kanssa pelata tai sitten singeli aloittelijoiden tai ylipäätänsä vähemmän pelanneiden, miksi tällaisia ryhmiä sitten muodostetaan? Kyllähän caddiemasterilta voi aina kysyä mahdollisen peliseuran tasoitukset. Mitä kisoihin tulee, kummastuttaa seurat missä pelaajia ei jaeta jonkinlaisiin tasoitusryhmiin ennen arvontaa.
Singelpelaajana hiukan ihmetyttää ja yllättää se, miten pettyneitä suurin osa kirjoittajista on singelpelaajien käyttäytymiseen. Väitän, että suurin osa tuntemistani singelpelaajista ei moiseen esim. vähemmän pelaavia vähättelevään käyttäytymiseen ole syyllistynyt. Totta kai sellaistakin varmasti joukkoon mahtuu, mutta ei kai ihan tässä mittakaavassa?!
Aloitteleva pelaaja voisi ottaa oppia enemmän pelaavalta (singeli tai ei) esim. peliripeydestä., sääntötuntemuksesta, etiketistä ym. kokemuksen kautta opitusta. Osa singeleistä puolestaan voisivat oppia vähemmän pelanneilta ainakin sen, ettei aina tarvitse ottaa niin tosissaan. Toki tosikkomaisuuteen syyllistyy turhan moni pelitasosta riippumatta. Peli pitää ottaa ’sopivan’ tosissaan muita pelikavereita kunnioittaen, mutta huumoria ei saisi unohtaa. Golf on vain peliä…
Tomas Hill puhuu asiaa kun puolustaa singeleitä. Ei se tasoituksesta ole kiinni jos sattuu hankalaa peliseuraa. Hankala peliseura saattaa monesti pelata juuri sinun omilla mailoilla 😉
Itselläni on eka kesä, 100 kierrosta ja parisataa pelikaveria takana. Joukossa ei ole ketään, jonka kanssa en lähtisi uudelle kierrokselle. Näin siis Oulussa.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)