Aihe: Aloittelijan kehityskäyrä - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

Aloittelijan kehityskäyrä

Etusivu Foorumit Yleistä Aloittelijan kehityskäyrä

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Aloitin golfharrastukseni kuukausi sitten. Ostin keskitasoisen rautasetin ja liityin jäseneksi paikalliseen golfseuraan. Koska pelikautta oli liittyessäni enää maksimissaan pari kuukautta jäljellä, asetin hcp tavoitteekseni 36 alituksen. Nyt se on 33 ja hyvänä päivänä (toivottavasti vielä tämän syksyn aikana) menee myös 30 raja rikki. Olisi hauska kuulla myös kokeneempien pelaajien kehityskertomuksia. Kuinka nopeaa kehitystä on lupa odottaa? Mihin asetan realistisen tavoitteeni ensi kautta ajatellen? Olen 23-vuotias. P.S. Tänään tein ensimmäisen birdieni par 3:lla..:)

    Riippuu pitkälti kuinka paljon harjoittelet ja onko sinulla luontaisia lahjoja golfin suhteen. Minä pudotin tasoituksen ensimmäisellä kaudella 23:een, tavoite oli alle 20:n. Ensimmäisen kauden kierroksia oli ’vain’ 48 + n. 20 kierrosta par-3 harjoituskentällä.

    Huomattavasti parempiakin esimerkkejä löytyy, pelikaverini aloitti vuosi sitten, pelasi noin 60 kierrosta ja tasoitus oli kauden lopussa alle 12 (nyt 8). Harjoittelukin hänellä oli minimaalista, hänelle oppiminen oli helppoa (lahjakkuus). Kaveri ei ollut edes tarttunut golfmailaan, ennen kuin vein hänet kipinäkierrokselle. Me muut lahjattomat joudumme harjoittelemaan paljon, päästäksemme tuolle tasolle…

    Toinen ääripää on eräs kaveri, joka on tahkonnut kaksi täyttä kautta ja tasoitus junnaa päälle 40:ssä. Hänelle tasoitus tosin ei ole itsetarkoitus, vaan hän pelaa omaksi ilokseen.

    Älä turhaan jännitä sen tasoituksen kanssa.

    Händärin kehittyminen on hyvin yksilöllinen prosessi. Jos nyt haluat vertailukohtia, niin ekana kesänäni (22-vuotiaana) tiputin omani 23:een, minkä jälkeen 20:een. Yksi tuttu tiputti ekalla kierroksellaan 22:een, ja samana kesänä n 15:een (mistä se ei sitten moneen vuoteen ole liikahtanutkaan). Toinen on pelannut kymmenkunta vuotta hilaten sen pikku hiljaa 24:een. Riippuu peli- ja harjoitusmääristä, motorisesta lahjakkuudesta, jonkin verran fyysisestä voimasta ja ’pallosilmästä’. Jonkin verran jopa kotikentän slopen oikeudenmukaisuudesta. =)

    Jos oikeasti sen hcp:n pudottaminen on sinulle prioriteetti #1, niin muista että 80% tasoituksesta tulee lähipelistä. (lähde: The Dave Peltz Short Game Bible)

    Onneksi olkoon kaverillesi joka pudotti tasoituksen ensimmäisellä kierroksellaan 22:een

    Tasoitus 54

    tasoitus putoaa seuraavasti

    ryhmä 6 1lyönti

    ryhmä 5 0,5 lyöntiä

    ryhmä 4 0,4 lyöntiä

    Eli 54 – 18*1 = 36

    36- 18*0,5 = 27

    27-12*0.4 = 22,2

    Eli Brutto tulos 126-18-18-12= 78

    Kaverista on varmaan tulossa seuraava kansainvälinen huippumme vai olisiko tekstissä pieni virhe

    Kuten muutkin ovat jo kertoneet, on kehittyminen hyvin yksilöllistä. Itselläni meni hieman yli 3 vuotta päästä 1. tasoitusryhmään (silloin 5). Seuraavan 8 vuoden aikana tasoitus on tippunut 1,5:een. Tosin viimeiseen viiteen vuoteen en ole harjoitellut talvella lainkaan.

    Omasta mielestäni tasoituksen tiputtaminen 54->5 on helpompaa kuin 5->0 (tai ainakin minulla se on ollut hyvin hankalaa, kun ei ole vieläkään onnistunut 😉

    P.S. Tasoituksen tiputtaminen ensimmäisellä kierroksella 22:een ei ole aikaisemmin ollut mahdotonta, sillä kerroin ei muuttunut tasoitusryhmien välillä. Eli jos pelasit ensimmäisen kierroksesi 22 yli, oli tasoituksesi suoraan 22.

    Mietitäänpäs nyt vielä vähän. Tuo oli aikana, jolloin tasoituksen muutos laskettiin vielä lähtöryhmän mukaan. Eli kun 54:stä lähdettiin, niin tasoitus putosi 1,0/piste, loppuun asti!

    Tällöin:

    54 – 22 = 32 lyöntiä alle tasoituksen.

    eli

    36 + 32 = 68 pistettä.

    Oletetaan slope 54:

    72 + 54 – 32 = 94 lyöntiä, mikä on punaisilta IMO ihan mahdollinen. Pistebogey vielä mahdollistaa huonommankin lyöntipelituloksen, eliminoiden aloittelijalle hyvinkin todennäköiset katastrofireiät.

    Ja tämä oli siis eka kierros kun tämä tyyppi pelasi _tasoituskierroksen_. Jotkut oikeasti käyvät harjoittelemassa ja pelaamassa par3-kenttiä ennen kuin rupeavat ’oikeasti’ pelaamaan.

    Toivottavasti tämä helpotti ahdistustasi siitä, että joku on ottanut golfuralleen vauhdikkaamman startin kuin sinä.

    Vanhalla tasoituksen laskutavalla oli mahdollista pudottaa tasoitus helposti 22:een. Mutta voidaanko puhua aloittelijasta, jos kiertää ennen tasoituksen laskua esim. vuoden/pari vain par-3 kenttiä. Minun kanssa samaan aikaan green card-kokeessa oli kaveri, joka oli pelannut harjoituskentällä 5 vuotta! Kokeen vastaanottanut pro määräsi tälle ’aloittelijalle’ tasoituksen 14, johon hän välittömästi pelasikin.

    Kortin suoritin viime kauden lopulla. Tänä keväänä aloitin 54:stä ja n. 35 kierroksen jälkeen tasoitus on 20.4. Rangella palloja on tullut lyötyä n. 50 kopallista ja harjoituskentällä vietetty aikaa n. 10h.

    Tasoitukseen vaikuttaa selvästi eniten lähipelin lyöntien määrä, joskin tasoitus lähti putoamaan, kun lopetin draiverin käytön kentällä.

    Tavoitteesi voit laittaa hyvinkin korkealle, jos käytät paljon aikaa lyöntiharjoitteluun. Terve nuori mies pudottaa halutessaan parissa kolmessa vuodessa tasoituksen singeliin.

    Seurakaveri on pelannut 4 vuotta ja tasoitus on 4 ja ikää 16v.

    Joku nyt Tourilla pelaava aloitti yli kolmekymppisenä ja pudotti ekana vuonna tasoituksen 5:een.

    Linkistä löytyy suomalaisten tämän vuoden kehityksiä.

    http://diary.suomengolflehti.fi/pls/golf2p/glf_oraopen.topn?i_N=100

    Alotin tasan vuosi sitten syyskuun lopussa täysin noviisina. Tokokuussa sain heti tasurin 36:eeen

    Nyt se on 25, pelaan jotakuinkin säännöllisesti tasuriin, peli kertoja tulee kerta tai kaksi viikkoon. Vaikeuteni on onneton puttipeli, putteja tulee 35-40 kpl per kierros ja kunsiihen yhdistetään pari kolme epäonnistunutta chippiä 20-30 metristä,

    ei tasuri paljon enää laske kuin lähipeli harjoittelulla.

    Ensi kautena tavoittelen 15-16 tasoa.

    Jos pelaat lähes joka päivä ja käyt pron tunneilla

    singeli on kohtuullisilla lahjoilla nopeastikin haarukassa…malttia.

    Spooni on ainoa puumailani.

    Voisi kertoa lohdutukseksi muille, että hitaampiakin kehityskäyriä on.

    Ensimmäinen vuosi 54>45

    Toinen 45>36

    Kolmas 36>28

    Kuluva 28>22

    Aloittaessa ikää oli 50 paremmalla (tai oikeastaan huonommalla) puolella. Nuo hurjat kehityskaaret onnistuvat junnuilta ja nuorilta, etenkin jos mailapeli- tai palloilutaustaa.

    Moi,

    Hitaampikin kehitys on mahdollista – oma motiivi, opetus ja ajankäyttö vaikuttavat takuuvarmasti händärin alenemiseen. Ja joskus sattumakin.

    Suoritin Green cardin toukuun lopussa. Ekalla tasoituskierroksella händärini tippui 54:sta 46:een. Heti juhannuksen jälkeen lähdin reissuun (ilman mailoja) ulkomaille, josta palasin elokuun alussa takaisin Suomeen. Tällöin pelasin muutaman kierroksen händäriini, mutta harmittavasti elokuun puolivälissä mursin muutaman kylkiluun, minkä vuoksi en ole päässyt pelaamaan yli kuuteen viikkoon. Jos säät tai kylki vielä mahdollistavat pelaamisen, niin tarkoitukseni on kiertää muutama kierros lokakuun alussa.

    Ei se singeli ole mikään saavutus. Eikä se ole suurenkaan työn takana. Kun vain harjoittelee järkevästi ja jatkuvasti ja säännöllisesti niin kaksi vuotta aloittamisen jälkeen pitäisi olla jo 5-8 tasoitus. Sitten vasta kun pääsee 1ryhmään . lähelle tasoitusta 1. Siihen tarvitsee jo vähän pelata. ei kaikkien tietenkään.

    Mielenkiintoinen laji tämä golf. Aloittelijana tuntee paineita ( korvien välistä kai se johtuu ) tasoituksen pudottamisesta sekä oikeasta swingi-tekniikasta ja lyöntien pituudesta. Suoritin greencardin 8/01 jolloin pelasin yhden kierroksen.

    Kesällä 2002 n 15 kierrosta, tasoitus on nyt 47 !.

    Mielestäni kehitys on ollut aivan liian hidasta. Joten

    olen päättänyt mennä pron luo tekniikkaa opettelemaan, sillä vahvimmat puoleni eivät ole liikunnallisia ja lyöntiiä joutuu liikaa ’ hakemaan’.

    Mitäs mieltä olette kehityskäyrästä onks vielä toivoo vai laitetaanko mailat myyntiin goflpörssiin ?

    Tuohon tasoitukseen sanoisin että vain ottamalla osaa kisoihin tai merkkaamalla klubilla että nyt on tasoituskierros joka kerta niin tasoituksesi on oikealla tasolla. Olen pelannut kymmeniä kierroksia eri kentillä ja eri tasoituksen ilmoittaneiden kanssa ja tullut siihen tulokseen että….olemme vain ihmisiä ja jos joskus saat tasoituksen laskemaan..alle jonkun rajan niin siitä pidetään kiinni puheissa kynsin hampain..jopa 5 vuotta vanhoja hcp-tietoja esitellen..

    Kaikki kokeneet golffarit tietävät että joskus se toimii ja toisinaan sitten ei..

    Kannatan nykykäytäntöä jossa vähintäin 5 korttia on vuoden aikana jätettävä…mutta kun sekin joskus ei puskurivyöhykkeen takia ole silti ihan meillä pelaajilla kondiksessa..siis meinaan HCP.

    Dont worry be happy jos olet saanut noinkin paljon tasoitusta putoamaan mutta ota lappu rintaan ja thats it..tiedät tasosi juts..kuten savolaisen löylyneuvos tai tanskan konsuli sannoopi..

    Oon pelannut kaksi kautta ja tasoitus on 13.

    Eka kesänä tasuri tippui 20,6. En ole harjoitellut kummemin, mutta mailapeli taustaa on monista lajeista…

    Suoritin gc 6/02 ja sen jälkeen olen saanut taakse 5 täyttä kierrosta ja 3 puolikasta (tämä kesä meni aloitellessa ja johtuen perhesyistä olen pelannut todella vähän). Harjoittelualueilla on tullut sitten viihdyttyä enemmän. Tasoitus on nyt kuitenkin 30,5, tavoitteen oltua 36> eka kesänä, joten olen ihan tyytyväinen – ensi kesälle on sitten kovemmat tavoitteet eli 20>

    Tuntuu kuitenkin siltä, että tähän asti on päästy ’luonnollista’ tietä ja jatkossa joutuu varmaankin harjoittelemaan kovemmin. Ei muuta kuin tsemppiä syksyn peleihin!!

    Tasoitus tippuu 23,4:ään 8 kierroksen aikana. Kierroksilla jokainen vähänkin epäonnistunut lyönti harmittaa ja saa verenpaineen nousemaan. Birdie putti meni per..le ohi. Ainoa ilo, tasoitus laski, kierroksen jälkeen.

    Ei kannata miettiä tasoituksen tippumista se kyllä tippuu itsestään niin kuin sen kuuluu. Pääasia että nauttii lajista kokonaisvaltaisesti, silloin monesti myös pelaa taitojensa mukaan.

    Mr tiile sanoisin, että katsopa nyt kausi pari. Pron luona kannattaa käydä, mutta valitse sellainen, jonka luokse voit mennä myös jatkossa.

    Ensimmäisinä vuosina sain opetusta eri prolta ja kävin talvella Vierumäellä.

    Yhtä tyhjän kanssa, koska jokaisella prolla oli oma toisesta poikkeava lähestymistapansa.

    Viime talvena seura järjesti talvivalmennusta saman pron ohjauksessa, kestävää tulosta syntyi. Pro rakensi vaihe vaiheelta jokaiselle omannäköistä lyöntiä, korjasi yhtä virhettä kerrallaan. Toukokuussa tasoituksesta lähti reipas viipale ja mikä parasta, tunsi jossain määrin hallitsevansa pelaamistaan.

    Olisi ehkä kesällä pitänyt ottaa tunti n. kerran kuussa, koska loppukesää menenssä lyönti alkoi ns. kadota.

    Mutta pitkäjäntesiyys kannattaa aivan varmasti.

    Tervehdys!

    Suoritin greencardin vuoden 2000 syksyllä ja kyseisenä kautena en pelannut kuin muutaman harjoitus par 3 kierroksen. Keväällä liityin jäseneksi golfseuraan ja pelasin kesän aikana noin 30 kierrosta ja sain tasoituksen tippumaan 18,1:een. Rangella harjoittelin pari kertaa viikossa kopallisen palloja.

    Tällä kaudella olen pelannut noin 45 kierrosta ja olen saanut tasoituksen 10,6:een. Rangella on lyöty palloa pari kertaa viikossa.

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Aloittelijan kehityskäyrä

Etusivu Foorumit Yleistä Aloittelijan kehityskäyrä