23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

naisten golf tulokset vrt. miehiin

Etusivu Foorumit Yleistä naisten golf tulokset vrt. miehiin

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Filosofinen kysymys; Miksi golffissa yritetään väkisin vääntää naisten tulokset suunnilleen samoille lukemille, tai jopa paremmille, kuin miesten tulokset, tee-paikkoja siirtämällä? Eihän esim 100m juoksukaan ole naisille 90m, tosin keihäs on naisille kevyempi, mutta ei liiotellusti. Tuntuu että jotkut klubigolffarinaiset ovat kovin ylpeitä voittaessaan samalla tasoituksella pelaavan, tai jopa huonommalla hcp:lla pelaavan miehen. Miksi kilpailla vastakkain, kun ei kenttäkään ole sama molemmille. Minusta itseään vastaan kilpaileminen pitäisi riittää, jos ei olla sitten erikseen sovittu leikkimielisestä kilpailusta. Niin ja ps. en ole äskettäin hävinnyt kisaa ladygolffarille :). Älkääkä ottako hernettä.

    Ehkä syy on sama, jonka takia golfissa yritetään väkisin tehdä huonojen miesten pelituloksista vertailukelpoisia ammattilaisten kanssa peluuttamalla amatöörejä ensinnäkin klubitiiksi kutsutulta keltaiselta etutiiltä, ja kun se ei riitä, nipistämällä heidän tuloksestaan yksi tai lyöntejä ja lisäämällä niitä oikein hyvien tuloksiin. Tällaiset tasoituskilpailuiksi kutsutut arpajaiset voittaa se, jonka ’tasoitus’ on eniten pielessä, mikä ei suinkaan estä heitä olemasta ylpeitä ’voitoistaan’.

    ’Eihän esim 100m juoksukaan ole naisille 90m, tosin keihäs on naisille kevyempi, mutta ei liiotellusti.’

    Miesten keihäs 800 g, naisten 600 g eli 25 % kevyempi. Aika harvoin naisten käyttämiltä tiiauspaikoilta kentät ovat 25 % lyhyemmät. En koskaan ole nähnyt verrattavan naisten ja miesten keihästuloksia pelkkinä pituuksina. Vertailua varten on kehitetty pistejärjestelmä, jolla voidaan verrata eri lajien tuloksia keskenään.

    Missä muuten on verrattu naisten ja miesten golftuloksia? Eli missä se filosofia on?

    Heissulivei!

    Miehet keskimäärin pitempiä kuin naiset, miesten mailat pitempiä kuin naisten (näillä molemmilla seikoilla suora vaikutus mailanpään nopeuteen), miesten mailat useinmiten myös painavampia kuin naisten, voimaa miehillä enemmin kuin naisilla….eikö näistä saa jo hyvän syyn siihen, että naiset saavat edes muutamalla vaikealla väylällä hieman etua miehiin nähden?

    Useimmilla väylillä, lähes kentällä kuin kentällä, punaiset tiiauspaikat ovat vain muutaman hassun metrin lähempänä lippua eli asialla ei suurempaa merkitystä ole. Sen sijaan vaikeimmilla avauspaikolla, joissa keltaisilta on matkaa väylän reunaan esim. 150-200 metriä, asialla on merkitystä sillä aika harva nainen (klubipelaaja ainakaan) lyö näin pitkiä avauksia säännönmukaisesti.

    Tylsää, jos sukupuolten välinen ’taisto’ ulottuu myös golfiin, mielestäni doublepar sanoo oivallisesti että itseään vastaan kilpailemisen pitäisi riittää ja kisoissa usein onkin naisille ja miehille omat sarjansa.

    Valitettavasti itse naisena olen kokenut joitakin kertoja sen, että seurassa pelaavalle miehelle tulee hillitön kilpailuvietti kun huomaa, että minä lyönkin pidemmälle, ja tämän jälkeen pelikaverilta tuleekin sitten niitä ärräpäitä tiuhaan…

    No, onneksi sentään useimmat miehet ainakin omalla kohdallani iloitsevat vilpittömästi (ainakin esittävät hyvin……) jos minäkin satun lyömään hyvin ja jopa kehuvat pitkälyöntiseksi…..ja toisaalta jos mulla menee huonosti miehet osaavat olla tosi kannustavia….

    Peli-iloa kaikille tasapuolisesti!

    Tää on oikeestaan aika jännä juttu :o), kuvittelisin, että naiset on vähemmän kilpailuhaluisia miehiin verrattuna – poikkeuksiakin tietysti löytyy.

    Itse pelaan kentällä vain ja ainoastaan omaa tulostani, mutta usein jos peliseurana on miehiä, niin kummasti se ’honööri-kisa’ alkaa jo ykköstiiltä :o) – siis miesten kesken. Naiset usein vain toteavat toisilleen, että ’hei, se on sun avaus tällä kertaa’.

    Fakta on se, että naisilta löytyy oikeasti vähän vähemmän voimaa, massaa, jne., jotta niitä yli 200 metrin avauksia tulisi ja miehet paukuttelee niitä mennen tullen, joten slope-järjestelmä ei ole yhtään hassumpi juttu – toisaalta mitä tulee ’naisten tiihin’, niin tasa-arvoisesti taidetaan pelata punaisilta, kunnes kun tasoitus tarpeeksi putoaa ;o).

    Mutta yksi kysymys – onko se ’häviö’ naiselle, niin julmetun tiukka paikka :o)? Herrasmies ainakin kehuisi ladyn peliä siinä tilanteessa, vaikka kuinka sapettaisi ;o). Ja toisaalta, miksei voisi iloita pelikaverin hyvästä pelistä, jos vaikka itsellä ei niin hyvin mennytkään – oli sitten kyse miehestä tai naisesta.

    Keskiverto klubipelaajille punaiset tiit naisille pelaavat huomattavasti pidempänä kuin keltaiset tiit miehille. Varsinkin par5 väylät.

    Jos miehet joutuisivat lyömään samoilla mailavalinnoilla omat par5-väylänsä kuin naiset niin griiniosumat olisivat todella harvinaista herkkua.

    Minusta eri tiit ovat ihan paikallaan siinä, että kaikilla lyöntipituuksilla, on sitten seniori, lady, juniori tai kilpatason mies, on minusta oltava mahdollisuus tavoitella niitä griiniosumia. Ei tässä ole kyseessä tuloksen ’vääntäminen’ mihinkään suuntaan, mutta muistetaan nyt että golf on tarkkuuspeli, ei pituuspeli. Eli kullakin tasolla kaksi onnistunutta suoraa lyöntiä pitäisi riittää par4:lla griinille. Tällöin peli on henkisesti paljon palkitsevampaa.

    Ja tietenkään eri tiiltä pelatut tulokset eivät ole vertailukelpoisia. Eri tiiltä pelaavat pelaavat eri kenttää.

    hmm. Miesten ja naisten tasoitusta ei tehdä tee-paikkoja siirtelemällä vaan eri slope-taulukoilla. Miehet voivat singelitasoituksellakin pelata punaisilta ja pitkälyöntisemmät naiset keltaisilta ihan virallisen tasoituskierroksenkin – kummastakin kokemusta. Suosittelen varsinkin kotikentällä koko punavalko väriskaalan käyttämistä. Hyvää treeniä, harjoitusta ja neljä erilailla käyttäytyvää kenttää!!

    Periaattessa sekakilpailuissa voitasiin määrittää kaikille sama tee (, josta eri slopet), mutta perinteet velvoittaa … ?

    Tähän vielä kommenttina, että vaikka olen itse korkealla händärillä pelaava (25), niin olen oikeastaan sitä mieltä että vain scratch tai match play tulokset ovat vertailukelpoisia. Jos minä pistebogey ottelussa voitan kaverin parilla pisteellä, ei se juuri hetkauta jos kaveri on pelannut tasoituksella 3 ja siis noin 4-5 lyöntiä yli kentän ihannetuloksen, kun itse olen pelannut 24 lyöntiä yli 🙂

    Olen Mr. Doubleparin kanssa samaa mieltä- ei se kovinkaan mieltä lämmitä voittaa toinen tasoituksellisesti, jos on kuitenkin 10 tai enemmän lyöntiä enemmän. Silti… kyllä mä ihan mielellään jätän vaikkapa auton tai ikkunat miehen pestäväksi, vaikka voitankin ’vain’ tasoituksen turvin 🙂

    Scratsinä taitaisi kaikki kotityöt jäädä minulle 🙂

    Heheh, lisään vettä myllyyn :o). Mr. Douplepar sattui mainitsemaan, että pelaa händärillä 25 ja mieleeni tulikin, että mistä mahtaa johtua seikka, jonka olen laittanut useampaan kertaan merkille – miehet, joiden tasoitus on 20-30, ovat huomattavasti kilpailuhenkisempiä/ tiukkapipoisempia golfin suhteen, kuin miehet joiden tasoitus on alhaisempi? Jostain kumman syystä singeli-miehet suhtautuvat itse peliin ja mm. naisgolfareihin huomattavasti rennommin ;o).

    PS. Tiedoksi vain, että minusta ei saa feministiä tekemälläkään, mutta tuli nyt vain mieleeni… Toivottavasti en sohaissut ampiaispesään :o)!

    Golfbot, se voi hyvinkin pitää paikkansa. Musta tuntuu että kun hcp on 20-30 niin se vielä putoaa kohtalaisen nopeasti, jolloin ehkä pelaaja koko aika kuvittelee, että on parempi kuin mitä händäri näyttää, ja on valmis kisailemaan ja vertailemaan omia tuloksiaan jatkuvasti :).

    Ja kyllä voin kuvitella, että jos vaimo/tyttöystävä pelaisi minua vastaan ja hänellä hcp 4-5 luokkaa niin ehdottaisin pistebogey peliä, kun panoksena on kotityöt :).

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: naisten golf tulokset vrt. miehiin

Etusivu Foorumit Yleistä naisten golf tulokset vrt. miehiin