Mikä on range? Pääseekö aloittelija pelaamaan golfkentälle? Voiko golfia harrastaa talvella?
Moni golfin kokeilemisesta kiinnostunut pitää tutkimusten mukaan kynnystä ensiaskeleiden ottamiseen korkeana, mutta kysymys on pitkälti mielikuvasta. Lajista kiinnostuneet otetaan Suomen golfkentillä ilomielin vastaan ja toivotetaan tervetulleiksi. Harjoitusalueille ja monille pienkentille voi kuka tahansa mennä kokeilemaan golfpallon lyömistä, ja toisinaan tarjoutuu mahdollisuuksia päästä kokeilemaan golfia myös normaaleilla golfkentillä ennen lajin varsinaista aloittamista.
Ensituntumaa golfiin voi ottaa muun muassa Suomen golfkentillä, harjoitusalueilla ja talviharjoittelupaikoissa.
Harjoitusalueet eli ranget
Tyypillisin paikka aloittelijan ensimmäisille golflyönneille on range eli harjoitusalue. Suomessa lähes jokaisella golfkentällä on oma range ja lisäksi eri puolilta maata löytyy useita paikkoja, joissa on pelkkä range.
Rangella harjoitellaan pääasiassa pitkää lyöntiä lyöntipaikoilta kohdealueisiin tähdäten. Rangelle kuka tahansa voi yleensä mennä harjoittelemaan golflyöntiä. Rangelle voi ottaa mukaan omat tai kaverilta lainatut mailat, mutta mailoja voi lainata tai vuokrata myös useimmilta golfkentiltä ja harjoituskeskuksista.
Range-palloja saa yleensä palloautomaatista, joka toimii kolikoilla, luottokorteilla tai klubitalolta ostettavilla poleteilla. Yksi korillinen (noin 25–50 palloa) palloja maksaa noin 2–4 euroa kentästä riippuen.
Rangen lyöntipaikoilla on usein alustana muovinen lyöntimatto. Kesäisin etenkin isompien kenttien rangeilla päästään lyömään myös ruoholta.
Ranget ovat myös paikkoja, joissa golfopettajat eli prot opettavat golfin harrastajia ja kilpapelaajia. Proiden vastuulla on myös golfin alkeiskurssien järjestäminen, joten heitä kannattaa kiinnostuksen herätessä rohkeasti lähestyä.
Par 3 -kentät
Par 3 -kenttä tarkoittaa käytännössä golfkenttää, jonka reiät ovat lyhempiä kuin täysimittaisella golfkentällä. Par 3 -nimitys tuleekin siitä, että yleensä kentän kaikilla rei’illä ihannelyöntimäärä on 3, kun normaalimittaisilla kentillä on myös pidempiä par 4 ja par 5 -reikiä. Par 3 -kentillä reikien mitat vaihtelevat yleensä noin 50 metrin ja 150 metrin välillä.
Reikiä par 3 -kentillä on usein 3, 6 tai 9, eli kierrokseen menee aikaa vain noin puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Par 3 -kentät sijaitsevat usein normaalin kentän tai rangen yhteydessä.
Par 3 -kentät toimivat hyvinä harjoituspaikkoina aloittelijoille. Niille pääsee pelaamaan ilman green cardia ja green fee eli kierrosmaksu on edullinen.
Golfkentät
Monen kiinnostus golfia kohtaan herää viimeistään siinä vaiheessa, kun golfia pääsee kokeilemaan oikealla golfkentällä.
Suomen Golfliiton jäsenkentät edellyttävät yleensä, että kentälle pelaamaan lähtevä pelaaja on jossain golfseurassa jäsenenä. Joillakin kentillä vieraspelaajille on lisäksi asetettu tasoitusraja. Pelaamaan pääsee yleensä vasta, kun pelaajan golftasoitus on alle tasoitusrajan.
Golfiin vasta tuntumaa ottava aloittelija ei siis Suomessa yleensä pääse täysimittaiselle kentälle heti pelaamaan. Mutta taitoja kannattaakin ensin kehittää harjoitusalueilla ja par 3 -kentillä. Pelistä nauttii enemmän, kun lyöntiin on saanut jo hieman tuntumaa ja kun golfkäyttäytymisen ja sääntöjen perusteet ovat pääpiirteittäin hallussa.
Monet golfkentät järjestävät kuitenkin avoimen ovien päiviä ja muita tapahtumia, jolloin golfkentillekin voi päästää kokeilemaan pelaamista, etenkin jo pelaavan seurassa. Tapahtumia järjestetään yleisesti erityisesti vuotuisella Kansallisella Golfviikolla, joka järjestetään aina kesäkuun alussa.
Lähipeliharjoitusalueet
Lähes kaikilla Suomen golfkentillä on lähipeliin tarkoitettu harjoitusalue. Se tarkoittaa yhtä tai useampaa viheriötä, joilla voi harjoitella puttaamista ja lähipelilyöntejä, kuten chippejä, pitchejä ja bunkkerilyöntejä.
Lähipelialueet ovat yleensä avoimia kaikille. Kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen golfklubilta saako lähipelialueelle mennä. Lähipelialueilla harjoitellaan yleensä omilla palloilla. Osalla lähipeliviheriöistä vain puttaaminen on sallittu, jotta viheriölle putoavien pallojen alastulojäljet eivät aiheuta vaurioita viheriön pintaan.
Talviharjoittelu
Suomeen on rakennettu viime vuosien aikana lukuisia uusia golfin talviharjoitteluhalleja, jotka aukeavat yleensä loppuvuoden aikana golfkauden ollessa päättymäisillään. Eri puolilta Suomea löytyy kymmeniä talviharjoittelupaikkoja, joissa voi harjoitella sekä normaalia lyöntiä että lähipeliä.
Hauskuutta ja vaihtelua talviharjoitteluun tuovat golfsimulaattorit, joissa voi usein pelata sekä monia Suomen kenttiä että maailman tunnetuimpia golfkenttiä. Golfsimulaattorissa palloa lyödään muutaman metrin päässä olevaan kankaaseen, johon on heijastettu edessä olevan lyönnin näkymä. Simulaattorin tutkalaitteet ja tietokoneet laskevat pallon lentoradan ja heijastavat lennosta animaation kankaalle.
Talviharjoitteluhallit ja simulaattorit ovat yleensä avoimia kaikille golfista kiinnostuneille.