Mitä on golf - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Aloita golf

Mitä on golf

Millainen peli on golf? Mikä on pelin idea ja millaisessa ympäristössä golfia harrastetaan? Mitä tarkoittaa reiän par? Mikä on viheriö? Kuinka monta golfkenttää on Suomessa? Mikä on chippi? Entä pitchi? Miten bunkkerilyönti eroaa tavallisesta golflyönnistä?

Pelin idea

Golf on ympäri maailmaa harrastettava suosittu ulkoilmapeli, joka on säilynyt ytimeltään samanlaisena jo vuosisatojen ajan. Pelin perusidea on yksinkertainen: pieni pallo yritetään saada golfmailoilla lyömällä aloituslyöntipaikalta noin 100–600 metrin päässä viheriöllä sijaitsevaan reikään mahdollisimman vähin lyönnein. Täysimittaisella golfkierroksella pelataan 18 reikää.

Golfkierros pelataan 1–4 henkilön ryhmissä, ja täysimittainen 18 reiän kierros kestää peliryhmän koosta ja pelinopeudesta riippuen noin 3–4,5 tuntia. 18-reikäisen kierroksen aikana pelaaja lyö tyypillisesti 70–120 lyöntiä ja kävelee keskimäärin noin kymmenen kilometriä. Energiaa pelaaja kuluttaa kierroksen aikana noin 1200–2000 kilokaloria.

Suomessa on noin 145 000 golfin harrastajaa ja maamme kentillä pelataan vuodessa yli kolme miljoonaa golfkierrosta.

Suomen Golfliittoon kuuluvia golfseuroja on 131, ja niillä on yhteensä runsaat 150 golfkenttää.

Golf on terveellistä

Golfia ei usein mielletä fyysisesti vaativaksi lajiksi, mutta sillä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia sekä keholle että mielelle. Listasimme yhteen kahdeksan terveellistä syytä, joiden takia sinunkin kannattaa kokeilla golfia!

1. Golf pitää kuntoa yllä ja auttaa painonhallinnassa

Yksi kierros golfia kuluttaa keskimäärin 1 400 kaloria ja 18 reiän aikana kävelyä kertyy helposti jopa kymmenen kilometriä.

– 18 reikää kärryn kanssa kuluttaa keskimäärin 1 200 kaloria
– 18 reikää kantobägin kanssa kuluttaa keskimäärin 1 800–2000 kaloria
– 18 reiän mittainen kävely vastaa reippaasti lääkäreiden suosittelemaa yli 10 000 askeleen päivätavoitetta
– 18 reiän pelaaminen kolmesti viikossa tarjoaa tarpeeksi kuntoilua painonhallinnan ylläpitämiseksi.

2. Golf lievittää stressiä

Golf toimii hyvänä apuna stressinlievityksessä. Raikkaassa ilmassa ja sosiaalisessa ympäristössä huolet unohtuvat nopeasti. Kierros golfia vapauttaa endorfiineja aivoihin ja parantaa mielialaa tehokkaasti. Liiallinen stressi vaikuttaa negatiivisesti sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen, mutta kierros golfia auttaa rentoutumaan arjen keskellä.

3. Golf pitää muistin virkeänä

Mielen virkeystaso voi heikentyä iän myötä, mutta golfin pelaaminen stimuloi aivojen verenkiertoa ja vahvistaa hermosolujen viejähaarakkeita. Tämä puolestaan ehkäisee muistisairauksien, kuten dementian kehittymistä. Lisäksi golfkentällä pelaaja joutuu keskittymään lyönteihin, määrittämään etäisyyksiä sekä pohtimaan eri mailavaihtoehtoja – eli pitämään mielen virkeänä.

4. Golf pidentää elinikää

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan golfia säännöllisesti pelaavien henkilöiden elinajanodote pitenee peräti viidellä vuodella. Jo noin 2–3 kierroksella golfia viikossa voit siis elää huomattavasti pidempään!

5. Golf vahvistaa luustoa

Golfin pelaaminen on hyväksi myös luustolle. Sen vuoksi laji sopii hyvin myös senioripelaajille, jotka ovat luonnostaan alttiimpia osteoporoosin kehittymiselle ikänsä puolesta. Säännöllinen golfin pelaaminen hidastaa luiden rappeutumista sekä voimistaa lihaksia, jotka auttavat muun muassa selkärangan tukemisessa.

6. Golf parantaa unen laatua

Säännöllisellä kuntoilulla on positiivisia vaikutuksia unenlaatuun. Säännöllisesti kuntoilevat ihmiset nukahtavat nopeammin ja pysyvät syvässä unessa pidempään.

7. Golf pitää sydämen ja keuhkot kunnossa

Kierros golfia raikkaassa ilmassa tarjoaa sydämelle ja keuhkoille hyvän treenin. Fyysinen aktiviteetti erittää kehoon adrenaliinia, joka saa veren pumppaamaan sydämeen, vahvistaen sitä luonnollisella tavalla. Jo 30 minuutin kuntoilu päivittäin voi laskea verenpainetta 5–7 pykälää. Lisäksi se laskee kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

8. Golfissa loukkaantumisriski on pieni

Matalalla sykkeellä tapahtuva liikunta tekee golfista jokaiselle sopivan lajin, olipa kuntotasosi millainen tahansa. Verrattuna muihin urheilulajeihin loukkaantumisriski on pieni, sillä golfissa ei olla fyysisessä kontaktissa toisiin pelaajiin.

Golfkenttä

Golfia pelataan lajiin varta vasten rakennetuilla suorituspaikoilla, golfkentillä. Maailmasta golfkenttiä löytyy yhteensä noin 35 000, joista vajaa puolet sijaitsee Yhdysvalloissa. Suomen Golfliiton alaisissa jäsenseuroissa on yli 150 golfkenttää.

Golfkentän reiät, joita kutsutaan toisinaan myös väyliksi, ovat erimittaisia, ja jokaiselle niistä on määritelty niin sanottu par-luku. Reiän par tarkoittaa kyseisen reiän ihannelyöntimäärää.

Reikien par vaihtelee kolmesta viiteen. Maailmalta löytyy muutama harva poikkeus, joissa reiän par on kuusi tai jopa seitsemän. Par 3 -reiät ovat lyhimpiä ja niillä lyöntimatka on alle 240 metriä. Par 5 -reiät ovat pääsääntöisesti vähintään 420 metriä pitkiä, ja par 4 -reiät sijoittuvat pituudeltaan edellisten välimaastoon. 18-reikäisen golfkentän kokonaismitta on noin 4 200–7 000 metriä kentän kokonaisparin ollessa tyypillisesti 70–73.

Jokaisella reiällä peli alkaa aina tiiauspaikalla suoritettavalla avauslyönnillä ja päättyy kentän lyhimmäksi leikatulla alueella eli viheriöllä, kun pallo putoaa reikään. Reikien perusrakenne on aina sama, mutta pituus, muoto ja haastavuus vaihtelevat. Kahta samanlaista golfreikää ei maailmasta löydy.

Golfkenttä koostuu eri osista, jotka on esitelty alla.

Tiiauspaikka (tii)

Kunkin reiän aloituslyöntipaikkaa kutsutaan tiiauspaikaksi, tai lyhyemmin tiiksi, koska siinä pallo yleensä ”tiiataan”, eli laitetaan tiitikun (myös tii) päälle. Tiiauspaikkoja on jokaisella reiällä tyypillisesti 4–5, ja reikä on kultakin tiiltä pelattuna erimittainen. Eri tiiauspaikat on pitkään merkitty värikoodein, jotka vaihtelevat eri maissa. Suomessa tiit on merkitty tyypillisesti siten, että miesten ns. klubitii on keltainen ja naisten punainen, ja miesten kilpatii puolestaan valkoinen ja naisten sininen. Viime vuosina on kuitenkin yleistynyt käytäntö, jossa värikoodeja ei käytetä, ja tiiauspaikkojen sukupuolimerkityksistä pyritään vähitellen eroon. Värien sijaan eri tiiauspaikat on merkitty numeroin, jotka ilmaisevat kentän pituutta kyseiseltä tiiltä pelattaessa. Esimerkiksi tiiltä ”53” pelattaessa kenttä on noin 5 300 metriä ja tiiltä ”62” pelattaessa 6 200 metriä pitkä.

Väylä

Väylä (engl. fairway) on golfkentän lyhyeksi leikattu pelialue, jolta palloa on helpompi lyödä kuin korkeammasta ruohosta. Siksi pallo pyritään lyömään aina väylälle silloin, kun tarkoituksena ei ole yrittää lyödä palloa viheriölle. Joskus pallo kuitenkin lentää pidempään ruohoon eli karheikkoon tai kentän niin sanottuihin esteisiin.

Karheikko (raffi)

Karheikkoa kutsutaan yleisemmin raffiksi (engl. rough). Se on väylää reunustavaa pidempää ruohoaluetta, joka on kuitenkin kentän normaalia pelialuetta. Raffista peliä jatketaan normaalisti.

Hiekkaeste (bunkkeri)

Hiekkaesteitä eli bunkkereita (engl. bunker) sijoitetaan usein sekä väylien varrelle että viheriöiden ympärille. Väyläbunkkerit on sijoitettu väylän reunoille tuomaan haastetta avaus- ja jatkolyönteihin. Griini- eli viheriöbunkkerit taas ympäröivät viheriötä ja tulevat peliin lähestymislyönneissä ja lähipelissä. Hiekkaesteestä peliä jatketaan normaalisti. On kuitenkin muistettava, että bunkkerissa ei saa koskettaa mailalla hiekkaan ennen lyöntiä, ja bunkkerissa lyöntijäljet on haravoitava aina siistiksi lyönnin jälkeen.

Viheriö (griini)

Reiän lyhimmäksi leikattu osa on viheriö eli griini (engl. green), jossa sijaitsee halkaisijaltaan 10,8 senttiä leveä reikä. Reiässä on aina pystyssä lipputanko, jotta pelaajat näkevät jo kaukaa, missä kohdassa viheriötä reikä sijaitsee. Kun kaikkien pallot ovat viheriöllä, lippu nostetaan pois. Viheriön ruoho on hyvin lyhyeksi leikattua ja sen pinta pyritään pitämään mahdollisimman tasaisena. Viheriöllä lyödään maata pitkin vieriviä lyöntejä eli putteja tarkoitukseen suunnitellulla mailalla eli putterilla.

Griinille ei saa tuoda golfbägiä tai -kärryjä, jottei viheriön herkkä ruohopinta vaurioidu.
Kun jokainen ryhmästä on saanut pallonsa reikään, lippu laitetaan takaisin paikalleen ja peliä jatketaan seuraavan reiän tiiauspaikalta.

Golfin lyönnit

Golfkentällä tarvitaan useita erilaisia lyöntejä. Perusteet oppii jo alkeiskurssilla, ja lyöntivalikoima karttuu pelikokemuksen ja harjoittelun myötä. Hyvä pelaaja osaa muokata lyöntejä tilanteen mukaan esimerkiksi matalasta korkeaksi, kaartamaan oikealle tai vasemmalle tai pysähtymään nopeasti.

Alla on esitelty yleisimmät golfkentällä tarvittavat lyönnit.

Avauslyönti

Peliryhmässä avauslyönnit suoritetaan vuorotellen, yleensä edellisen reiän tai reikien tulosten mukaisessa järjestyksessä, mutta kuitenkin niin, että kauimmaiselta tiiltä pelaavat lyövät aina ensin.

Avauslyönnin voi lyödä millä tahansa mailalla. Yleensä mahdollisimman pitkälle päätyvä lyönti helpottaa jatkolyöntiä, joten moni valitsee avauslyöntiin mailakseen draiverin tai muun puumailan, joilla lyödään pisimmät lyönnit. Draiverilla lyötyä avauslyöntiä kutsutaan draiviksi (engl. drive).

Par 3 -rei’illä, joilla pallo yritetään lyödä heti viheriölle tai reiän tuntumaan, avauslyönti lyödään sellaisella mailalla, jolla pallo lentää juuri halutun mittaisen matkan.

Par 4 ja par 5 -rei’illä avauslyönti pyritään lyömään väylälle, jolta jatkolyönti on helpompi lyödä kuin karheikosta. Lyhimmillä par 4 -rei’illä pitkälyöntiset pelaajat yrittävät joskus lyödä avauslyöntinsä suoraan viheriölle.

Pitkä lyönti

Normaali pitkä lyönti lyödään täydellä svingillä, vapaavalintaisella mailalla. Lyöntipituudet vaihtelevat mailasta ja pelaajasta riippuen noin 80 ja 300 metrin välillä.

Pitchi

Pitchi (engl. pitch) on lähestymislyönti, joka lyödään viheriölle noin 20–80 metrin matkalta. Pitchin lentokaari on korkea ja onnistuneessa lyönnissä pallo pysähtyy viheriöllä nopeasti jyrkän alastulokulman ja voimakkaan alakierteen (engl. backspin) ansiosta.

Chippi

Chippi (engl. chip) on pitchiä matalampi ja pidemmälle rullaava lyönti, jota käytetään tilanteissa, kun pallo on jo lähellä viheriötä. Chipissä tarkoituksena on nostaa pallo ilmaan ja pudottaa se viheriölle, jossa se rullaa lähelle reikää ja joskus jopa reikään.

Bunkkerilyönti

Kun lyötävä matka on lyhyt, hiekkaesteessä käytetään yleensä hiekkamailaa eli sand wedgeä. Lyönnin tarkoitus on nostaa pallo pois bunkkerista ja mahdollisimman lähelle reikää. Bunkkerilyönnissä tekniikka on hieman erilainen kuin normaalissa lyönnissä, sillä lyönnissä yritetään pallon sijaan osua hiekkaan pallon takana ja alla, ja nostaa pallo viheriölle sinkoutuvan hiekan työntövoiman avulla.

Väyläbunkkereissa, joista on vielä pitkä matka lipulle, voidaan käyttää lähes mitä mailaa tahansa riippuen pallon paikasta, tavoitellusta etäisyydestä ja pelaajan taidoista.

Hiekkaesteissä maila ei saa koskettaa esteen pintaa ennen lyöntiä. Jos näin tapahtuu, seurauksena on kaksi rangaistuslyöntiä.

Putti

Putterilla lyödään viheriöllä ja joskus viheriön reuna-alueilla. Putissa pallo ei nouse ilmaan, vaan rullaa viheriön pinnalla reikään tai sitä kohti.