Aihe: Liian löysät varret? - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista

Liian löysät varret?

Etusivu Foorumit Välineet Liian löysät varret?

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olisko kellään näkemystä ns positiiviseen ongelmaani? Tänä keväänä tullut rautamailoilla välillä käsittämättömän pitkiä lyöntejä, esim rauta8 lla 170m kun se on normaalisti 135-140m. Ongelma myös usein se,että lyönnit menee vasemmalle ja tuntuu että joudun avaamaan lapaa suoraa lyöntiä varten ja tällöin osuma tuntuu ohuelta. Raudat on regular varrella. Onko varren jäykkyydellä merkitystä pituuskontrolliin, tai olisiko joku muu vika lyönnissäni edes mahdollista ylipitkiin lyönteihin?

    Vaikean pistit. 🙂 Itse kävisin pro:n pakeilla joka katsoisi ensin svingiä. Lyötkö esim. pahasti ns. ”Kainaloon”, jolloin mailan loftista häviää kaksi mailaa + spinniä ei tule? Onko raudat erittäin anteeksiantavat jolloin sweet spotin ja heikomman osuman välillä saattaa olla huikeakin ero. Etc.

    Mahdollisia syitä voi olla monia ja kaiken kukkuraksi varren jäykkyydellä on yllättävän vähän tekemistä lyönnin pituuden kanssa. Enemmän vaikuttaa lentokaaren ym. riippuen varren kickpointista ja valmistajan siihen haluamista ominaisuuksista. Kun ei ole olemassa mitään standardia sille mitä regu, stiff tai x-stiff eri valmistajilla tarkoittaa.

    Suosittelisin pro:ta ja sitä kautta ihan mailafittausta. Itse pelaan yhden valmistajan ”x-stiff” raudoilla, vaikka perinteisen ajattelun mukaan mailanpäännopeuteni ”ei riitä”. Fittauksen jälkeen nykyisillä tuli tasaisimmat pituudet + paras lentokaari.

    Makuun arviointi ja tunnistaminen on usein aika vaikeaa myös pidempään pelanneille. Itselleni myös, reilu parikymmentä vuotta jo takana ja aina vaan hangataan…

    Joka tapauksessa, jos pallo makaa ilmavasti (raffissa tai ylipitkällä, ylivuotisella väyläruoholla) tai väylä on pehmeä, voi osumasta jäädä kompressio pois, jolloin menetetään oleellinen määrä spinniä. Se vaikuttaa sekä lentokaaren muotoon että pituuteen huomattavasti. 170 – 180-m rauta-8 kuulostaa selkeästi flierilta ja vasemmalla päätyvät suorat – pullit siltä, että deloftaat tiedostamattasi pari – kolme mailaa, so. 6 – 9 astetta pois loftista osumassa.

    Edellinen tapahtuu helposti, jos tavoitteena on lyödä ”vähän kovempaa”, jolloin liikejärjestys ja -suunnat muuttuu hallitsemattomasti. Yleensä harrastajien virhe kovempaa lyödessä on, että tehot otetaan ylävartalosta, eikä jaloista. Yritetään lyödä kovempaa, jolloin ylävartalo liikkuu ensin kohteeseen päin ja mailan rata siirtyy edemmäs. Jotta sieltä osuisi enää palloon, on deloftattava – jätettävä lapaa enemmän jälkeen suhteessa varteen. Samalla käsivarsien kiertymistaipumus helposti sulkee lapaa ja pallo lähtee stanssiin nähden selän puolelle. Lopputulos voi hyvässä tapauksessa olla suora pulli, mutta erittäin tavallisesti matala hook.

    Suoraa lyöntiä varten tarvitsemasi lavan avaus paljastaa minulle, että osumageometriassasi on jotain häkärää. Ennen fittaamista kävisin pron kanssa tarkistamassa lyönnin perusasiat pallon paikasta ja grippaamisesta alkaen. Aika tavallista on, että ote on niin vahva, ettei sillä pysty käytännössä edes lyömään oikein.

    Kuullostaa siltä että swingi tulee ulkoa sisälle. Itsellä oli vähän samantyyppistä ongelmaa. Vika ei siis ollut liian vahvassa gripissä vaan siinä että vartalonkierto oli syystä tai toisesta liikaa ”vaakatasossa”. Lavan avaaminen on vääränlaista kompensointia. Itselle korjauksena toimii mielikuvana ”oikea olkapää kiertyy downswingissä alakautta kohdetta kohti”.

    Mutta nyt meni pahasti puoskaroinnin puolelle eli rohkeasti vaan varaamaan aikaa pätevälle ammattiauttajalle niin homma kyllä oikeaa.

    KL

    Onko raudat erittäin anteeksiantavat jolloin sweet spotin ja heikomman osuman välillä saattaa olla huikeakin ero

    Eivätkös anteeksiantavat mailat käyttäydy juuri päinvastoin? Omilla juuri eläkkeelle päässeillä muscle back -mailoillani huono osuma rankaisee nimenomaan pituudessa.

    Mitens grippi ja ”rytmihäiriö”, tuleeko mailaan lapa oikeassa asennossa oikeaan aikaan palloon lyöntisuuntaan verrattuna.

    You hit as you grip pätee harmittavan useassa tapauksessa, vaikkei siihen riittävästi kiinnitetäkkään huomiota.

    Hei,
    Kiitoksia hyvistä kommenteista. Sain näistä mielestäni vastauksia ongelmaan, ehkä suurin vika on juuri kun yritän lyödä kovempaa. Tällöin tunnen, että swingi menee läpi osuman. Olen lisäksi koko ajan hakenut oikeaa otetta, ehkä se välillä lipsahtaa turhan vahvaksi.
    Olin hieman malttamaton ja kävin ensin rangella testaamassa kolmea eri rautasettiä ja hankin stiffit (Wilson fg tour v4) raudat nopealla päätöksellä, mutten kadu sitä. Lyöntien pituudet tippuivat lyhyillä (pw-8) raudoilla 5m/maila, mutta nätisti lähtee stanssin suuntaan. Pitkät raudat tuntuu huomattavasti vanhoja luotettavammalta ja varsinkin rauta 4 :sta tullut kapeiden par4 väylien avausmaila. Tuntuma uusissa raudoissa on myös huomattavasti parempi, sain peliin aika paljon virtaa =).


    @KL

    Ei – anteeksiantavammat mailat eivät käyttäydy juuri päinvastoin. Itse asiassa haastattelemalla PGA Tourin pelaajia valmentavia kavereita oppii kaikenlaista mielenkiintoista mailoista. Mm. sen että ne eivät ole juurikaan 130 vuoden aikana kehittyneet. Pallot on.

    Se mitä tulee näihin ”game improvement” mailoihin, niin roboteilla tehtyjen testien mukaan niiden ja blade mailojen lyönneissä (kantaan, kärkeen tai sweetspottiin) ei ole mainittavaa eroa. Paitsi silloin kun tällä anteeksi antavalla raudalla osutaan juurikin täydellisesti. Lyönnissä saattaa carry distance kasvaa pahimmillaan 15m. Kärjistäen: huonoilla osumilla peliä parantavat mailat rankaisevat myös. Hiukan vähemmän, mutta ei merkittävästi. Ja jos ammattipelaajilta kysytään, niin pituuskontrolli on heille kaikki kaikessa. Kärkevin kommentti pelinparannusmailojen ja blade mailojen erosta on ollut: ”Game improvwment mailalla paska lyönti tuntuu hyvältä. Muuta eroa ei ole”.

    ”Kärjistäen: huonoilla osumilla peliä parantavat mailat rankaisevat myös. Hiukan vähemmän, mutta ei merkittävästi. Ja jos ammattipelaajilta kysytään, niin pituuskontrolli on heille kaikki kaikessa.”

    Pituuskontrolli ja TYÖSTETTÄVYYS ovat ammattipelaajilla kaikki kaikessa. Game improvement raudat ovat ihan toiselta planeetalta verrattuna “pelimiehen mailoihin“. Itse pelailin joskus Mizunon mp33 bladeilla. Loistava maila kun lyönti oli kohdallaan. Huono lyönti pudotti paikat hampaista ja lopputulos oli sen mukainen. Kierrokset vähenivät, vaihdoin cavity back tyyppiseen mp57:aan (vastaava kuin titun 716 CB) ja peli helpottui merkittävästi. Nyt Callawayn Apexit ja nämä ovat TODELLA helpot verrattuna mp57:aan. Huonot osuma, silti 80..90% lopputulos pituuden ja suunnan suhteen. Ja hyvän lyönnin erottaa edelleen selkeästi huonosta. Tuntuma ei toki ole ihan yhtä pehmeä kuin taotuissa. Peli-ilo taas takaisin. Eli kannattaa reilusti valita riittävän helpot mailat suhteessa omaan peliaktiivisuuteen ja tavoitteisiin eikä tuskailla liian vaikeilla “työstettävillä“ mailoilla. Game improvement raudoista ei kannata kysyä pelimiehiltä vaan niiltä kenelle ne on tarkoitettu eli ei-niin-tosissaan-ja-aktiivisesti-pelaavilta.

    @ArnoldPalmer

    Palmerin Arska on 110% oikeassa kommentissaan. Olet itse asiassa oikeassa olettamansa että lähdin ajattelemaan asiaa täysin väärästä suunnasta. Oikeat kysymykset alkuun olisivat olleet juuri: ”Kuinka paljon pelaat?” ”Kuinka paljon harjoittelet ja millaisia tavoitteita sinulla on golfissa?” Eli juurikin tuo millä tasolla haluaisi pelata, vai onko tarkoitus nauttia luonnosta, seurasta ja mukavasta hyötyliikunnasta.

    On totta että erityisesti ammattilaiset hakevat työstettävyyttä myös lyönteihinsä – tosin Tourin pojat nyt työstäsi pienen kauniin drawn vaikka kebttälapiolla… 🙂

    Tutkimusten mukaan itse asiassa ammattipelaajat ja erinomaiset amatöörit misaavat aika lailla yhtä paljon lippuja vasemmalle ja oikealle. Ammattilaisilla pituudet eivät juuri vaihtele. Joskus juu, mutta tilastollisesti merkittävästi vähemmän. Taas mitä korkeampiin händäreihin mennään, niin kaikki hajonta kasvaa. Tässä ”game improvement” raudat tulevat sitten mukaan. Koulukuntia siitä millä tulisi pelata on aina miljoona. Itse olen sitä mieltä, että jos haluaa kehittyä nimenomaan pelaajana kannattaa pelata mailoilla jotka antavat maksimaalisen palautteen lyönnistä, niin ettei pelaaminen kärsi ”liikaa”. Tosin – harjoittelemalla luonnollisesti pelikään ei liikaa kärsi. Erittäin anteeksiantavilla pallon ilmaan nostavilla ja siellä maksimaalisen ajan pitävillä mailoilla ei voi kehittyä tietyn pisteen yli. Pallo kyllä lentää, mutta ei se mihinkään kontrolloidusti pysähdy – mistä päästään juuri pituuskontrolliin kun pallo alkaa jollain tasolla pysymään sektorissa.

    Erittäin anteeksiantavilla pallon ilmaan nostavilla ja siellä maksimaalisen ajan pitävillä mailoilla ei voi kehittyä tietyn pisteen yli. Pallo kyllä lentää, mutta ei se mihinkään kontrolloidusti pysähdy – mistä päästään juuri pituuskontrolliin kun pallo alkaa jollain tasolla pysymään sektorissa.

    Mihinkä tämä perustuu?

    KL

    Villeran viimeisimmän viestin sisällön perusteella en menisi vannomaan ko. henkilön ymmärryksen nimeen. Toivottavasti kyse oli huonosti tuotetusta kielellisestä sisällöstä.

    @Q8

    Nyt en ole varma minkä perustumista mihin kysyit, mutta se miksi game improvement mailat ”eivät pysähdy” perustuu fysiikkaan. Siihen on syynsä miksi niillä pallon saa ilmaan ja miksi se lentää. Nyt jos katsoo pallojen dataa lyöntien jälkeen, niin mitä enemmän maila ”antaa anteeksi”, sitä vähemmän saa aikaan spinniä. Ja ilman spinniä pallo ei pysähdy. Tätä kautta pituuskontrolli kärsii.


    @KL

    Voisit tietysti joskus olla viisastelematta ja kertomalla ihan suoraan mitä tarkoitat? 🙂 Mikähän edellisen viestini sisällössä oli niin epäilyksiä herättävää? Käsittääkseni me emme tunne toisiamme ja sitä kautta sinun on aika lailla hankalaa arvoida minun ”pätevyyttä”? Ja älä ymmärrä väärin: Minua ei haittaa mitä mieltä olet. Se on vain mielipide. Minä tykkään aina puhuja faktoista ja perustaa näkemykseni tietoon. En niinkään fiilikseen tai uskomuksiin. KL:n olisi hyvä joskus kuunnella ajatuksella mitä muut sanovat, pysähtyä ajattelemaan, miettiä voiko joku muu tässä maailmansa tietää jonkun yksittäisen asian paremmin, voisiko olla mahdollista että joku muu tässä maailmassa on joskus oikeassa?

    Tätä forumia lukiessa on tullut harvinaisen selväksi että KL:än kanssa ollaan joko samaa mieltä, tai väärässä. Ihan sama mitä tutkittua tietoa löytyy.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Vastaa aiheeseen: Liian löysät varret?

Etusivu Foorumit Välineet Liian löysät varret?