Anne Hakula pelasi viime viikonloppuna Texas Longhornsien joukkueessa Yhdysvaltojen yliopistourheilusarja NCAA:n aluefinaalissa. Longhorns sijoittui kilpailussa kuudenneksi ja Hakula oli henkilökohtaisessa kilpailussa 32:s.
Kevään aikana Hakulan peli on nytkähtänyt pitkästä aikaa oikeaan suuntaan ja osoituksena siitä mm. 12. sija Floridan kisassa 19. sija Havaijilla.
Hakula opiskelee Texasin yliopistossa toista vuotta. Koulua hän käy tosissaan, mutta päätavoitteet ovat golfillisia.
”Golf on edelleen ja on ollut koko ajan listalla ykkösenä. Niin kuin moni muu pelaaja, minäkin kävin läpi golfin henkisen puolen haasteet kantapään kautta. Kesti melko kauan, mutta nyt näkyy valoa tunnelin päässä! Joka päivä tavoitteenani on olla parempi kuin edellisenä päivänä ja edistystä on tullut huomattavasti tämän vuoden aikana”, hän sanoo.
Espoolaistaustainen Hakula ei joutunut yksin syvään päähän muuttaessaan Teksasiin, sillä hänen isoveljensä Toni, joka nykyään rakentaa uraa ammattilaispuolella, oli suureksi avuksi uuteen ympäristöön sopeuduttaessa.
”Totta puhuakseni minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia tänne tullessani. Vaikka veljeni on kertonut minulle hyvin tarkasti, miten kaikki täällä toimii, en osannut siltikään kuvitella miten se oikeasti on. Tietysti olen nähnyt leffoista millaista college on jenkeissä ja hyvin samanlaista se onkin täällä. Koulumme on erittäin iso, 52 000 opiskelijaa, joten paljon on menoa ja meininkiä!” hän kertoo.
”Niin kuin mainitsin, hän (Toni) tietysti kertoi minulle ennen kuin tänne tulin, miten kaikki toimii, mitä pitää tehdä ja mitä ei kannata tehdä. Sen lisäksi asuin tämän toisen vuoteni hänen kanssaan samassa asunnossa, joten apua oli erittäin lähellä. Sanon usein, että olen elämäni velkaa hänelle!”
Muutos sujui lopulta helposti, eikä koulunkäyntikään tuota suuria ongelmia. Osaltaan tietä silottelee se, että Anne kävi englanninkielistä koulua Suomessa ylä- ja alakouluiässä.
Kaksi ensimmäistä vuotta on päntätty perusopintoja, toisen opiskeluvuoden jälkeen edessä on pääaineen valinta.
”Pitkään olen pohtinut, minkä valitsisin, mutta päädyin ”Physical Culture and Sports”. Se on siis alue, jossa käydään läpi urheilua yhteiskunnan näkökulmasta. Halusin aina valita alueen, joka on urheilun kanssa tekemisissä”, Hakula taustoittaa.
Valinta tuntuu sopivalta, sillä elämä pyörii sittenkin enemmän urheilun kuin opiskelun ympärillä.
”Kyllä golf saa enemmän aikaa kuin koulunkäynti. Kun matkustamme, teemme kouluhommia lentojen aikana ja silloin kun satumme olemaan hotellissa, yleensä ennen nukkumaanmenoa. Muuten saamme pyynnön mukaan apua tutoreilta, jotka auttavat aivan mielettömästi ja keventävät omaa opiskelemista. Jokainen urheilija saa pyytää tutorin, joka on erikoistunut kurssin aiheeseen ja auttaa viikoittain kyseisessä kurssissa tarvittaessa. Täällä pidetään erittäin hyvää huolta urheilijoista ja apua saa mihin tahansa jos vain pyytää!”
Koulunkäynnin vaativat panostukset riippuvat kuitenkin paljon siitä, miten ohjelmansa rakentaa ja mitä siihen sisällyttää.
”Ensimmäisenä syksynä otin melko helppoja kursseja, mutta keväällä minulla oli hieman vaikeampia. Menin esimerkiksi vahingossa kurssille, joka oli tarkoitettu biologiaan erikoistuville oppilaille. Siinä saikin tehdä aika paljon duunia”, Hakula muistelee.
Urheilijat ovat muutenkin erittäin arvostettuja Teksasin yliopistossa. Heillä on mm. omat opiskelualueet ja ruokailutilat, jotka on varattu ainoastaan urheilijoiden käyttöön.
Kilpailumatkoista aiheutuvat poissaolot ovat harvoin ongelma vaan opiskelua rytmitetään ja siinä joustetaan kisojen ehdoilla.
Muistutuksena urheilusta ja koulun menestysperinteistä keskellä kampusta seisoo suuri torni, joka valaistaan koulun väreissä aina kun menestystä tulee (Texas Universityn väri on niin sanottu poltettu oranssi).
Torni hohti juhlavan oranssina myös vuoden koulussa opiskelleen Jordan Spiethin Masters-voiton jälkeen.
Etenkin Longhornsien golfin miesjoukkue on menestynyt viime vuosina erinomaisesti, se mm. voitti NCAA:n mestaruuden vuonna 2012. Mukana olivat myös Toni Hakula ja Jordan Spieth.
Varsinaista harjoitusaikataulua golfjoukkueella ei ole, mutta tyypillisesti golfarit viihtyvät harjoitusviheriöillä liiankin hyvin. Kentälle suunnataan yleensä heti koulun jälkeen. Usein ohjelmassa on putti- ja lähipelikisoja tai pelaamista. Välipäiviä pidetään yleensä yksi viikossa, vähintäänkin aina kisojen jälkeen.
Golfin lisäksi viikko-ohjelmassa on fysiikkatreenit kahtena aamuna. Sen päälle jokainen tekee vielä omat fysiikkaharjoitukset.
”Syksyllä fysiikkatreenit ovat rankempia, sillä pelaamme puolet vähemmän kisoja kuin keväällä. Keväällä se on enemmänkin ylläpitävää fysiikkaa”, Hakula kuvailee.
Hakulan peli on kehittynyt hyvään suuntaan ja oma osansa muutoksessa on ollut uudella valmentajalla. Entinen college-pelaaja ymmärtää nuorten pelaajien tarpeet ja on ajattelee lajista ja harjoittelusta hyvin pitkälti samoin kuin Hakulakin.
Henkilökohtaisen valmentajan lisäksi koulun golfjoukkueen päävalmentaja vaihtui hiljattain.
”Uusi päävalmentajamme pisti ohjelmamme melko uusiksi, erittäin positiivisella tavalla. Olemme jokainen oppineet häneltä paljon jo nyt ekan vuoden jälkeen ja koko joukkue pelaa paremmin.”
Hakula on lunastanut paikkansa koulunsa joukkueessa, eikä hänen tällä hetkellä tarvitse karsia joukkueeseen ennen kisoja. Tilanne kuitenkin elää koko ajan. Jos suoritustaso ei ole riittävä, ajaa joku muu yrittäjä sivulta ohi.
Moni asia tuntuu kuitenkin loksahtaneen kohdalleen Teksasissa, joten tällä hetkellä näyttää hyvältä. Koulunkäyntiä on näillä näkymin jäljellä vielä kaksi vuotta, sen jälkeen edessä on seuraava suuri elämänmuutos, todennäköisesti ammattilaisgolfin parissa.
Sami Sarpakunnas