Lajin medianäkyvyyden kannalta vuosi 2014 on ollut golfille menestys. Mikko Ilosen voitot Irlannin avoimissa ja reikäpelin MM-kisoissa on noteerattu valtamedioiden tasolla laajasti, ja sen lisäksi hänen peliesityksiään on seurattu muutenkin tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.
Valitettavasti uutisminuutit pohjaavat kuitenkin yhä vankemmin Suomen ykköspelaajan edesottamusten varaan, eikä mantteliperijää ole ilmaantunut mestarin kantapäille.
Naisten golf ei sen sijaan tunnu ylittävän valtamedian uutiskynnystä. Jos amatöörigolf jätetään pois laskuista, ei Ilosen menestyksen kaltaista jättipottia toisaalta tullut.
Arvokasta on toki se, että ensi kaudella Ladies European Tourilla pelaa täydellä pelioikeudella peräti kuusi suomalaisnaista.
Jos menestyksen mittarina siis käytetään pelaajien määrää maanosan ykköskiertueella, ei miesten kausi ollut menestys. Ilosen lisäksi European Tourilla pelaa ensi kaudella vain Mikko Korhonen.
Vuoden lähestyessä loppuaan voidaan suomalaispelaajien kaudesta tehdä pieni yhteenveto maailmanrankingin pohjalta.
Miehet
Pitkään on puhuttu tyhjiöstä, joka kasvaa maailmanlistalla sijalla 47 olevan Mikko Ilosen takana. Maailmanlistan (22.12.2014) perusteella tyhjiöstä ei ole puhuttu turhaan, sillä vaikka European Tourilla pelanneet Mikko Korhonen ja Roope Kakko pelasivat kelpo kaudet, laski molempien listasijoitus vuoden 2013 viimeiseen rankkaukseen verrattuna merkittävästi – Kakolla (395.) yli 180 sijaa ja Korhosella (410.) yli 50 sijaa.
Kolmikon lisäksi maailman tuhannen parhaan miesgolfarin listalle mahtuu suomalaisista vain Jaakko Mäkitalo (894.), joka valahti hänkin rankingilla lähes sata sijaa.
Asian Tourin karsintoihin joutuvan Joonas Granbergin (1227.) ja Tapio Pulkkasen (1233.) lasku on ollut vieläkin jyrkempää: Granbergilla 472 sijaa ja Pulkkasella 457 sijaa.
Poikkeuksen kaavaan tekee Peter Erofejeff (1263.), joka on noussut listalla yli 200 pykälää. Edellä mainittujen lisäksi 1500 parhaan joukkoon mahtuu vain amatööri Erik Myllymäki (1421.).
Naiset
Naisten tuorein maailmanlista julkaistaan vasta 23.12., joten tarkastelussa on jouduttu käyttämään 15.12. julkaistua listaa. Elina Nummenpään, Linda Henrikssonin ja Marika Vossin listasijoitus siis tulee vielä muuttumaan parempaan, sillä tuoreimmassa listassa ei ole huomioitu heidän menestystään LET:n karsintafinaalissa.
Maailmanrankingilla Suomen ykköspelaajaksi on noussut Noora Tamminen (312.), joka paransi sijoitustaan listalla 85 pykälää.
Vuoteen 2014 Suomen ykkösenä lähtenyt Minea Blomqvist-Kakko (328.) on tippunut listalla 70 sijaa, Ursula Wikström (397.) puolestaan 28 sijaa.
Neljäntenä oleva Krista Bakker (501.) teki listalla kovan nousun, sillä hän pääsi aloittamaan ammattilaisuransa suoraan Naisten pääkiertueelta. LET:n pelioikeuden menettäminen tulee todennäköisesti vastaavasti heijastumaan sijoitukseen ensi kaudella ikävällä tavalla.
Elina Nummenpään (549.) sijoitus tippui 50 sijaa, Linda Henrikssonin (679.) puolestaan 46 sijaa.
Uransa lopettanut Kaisa Ruuttila (790.) mahtuu edelleen 1000 parhaan joukkoon, kuten myös Sanna Nuutinen (801.), Sohvi Härkönen (818.) ja Oona Vartiainen (892.).
Sami Sarpakunnas
Onko naisten kisoissa todellakin vaikea löytää kunnon caddieta.Noorallakin näyttää kuvan perusteella apurina olevan joku paikallinen löytöpallojen kerääjä vanhoissa lakeerikengissään.Pelaaja itse näyttää kyllä tosi reippaalta.
Suomalaisten naispelurien kanssa tilanne on aika pitkälle tämä: 1) Yksikään meidän naispelureista ei ole kunnolla vielä tajunnut mikä rooli kunnon caddiellä menestyksen haussa on. Toisin sanoen kunnon caddiä ei pidetä ”menestykselle” tarpeellisena. Hän on Gogolfin ”golf-ammattilaista” lainatakseni vain mailankantajia. Kun asenne on tuo ja samalla oma peli kyntää varsin vaatimattomalla tasolla, niin tiimityöstä on turha puhua mitään. 2) Vakituinen caddie maksaa.Yksikään suomalainen naispelaaja ei pysty voitoistaan maksamaan caddien palkkaa. Ne keillä omat ”caddiet” on, heillä on sponsorien maksamia caddejä tai poikaystäviä/miehiä. Esim Nummenpään kahden vuoden LET-tulot ovat tähän mennessä olleet 17.000e. Veikkaan, että kaikkien tätä lukevien vuosipalkka on suurempi kuin hänen 2v ”palkka”. Maksa siitä nyt sitten yhtään mitään. Golf-ammattilaisuus onkin sikäli hauska ammatti, että sillä ei tarvitse tehdä rahaa. Harrastushan se hyvin pitkälle yli 90% ammattilaisista on ja kun harrastuksesta on kyse, niin aikalailla sama kuka se ”mailankantaja” on.