Aihe: Millä huiput pelaavat? - Golfpiste.com

27.11.–3.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista

Millä huiput pelaavat?

Etusivu Foorumit Yleistä Millä huiput pelaavat?

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Näin aloittelevana golfarina, kiinnostaisi tietää millä raudoilla mailman huiput pelaavat. Olin TV:stä näkevinäni että kaikki eivät käytä ns. blade mailoja. Näinkö väärin vai voiko näin olla? Jenkkihuippujen mailat ovat tiedossa, mutta miten on Euroopan Touria kierävien pelaajien laita?

    kyllä ne kaikki maailman huiput käyttää blade rautoja…

    Golf Digest lehdessä taitaa monesti siellä takasivuilla olla joku ’What’s in my Bag’ juttu, jossa pelaajat esittelevät mailojaan. Siellä löytyy kaikenlaista muutakin kuin blade mailaa.

    Ei kaikki, mm. Montgomerie, Parnevik, Singh, Azinger. eivät pelaa bladeilla

    Kts. http://www.golfclubreview.com/pga.htm

    Riippuu tietysti, mitkä pelaajat ’huipuiksi’ katsotaan. Kyllä enemmistö taitaa kuitenkin pelata kehäpainoitteisilla raudoilla tai sitten setissä on molempia. Ryder Cupissa vain 5:llä pelaajalla oli täysi blade-setti yhteensä 24:stä pelaajasta.

    Niinkin suuri talo kuin Callaway ei jostakin syystäedes valmista blade-rautoja. Kuitenkin sen sopimuspelaajien määrä on mittavimpia koko maailmassa.

    Uusin työkalu lienee Steelhead X-16:n pro-versio.

    Yleisesti ottaen mailanvalmistajat tekevät suurimmat voitot ns. massamarkkinoilla. Bladen käyttäjiä on suhteessa aika vähän ja ne ovat paljon kalliimpia valmistaa verrattuna valettuun kehäpainotteiseen, jossa on paremmat katteet.

    Senior mainitsi Callyn, joka panostaa paljon sopimuspelaajiin. Callyn pääpaino Toureilla on kuitenkin puumailoissa ja palloissa. Kuka tahansa US Tourin pelaaja saa tänä vuonna 90.000 USD jos pelaa koko kauden Callyn driverilla ja 60.000 USD lisää, jos tekee saman Callyn pallolla. Korvaus maksetaan neljännesvuosittain. Aikaisemmin palkkio maksettiin, joka kisasta erikseen. Pelaaja saa siis yhdestä mailasta ja pallosta 150.000 USD. Jäljelle jää ’myytäväksi’ vielä raudat, wedget, hattu, hanskat, bägi jne. Saas nähdä, mikä on TM:n vastaveto tällä kertaa…

    Eikös nyt hiukan sekoiteta termejä blady- ja kehäpainotteiset mailat. Esim Ping i3 on kehäpainotteinen vaikka lavassa lukeekin plady. Toki samaa mailaa saa myös o-size versiona. Olisi kai vertailtava kehäpainotteisia ja alapainotteisia mailoja keskenään. Taitaa muillakin merkeillä olla sama asia.

    Oikaiskaa, jos olen väärässä.

    Perinteisesti bladella tarkoitetaan taottua ja kromattua muscle back mailaa, eli esim. Mizunon MP-33. Pingin ’bladet’ ovat näöltään ja painotukseltaan aika kaukana näistä. Kuten Buble II mainitsi, on selvempää erotella mailat painotuksen perusteella, eli onko maila muscle back (mb) vai cavity back (cb). Näitä molempia voi sitten olla taottuna tai valettuna ja erilaisilla pinnoitteilla.

    Callawayn, taylorin ym. bulkkimerkkien käytön huippupelaajien keskuudessa on juuri se tässäkin keskustelussa mainittu eli raha ratkaisee. Kyseiset merkit eivät ole ehkä driveriä ja rautoja lukuun ottamatta samassa määrin edustettuna esim. wedgeosastossa.

    Apina, kerrotko meille miksi Cally tai TM ovat mielestäsi bulkkimerkkejä ?

    Wedgejen osalta järjestys on suunnilleen seuraavanlainen.

    Titu

    Cleve

    Cally

    Mizuno

    Taylor Made

    En nyt muista oliko tämä lista sellainen, että millä wedgeillä on tienattu eniten rahaa vuonna 2002.

    Kyllä kalliitkin golfmailat voivat olla bulkkitavaraa, jos sillä tarkoitetaan massatuotteita, joita yritetään kaupitella suurella mainosbudjetilla ja ostamalla huippupelaajia käyttämään ja kehumaan niitä.

    Mikäli tarkoituksena ei olisi myydä tavaraa mahdollisimman monille, tällaisessa satsauksesa ei olisi mitään järkeä.

    Massatuote ei muuksi muutu sillä, että mainosmies väittää käyttäjiä yksilöllisiksi edelläkävijöiksi, oli kyseessä sitten Coca-Cola, Nokia, BMW tai Callaway, joka ristiriitaisesti markkinoi mailojaan helppoina aloittelijoille sillä, että suuri osa huipuistakin niillä pelaa.

    Vaikka pelaajalla olisi esim. Callawayn lippalakki tai bägi, ei tämä kerro vielä mitään bägin sisällöstä. Ehkä bägissä saattaa olla kys. merkin rauta 2, driveri tai wedge ja loput saattaa olla mitä tahansa. Esim. Ilosella oli toissa kesänä ainakin British Openin jälkeen Taylorin rekvisiittaa, mutta raudat Hoganin bladet. Eräässä artikkelissa Callawayn edustaja kertoi, että he ovat tehneet esim. Montylle ja Parnevikille ’tightlie’ links kenttiä varten varten toisenlaiset lavat. Jos joka toisella klubipelaajalla on bägissään joku tietty merkki uskon, että kyse on enemmän agressiivisesta markkinoinnista kuin jostain muusta. Jos vielä lisäksi väitetään saman mailan toimivan yhtä hyvin ’pyryharakalla’ ja Montyllä niin ei mene jakeluun! Tuolloin Golf olisi ainoita lajeja, joissa huiput hyötyvät harrastajille suunnatuista välineistä. Eri asia on, että maila ei ehkä vaikuta peliin (ehkä enemmän fiiliksiin brändin tuoman uskonvahvistuksen myötä) niin paljon kuin halutaan uskotella. Huiput pelaisivat huipulla melkein millä tahansa mailoilla, kunhan varren jäykkyys ja muut speksit olisivat jotakuinkin kohdallaan. Täytyy muistaa, että mailassa on kyse metallikappaleesta ja suorasta putkesta. Sen merkitystä ei saa liioitella eikä ainakaan mennä taikauskon puolelle.

    Huiput ’huijaavat’ vieläkin enemmän puumailojen kanssa. Mailasuojus ei kerro vielä mitään siitä, minkä merkkinen maila löytyy sisältä. Useinmiten mailasuojuksessa lukee sama merkki, kun muutkin mailat ovat, mutta useinmiten sisältä löytyy kuitenkin TM:n tai Callyn maila.

    Englantilainen Golf Monthly listaa eri toureilla voittaneiden käyttämät mailat ja pallot. Ja huomioitavaa on, että useat pelaavat erillaisilla prototyyppi mailoilla jotka ovat vasta joskus tulevaisuudessa tai jos koskaan tavallisen tuupparin saatavilla.

    http://www.clickandsavegolf.com sivulta löytyy kuvia eri huippujen bägeistä. Näissä näkyy, että huiput saattavat käyttää useampaakin merkkiä mailoinaan.

    Sen verran vaan että Singh pelaa bladeilla…

    Toi sun antama linkki on todella vanha. Ton mukaan Tigerillä ois vielä Titleistin mailat vaikka se pelaa Niken mailoilla.. Lisäksi pallot ovat jotain Niken protoja kun Tiger käyttää Nike Tour Accuracy TW:tä…

    Niinpä näyttää lista olevan 2001 asti.

    Tietääkö kukaan uudemmasta listasta?

    Oikeat huiput (Major -voittajat yms.) pelaavat heille henkilökohtaisesti sovitetuilla ja valmistetuilla mailoilla, jotka sitten näyttävät samoilta kuin heidän oman sponssimerkkinsä kaupoista ostettavat mailat. Pääsinpä kerran hypistelemään Jack Nicklauksen mailoja. Ne näyttivät TV ja lehtikuvissa JNP:ltä (MacGregor, Jack Nicklaus Personal), joka on reilu kehäpainotteinen setti. Nicklauksen pelimailat olivat faktisesti kuitenkin mitä tyypillisimmät musclebackit. Ei silti syytä huoleen: Ei keskimääräinen klubigolfari osaa hyödyntää ammattilaisten työvälineitä, eivätkä tosi huiput voi pelata hyvin harrastelijalle tarkoitetuilla volyymimailoilla.

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)
Vastaa aiheeseen: Millä huiput pelaavat?

Etusivu Foorumit Yleistä Millä huiput pelaavat?