-
JulkaisijaArtikkelit
-
Minua on jo pidemmän aikaa kiinnostanut tietää, mitä muut harrastajat ajattelevat, kun seuraavat eri tourien kilpailuja, joissa parhaat tulokset ovat lähempänä 60 kuin 70. Eli ihmetykseni aihe on siis seuraava: Olisiko mielekkäämpää katsoa golfia nykyisellä tavalla vai tavalla, jossa esimerkiksi Tigerillakin olisi tekemistä 72:n alittamiseksi?? Eli pitäisikö kenttien olla haastavampia ja näin ollen pitäisikö nykyisiä kenttiä vaikeuttaa!! Enkä nyt tarkoita vaikeuttamisella tätä Augustan pidennysmallia, joka oikeastaan lisäsi vain tasoeroja pitkälyöntisten eduksi. Itselleni par vitosella kahdella päälle lyöminen on harvinaista herkkua, mutta minua kyllä tympii hieman se, että nykygolfissa (huipputasolla) millään par 5-väylällä ei tarvita kolmea lyöntiä griinin saavuttamiseen. Eli mitä mieltä muut ovat??
Taitaa olla tämän viikon Johnnie Walker Classic:ssa ainakin yksi par5 jota ei isotkaan pojat hakkaa kahdella päälle. Mittaa näytti olevan 551m.
Hienoa että Ilonen pääsi mukaan skabaan.
Jaahas, tämä olikin vaikea juttu.
Kyllähän se vähän näyttää reiän raiskaamiselta ja kenttäarkkitehdin suunnitelan vastaiselta kun parhaat kaverit mättävät par-vitosen driveri/5I-yhdistelmällä päälle. Näillä avausten pituuksilla useat väyläbunkkerit ja muut ’kivat’ jutut jäävät pois pelistä–> väylä ei ole enää se miksi se luotiin.
Mitäs tuolle voisi tehdä? Ei kenttiä voi virittää huippujätkien ehdoilla. Ne olisivat täysin mahdottomia kaikille muille pelureille. Ei olisi kivaa meillä muilla harrastajilla.
Ehkä se esillä ollut huonommin lentävä pallo pro-kisoissa olisi kaikkein helpoin ratkaisu.
Sitten kolikon toinen puoli. Ei yleisöä kiinnosta parien takominen vaan he haluavat sankareita ja sankaritekoja. Juuri niitä jotka saavat meidät jokaisen hukkaamaan tusinan palloa joka kesä matkimisyrityksissä.
Katsopa vaan yleisön reaktiota kun eagle-putti uppoaa. Jos se reikä olisi 20m lyhyempi ja par-nelonen niin tuskin siitä birdiestä moista hehkutusta nousisi, vaikka suoritus sinänsä ei hirveästi lisämitasta vaikeutuisikaan.
Lisäksi kovimmissakin kilpailuissa lyöntikeskiarvot ovat vielä reilusti yli parin.
Sitten soppaan lisäävät lusikkansa vielä välinevalmistajat lobbaajineen…
Ei siis helppo pala tourien päättäjille.
Tuollainen ’pro’-pallo olisi minusta mahdollinen vaihtoehto.
Kenttiä (joista osa klassikkoja) ei pitäisi mennä huippujen mukana muuttamaan. Muuten meillä on tulevaisuudessa muutamia TPC kenttiä joilla kaikki väylät on noin 100 metriä pidempiä kuin amatööreillä.Sitä paitsi, ei eageli par 5:llä ole enää mikään harvinaisuus. Se on ammattilaisille aina tavoite ja välillä birdystä jo mökötetään.
Tosin tuo pallokin voisi vaikuttaa fiilikseen, kun se ei ole ’oikea’ pallo.
Pitää muistaa, että huiput ovat juuri sitä, – huippuja.
Kentät, joilla he pelaavat, ovat aivan riittävän haastavia nykyiselläänkin. Sadan metrin juoksu on edelleen 100 m, vaikka 10 sekunnin alittajia on kymmenittäin.
Vaikka ammatilaisilla ei virallista tasoitusta olekaan, jonkinlaisen kuvan tasosta saa sitä kautta, että Tigerille on parhaana vuotenaan laskettu kuvitteellinen tasoitus luokkaa +8, ja Sergio Garcian tasoitus hänen siirtyessään ammattilaiseksi oli +5, ja hän on sen jälkeen vielä kehittynyt.
Samalle kentälle vietynä keskiverto scr-pelaaja pelailisi siis jonnekin 80 pintaan.
Ammattilaisten työ on sitä, että he pelaavat parhaimmillaan amatööreille mahdottomia tuloksia. Jos ammattilaiskisan voittaja olisi jossain par´in tuntumassa, sijoitukset 10-20 olisivat jossain + 25 tietämissä.
Tuntuisiko tämä sitten enemmän huippu-urheilulta, vaikka selostajat koko päivän selittäisivätkin, että nyt pelataan kentällä, jonka par amatööreille olisi 80?
On myös muistettava, että kovin harva pelaaja kykenee tämän tason säilyttämään muutamaa vuotta pitempään. Jos jotkut kykenevät jonkin aikaa elämästään lyömään kahdella lyönnillä yli 500 metriä, suotakoon se heille, aika kyllä hoitaa senkin ongelman.Vieraspelaaja puhuu asiaa, näin se on.Huippugolffarit ovat murto-osa (vaikkakin näkyvä sellainen) lajin harrastajista, kyllähän PGA on kautta aikain yrittänyt silloin tällöin pistää pelaajat nöyräksi erilaisilla keinoilla, mutta tulokset ovat olleet laihoja.Muutokset kentillä ovat vaarallista toimintaa.Jos homma menee täysin käteen, pelaajat & media murskaavat päätöksen tekijät.Tällöin myös klubin jatkopaikka Tourilla on vaarassa.
Ainoa keino saada tulokset kuriin on helv*in huono ilma…
joo, sää tekee kentästä kuin kentästä kyllä vaikean huipuillekin (vrt British Open).
mutta onhan niitä muitakin ratkaisuja, Bethpagessa viimeksi taisi Tiger olla ainut joka pääsi alle parin, kun kentän paria oli pienennetty (tosin olihan säälläkin vaikutusta tuolla). eli jos otetaan keskiverto par5 ja lyhennetään sitä pikkaisen samalla kun kirjoitetaan korttiin par4 niin johan löytyy vaikeutta huipuillekin.
helpompi tuloksia on muuttaa tällä tavoin kuin väyliä pidentämällä, tosin rajansa kaikella, tuskinpa kukaan haluaisi par65 kenttiä nähdä…
Huiput ovat huippuja, se on selvää! Ja tietysti hekin ovat aikanaan olleet vaikeuksissa kenttien kanssa, kuten tavalliset harrastajat! Ja he ovatkin oppineet pelaamaan niin hyvin, että kenttien haitat eivät haittaa heitä.
Olisi kuitenkin varsin mielekästä nähdä huippujen pelaavan kentällä, jossa esimerkiksi heidän lyöntipituuksillaan päädyttäisiin väyläbunkkeriin! Eli hekin joutuisivat tekemään enemmän valintoja kentällä.
Mielestäni kenttien suunnittelussa voisi ottaa paremmin huomioon nykyisten välineitten mahdollistamat pidemmät draivit. Liian usein näkee kenttiä, joissa bunkkereita tai muita esteitä käytetään lähes pelkästään rankaisemassa huonoista lyönneistä. Kentän suunnittelussa on unohdettu se tosiasia, että bunkkereiden toisena tarkoituksena on ohjata pelaajia pelaamaan haluttujen reittien kautta. Väyläbunkkereiden oikealla sijoittamisella voidaan helposti tehdä uusien välineiden mahdollistamista lyönneistä sen verran riskialttiita, että pelaaja joutuu tosissaan miettimään avauksiaan tai kakkoslyöntejään. Jos taka-tiin ja klubi-tiin välimatka on viritetty sopivaksi ja bunkkerit asetettu oikeisiin paikkoihin, saadaan sekä klubipelaajille että ammattilaisille avauksiin mietittävää. Silti kummassakin ryhmässä parhaat pelaajat tai riskin-ottajat voivat halutessaan kokeilla avauksensa tarkkuutta tai pituutta.
Aika monet kentät ovat käymässä liian lyhyiksi ammattilais-kisoja varten. Ei kenttiä tarvitse tämän takia pelkästään venyttää siirtämällä taka-tii kauemmas. Aina se ei edes ole mahdollista. Monessa paikassa löytyisi järkevämpiäkin vaihtoehtoja.
Joku viittasi katsojien haluavan nähdä sankaritekoja. Kuinka moni lopultakin haluaa katsella lähes 300 metrisiä draiveja? Minua ainakin kiinnostaa viimeisten 200 metrin rautapeli. Siellä tosiaan nähdään ne parhaat suoritukset ja sankariteot. Vaikka avauksien pituuksia tiputettaisiin kentän suunnittelun avulla kymmeniä metrejä, pääsevät parhaat ammattilaiset kuitenkin yrittämään tarpeeksi usein par-vitosilla toisella päälle ja puttaamaan eageliä. Ei kai tarkoitus ole, että heidän tarvitsisi jokaisella väylllä pystyä samaan.
Kukahan ei halua katsella 300 metrin lyöntejä ?
kilpailujen televisiointi vääristää todellisuutta paitsi korkeuserojen myös tulostason suhteen. Euroopan Tourin kisoista ei epäonnistumisia näytetä vahingossakaan, ellei vahinko tapahdu 72 reiällä viimeisessä ryhmässä.
Itse olisin mielelläni nähnyt vaikkapa sen, miten pitkälyöntinen Mikko Ilonen onnistui tekemään yhdeksikkönsä, kun muitakaan pahoja epäonnistumisia ei juuri nyt tule mieleen..
Minulle on yhdentekevää, mikä kilpailun voittajan tai muiden kilpailijoiden tulos on suhteessa pariin. Sillähän ei ole kilpailun lopputuloksen kannalta mitään merkitystä, kun ne kilpailut, mitä minä katson, ovat kaikki lyöntipelejä. Vähimmillä lyönneillä selvinnyt voittaa ja sillä siisti. Siinä on aivan tarpeeksi mielekkyyttä ainakin minulle penkkiurheilijana.
Tuli paha virhe. KATSON TOKI MYÖS RYDER CUPIA !
Mutta itse asiaan sillä ei ole mitään merkitystä. Silloinkaan par’illa ei ole lopputuloksen kannalta hölkkäsen pöläyksen merkitystä.
Uskallan olla kanssasi eri mieltä siitä, että sinua ei kiinnosta pelaajien kierros suhteessa pariin!? Voisin vaikka lyödä vetoa, että kun Ilonen tempaisi kierrostuloksen 78 niin ajattelit, että pelasipa poika heikosti! Toisaalta Ilosen kierros 63 toi varmasti mieleesi ajatuksen loistokierroksesta.
Kiitos hyvästä kommentista.
Se auttaa selventämään, mitä tarkoitin. Minulle Mikon 78 ei ollut huono kierros siksi, että se oli 6 yli parin, vaan siksi, että se oli toistakymmentä lyöntiä huonompi kuin kierroksen parhaalla. Jos se olisi ollut kierroksen paras tulos, kuten se 63 oli, sekin olisi ollut pirun hyvä kierros.
Yritin siis sanoa, että minulle (!) kilpailijan tuloksen suhde kentän par’iin ei ole merkittävä, vaan sen suhde toisten kilpailijoiden tuloksiin
Satuin olemaan Espanjassa marraskuussa, kun pelattiin Volvo Masters Valderramassa. Neljännen päivän ohjelmalehtisessä oli huippujen mietteitä kolmannen rundin jälkeen. Colin Montgomerie: ’This is a great golf course and there is only three players under par and to me this is proper golf. Proper golf is not 26 under par. This is proper golf. I enjoy this more than having to shoot 26 under par to win.’ Niin, Monty ja Langer sitten jakoivat voiton. Kiitos vaan, sain minäkin ison stoben cervezaa, kun löin vetoni Langerin puolesta. Entäs meille klubigolfareille? No, kyllä esim. väyläbunkkerit ovat juuri siellä, mihin hyvä draivi valkoiselta/keltaiselta/punaiselta tiiltä ylettyy, jos lyödään pelitasoon nähden oikeasta paikasta. Olisihan se nyt tosi tylsää -vaikka ehkä näyttävää- täräytellä suvereenisti yli bunkkereiden ja par nelosilla päälle tai forelle. Ei se ole golfia, vaan showta. Oikein hyvä on, kun trampoliinimailoille yms. saadaan vähitellen tolkkua. Muutettiinhan sitä keihäänkin painopistettä, kun Uwe Hohn vetäisi 104 metriä, ja stadionit olivat menossa uusiksi.
Ketäpä ei kiinnostaisi 300 metrin draivit? No minua ei ainakaan.
Millä tavalla kaksi rautalyöntiä on muka arvottomampi kuin draiveri/wedge?
Jos golf olisi pelkkää draivaamista, paljoa puuduttavampaa peliä olisi vaikea keksiä. Kyllä vaihtelevat tilanteet ja erilaiset lyönnit ovat golfin suola. Ei sokea draivaaminen.
Tuo ’draiverigolf’ on kyllä vähentänyt mielenkiintoa golfista (ainakin hieman)!? Eli tarkoitan tällä sitä, että vaikka ammattilaisetkin välillä lyövät draiverillaan raffiin, niin lyönnin pituus on kuitenkin ollut sitä luokkaa, että ei ole mitään vaikeuksia päästä toisella griinille. Tämä varsinkin ärsyttää silloin, kun suosikkini on takaa-ajajana kisassa ja kisaa johtava nykäisee pallonsa syvälle raffiin vain tullakseen sieltä ihan normaalisti puttaamaan birkkua. 😉
En nyt tietenkään tarkoita sitä, että epäonnistumisia pitäisi näkyä enemmän vaan sitä, että nykyään ammattilaisgolf näyttää välillä turhan helpolta.
Viime viikonloppuna euroopan tourilla ei kovinkaan moni yltänyt 18 griinille kahdella, tämä oli siis viimeisenä päivänä kun väylällä oli vastatuuli. Mutta oli se hienon näköistä kun Nick O´hearn avasi driverilla väylälle, ja jatkoi väylältä vielä driverilla kun oli 260 metriä lipulle, mutta kanttiin jäi. Minä olen sitä mieltä että oli kenttä millainen hyvänsä niin kyllä voittajan pitää pelata todella hyvin voittaakseen, on se tulos sitten 20 alle tai yli parin. Eikä se minua niinkään häiritse, tylsemmän kisasta tekee se jos joku johtaa monella lyönnillä eikä voitosta tule taistelua.
kauden 4. Major kisa PGA Championship on aina mukava katsoa kun neljän päivän jälkeen alle parin tuloksia on vain muutama ja birdien merkitys todellakin on suuri (ja parien). Taitaa johtua siitä, että kyseinen kilpailu pelataan aina kentällä jossa on erittäin vaikeat ja syvät raffit.
’Taitaa olla tämän viikon Johnnie Walker Classic:ssa ainakin yksi par5 jota ei isotkaan pojat hakkaa kahdella päälle. Mittaa näytti olevan 551m.’
En olisi uskonut, mutta kyllä miehet vaan lähti yrittämään kahdella päälle!? Osa onnistui ja osa ei…
’Taitaa olla tämän viikon Johnnie Walker Classic:ssa ainakin yksi par5 jota ei isotkaan pojat hakkaa kahdella päälle. Mittaa näytti olevan 551m.’
Ja tässä tilastoa tuosta ’monsterista’:
Ave Eag Bird Par Bog DBog Oth
4.83 4 126 205 44 9 1
Erniekin naputti helposti birkun joka kierroksella ja iigeleitäkin on tippunut neljä. Nykyisillä lyöntimitoilla nämäkin monsterit ’varmoja’ birkkureikiä parhaille.
Vaikka tärkeintä golfissa on tuloksen vertailu muihin kilpailijoihin, niin haluaisin kuitenkin yhtä mielelläni katsoa huippujen taistelevan myös olosuhteita vastaan. Greenille pääsykin pitäisi olla toisinaan haaste, eikä kilpailut saisi ratketa pelkästään sillä kuka upottaa birkkuputtinsa useammin. Kohtahan kisat voitaisiinkin ratkaista samantien puttigriinillä tai minigolf-radalla.
Hyvä Johnny Blue, asiaa!
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)