-
JulkaisijaArtikkelit
-
Olen aloittelevana golffarina hiukan ns. ’pihalla’. Uskottelin itselleni, että rautamailat on tyypillisesti numeroita 3-9 ja sitten on PW ja SW. Sitten näin kaverilla AW:n ja toisella LW:n. No netistä etsimällä löysin kyseisten mailojen funktion. MUTTA: esim. TM:lla on wedget luokiteltu loftin mukaan (48-60), lisäksi mailoilla on joku Bounce arvo. Mitä helvettiä ?!!. Eli: Kun mun nykyinen PW = 45 astetta ja SW on 55, niin vastaako TM:n luokittelussa mun mailaa esim. 56 loftinen wedge ja paljoko pitää bouncea olla ? Onko hiekkamailassa jotain erikoista, vai onko se normaali wedge ?
Hiekasta voi tulla ulos varsin monenlaisella mailalla ja monenlaisella wedgellä. Kulmat ja bouncet vaihtelevat.
Ehkäpä tyypillisen SW:n loft on 55-56 astetta.
Luepa http://www.clevelandgolf.com, jossa on hyvä opastus wedgen valintaan.
QUOTE: MUTTA: esim. TM:lla on wedget luokiteltu loftin mukaan (48-60), lisäksi mailoilla on joku Bounce arvo. Mitä helvettiä ?!!. Eli: Kun mun nykyinen PW = 45 astetta ja SW on 55, niin vastaako TM:n luokittelussa mun mailaa esim. 56 loftinen wedge ja paljoko pitää bouncea olla ? Onko hiekkamailassa jotain erikoista, vai onko se normaali wedge ? **
Melkein kaikki erikoiswedget on luokiteltu asteen mukaan. Ja niitä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota oman setin mailojen lofteihin. Eli jos PW on 47 kannattaa ehkä valita 51 väliwedge ja 55 sandi. Eli idea on että mailojen väli olisi samanlainen tässä 4 astetta. Bounce on pohjapullistuma eli paljonko on lavan etureunan ja ’pullistuman’ välinen kulma. Sandwedgessä on yleensä hieman isompi bounce jotta se ei uppoaisi lyödessä hikekkaan.
Muiden wedgien bounce kannattaa valita mieltymysten ja kotikentän mukaan. Eli jos kotikenttä on kovin pehmeä kannattaa bouncea valita enemmän jos savinen ja kova niin vähemmän. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että rautasarjan wedget kannattaa heivata pois ja korvata ne erilliswedgesarjalla.
Juu tuo wedge kikkailu onkin meilenkiintoinen juttu. Oma käsitykseni asiasta on.
PW = Pitching wedge, loft = n.45-48
SW = Sand wedge, loft = n. 54-58
LW = Lob wedge, loft =n.60-64
AW = ns. väli wedge (Gap wedge tai Dual wedge) , loft = 50-52
Jotkut valmistajat käyttävät noita kirjain lyhenteitä jotka nekin vaihtelevat eri valmistajilla jotkut jättävät W pois eli P,A,S tai L. Toiset taas käyttävät merkinnässä noita loftin astelukuja, esim Titleistin merkintä on mielenkiintoinen esim: voykey 256.08 jossa 2 on wedge sarja 200, 56 on loft kulma ja 08 on bouch luku.
Kuten edellinen totesi tuo BOUNCH on wegessä oleva pohjan pullistuman ja etureunan välinen kulma, eli mitä suurempi on tuo kulma sitä alempana on pohjapullistuma verrattuna lavan etureunaan. Tämä ’pohjapullistuma’ estää mailaa kaivautumasta liian syvälle pehmeältä alustalta lyötäessä ja päin vastoin estää taas mailaa pääsemästä pallon alle jos alusta on kova. Esim: jos bunkkeri on sateen jälkeen kova kannattaa valita wedge jossa on vähän bounchea kun taas jos hiekka on hyvin pehmeää kannattaa ottaa wedge jossa on enemmän bouchea.
Oma mielipiteeni raudoista ja wedgeistä on että kannattaa ottaa raudat 3-PW samasta setistä ja loput mahdolliset wedget AW,SW ja LW erillisinä mailoina. Tosin noita AW ja LW ei välttämättä ihan alussa tarvitse vaan ne voi hommata myöhemmin kun siltä tuntuu.
Hyviä kommentteja. Omasta mielestäni noista asteista puhuminen on selvempää kuin epämääräiset valmistajamerkkiset kirjaimet mailoissa. Aloittelijalle hyvä valinta voisi olla 50 asteinen PW ja 56 asteinen SW, koska tuo kysymyksessä mainittu 10 asteen ero on hiukan liian iso PW:n ja SW:n välille. Eri asia sitten on löytyykö mailasarjaa 44 asteesta alaspäin.
niinpä, Beginner. On kovin turhaa mietiskellä parin asteen loft eroja, kun treffissä palloon osumakulmat vaihtelevat monia asteita -jopa edistyneemmillä pelaajilla. Peli kyllä paranee eniten lähipeliharjoittelulla (=yleensä wedgeillä), eli siinä olet oikeassa. Mutta ota nyt ihmeessä oppia klubisi prolta -yleensä peli paranee enemmän kuin näillä välineihmettelyillä.
Minua vähän ihmetyttää kun ollaan tyrkyttämässä aloittelijalle heti jopa neljää eri wedgeä.
Itse olen pelannut reilusti yli 10 vuotta, josta toinen puolisko singelinä. Minulla on aina ollut kaksi wedgeä, pw ja sw.
Näillä olen pärjännyt hyvin, vähän muuttamalla lyöntiä lähipeli ei ole ainakin jäänyt mailoista kiinni.
Olen aina pitänyt lähipeliä oman pelini vahvana puolena. Aina ei tarvitse lyödä korkeata lyöntiä, vai mitä?
Ammattilaiset ja huippuamatöörit (scratchtasoa)ovat sitten asia erikseen, ja saavathan kaikki muutkin kantaa vaikka kuinka monta wedgeä bagissään jos haluavat. Jotenkin en vaan ymmärrä että jokainen itseään kunnioitettava klubitason pelaaja pitäisi työntää bäginsä täyteen wedgejä, joita ei sitten osaa hyödyntääkään.
Älä ole kehityksen jarruna. Kyllä minäkin pelasin 10 vuotta kahdella wedgellä ja suuren osan ajasta singelinä.
Mutta kyllä bägissä ainakin 3 wedgeä pitää olla (itselläni on tänään 4, koska Callawayn PW vastaa muiden settien 9-mailaa lyöntipituutensa puolesta).
Kahdelle wedgellehän tulee 20-30 metrin väli lyöntipituudessa ja se on ehdottomasti liikaa. Gap wedge tarvitaan väliin. Lob wedgeä minulla ei ole, koska maila on sen verran vaikea.
Kyllä kolme Clevelandin wedgeä ja Dave Pelzin opit takaavat hyvän wedgepelin.
Siis totuushan on niin, ettei golfkierroksella ole mitään niin hienoa kuin wedgeillä kikkailu. Omasta bägistä löytyy neljä wedgeä 45 49 52 ja 56-asteisina. Vaikka lofit ovatkin hyvin lähellä toisiaan lyön niillä aivan erilaisia kaaria. 45lla lyön jostain 130 metristä, 49lla 120-110m, 52lla 100metristä alaspäin. Sandia käytän nykyään vain bunkkereista ja silloin kun pitää lyödä esteen yli griinille.
ps. lobbikin löytyy varastosta, mutta sillä tuhoaisinkin jo kierroksen totaallisesti 😉
Yhdyn puuneloseen sinä että kyllä kahdella ns. pakollisella wedgellä PW, SW varmasti pärjää. Tällöin vain omasta lyötivalikoimasta pitää löytyä enemmän eri lyöntivariaatioita eri tilantesiin ja eri pituuksille.
Esim suuri bouchisella SW:llä tai 45-47 loftisella PW:llä on aika hankala nostaa korkeaa lyöntiä bunkkerin yli kovalta alustalta, tilanteesta selviää kyllä mutta vatii vaan aika paljon taittoo. Monesti on helpompi ottaa bägiin muuta wedge lisää. Itseltä löytyy tuohon tilanteeseen pieni bouchinen 60 asteinen lob. (on muuten aivan loistava maila mutta kuten edellä on todettu on alussa vaikea ja vaatii hiukan harjoittelua)
Toinen tilanne on lähestyminen 100m, oma PW on 45 asteinen joka kantaa n.120m on helpompi tarttua 51 asteiseen gap wedgeen joka kantaa tuon 100m kuin lyödä PW:llä vajaa swingi joka menne kuitenkin helposti pitkäksi.
LW on aivan loistava maila niillä kentillä joissa raffi griinien ympärillä pidetään pitkänä. Mailalla pystyy lyömään tarpeeksi lujaa ilman pelkoa, että menee pitkäksi. Myös syvistä bunkkereista pallo nousee lähes pystysuoraan.
Jos pelkää mailan vaikeutta, niin sen voi ottaa kierrokselle mukaan vasta treenaamisen jälkeen. Harjoitusmontullahan topit ja duffit eivät haittaa.
En oo pelannut singelinä yhtään päivää, mutta ostin viime kesän lopulla perus-väliwedgen (tarjouksesta) SW:n ja PW:n väliin ja se oli hyvä ratkaisu, koska pysty lyömään siihen väliinkin täyden lyönnin. Lyöntejä joutuu muuttelemaan ihan tarpeeksi vieläkin, kun ollaan lähempänä griiniä kuin sändi, riippuen linjasta/bunkkeroinnista yms…
Kolmea wedgeä suosittelen heti kaikille!
Eli nyt meni vähän pilkunviilausosastolle, mutta jostain syystä vaan alko häiritsemään…
Eli se pohjanpullistumahan on BOUNCE. Ei BOUNCH eikä BOUCH.
sori vielä 🙂
Neljä wedgeä tuntuu kivalta (49,51,54,60), mutta tietysti joutuu tinkimään jostakin muusta. Olen hyötynyt enemmän wedgeistä kuin puista.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)