-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kiinnostaisi tietää kommenttejanne Vanajanlinnan rakenteilla olevasta golfkentästä. Viimeisimmät osakkeen hinnat olivat siinä 14000 paikkeilla. Kyseessä on siis 18 reikäinen kenttä, joka on kelpuutettu mukaan PGA European tour courses’in kentäksi, joita on mm. Tukholman Kungsängen. Tulevaisuudessa on mahdollista, että siellä pelattaisiin euroopan tourin kilpailu. Olen tilannut esitteitä kentästä,mutta haluaisin tietää myös muiden asiasta kiinnostuneiden kommentteja.
Vanajanlinna on panostanut kentän suunnitteluun. European Golf Desingn on hyvä valinta. Meillä on Suomessa hyviä esimerkkejä siitä, että arkkitehti kannattaa valita harkiten. Esim. aikoinaan haukuttu Freamin suunnittelemat kentät ovat nyt Suomen parhaiden joukossa (Nordcenter, Laukaa, Kerimäki, Sankivaara).
Muutenkin Vanajanlinnan kokonaisuus näyttää ammattimailselta. Hyvä, että Suomeen tulee monipuolisia golfkohteita.
Mielenkiintoiseksi ja tietääkseni aivan ainutlaatuiseksi osakkeenomistajan kannalta osuus Linna Golf OY:stä tekee erilaiset tarjoukset sponsoreilta. Tänä kesänä osakkeenomistajat pääsevät ilmaiseksi pelaamaan Kungsängenin kahdelle kentälle, joissa toisella pelataan euroopan tourin kisa. Tietääkseni tämän tason tarjouksia jos mitään ei muilla ns. huippukentillä ole.
Myös osakkeiden rajoitettu määrä 600 kpl: seen
takaa sen, että kentällä on tilaa. (Ei siis mitään rahastusta)
Yksinkertaisella kerotlaskulla voi selvittää onko kyse rahastuksesta vai ei. 600 osaketta á 14000 euroa tai 1000 osaketta á 8400 euroa… Tai millaisilla luvuilla haluaakaan pelata. 14000 tuntuu kuitenkin kovalta hinnalta pk-seudun ulkopuolella.
Kestääkö HML:n talousalue Vanajanlinnan, uuden Aulangon, Lehijärven yksityiskentän ja Tawastin? Toivottavasti, sillä golfperinnettä kyllä löytyy.
Vanajanlinnan puitteet tulevat olemaan varmaan Suomen parhaat. Golfkentästä on vaikea sanoa muuta kun että suunnittelija on valittu ulkomailta ja jolla on kokemusta. Pääkaupunkiseudun näkökulmasta osakkeen ostaminen Vanajanlinnasta tuntuu vähän kaukaa haetulta koska kyseinen kenttä on aktiivipelaajalle vähän liian kaukana. Paikallisille pelaajille kenttä on varmaan tarpeeksi laadukas, mutta tuo hinta tuntuu vähän suolaiselta verrattuna esimerkiksi hämeenlinnan kenttään. OK jos perusklubipelaaja haluaa komeat premissit niin silloin Vanajanlinna on hyvä investointi.
Asia mikä minua ihmetyttää on se että tuon hankkeen on tarkoitus olla osakkeeseen sijoittaneille bisnes sitä kautta että osakkeelle maksetaan osinkoa – miten on tarkoitus varmasti taata pelaajille halpa vastike (mitä enemmän osinkoa sitä suurempi vastike ja toisinpäin)
En tiedä mitä tarkoitat osingoilla, sillä ainakin minun tietääkseni esim. ilmainen green fee Kungsängenissä ei maksa Vanajanlinnalle mitään,koska kuuluvat samaan ’ketjuun’. Muutkin edut ovat sponsorien tarjoamia eikä Linna Golfin maksettavia.
Mitä osakkeen hintaan tulee niin ei se 14000 ole kovin iso raha jos vertaa vaikka Kytäjän hankkeeseen, joka ei sekään sijaitse pääkaupunkiseudulla, vaikkakin on 36 reikäinen.
Linna Golf Oy on näköjään ostanut Hattulan uuden 9 reikäisen kentän osakkeet eli Linna Golfin osakkeenomistajilla on mahdollisuus pelata tänä kesänä myös Suomessa ilmaisilla green feellä.
Mitenkähän projekti onnistuu. Tuntuu, että jalat on tukevasti ilmassa. Nyt on ostettu Hattulan 9-reikäinen. Millä rahalla. Oma kenttäkään ei ole valmis. Vaarantaako se Linna Golfin onnistumisen. Tuleekin tavallisen tasoinen kenttä. Nyt on 200 osaketta myyty, josta Hämeen Sanomien mukaan suurin osa on vetäjillä, Vihmalla ja Walkamolla. Lähtöhinta oli 10.500 e. Kuinkahan pitkään ne osakkeet pysyy samoilla omistajilla. Asiaa seuraan mielenkiinnolla, kun olin alussa kovasti kiinnostunut ostamaan osakkeen, mutta luontainen skeptisyyteni esti sen.
Oikaisu edelliseen. Vetäjillä on suurimmat osuudet osakkeista, ei suurin osa.
Lauantain Hämeen Sanomissa ollut juttu kertoo miten kenttää rahoitetaan?
Linna Golfin perustajat voivat saada miljoonatuoton omista osakkeistaan
Hämeenlinna Arno Juutilainen
Linna Golf Oy tuottaa perustajilleen 2,5 miljoonaa euroa, mikäli yhtiön osakkeet myydään 12 500 euron kappalehintaan. Pekka Vihma ja Mika Walkamo sekä heidän omistamansa Vanajanlinna Oy ovat nimittäin merkinneet 200 osaketta.
Vihma ja Walkamo ovat saamassa miljoonaosakkeensa 9 000 euron osakepääomasijoituksella. Vanajanlinna Oy on merkinnyt osakkeita 150 000 eurolla.
Linna Golf -hanketta on suunniteltu Vanajanlinna Oy:n nimissä. Hämeenlinnan kaupungin hallinnossakin sopimus kulki Vanajanlinna Oy/Linna Golf Oy -nimellä. Kun Vihma ja Walkamo perustivat Linna Golf Oy:n viime vuoden marraskuussa, kaupparekisteritietojen mukaan he sijoittivat yhtiöön osakepääomaa yhteensä 9 000 euroa, jolla he kumpikin merkitsivät 90 osaketta. Osakkeiden kappalehinta oli 50 euroa.
Linna golfin kaikki osakkeet myydään A-osakkeina. A-osakkeet voi yhtiöjärjestyksen mukaan muuttaa pelioikeuden antaviksi B-osakkeiksi.
Viime tammikuussa golfyhtiö päätti myydä A-osaketta yhtiön ulkopuolisille ”osakkeenomistajien suostumuksella”. Osakkeista otettiin a´ 7 500 euroa eli yhteensä 375 000 euroa.
Linna Golf myi edelleen tammikuussa Vanajanlinna Oy:lle suunnatulla osakeannilla A-osaketta 7 500 euron kappalehintaan. 150 000 euron kauppahinta kuitattiin Vanajanlinna Oy:n kustannuksilla, joita sillä oli golfhankkeen valmistelusta.
Linna Golfin tiedotteen ja nettisivujen mukaan yleisölle myydään nyt osakkeita 12 500 euron kappalehintaan. Yhtiö ilmoittaa, että osakkeita on merkitty runsaat 200.
Linna Golfilla voi kaikkiaan olla 800 A- ja B-osaketta. Jos kaikki osakkeet myydään, niistä kerätään yhtiölle laskennallisesti puhdasta rahaa 7 259 000 euroa (9 000 euroa + 375 000 euroa + 6 875 000 euroa). Rahat käytetään kentän ja sen erilaisten tilojen rakentamiseen.
Pekka Vihma, Mika Walkamo ja heidän yhtiönsä on merkinnyt neljänneksen golfyhtiön kaikista osakkeista.
Linna Golfin osakeannista ei ole tehty tarjousasiakirjaa, josta selviäisi yhtiön talous ja pääomien kokoaminen. Arvopaperimarkkinalain mukaan yleisöanneista on tehtävä yksityiskohtainen tarjousasiakirja, mutta velvoite ei koske pelioikeuksien kaltaisten osakkeiden myyntiä.
Mielenkiintoista taustaa rahoituksesta ja tottahan puuhamiehille pitää tulla jonkinlainen korvaus kenttäprojekstista. Kaupalliset ja osakkaiden itsensä rahoittamat projektit vaan ovat tällaisia. Ei kenttiä synny jos kukaan ei uskalla yrittää.
Nyt vaan kaikki Hämeenlinnan lähistöllä asuvat golfarit innkkaasti hankkimaan osakkeita, jotta saadaan rahaa kassaan. Rahaa tarvitaan jotta päästään aloittamaan ja jatkamaan kentän rakentamista. Mitä nopeammin hanke etenee, sitä pikemmin päästään tiiaamaan palloa uudella huippuluokan kentällä.
Pekka Vihma hämmästyi kaupungin reaktiosta golfkenttäkauppaan
Linna Golfin tähtäimessä golfketju
Hämeenlinna Riikka Happonen
Vanajanlinnan yhteydessä toimiva Linna Golf Oy suunnittelee valtakunnallisen golfketjun perustamista. Linna Golfin hallituksen jäsen Pekka Vihma kertoo Hattulan kenttähankinnan olevan osa pitkän tähtäimen laajentumissuunnitelmaa.
Kauppias Reijo Riihimäen Hattulaan rakennuttama Business Golf nousi otsikoihin viime lauantaina, kun Linna Golf osti yhtiön koko osakekannan. Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Niemistö sanoi yrittäjien rikkoneen kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen.
Jyrkät mielipiteet harmittavat Vihmaa, koska hänen mukaansa ihmiset eivät ole tienneet heidän suunnitelmistaan.
– Tavoitteenamme ei ole pelkästään rakentaa Vanajanlinnaan huipputasoista kenttää. Päämääränämme on rakentaa Suomeen kokonainen golfkenttäketju, ja tämä kyseinen hankinta tukee sitä ajatusta, Vihma kertoo.
Hän korostaa, että kyseessä on pitkän aikavälin suunnitelma. Myös Hattulan kentän laajentaminen 18-reikäiseksi on tarkoitus toteuttaa noin kymmenen vuoden kuluessa. Kenttä avataan nimellä Hattula Golf.
Osakemerkinnät
kiinnostavat
Kaupungin johto hämmästyi Hattulan golfkentän ostosta, koska sitä ei informoitu asiasta etukäteen.
– Se yllätti meidät täysin, koska huhtikuussa valtuuston käsitellessä asiaa tämäntyyppisistä ratkaisuista ei ollut minkään näköistä puhettakaan. Nyt meidän täytyy pyytää osapuolilta selvitystä, mitä siellä on so******* ja miten se on toteutettu, kertoo Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.
Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi huhtikuussa Vanajanlinnan uuden golfkentän maanvuokrasopimuksen, jonka reunaehdoissa todettiin muun muassa osakemerkinnästä. Pekka Vihman mukaan Linna Golfin omistavat 200 osakasta. Suurimmat osuudet ovat hänellä sekä golfyhtiön hallituksen puheenjohtajalla Mika Walkamolla. Yrittäjät toimittivat osakemerkintälistat keväällä kaupungin johdon nähtäväksi.
– Ne oli ihan asianmukaisesti hoidettu kaikki, Isosuo sanoo.
Kaupunginhallituksen päätökseen on kirjattu Linna Golfin sitoutuvan siihen, ettei yhtiön golf-osakkeita tarjota merkittäväksi yksittäisille golfin harrastajille Hämeenlinnan talousalueella.
– Se on sopimuksen ja allekirjoittamisen ehto. Meille oli yllätys, että näin ei ole tapahtunut tai ainakin se hiukan poikkeaa siitä neuvottelutilanteesta, mikä meillä aikoinaan oli, Isosuo pohtii.
Hän ei kuitenkaan osaa kertoa, mitä konkreettista haittaa uudesta sopimuksesta on.
– Kun en ole nähnyt sopimusta, en voi sitä arvioida. Meidän intressimme on tietysti se, että kaupunki on hyvin vahvasti ollut mukana Vanajanlinnan kehittämisessä. Myös Aulanko on meille varsin tärkeä alue, ja toivonkin, että molemmat näistä hankkeista toteutuvat hyvin selkeästi, Isosuo muotoilee.
Kaupungin reaktio
yllätti yrittäjät
Pekka Vihma kertoo kaupan tapahtuneen hyvin nopeasti, parissa viikossa. Tässä ajassa ei tullut mieleen kertoa asiasta etukäteen kaupungille. Kaupungin johdon reaktio oli yllätys yrittäjille.
– Kuvittelimme kertovamme iloisen uutisen matkailun ja golfpalveluiden kehittämisen kannalta. Yrittäjinä emme voineet kuvitellakaan, että meidän pitäisi informoida vuokraisäntiämme tällaisesta asiasta. Pyydämmekin nyt ymmärrystä siihen, että liiketoiminta on meidän tehtävämme.
Vihma sanoo keskustelleensa asiasta kaupungin johdon kanssa alkuviikosta.
– Olemme käyneet hyvin avoimen keskustelun, emmekä halua missään nimessä olla esteenä millekään muulle golfkenttähankkeelle. Päinvastoin, me yritämme liittoutua ja saada synergiaetuja. Vanajanlinna ilmoittautui esimerkiksi osakkaaksi Aulangon golfkenttään heti ensimmäisenä merkintäpäivänä.
Vihma korostaa, ettei heidän intresseissään ole suunnata palveluja pääasiassa hämeenlinnalaisille.
– Meidän päämarkkina-alueemme on Helsinki ja muu Suomi. Niin Linna Golf Oy:n kuin Vanajanlinnan matkailun kehittämiselle on tärkeää, että osakkaat ovat muualta kuin täältä.
Kaupungin johto on pyytänyt yrittäjiltä lisäselvityksiä asiasta. Isosuo odottelee selvitystä ensi viikolla ja vie sen aikanaan myös kaupunginhallituksen kuultavaksi.
– En usko, että tässä on kyse mistään juridisesta ongelmasta, vaan ennen kaikkea siitä, että tämä kauppa vain yllätti meidät, Isosuo sanoo.
Hajatelmia.
Mielenkiintoista on lukea kommentti:
Kaupunginhallituksen päätökseen on kirjattu Linna Golfin sitoutuvan siihen, ettei yhtiön golf-osakkeita tarjota merkittäväksi yksittäisille golfin harrastajille Hämeenlinnan talousalueella.
– Se on sopimuksen ja allekirjoittamisen ehto. Meille oli yllätys, että näin ei ole tapahtunut tai ainakin se hiukan poikkeaa siitä neuvottelutilanteesta, mikä meillä aikoinaan oli, Isosuo pohtii
Mitäköhän kaupunki on halunnut sopia ja mitä Vanajanlinna on sopinut.
Kaupunginhallituksen päytäkirjasta lainattua.
Sopimuksen allekirjoittamisen ehtona on, ettei Linna Golf Oy:n osakemerkintää suunnata eikä osakkeita markkinoida yksityisille golfin harrastajille Hämeenlinnan talousalueella.
Tarkoittaako tämä sitä että ei myydä??,-)
Jos tarkoituksena oli rajoittaa osakkeiden myynti Hämeenlinnan ulkopuolelle niin silloinhan olisi pitänyt tehdä asuinpaikkaan sidottu merkintärajoitus. 😉
Näin Wanker kirjoitti kaupunginhallituksen ptk:ssa mainitun: ’Sopimuksen allekirjoittamisen ehtona on, ettei Linna Golf Oy:n osakemerkintää suunnata eikä osakkeita markkinoida yksityisille golfin harrastajille Hämeenlinnan talousalueella.’
Jos kaupunginhallituksern ptk:ssa ja sopimuksessa todellakin lukee noin, niin se ei sisällä mitään rajoitusta myydä osakkeita yksityisille golfin harrastajille, ilmeisesti he voisivat tarvittaessa myös merkitä osakkeita. Ensinnäkään osakeyhtiölaki ei tunne mitään suunnattua antia tai osakemerkinnän suuntaamista. Toisekseen ainoastaan osakkeiden markkinointi ko. ’ryhmälle’ on kielletty; ei myynti. Toinen asia sitten kokonaan on, onko osakkaiden osakassopimuksessa joitain myyntiä rajoittavia lausekkeita ja joista ei yksimielisesti myöhemmin toisin sovita.
En millään jaksa uskoa, että ptk:ssa ja sopimuksessa olisi noin alkeellista ja aukollista tekstiä. Joko sitä ei ole kukaan juristi kaupungin puolelta tarkastanut/tehnyt tai sitten juristi on ollut pihalla kuin lumiukko.
Tässä linkki kaupunginhallituksen pöytkirjoihin
http://www.hameenlinna.fi/paatoksenteko/index.php?id=520&pykala=19
Mielenkiintoiseksi tuon Linna Golf Oy:n osakkeiden markkinointikiellon Hämeenlinnan alueelle tekee Hämeen Sanomien artikkelissakin mainittu kaupunginjohtaja Isosuon kommentti: ’Myös Aulanko on meille varsin tärkeä alue ….’
Aulangon nykyisen kentän läheisyyteen suunnitellun Katajiston kentän takana olevan Aulanko Golf Oy:n puheenjohtajana on Hämeen sanomien omistaja Arto Kajanto – taitaa olla muuten myös maanomistajana suunnitellulla maa-alueella…? Tästä nousee kysymys mieleen, mahtaako lehden uutisointi täyttää objektiivisen journalismin periaatteet…?
Aulanko Golf Oy:n hallituksessa istuu myös kaupunginjohtaja Juha Isosuo. Tästä herää toinen kysymys: onko kaupunginjohtaja jäävi antamaan jyrkkiä kriittisiä lausuntoja kilpailevasta hankkeesta…??
Niin, että piiri pieni pyörii…
Lue lisää: http://www.aulangongolfklubi.fi
Toivotaan, että Vanajalinnan golfkenttä onnistuu.
Lisää tämäntyyppisiä yrittäjiä ja kenttähankkeita tarvittaisiin.
Itse suunnittelen jo mökin hankintaa Hämeenlinnan suunnalta, kun kenttiäkin on ihan kivasti naapurustossa. Tsemppiä hankkeen puuhamiehille ja pitäkäähän greenfee-hinnat kohtuullisina.
Saitko muuten budjettia esitemateriaalin joukossa?
Tarkoitan siis rakennusaikaista budjettia sekä golfkentän avauduttua varsinaista toimintabudjettia.
Sain rahoitussuunnitelman kentän rakentamisen ajalle. Osakkeilla on tarkoitus hankkia 8,5 miljoonaa ja yhteistyökumppaneilta 300000 eli tulot olisivat yhteensä 8,8 miljoonaa euroa.
Kentän rakentamiseen on varattu 5,02 miljoonaa. Klubitaloahan ei tarvitse varsinaisesti rakentaa, mutta rakennuksen kunnostamiseen on varattu 1,1 miljoonaa euroa. Kaikkiaan kulut olisivat hitusen alta 8 miljoonaa, joten rahaa pitäisi jäädä yli noin 800 tuhatta, joka ei ehkä aivan riitä Hattulan golfkentän hankkimiseen. Näin osakkeiden keskihinnaksi tulisi hieman yli 14000 euroa jos lasketaan hinta 600 osakkeen mukaan.
Eri lehdistä on saanut erilaisen kuvan kenttähankkeesta. Arvopaperi lehden mukaan osakkeita olisi myyty 400/800 ja Kauppalehti Option mukaan 200/600, joka myös kertoo, että hintaa korotettaisiin 1000euroa/40kpl.
Ota tästä nyt selvää.
Niinpä
Mitenköhän nuo osakkeet jakautuvat pelaavien osakkaiden ja ’lepäävien’ kesken. Lepäävillä osakkeilla ei nimittäin ole vastikkeen maksuvelvollisuutta. Eli mitä vähemmän pelaavia osakkeita niin sitä suurempi vastike, vai? Tämän takia olisin ollut kiinostunut pelaamisen aikaisesta budjetista.
Aikaisemmin täällä viestiketjussa Moe kirjoitti Aulangon uudesta hankkeesta. Hämeenlinnan ympäristössä alkaa silloin olla varmaankin eniten reikiä per golfffari(tai asukas). Saadaankohan kaikki osakkeet tungettua markkinoille?
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)