-
JulkaisijaArtikkelit
-
Käsitykseni mukaan blade-raudoilla kierteiden hyödyntäminen pallon lentoradan muotoilemiseen on helpompaa kuin kehäpainoitteisilla mailoilla. Olenkohan oikeassa…en tiedä kun en ole milloinkaan bladeja kokeillut. Jos näin on, niin mihinkähän se perustuu.Pelkästäänkö siihen, että bladejä käyttävät ’etupäässä’ jo golfissa pitemmälle kehittyneet, joilla jo peruslyönti hallussa. Singelirajan läheneminen panee miettimään tehokkaampien työkalujen hankkimista ja monipuolisemman pelin opettelua.
Kyllä se kai ennen kaikkea siitä mailan heiluttajasta on kiinni.
Itse en myöskään omista bladeja, mutta jos tuohon nyt halutaan mailoista eroa hakea, niin ylipäänsä valuteräkset ovat pehmeämpiä kuin taeteräkset.
Olettakaamme siis,että bladejen teräs on kovempaa kuin taottujen mailojen. Tämä helpottanee kierteiden säätelyä, mutta rankaisee toisaalta huonoista osumista.
Asialla on lähinnä merkitystä _todella_ hyville pelaajille. (Toki bladet rankaisevat myös klubituuppareita huonoista lyönneistä 🙂
Pieleen meni!
’Olettakaamme siis,että bladejen teräs on kovempaa kuin taottujen mailojen.’
Piti sanomani: ’Olettakaamme siis,että bladejen teräs on kovempaa kuin VALETTUJEN mailojen.’
Sorry.
Sorry, mutta päinvastoin. Taotut pehmeämpää terästä.
Omasta kokemuksestani voin sanoa, miksi bladeilla on helpompi lyödä kierteitä johtuu siitä, että bladeilla on tavallaan suora kosketus palloon, kun taas tavallisilla eli kehäpainotteisilla ei ole. Kehäpainotteisissa mailoissa on offsettia, joka on tehty ns. estämään slaissia. Offset-mailoissa lapa on varren takana, joka antaa lavalle hieman pidemmän matkan kulkea ennen osumaa palloon, jolloin lapa ehtii paremmin sulkeutua. Kysymys on milleistä ja millisekunneista, mutta se golflyönnissä paljon.
Kaikenlaisia metallurgeja täällä esiintyykin. Mitähän Patrick Duffy tietää mailojen kovuuksista – Tietääköhän yhdenkään mailan kovuutta?
Bleidit kyllä antavat paremman back spinnin kuin kehäpainotteiset. Se perustuu siihen että bleideissä lavan painopiste on ylempänä kuin kehäpainotteisissa. Eli osumassa mailan lapa pyrkii kääntymään painopisteensä ympäri ja kun painopiste on ylempänä (kauempana osuma pisteestä) kääntää se lapaa enemmän alaspäin (eli dynaaminen lofti pienenee). Pallo lähtee matalampana mutta suuremmalla back spinnillä.
Kehäpainotteisissa on offsettia, jos niissä on offsettia.
Suora kosketus – onko epäsuora vastakohta?
Teräksien kovuudet passataa halutuiksi seostuksen ja lämpökäsittelyn yhdistelmällä. Siis valaminen tai takominen ei vaikuta asiaan.
Asiantuntijat, please lopettakaa PJ.
Okei, okei.
Taotut on koostumukseltaan vastaavia valettuja teräksiä kovempia, ainakin standardien mukaan. Ja kyllä, siinä on otettu myös lämpökäsittelyt huomioon, koska tietysti puhutaan lopputuloksesta.
(Käytännössä kaikki valut lämpökäsitellään oikeanlaisen raerakenteen aikaansaamiseksi.)
Mä lopetan jauhamisen, lähden pelaamaan.
Oli miten oli mutta näin on…
Mikään ei ole parempi fiilis kuin hyvä osuma bladella.
Nyky bladet on huomattavasti ’helpompia’ kuin vanhat.
Parempi työstettävyys johtuu juuri tuosta offsetin olemattomuudesta, ei siitä onko maila blade vai ei.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)