Aihe: URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN PÄÄTÖS - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

Etusivu Foorumit Yleistä URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Kun kirjoitukseni, joka koski Urheilun Oikeusturvalautakunnan päätöstä Helsinki City Golf ry:n ja sen taustahenkilöiden valitukseen poistettiin, kirjoitan asiasta uudelleen, tällä kertaa ilman ainoatakaan kommenttia. Kehotan kaikkia niitä, joita suomalainen yhdistymisvapaus ja yhdistysten itsemääräämisoikeus kiinnostaa, tutustumaan tähän mielenkiintoiseen tapaukseen. Toivottavasti tämä nyt kelpaa arvoisalle herra Sensuurille! Lue lisää: URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN PÄÄTÖS HCG RY:N VALITUKSEEN

    Eli oikeusturvalautakunta teki niinsanotun ’nahkapäätöksen’. Kun voi jättää varsinaisen asian käsittelemättä teknisen syyn nojalla, niin hommat hoituu helpommin. Osa jäsenistä tiettävästi itsekin pelaa golfia ja ovat hyvin tietoisia tilanteen tulehtuneisuudesta. Teknisesti varmaan oikea ratkaisu – en ole juristi, mutta näyttää oikealta. Paloheinän ja HCG:n tilanteeseenhan päätöksessä ei millään tavalla oteta kantaa. Kuten en minäkään tässä uskalla.

    Nimetön

    Tuolla naapurisivustossa on vasemmalla golfliiton uudet kriteerit liiton sääntöihin.

    Sieltä käy hyvin ilmi vaatimukset,miten seura pääsee liiton jäseneksi.

    Lautakunta HYLKÄSI valituksen, koska yhdistys (siis liitto) saa – sääntöjensä asettamissa rajoissa – vapaasti valita jäsenensä.

    Suomeksi se tarkoittaa, että valittajaseura oli 100% väärässä, eli hävisi juttunsa kokonaan, eli liiton ratkaisu oli yhdistyslain ja liiton sääntöjen mukainen, eli valittajaseuralla ei ole oikeutta päästä jäseneksi ilmoitusluontoisena asiana, vaan vasta kun se jäseneksi hyväksytään.

    Nahkapätöksellä tarkoitetaan yleensä ratkaisua, jossa ei ratkaista varsinaista kysymystä ollenkaan.

    Lautakunta ei voi ratkaista asioita, jotka sille eivät kuulu, joten eräiden yksityishenkilöiden vaatimuksia ei otettu käsiteltäväksi.

    Mitä kohtaa ratkaisusta et ole ymmärtänyt?

    Hommahan karkaa aivan käsistä. Pahimmassa tapauksessa sääntö karsii osakenttien perustamista. Etenkin kohta 4. oy jäsenyys ei voi olla vaatimus seuran jäsenyydelle. Mitehän tota kohtaa sovelletaan nykyisiin seuroihin? Täyttyvätkö etelän seurat pelioikeudettomista pelaajista?

    Hommahan alkaa mennä niin kireäksi, että jos kentän perustaisin, jättäisin mahdollisen seuran rekisteröimättä golfliittoon. Jollei liitto sloppaa kenttää, valittaisin liiton harjoittamasta monopolista.

    Elämme mielenkiintoisia aikoja markkinataloudessa. Seurat ja Liitto, vielä on aikaa monopolin murtumiseen. Käyttäkää aika hyväksi ja pitäkää jäsenistö tyytyväisenä.

    Nimetön

    Hyvä, että HCG Ry valitti golfliiton päätöksestä. Teknisesti valitus olisi pitänyt laatia hieman eri tavalla, jolloin haluttua asiaa olisi käsitelty. Ottamatta suuremmin kantaa asioihin, jotka eivät edes minulle kuulu, niin sen verran voi tätä keskustelupalstaa lukeneena todeta, että Golfliitolla ja sen kabinetti herroilla on mennyt puurot ja vellit sekaisin perusteellisesti. Eri yhteyksissä Golfliitto toivoo uusien kenttien rakentamista ja jäsenseurojen perustamista, mutta samanaikaisesti se hylkää suomen vilkkaimman golfkentän jäsenhakemuksen, jonka kautta lajin pariin tulee satoja tai tuhansia uusia golfareita.

    Golfliitto taitaa olla ainoa urheilun parissa toimiva yhdistys, jonka keskeisenä tehtävänä ei ole kasvattaa jäsenkuntaansa vaan karsia sitä ilman johdonmukaista linjausta.

    Mitä jäsenkriteerien kohdassa 4 on rajoittavaa? Siinähän tarkoitetaan, että liiton jäseneksi tulevat seurat, eivät Oy:t. Ja jotta liitto voi ottaa seuran jäseneksi, sen pitää olla rekisteröity eli ry. Tämä tarkoittaa juuri sitä, että oy:t eivät määrää, vaan jäsenistö, omisti osakkeet kuka tahansa.

    Liitossa muuten pitävät valtaa jäsenseurat, sen hallinto koostuu jäsenseurojen valitsemista ihmisistä ja henkilökunta on siellä töissä toteuttamassa jäsenseurojen valitsemien ihmisten päätöksiä.

    Jäsenkriteereissä edellytetään, että kentällä sallitaan greenfee-pelaaminen liiton jäsenseurojen jäsenille. Niissä ei kielletä ilman jäsenyyttä olevien päästämistä kentälle. Esim. SHG Luukissa näin maanantaisin salliikin myös ilman jäsenyyttä olevien pelaamisen.

    Ei golfklubin ole pakko kuulua liittoon, klubi voi olla täysin suljettu. Jostain syystä seurat vaan eivät tunnu olevan lähdössä, ja pääintressi on päin vastainen, jäseneksi halutaan hyvinkin heppoisilla perusteilla.

    Elämme jänniä aikoja. Näihköhän etelän seurat raottavat ovia etäjäsenille ja hyväksyvät heidät jäseniksi, vaikkei pelioikeutta ole. Tässä olisi oiva markkinarako.

    Itse näen, että seurassa olisi hyvä olla noin 700 – 800 jäsentä, jotta vieraspelaajat mahtuvat pienentämään hoitokustannuksia. Toki sama saadaan 700 – 800 pelioikeudella ja ei pelioikeuden omaaville jäsenille annetaan esim. 10 euron alennus gf:tä.

    Etäjäsen juttu on vain niin iso, että se kohta räjähtää käsiin, varsinkin kun PHG ja HCG tapaus hämmentää sitä lisää.

    Liiton säännöistä vielä: Miksi yhdellä kentällä voi vain olla golfliiton sääntöjen mukaan vain yksi seura ja seuralla on pitää olla kenttä. Eikö esim. kolme seuraa voisi perustaa kilpaseurayhteenliittymän, joihin siirtyisi esim. seurojen kilparyhmät. Yhdistetyllä kilpaseuralla olisi esim. paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä joukkuekisoissa, saisi paremmin lehdistötilaa ja kilpailuedustuspaikoista olisi kovempaa. Kaikki hyväksi golfurheilulle. Jos esim. 3 kpl 18 reiän kenttää pistää hynttyy yhteen, niin sehän vastaa Pickalaa, eli tasapuolisuuden nimissä pienille seuroille tulisi sallia yhteenliittymät :-).

    Muuten, ihan mielenkiitoisia tapauksia oikeusturvalautakunnan päätöksissä.

    Lisätään vielä, mielestäni golffissa olisi hyvä saada selvemmin erilleen puhdas harrastus ja urheilu. Noi tourit ja SM:t on hyvä asia, mutta avoimet kisat alkaa olla jo kuntourheilutapahtumia. Ei muiden lajien kuntourheilutapahtumissa tarvita välttämättä lisenssiä.

    No kehitystä tapahtuu ja eiköhän seurat ja oy:t ala yhä enemmän ala välittämään tärkeimmistä asiakkaistaan.

    Mitä hyötyä olisi kolmesta seurasta samalla kentällä?

    Niiden pitäisi olla maksuiltaan toistensa kopioita, sama caddie hoitaisi kaikkien lähtöaikavaraukset ja jäsenasiat, eikä kentälle mahtuisi sen enempää pelaajia kuin yhden seuran kentälle, eikä kilpailujenkaan määrä varmaan kolminkertaistuisi, vaikka sama jäsenkunta jaettaisiin kolmelle seuralle.

    Ainoa ero olisi, että luottamustehtäviin tarvittaisiin kolminkertainen miehitys. Jokainen joka on vähänkin harrastanut yhdistystoimintaa, tietää, että sen yhdenkin hallituksen kasaamisessa on hirvittävä homma. Hallituksen jäsenet joutuvat ihan oikeasti tekemään töitä, ja ns. pelureilla ei ole pienintäkään halua panna tikkuakaan ristiin, ellei siitä ole itselle suoranaista ja välitöntä hyötyä.

    Suomessa ei nykyisilläkään ehdoilla ole tahoja, joita kiinnostaisi pelkän kentän omistaminen bisneksenä, viekä vähemmän löytyisi sellaisia, jotka olisivat valmiit neuvottelemaan joka klemmarista kolmeen kertaan jokaisen seuran kanssa erikseen.

    Joka ei usko, lähteköön asunto-osakeyhtiön hallitukseen riitelemään asukkaiden kanssa sauna- ja pyykkitupavuoroista, parveketupakoinnista ja putkiremonteista.

    Miksi muuten sinulla on oma auto, kun istut kuitenkin koko päivän töissä, ja kymmen ihmistä voisi sillä aikaa ajaa yhteisellä autolla työmatkansa?

    No ajatellaan toisella tapaa…

    Miksi kaikilla kentillä pitää olla seura? Voitaisiinko nykyisiä seuroja yhdistää ja sitä kautta vielä säilyttää liiton jäsenyys? Onhan nykyäänkin yhdellä seuralla useampi kenttä.

    Kysymys on vain siitä, että pitääkö kaikilla seuroilla olla aktiivinen juniorityö, seniori ym. komitioita vai tultaisiinko joissain paikoissa vähemmällä toimeen varsinkin, kun luottamustoimiin ei ole tunkua? Useamman kentän tai kentän seurojen yhteinen seura saattaisi saada monessa mielessä enemmän aikaan kuin kaikki erikseen. Esim. maakunnan pienillä seuroilla ei yksinään ole välttämättä mahdollisuus tukea riittävästi junioreitaan. Eikö junnujen kannalta olisi parempi pistää heidät esim. seurojen perustamaan kilpaseuraan ja saada täten kehitystä tukeva junioritiimi kasaan? Senioritkin saisivat kisailuunsa enemmän virtaa, kun ’omasta’ edustusseurasta löytyy enemmän vastusta kuin emäseurasta.

    Kyllä näitä tälläisiä yhteenliittymiä muualta urheilusta löytyy. Kokemusta niiden toimivuudesta ei minulla tosin ole.

    Ai niin unohdin, että kyseessä on golf. Eihän tälläinen tuu missään nimessä kysymykseen. Pallot työnnetään nenään heti, kun uudistuksia aletaan esittämään.

    Olen samaa mieltä, että olisi järkevä luoda seuroja, joilla olisi enemmän kuin yksi kenttä, vaikka sitten eri paikassa.

    Esim. kilpailutoiminnan hoito tulisi helpommaksi jäsenten kannalta; kun nyt ainoalla kentällä on kisat, kilpailuun osallistumattomat jäsenet eivät pääse pelaamaan. Pickalassa, Sarfvikissa, Mastersissa tai Talmassa tätä pulmaa ei ole; yleensä vain toinen kenttä on varattu kilpailuille. Mutta esim EGS:ssä ja Talissa kenttä on usein kiinni, pitkiäkin aikoja, Challense tourin, Erkko Trophyn, SM-kisojen jne takia.

    Tiedän, että 90-luvun alussa, kun mm. Ringside oli vaikeuksissa ja Arsenalin hallussa, sitä tarjottiin muille klubeille ostettavaksi. Mutta kiinnostusta ei löytynyt, vaikka halvalla olisi saanut. Talilla voisi olla ’maaseutukenttä’ jne.

    Mutta vaikka yhdistämisestä miten olisi hyötyä, niin se käytäntö! Yritäpäs yhdistää yksi yhteen Sarfvik ja Peuramaa, tai – jotka maantieteellisesti sopisivat hyvin yhteen – EGS, Master, Gumböle ja Ringside, uudeksi Kehä 3 Golflkubiksi! Voi olla, että päätöksen läpivienti olisi vaikeaa, vielä vaikeampaa kuin kuntaliitokset.

    Ilmeisesti et tunne Golfliiton päätöstä Paloheinän sotkuista. Liitto päätti, että vanhalla seuralla on aikaa tämä ja ensi vuosi järjestää kenttähanke tai kotikenttä. Ellei onnistu, sitten PHG eroaa liitosta ja yhtiön seura hyväksytään liiton jäseneksi v. 2006.

    Yhtiön seuraa ei hyväksytty heti jäseneksi, koska kysymyksessä oli merkittävä ennakkotapaus. Eli jos oy:n ja ry:n sukset menevät ristiin, oy ei voi perustaa uutta seuraa vanhan tilalle ja potkaista vanhaa kentältä samantien pois.

    Omasta mielestäni Golfliiton päätös oli oikeudenmukainen ja kohtuullinen, asianosaiset voivat olla toista mieltä.

    Esim. viikkolomahotellin omistamalla kentällä ei ole pakko olla seuraa. Kyse on vain siitä, että rahoittajat eivät uskalla heittäytyä pelkkien green-fee -tulojen varaan, vaan kentät tarvitsevat myös vakioasiakkaita, ja heille pitäisi joka tapauksessa järjestää jotain pientä kivaa tekemistä pelkän pelailun oheen. Luonnollinen tapa järjestää tämä toiminta on perustaa sitä varten yhdistys.

    Mikään ei estä nykyisinkään seuroja tekemästä juniori- tai seniori-yhteistyötä. Sen aktiivisuus tai käytettävissä olevat varat ei muutu mihinkään ja varsinkaan kasva sen kautta, että sitä varten pakkosynnytettäisiin seurojen toimesta uusi seura. Kenen kuvittelet esimerkiksi hoitavan kaavailemasi junioriseuran kilpailu- ja valmennusjärjestelyt, ellei sitten samat ihmiset, jotka sen tekevät suurseurassa tai omissa seuroissaan?

    Junioriseura ei tietenkään yhteisellä kentällä voisi toimia miten lystää, vaan kilpailut ja koulutustilaisuudet pitäisi joka tapauksessa koordinoida muiden kanssa, eikä uuden seuran perustaminen lisää käytettävissä olevia varoja senttiäkään. Yhteiskunnan avustukset seuroille eivät luultavasti lisääntyisi siitä syystä, että saatavissa olevaa rahaa olisi kärkkymässä yhden suuren seuran sijasta useampi pikkuseura, joista kukin saisi sitten murusia, jotka eivät riitä käytännössä mihinkään.

    Uusien seurojen perustaminen aiheuttaisi siis vain lisää byrokratiaa ja jäykistäisi toimintaa entisestään.

    Nimetön

    Ritari, kun tunnet taustat, kerro mikä siellä oikein mättää?

    Ne saavat takkiinsa joka asiassa, anovat sitten jäsenyyttä tai maata, käyvät oikeusprosesseja, aina häviävät.

    Oma käsitykseni on, että heidän toimintansa on jo niin laajasti eri päättävien tahojen tiedossa ( ja nehän ovat useissa tapauksia samoja henkilöitäkin ), että kaikki portit alkavat olla suljettuja, oletko samaa mieltä?

    Turha alkaa kaivella vanhoja asioita. Juoksujärjestys on selvä, vanhalla seuralla ei ole paluuta kentälle ja tuskin edes haluja yhteistyöhön nykyisen oy:n aikana, sen verran ikäviä kokemukset menettelytavoista olivat.

    Pelkistettynä kiista kulminoitui siihen yleisimpään asiaan eli riitaan rahasta. Kaikki muu olisi ollut soviteltavissa. Eli 400 euron pakollinen pelimaksu meni yli kipurajan (PHG ryn yleisen kokouksen päätöksen mukaisesti). Ihan hyvä asia, että tyytyyväisiä maksajia kentälle löytyi vaikka yhtiön seurassa on edelleen tilaa 400 euron maksajille.

    Omalta osaltani toteaisin, että olen haluton jatkamaan polemiikkiä vanhoista asioista tämän enempää.

    Kurinpitoasia

    Löytyi mielenkiintoinen kurinpitocase golfliiton materiaalipankista. Jossain seurassa ollut jotain kähinää aiemmin ja nyt seuran hallitusta on vaadittu tilille kun on yrittänyt puuttua tilanteeseen.

    ozk

    Kaivoit sitten 20 vuotta vanhan ketjun ylös…

    Kuinka niin 20 vuotta vanha, päätöksessä on päiväys 12.3.2023!

    Kaivoit sitten 20 vuotta vanhan ketjun ylös…

    Kuinka niin 20 vuotta vanha, päätöksessä on päiväys 12.3.2023!

    Kannattaa lukea lyhyetkin lauseet huolella, jotta asia avautuu!

    PG

    Kaivoit sitten 20 vuotta vanhan ketjun ylös…

    Siitä Night Driverille 👍. Harva viitsii kaivaa, vaikka sitä Forumin säännöissä suositellaan:

    2-2 Tarkista ennen uuden aiheen avaamista, onko siitä jo avattu aihe ja jatka mieluummin sitä.

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
Vastaa aiheeseen: URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

Etusivu Foorumit Yleistä URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN PÄÄTÖS