-
JulkaisijaArtikkelit
-
Millainen pelimuoto scramble on? Onko mitään erikoisia sääntöjä yms. ?
Scramble on ajanviettomuoto golfin parissa.
Ryhmän kaikki pelaajat lyövät tiiltä. Sen jälkeen ryhmä valitsee näistä sen, jolla jatketaan. Paikka merkataan. Kaikki droppaavat vuorotellen pallonsa tähän paikkaan ja lyövät seuraavan lyönnin. Jälleen paras valitaan. Näin pelataan reikään asti.
Sen pelaajan pallo, joka valittiin, lyö ensimmäisenä seuraavan lyönnin.
Peliin voi käyttää tasoituksiakin. Peliryhmän yhteenlasketusta hcp:stä voi antaa esim. 10-15 % riippuen ryhmän koosta. Parempi olisi kuitenkin, että kaikilla ryhmillä olisi suunnilleen sama hcp.
Niin, eli miten joukkue etenee greenille päästyään? Ei kai siellä enää droppailla?
Greenillä pallo asetetaan. Merkki asetetaan esim. lavan verran sivuun ennen ensimmäistä puttia.
Severiano ilmensi asian hyvin, että kyseessä on ennemminkin ajanvietemuoto golfin parissa kuin todellinen kilpailumuoto (vaikka tosin huippuprot pelaavat sitä myös joissain joukkuekilpailuissa).
Tässä kuitenkin äskeiseen pari korjausta yksityiskohdista, jotka usein ovat aiheuttaneet epäselvyyksiä klubikisoissa. (Näitä sääntöjä uspga pro’t käyttivät kisassaan ja näin luki myös eräässä suom. sääntökirjassa)
Jos talvisääntö: KAIKKI droppaavat pallonsa vuorollaan valitun pallon kohdalle ja KUKA TAHANSA saa jatkaa siitä. (Usein klubien scramble-kilpailuissa käytetään talvisääntöä kesälläkin)
Jos ei talvisääntöä: Henkilö, jonka pallo valittiin, lyö pallon alastulopaikalta ensin ja MUUT droppaavat tähän merkattuun kohtaan ja lyövät siitä vapaassa järjestyksessä.
Scramblesta on kuitenkin olemassa useita eri versiota ja kaikissa saattaa olla omia sääntövivahteita, joten loppujen lopuksi ei ole olemassa ’oikeita’ scramble sääntöjä. Tärkeintä ei ole millä säännöillä pelaa, kunhan kaikki pelaavat kisassa samoilla säännöillä.
Mutta, kyseessähän oli kuitenkin enemmän ajanvietemuoto kuin kilpailumuoto…
Niinkuin sanottu Scramble on erilainen tapa pelata ’Golfia’ ja yksiselitteisiä sääntojä ei ole olemassa
Tässä muutama erilainen käytetty vaihtoehto
Scramble
Pelataan kolmi- tai nelijäsenisin joukkuein. Ryhmälle laskettu tasoitus on yleensä 15 % pelaajien yhteenlasketusta tasoituksesta. Osallistujat on usein mahdollista jakaa myös kohtuullisen tasavahvoihin ryhmiin, jolloin ryhmien tasoituksia ei tarvitse laskea. Pelimuodoksi käy niin lyöntipeli kuin pistebogey. Kaikki draivaavat. Sitten joukkue valitsee pallon, joka jatkolyöntiä ajatellen on parhaassa paikassa. Pallon viereen, esim. tuloskortin etäisyydelle, pannaan merkiksi griinihaarukka tai tii. Jos pelataan normaaleilla kesäsäännöillä, se pelaaja jonka pallo on valittu, lyö ensimmäisen jatkolyönnin. Muut pudottavat pallonsa mahdollisimman lähelle merkittyä kohtaa, ei kuitenkaan lähemmäksi lippua, ja suorittavat lyöntinsä. Suomessa on usein tapana sopia, että ns. talvisääntö on käytössä – jopa karheikossa (tällöin siis pallon saa aina asettaa) ja että jatkolyöntien suoritusjärjestys on vapaa. Jatkolyönneistä valitaan jälleen paras, sama jatkoprosessi – ja näin mennään aina reikään asti.
Edellä kuvatun scramblen heikkous on siinä, että jos ryhmässä on yksi poikkeuksellisen hyvä pelaaja, mies tai nainen, hänen lyöntinsä saattavat liiaksi dominoida ryhmän tulosta: valittu pallo on lähes aina hänen. Ja jokaiseen ryhmään ei riitä tähtiä. Tällaisen epäkohdan välttämiseksi scramblestä on kehitelty parannettuja versioita, mm. seuraavat kaksi.
Scramble 2: pudotuspeli
Ryhmän suuruus on neljä pelaajaa. Kaikki lyövät draivin. Edullisin valitaan jatkolyöntiä varten. Mutta nyt se, jonka pallo valittiin, putoaakin pois jatkolyönnin suorittajien joukosta. Kolme siis jatkaa. Jälleen valitaan paras lyönti ja sen suorittaja putoaa pois seuraavan lyönnin ajaksi, mutta draivin jälkeen odotuslistalle joutunut pääsee taas mukaan. Tämä malli sekä demokratisoi kisan että nopeuttaa sitä.
Scramble 3: tasadraivit
Ryhmän suuruudeksi määrätään kolme pelaajaa. Kierroksen mittaan jokaiselta pelaajalta on valittava kuusi draivia ryhmän käyttöön. Valinta tehdään aina sen jälkeen, kun kaikki ovat draivanneet, ei etukäteen. Muuten pelataan normaalia scramblea. Taktikointi tuo peliin lisäjännitystä. On esim. pohdittava, millä reiällä naisten tiit ovat niin edullisessa paikassa, että naispelaajan draiveja kannattaa säästää sinne jne. Kortinpitäjä merkitsee ryhmän korttiin, millä reiällä kunkin pelaajan draivit on käytetty.
Edeltävissä vastauksissa on jokseenkin tyhjentävästi selitetty pelitapa ja säännöt, mutta halusin kuitenkin kommentoida ja suositella scramblea erilaisiin happeningeihin. Oikeisiin kilpailuihin se ei varmaankaan kuulu, mutta niistä minä en tiedä mitään.
Itse aloitin USAssa taannoin asuessani golfurani eräässä yritystapahtumassa, jossa pelattiin juuri scramblea. Käsittääkseni muotoa kutsuttiin nimellä Texas Scramble tai jotain sinne päin. Porukka, jota oli muuten paljon, oli jaettu neljän ryhmiin ilmeisesti pyrkien tasaisiin kokonaistasoituksiin.
Kuten sanottu, kaikki avasivat ja paras tai sopivin valittiin jatkoon. Valitun pallon lyönyt ei saanut lyödä ko. paikasta eli aina oli kolme jatkajaa. Poikkeuksena sitten viheriöllä, missä kaikki puttasivat, jos tarvitsi. Jokaiselta piti muistaakseni ottaa mukaan vähintään 2 avausta kierroksen aikana.
Ryhmässäni sattui olemaan kaksi kohtuullista pelimiestä, aika heikosti pelannut naishenkilö sekä minä, joka siis olin jo silloin aloittelija. Em. sääntö valitun pallon pelanneen jatkamattomuudesta toi mukavasti painetta sille toiselle pelimiehelle, jonka oli siis pakko onnistua. Tosin eipä ainakaan meidän ryhmässä hommaan erityisen vakavasti suhtauduttu. Hauskaa oli kaikilla.
Mielestäni esim. tämän kaltainen pelitapa sopisi oikein mainiosti täälläkin päin yritysten asiakkailleen ja kumppaneilleen järjestämiin tapahtumiin. Silloin jäisi mahdollinen ryppyotsainen rutistus ja ’händärihuijari’ -keskustelu näistä mukavaan yhdessäoloon kai tarkoitetuista tilaisuuksista pois. Pelikin sujuisi nopeammin, kun minun ja kaltaisteni jorpakkolyöntejä ei tarvitsisi etsiä.
PS. Tällä en yritä väittää, että minulla olisi erityisen laajaa kokemusta yritysten golfkisoista. Mutta jotain kuitenkin ja lisää olen kuullut normaalisti luotettavalta taholta, joka työnsä puolesta ’joutuu’ sellaisissa yhtenään kiertämään. (Enhän minä kateellinen ole, kai.)
Hienoja vastauksia, kiitoksia, mutta…
Olen pelannut scramblea 2 vastaan 2 eli ilmeisesti yleisin muoto.
Kuitenkin sitä pelataab 3 vs. 3 ja 4 vs. 4.
Mikä tällöin on ideana eli pelaako samaa reikää 6/8 pelaajaa vai pelaako tämä 3/4 pejaalaa ihan oman kierroksen ilman ns. vastustajaa?
Kysyn siksi, että eikös suurin ryhmä koko kentällä olekkin ’vain’ 4 pelaajaa.
Ainakin 3h joukkueilla pelatessa on omalle kohdalle osunut 6 pelaajan ryhmät. Kierroksen kesto on luokkaa 6 tuntia.
Tapahtumassa, mitä kuvailin, kukin 4 hengen porukka pelasi omana ryhmänään. Porukoita taisi olla n. 25 kpl., joten shotgun-lahdössä oli joillakin tiillä 2 porukkaa lähdössä. Mutta ei sinne silti yhdessä lähdetty, vaan odoteltiin.
Eli ihan oma kierros pelattiin ja kaikki muut ryhmät olivat ns. vastustajia.
2-hengen ja 3-hengen scramblet kiertävät samalla lailla 2 joukkuetta per peliryhmä eli tällöin tosiaan tulee 6 henkeä samaan ryhmään. Ja kierrosajat ovat hurjia – kerran pelasin Aulangolla jopa reilut 6,5 h scrambleä, vaikka oli 2-h scramble!
Scramblea hyvin harvoin pelataan 4:n ryhmissä juuri sen takia, että 8 ei todellakaan voi kiertää samaan aikaan ja ei ole ketään ’virallista markeria’, jos kierretään 1 joukkue/peliryhmä. Sitä paitsi 4:n joukkueessa joku/jotkut päätyvät tasoeroista johtuen varmasti statisteiksi.
2-h scramble on hauska pelimuoto juuri yritys- tai kaveritapahtumiin ja 3-h:kin menee ihan ok. 4-h on jo mielestäni liikaa.
Osallistitttiin pojan kanssa NGK:n 2 Generations kilpailuun, jossa pelimuoto oli Irish Scramble. Siinä molemmat avasivat ja par4/5 väylillä halutessa voitiin vielä kerran lyödä toisten palloja, jonka jälkeen valittiin pallo, jolla jatkettiin reikään. Tasoitus oli 3/4 keskiarvosta. Kierros kesti n. 4 tuntia ja oli hauskaa. Pääasia oli tietenkin, että voitettiin pojan kaverin ja isän porukka sekä brutossa että netossa!
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)