-
JulkaisijaArtikkelit
-
Harjoituskierroksella sattui samaan ryhmään kaksi aiemmin tuntematonta kaveria. Toisella oli tapana jokaisella tiillä asetella pallon tiiauksen jälkeen irtonainen ruohotupsu tai tikunpätkä tähtäysmerkiksi. Kun en tiennyt, miten outo kaveri asiaan suhtautuisi, en puuttunut asiaan. Ehkä olisin ollut turha nipottaja. Toisaalta mietin, ettei kaveri ilmeisesti tiennyt rikkovansa sääntöä 8-2. Ehkä hän olisi ollut tyytyväinen oikaisusta. Miten on, pitäisikö vieraalle pelikaverille huomauttaa vai ei?
Jos se oli harjoituskierros, niin ’kaikki on sallittua’…
Näinkin voi ajatella. Toisaalta mietin juurikin sitä, ettei kaveri ehkä ollut tietoinen rikkeestään. Jos sama tapa jää päälle kisoihin ja penalteja paukkuu, voi manata, ettei tuostakaan ole kukaan koskaan sanonut mitään. Toki sääntöjen tuntemus ja noudattaminen on viime kädessä pelaajan vastuulla. Itse en vetäisi hernettä nenään, vaikka oudompikin kaveri asiallisesti oikaisisi erheeni.
Helppo tapa hoitaa on sanoa harkkarundilla, että kai tiedät, ettei noin saa oikeesti tehdä.
Eikä sitä sanota toistuvasta rikkeestä vaan heti ensimmäisestä.
Zaphood kirjoitti: (18.8.2011 9:21:29)
Jos se oli harjoituskierros, niin ’kaikki on sallittua’…Kuinkahan moni mahtaa hrajoituskierroksia pelata? Siis kierroksia joila todellakin harjoitellaan.
Kierroksen aikana on tapana jutella monenmoisia pelikavereiden kanssa, Usemmiten golfiin liittyvistä asioista ja golfsäännöt ovat ihan hyvä aihe.
Kerran kierroksella pelikaverini totesi toiselle pelikaverille, joka sähläsi bunkkerissa haravan kanssa, että hän pelasi edelliskuussa kisaa, jossa hän sai penaltin, kun liikutteli haravaa bunkkerissa. Keskustelu jatkuin ihan leppoisissa merkeissä ja samalla kerrattiin bunkkerisääntöjä. Minusta homma tuli hoidettua fiksusti.
Olen monesti törmännyt myös vähemmän fiksuisin tapoihin huomauttaa säännöistä.
kebax kirjoitti: (18.8.2011 9:47:31)
Kuinkahan moni mahtaa hrajoituskierroksia pelata? Siis kierroksia joila todellakin harjoitellaan.
Tota… Häh? Minä ainakin.
Jos otan harkkakierroksen, niin siihen liittyy jokin asia; jos ei muuta niin pelistrategia. Tai sitten koitan ajaa sisään jotain tekniikkamuutosta, jolloin tuommoinen heinänkorren asettaminen linjaksi on hyvä idea. Olen sen jopa kerran tehny (siis yhden kierroksen verran; joka lyönnillä Pro laittoi heinän malliksi mistä lavan kuuluisi mennä).
No mä taas en koskaan käy harjoituskierroksilla. Ihan vaan sen vuoksi että harjoittelu on aivan liijan vaikeaa ja pitkäjännitteistä touhua mun hipiälle. Nostan hattua niille jota oikeasti jaksavat harjoitella.
’Harjoituskierros’ tässä yhteydessä tarkoittaa, ettei mitään virallista kisaa ollut käynnissä. Kaveruksilla näytti kuitenkin olevan keskinäinen lyöntipelikilpailu meneillään. Kaveri ei hänkään puuttunut rikkeisiin, joten senkin puoleen annoin olla.
Toinen asia on sitten se, onko tarkoituksenmukaista harjoitella asetetun ruohonkorren avulla, kun ei sitä tosi tilanteessa voi käyttää. Itse käytän mieluusti ’tähtäysmerkkejä’, mutta käytännössä aina sellainen (vanha lyöntijälki, tikunpala, koivunlehti tms.) löytyy luonnostaan ilman että sellaista tarvitsee asetella.kebax kirjoitti: (18.8.2011 10:24:06)
Nostan hattua niille jota oikeasti jaksavat harjoitella.Me lahjattomat harjoittelemme. Te osaavat ette…
tiikeri metsä kirjoitti: (18.8.2011 8:52:49)
Miten on, pitäisikö vieraalle pelikaverille huomauttaa vai ei?
Vastaavissa tapauksissa otan selvää onko kyseessä ”virallinen” kierros vai normi ulkoilu pallon perässä. Reaktio sen mukaan.
Ulkoilu-kierroksilla on aika sama millaisia tuloksia korttiin merkataan ja se miten pallo reikään tai sen väittömään läheisyyteen tökitään.
Toki jos ilmenee että kyseessä on tietämättömyys niin on suositeltavaa kertoa miten oikeaa golfia pelataan. Tällaisista neuvoista en ole vielä kenenkään nähnyt loukkaantuvan, päinvastoin.Jos kaverilla on kyseessä oikea pelikierros niin vastuullinen pelaaja kyllä varoittaa heti ja etukäteen jos näkee että kaveri on hölmöilemässä. Ideana siis kertoa ennen lyöntiä, että nyt kyllä varastit tiiatessasi. Avautuminen terassilla kierroksen jälkeen ja väärinpelanneen leimaaminen huijariksi kaveripiirissä on väärää toimintaa ja myöhässä.
Jos nyt oikeasti on tarkoitus harjoitella, niin mielestäni tiettyjä sääntörikkeitä on jopa tarkoituksenmukaista tehdä. Esim. neuvon kysyminen tai antaminen. Tahi terapiapallon lyöminen epäonnistuneen lyönnin jälkeen, jos on esimerkiksi tarkoitus kokeilla onko jokin maila sopiva lyödä ko. paikasta. Tahi kadonneen pallon korvaaminen lähelle kadotuspaikkaa ikäänkuin pelaamattoman paikan säännöllä jos ainoa sääntöjenmukainen vaihtoehto on palata lyömään edellisen lyönnin paikalta. Sen sijaan selvästi sääntöjenvastaisia lyöntimaneereja ei kannattaisi edes harjoitella. Tai sääntöjenvastaisia droppeja esim. vesiesteestä. Kyllä sellaisista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos taas on edes kaverin kanssa kisa käynnissä, niin kyllä sitten on pelattava sääntöjen mukaan. Kuka siinä sitten tuomaroi, mitä sääntöä pitää noudattaa ja mitä ei.
Eiköhän tämäkin asia ole samanlainen kuin raskaus. Nainen joko on raskaana tai sitten ei ole. On mahdotonta olla osittain tai pikkaisen raskaana.
Ulkoilukierroksille on turha tuoda osaa säännöistä ja jättää osa kotiin. Mitä järkeä on miettiä mitään sääntöjutuja jos ei pelaa tuloksesta? Riittää kun ei ei ole vaaraksi muille eikä tuki kenttää. Jätetään silloin säännöt kokonaan pois eikä edes yritetä pelata mitään ”virallista” tai puolivillaista tulosta reiälle.Kun pelataan tuloksesta missä tahansa kontekstissa, ollaan sitten kokonaan raskaana. Halusi tai ei.
Parti kirjoitti: (18.8.2011 11:55:29)
Eiköhän tämäkin asia ole samanlainen kuin raskaus. Nainen joko on raskaana tai sitten ei ole. On mahdotonta olla osittain tai pikkaisen raskaana.
Ulkoilukierroksille on turha tuoda osaa säännöistä ja jättää osa kotiin. Mitä järkeä on miettiä mitään sääntöjutuja jos ei pelaa tuloksesta? Riittää kun ei ei ole vaaraksi muille eikä tuki kenttää. Jätetään silloin säännöt kokonaan pois eikä edes yritetä pelata mitään ”virallista” tai puolivillaista tulosta reiälle.Kun pelataan tuloksesta missä tahansa kontekstissa, ollaan sitten kokonaan raskaana. Halusi tai ei.
Ei tämä ihan näin mustavalkoinen voi olla – että sääntöjen kanssa tai kokonaan ilman.
Kyllä golfin säännöt on laadittu palvelemaan monia asioita eikä pelkästään kilpailutuloksia varten. Monet liittyvät turvallisuuteen, kanssapelaajien ja muiden kentän käyttäjien huomioimiseen.
Sen johdosta ei golfia pidä pelata ihan kokonaan omilla säännöillä, mutta sellaiset säännöt mitkä eivät vaikuta muihin pelaajiin niiden osalta voi varmaan käyttää omaa harkintaa. Jos esimerkiksi korjaa piikinjälkiä puttilinjalta tai heittää kävyt pois bunkkerista, ei se ole keneltäkään pois.
Putti-Possu kirjoitti: (18.8.2011 13:04:45)
Ei tämä ihan näin mustavalkoinen voi olla – että sääntöjen kanssa tai kokonaan ilman.
No kyllä se tavallaan on juurikin noin mustavalkoista, aivan kuten yritin raskaus-analogialla kertoa.
Jos ei pelaa tuloksesta, on turha miettiä mitä sääntöjä noudattaa ja mitä ei. Sillä ei ole mitään merkitystä.
Jos pelaa tuloksesta, pelaajan ei tarvitse miettiä mitä sääntöjä noudattaa, mitä ei.Ja kuten kirjoitin olemme samaa mieltä etiketti- ja turvallisuusasioista. Niiden mukaan eläminen kentällä ei ole pelaajalle valinnainen asia vaan välttämättömyys.
Voi kun olisi edit:
No sen verran harmautta myönnän että putteja voi antaa lyöntipelissäkin ja silti pelata ”tuloksen”.
Mutta tulos se ei silti ole.Hemmetti teitin kanssa kun joutuu taas vanha mies ärisemään ja ihmettelemään tätä touhua.
Miksi sinne golfkentälle pitää mennä pelaamaan muka golfia golfin sijaan?
Ei ne säännöt ole pelkästään sääntöjä, vaan kirja joka luo koko lajin hengen ja olemuksen. Siihen kuuluu elävä golfkenttä alati muuttuvine olemuksineen ja tilanteineen, sekä hyvä ja huono tuuri. Joskus makaa pallo raffissa hyvin, joskus hiton huonosti. Joskus on piikinjälki linjalla, joskus joku muu patti heittää pallon reikään. Mun mielestä piikinjäljen korjaaminen on ihan yhtä iso teko kuin pallon makuun parantaminen raffissa.
Kirjassa on kerrottu mitä pelaaja saa tai ei saa tehdä pelatessaan golfia ja sen mukaan siellä kentällä eletään. Muussa tapauksessa kyse on jostain muusta touhusta. Aito harjoittelu ja oikeesti harjoitusmielessä pelatut rundit on sitten asia erikseen, mutta sillon ei ole tuloskortti taskussa.
Zaphood kirjoitti: (18.8.2011 10:52:32)
kebax kirjoitti: (18.8.2011 10:24:06)
Nostan hattua niille jota oikeasti jaksavat harjoitella.Me lahjattomat harjoittelemme. Te osaavat ette…
No oikeastihan tämä asia on juuri päinvastoin. Lahjakkaiden on otollisempaa harjoitella kun taas meikäläisen kaltaisille riittää vaan harrastelu. Toki ei mikään kieltäisi tällästä lahjatontakaan harjoittelemasta. Siihen pitäisi saada vaan oikeat tavat ja motivaatio.
ts kirjoitti: (18.8.2011 13:46:52)
Ei ne säännöt ole pelkästään sääntöjä, vaan kirja joka luo koko lajin hengen ja olemuksen. Siihen kuuluu elävä golfkenttä alati muuttuvine olemuksineen ja tilanteineen, sekä hyvä ja huono tuuri. Joskus makaa pallo raffissa hyvin, joskus hiton huonosti. Joskus on piikinjälki linjalla, joskus joku muu patti heittää pallon reikään. Mun mielestä piikinjäljen korjaaminen on ihan yhtä iso teko kuin pallon makuun parantaminen raffissa.+1
ts kirjoitti: (18.8.2011 13:46:52)
Muussa tapauksessa kyse on jostain muusta touhusta. Aito harjoittelu ja oikeesti harjoitusmielessä pelatut rundit on sitten asia erikseen, mutta sillon ei ole tuloskortti taskussa.Mun kokemuksen mukaan suurin osa kentillä pelatuista kierroksista on tätä ”muuta touhua” josta ei synny mitään tulosta.
Kisa-golf on kaikessa esillä todella suurella kertoimella verrattuna siihen kuinka paljon sitä pelataan. Ja lasken kisa-golfiksi kaikki kierrokset joista jätetään allekirjoitettu kortti.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)
Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)