Aihe: Swingivinkkiä.. - Golfpiste.com

27.11.–3.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista

Swingivinkkiä..

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Swingivinkkiä..

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Jep, eka kierrostakana tältä kesältä. Kovin odotuksin lähdedttiin kiekalle, kun matolta lyödyt rangepallot on lähtenyt ilosessa kaaressa kevään mittaan. Mutta mutta…outo juttu, kun se pohjamatsku muuttukin nurmikoks ja edessä siintääkin väylä, niin swingi tuntuu samantien tosi kömpelöltä ja hallitsemattomalta. Dääm. divotin jälki näyttää lähes järestään kohteesta reilusti vasempaan…pallo lähtee monesti pienellä slaissilla oikeelle tai sit lyhyillä raudoilla suoraan divotin suuntaan vasempaan. Missä mättää??!! Nojoo…varmaan vähän jokapuolella mättää, mut oisko jollain jotain selkeitä ajatuksia noitten kuvailujen perusteella..? Nurmikenttien partaveitsi vaikenee…

    Toi divotin jälkinhän pitäisi saada käännettyä toiseen suuntaan. Voisit ensiksi tarkistaa esim. pysyykö oikea kyynerpää kyljessä kiinni.

    … ja tulevaisuuden ennustaminen teenlehdistä on yhtä hyödykästä hommaa.

    Ja varokaa niitä asteroideja siellä ulkona!

    Arvaus: Stanssi oikealla kohteesta ja/tai pallo liikaa oikealla jalalla…

    Älä kato pallon perään. Tuo ohje korjaa kaikki virheet.

    Sinulla on aika yleinen ongelma ja pelitasosta riippumatta varsinkin niillä pelaajilla, joka ovat lyöneet paljon sisällä tai rangella ja yrittävät siirtää “uuden svinginsä” peliolosuhteisiin.

    Ensin pieni alustus siitä, mikä tuon ongelman saa aikaan: Kun harjoittelet hyvältä alustalta, on helppo keskittyä hiomaan liikeratoja osuman puhtaudesta välittämättä. Usein käy niin, että mailan ohjaaminen käsillä ottaa svingin harjoittelussa ylivallan ja alavartalo passivoituu. Svingin “alakuolokohta” siirtyy pikkuhiljaa taaksepäin ja vaikka svingi tuntuu hyvältä ja pallon lentoratakin on vielä suora, niin osuma palloon muuttuu epäpuhtaammaksi.

    Kun sanoit että raudoilla divotti osoittaa vasemmalle, mailan rata kulkee osuma-alueella ulkoa sisään. Alavartalosi (jalkojen ja lantion) käyttö on passivoitunut ja kiertoliike tapahtuu ylävartalon johdolla oikean jalan puolella (mailan radan alin kohta ja sinusta uloin kohta ovat siis ennen palloa). Ilman korjausliikettä löisit siis duffin. Korjausliikkeesi on todennäköisesti nyrkkien painaminen eteen ja/tai vasemman käden koukistaminen yrittäessäsi osua ensin palloon ja sitten maahan. Seurauksena on, että pitkillä mailoilla lapa jää auki ja antaa slaissin, koska pitkävartista mailaa on vaikeampi manipuloida käsillä. Sen sijaan lyhyet raudat pystyt helposti painamaan oikealla kädellä suoraan, jolloin lapa sulkeutuu. Se ei kuitenkaan korjaa mailan rataa, vaan pallo lähtee suoraan vasemmalle.

    Svingiongelmasi korjaaminen onkin sitten vähän kinkkisempi juttu, koska se vaatii svingin mielikuvan muuttamista ja sen jälkeen harjoittelu alkaa pikkuhiljaa tuottamaan tulosta. Alkuun tulee jopa takapakkia.

    Mielikuva no. 1: Maila liikkuu kaltevalla tasolla (ks. eräs tällä palstalla meneillään oleva ketju, one-plane….). Tiedosta se kerran ja anna asian sen jälkeen vaikuttaa alitajunnassa.

    Mielikuva no. 2: Vartalon kiertoliike on suoraviivaisten liikeosien aikaansaama ketjureaktio, ei missään tapauksessa pyrkimys pyörittää vartaloa. Nämä voimantuoton liikeosat ovat järjestyksessä vasen lantio taaksepäin (kohteesta vasemmalla), oikea polvi kohteeseen, oikea lantio kohteeseen ja oikeat kylkiluut kohteeseen. Paino siirtyy vasemmalle jalalla, jos mailan kiihdytys ja läpilyönti tapahtuu oikean polven, lantion ja kylkiluiden avulla (Katso ketjua “One plane…” Scoop 2.5. Siinä David Tomsin kuva osumahetkestä. Ajattele sitä dynaamista tilannetta, että osumahetkellä David Toms pyrkii viemään oikean lantionsa ja oikeat kylkiluunsa vauhdilla kohteeseen.) Se saa aikaan puhtaan osuman, ohuen divotin ja mailan radan kulkemisen pitkään kohteen suuntaan.

    Mielikuva no. 3: Vasemman kylkiluun alue, vasen olkapää ja vasen käsivarsi eivät saa millään muotoa pyrkiä edesauttamaan svingin kiertoliikettä. Niillä suunnataan maila saatossa ylös vasemman olkapään yläpuolelle ja säilytetään svingin tasapaino.

    Mielikuva no. 2: Oikea käsi osallistuu voiman tuottoon vain niin, että oikea kyynärpää tulee kylkeen kiinni downsvingin alussa pitäen rannekulman kiinni ja lavan lähellä svingin kiertokeskipistettä. Sen jälkeen oikea käsi on vapaamatkustajana kyljessä kiinni.

    Alkuasennot, gripit ja muut yksityiskohdat voit poimia lähes mistä tahansa golfkirjasta.

    PIENI ASIASTA POIKKEAVA LOPPUHUOMIO: Kaksivartisen heilurisvingin voimantuotto on maksimaalinen silloin, kun downsvingissä alavartalon ja keskivartalon kiertoliikkeen jälkeen ylävartalon kiertoliike ja oikea käsi antavat voiman läpilyöntiin. Hyvissä olosuhteissa ja esim. tiiltä lyötäessä se voi toimia hyvin, mutta ei kentällä. Maksimaalinen voimantuotto edellä mainitulla periaatteella ei siis sovi golfiin, jos ajatellaan asiaa skooraamisen kannalta. Ylävartalon ja oikean käden liian voimakas käyttö siirtää svingin alakuolokohtaa liikaa oikealle. Avaukset voivat toimia hyvin samaten keskipitkät raudat, jos saa pelata talvisäännöillä. Jatkolyönneissä ja pitkissä raudoissa osumat tulevat epäpuhtaiksi ja korjaava sivuliike saa aikaan blokkeja oikealle. Lähipelissä tulee pitkiä kainaloon vetoja suoraan vasemmalle ja lyhyissä lyönnissä duffeja. Tähän perustuu myös se, että pituuslyöntiexpertit eivät ole hyviä skooraajia.

    Nimetön

    Svingivinkeistä päätellen taitaa olla Fukke kaikkien alojen asiantuntija, vai liekö nimimerkin takana useampi henkilö.

    Nopea pikafiksi: Alkuasennossa asetu siten, ettät tunnet katsovasi kohteeseen vasemman olkapään yli. Ei niin, että vasen olkapää on jossain selvästi kohteesta vasemmalla.

    Kokeile, vaikuttaako.

    Yritä löytää semmonen fiilis, notta tunnet tulevasi palloon sisältä ulos ja ikään kuin työntäisit palloa kohteesta oikealle. Lapa osoittaa tietty kohteeseen. Tämän fiiwiksen löytää helposti, jos alkuasennossa sulkee hartioita tavallista enemmän.

    Jep. Tattiska kaikille osallistujille vihjeistä. Paljonhan sitä asiaa tuli, ja nyt sitten ei muuta kun tänään kiekalle lähtiessä noi kaikki ohjeet käyttöön heti ekalla tiiauspaikalla, ja swingilinjat on supersulavat ja pallo lentää ilmojen halki tikkasuorana ja kauas……eikös se niin mennyt?? 🙂

    Nojoo, aika paljon sieltä tosiaan löytyi sellasia asioita, jotka periaatteessa on ollut tiedossa ja tarkkailun alla…muttamutta….ne kun ei tahdo ihan itsestään sinne omaan swingiin pompata toteutuksen muodossa. Mitämitä!!…pitääkö tässä muka harjotella?? Ja Pron luona köyntihän on ku lääkäriin meno…ei millään viitsis.

    Mutta siis, eikun kissa pöydälle ja koiraa gripistä…..ja baanalle.

    Tuosta palloon katsomisesta tuli mieleen, näin tuossa golfkanavalla Annika Sorenstamin swingin analyysin, hän nostaa katseensa todella aikaisin pois pallosta, osumahetkellä pää on jo melkein lopulllisessa asennossa ja katse lähes suoraan eteen. Hurjan näköistä hidastettuna, on kuulemma aina tehnyt niin, mutta ei viitsi oikein ruveta ’korjaamaan’, ymmärrettävistä syistä.

    Monta vinkkiä näyttää jo tulleen. Itselläni myös tyypillinen ongelma, joka esiintyy aina toisinaan. Tässä muutamia mahdollisuuksia:

    1. pallo liikaa vasemalla tai jalat osoittavat liikaa oikealle+hartiat suoraan joka tekee saman tilanteen. > tarkista pallon paikka, jalkojen suunta ja koko kroppa samaan linjaan. Tämä vaatii jatkuvaa tarkkailua.

    2. Backwing liian ’flat’, jolloin swingi tulee ulkoa sisään > Kiertyykö hartiat oikein ja selän kulma pysyy + kädet riittävän ylös (kuinka ylös riippuu kai swingityylistä). Tarkista vaikka peilin edessä.

    3. Downswin lähtee ’käsillä’ alavartalo ei ehdi mukaan. Voi johtua backswingistä, jossa alavartalo lähtee liikaa mukaan, eikä synny tarpeellista jännitystä downswingin aloittamiseksi oikein. > Oikea backswing ja downswing aloitus jaloista/lantiosta

    Tässä ei varmaan ole kaikki, mutta näiden kanssa olen itse painiskellut. Haaste on siinä ettei tarvita kuin yksi vika ja pitäisi keksiä mikä tällä kertaa. Ei auta kuin aloitaa tarkistamaan taas alusta…

    Nimetön

    Itseltäni löytyy oma kokemus aiheesta.On tietenkin selvää ettei taitosi ole mihinkään kadonnut.Ja palloakin on yhtä helppo lyödä ainakin tiiltä kun olet kierroksella.Tosin suosittelen että jätät matot rauhaan rangella ja menet lyömään nurmelta myös siellä,jolloin saat tietenkin identtisen alustan suhteessa pelikenttään.Mutta mutta…ongelma on lähes täysin psykologinen ja kun saat aivot ’nollille’ niin olet jo ainakin hyvin pitkälle ratkaissut ongelman.Osta joku golfin henkistä puolta käsittelevä teos,uskon että se auttaa myös sinua.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Vastaa aiheeseen: Swingivinkkiä..

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Swingivinkkiä..