Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › ’ulkoa sisään’ -korjaaminen alkuasennolla?
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Tässä kun ei viitsi pimeässä myrskyssä lähteä rangelle niin mietin vain ihan teoriassa miten saisin lyöntini ’ulkoa sisään’ -linjasta pois. Lyhyet raudat kun pakkaa menemään suoraan vasemmalle ja pitkät slaissaten oikealle. Lyöntijälki on n. 10° vasemmalle kohteesta. Divotit on välillä melko isoja mutta pallo lentää normaalisti. Ilman palloa lyödessä rangella asia tuntuu helpolta mutta heti kun laittaa pallon niin jälki kääntyy vinoon. Nyt kysynkin onko joku saanut ongelman katoamaan tekemällä oikealle kyynärpäälle enemmän tilaa vatsanseudulla, eli toisinsanoen korjaamalla alkuasentoa hieman kumarammaksi? Näin ainakin teoriassa lyönti olisi helpompi tuoda sisältä. Onko jotain muita ongelmia tiedossa ja mihin pitäisi siinä kiinnittää huomiota? nimim. edessä se on pienikin vatsa
Kuulosta ihan samanlaisilta havainnoilta mitä itse olen tehnyt omista lyönneistäni (HCP17). Kävin Pilzin luona ja videolta sain havainnollisesti huomata, että
– svingiratani oli hieman flat (vasen olkapää saatava paremmin leuan alle)
– taaksevienti oli aivan liian pitkä, lantio kääntyi 90 astetta, kun 45 olisi ideaali
– lyönti lähti purkautumaan ei käsillä alas vaan hartiat aukesi liian aikaisin
– painon siirto vasemmalle jalalle tapahtui aivan liian aikaisin ja taisi paino ehtiä siirtyä takaisin oikeallekin
Ilman ammattimaista apua olisin tehnyt vääriä johtopäätöksi ja korjauksia. Nyt sain yksinkertaisen harjoitteen, jolla lyönnin rytmi saadaa kohdalleen ja ainakin videolta lyönti alkoi jo näyttää svingiltä.
Mailalle on on oltava alkuasennossa riittävästi tilaa, jotta oikea kyynärpää mahtuu svingin aikana putoamaan lähelle kylkeä.
Hyvä alkuasento ei kuitenkaan riitä, koska suurin syy ulkoa-sisälle -svingiin löytyy heti taakseviennin alussa: maila viedään ’varmuuden vuoksi’ heti takaviistoon (kuvitellaan, että tämä varmistaa sisältä ulos svingin), jolloin oikea kyynärpää on jo tai tulee tässä vaiheessa melkein kiinni kylkeen, jolloin sillä ei ole tilaa pudota alas ja maila tulee väkisin ulkoa sisään siinä vaiheessa, kun paino on siirtynyt vasemmalle jalalle. Maila pitää taaksevienissä viedä suoraan taakse niin, että oikea kyynärpää irtoaa kauemmas kyljestä, jolloin kyynärpäälle jää tilaa pudota kiinni kylkeen suunnanvaihdon aikana. Vain näin on mahdollista samaan aikaan siirtää paino vasemmalle jalalle ja tuoda lapa pallolle sisältä ulos (tai sisältä sisälle, jos asian haluaa niin ilmaista).
Lyö suljettu sateenvarjo maahan pystyyn tarkalleen mailanmitan päähän oikeasta jalasta tarkasti varpaiden muodostamalle linjalle (jonka pitää osoittaa kohteeseen tai hieman siitä vasemmalle) ja yritä taakseviennissä koskettaa varjon kahvaa mailan lavalla kevyesti. Downsvingin aikana lapa ei enää osu varjoon, mikäli siirrät painon ajoissa vasemmalle jalalle ja annat kyynärpään pudota kiinni kylkeen.
Vieraspelaaja kertoikin ansiokkaasti miten homma hoituu. Oikea kyynerpää on ratkaisun avain, kunhan muut alkuasetukset ovat oikein. Itse taistelin myös kauan fadea vastaan ja ihmettelin miksi fade ei käänny drawksi vaikka pidin oikean kyynerpään kyljessä kiinni. En aluksi ymmärtänyt, että taakseviennissä pitää ensin antaa oikealle kyynerpäälle tilaa, että se voi tulla downswingissä kylkeen kiinni.
Oma menetelmäni on ollut raudoilla oikeaa kyynärpäätä kiinni kylkeen. Lisäksi puilla olen käyttänyt korostetutun suljettua stanssia, jopa koko kengän mitta suljettuna, tällä olen estänyt vartalon liian aikaista kääntymistä. Kun on käyttänyt aikansa suljettua stanssia, voi palata normaaliin ja huomaa että slaissiongelma on helpottanut.
Itse katselen joskus vähän pelonsekaisin tuntein sitä miten samaan ryhmään sattuneet miespuoliset klubipelaajat ottavat kentällä ahtaassa paikassa draiverin käteen ja lyövät tosiaan jopa yli kengänmitan verran suljetulla stanssilla. Kyllähän se pallo monasti lähtee ihan sinne minne pitääkin mutta ei tällä kyllä ainakaan sitä ulkoa sisään -ongelmaa korjata, paremminkin vain vahvistetaan pahaa tapaa. Ja välillä kun kuitenkin tulee se oikeaoppisempi swingi mistä on seurauksena massiivinen suora lyönti 60m sektorista oikealle, ja sitten ihmetellään että mites se nyt noin slaissasi. Eli ei kannata korjata virhettä toisella.
Mutta, itselläkin on tuota ulkoa sisään -vikaa säännöllisesti. Fade, josta aina luulee silloin tällöin pääsevänsä eroon palaa aina kun alkaa laiskotella hartiakäännön kanssa. Ja nimenomaan hartiat kääntyvät backswingissä paljon, jolloin vasemman olkavarren ei enää tarvitse mennä rintakehän poikki kun käsillä kurotetaan sitä mailaa pirun pitkälle.
Suljettu stanssi ei estä vartaloa – varsinkaan ylävartaloa kääntymästä, sen sijaan se estää tehokkaasti lantion kääntymisen ja pakottaa entistä enemmän lyömään ulkoa sisään käsillä tai pelkällä ylävartalolla, joka vain pakottaa lyömään entistä enemmän kainaloon.
Kainaloonveto on lähempänä slaissia kuin yleisesti uskotaan. Kainaloonveto on oikeastaan slaissisvingi (ulkoa sisään), mutta lapa osumahetkellä suljettuna.
Kainaloonlyönti eli pull tuntuu hyvältä lyönniltä, koska siinä kuvitellaan olevan enemmän voimaa suoraan lyöntiin tai slaissiin verrattuna.
Todellisuudessa on kyse vain siitä, että mailan lapa on sattunut olemaan sopivasti suljettu osumahetkellä, ts. kädessä onkin normaalin rautaysin sijasta lyhytvartinen rauta-3. Lapa on voinut sulkeutua joko otteen tai käsien kierron seurauksena. Jos käsiä on kierretty, lyönnin toistaminen samanlaisena on äärimmäisen vaikeata. Lopputulos on milloin slaissi, suora tai matala hukki käsien asennosta riippuen.
Jos lavan sulkeutuminen johtuu otteesta, pitkillä mailoilla lyöminen on vaikeata tai mahdotonta. Ote, joka muuttaa rautaysin kolmoseksi, muuttaa rauta-3:n nostokulman negatiiviseksi, eikä palloa saa nousemaan kuin tin päältä alhaalta ylöspäin nostamalla.
Asentoa joutuu yleensä sulkemaan koko ajan enemmän, koska ulkoa-sisään on aina vain helpompi lyödä. usein pelaaja itse huomaa viimeisenä lyövänsä lopulta lähes selkä menosuuntaan.
Voi hyvinkin olla, että puumailojen slaissiongelmani on ’väärin sammutettu’, mutta aloittettuani suljetun stanssin käytön ongelma poistui, kun se oli sitä ennen ajoittain jopa sietämätön ja esti puumailoilla pelaamisen kanssapelaajien turvallisuuden takia. Idea esitettiin jossakin golf lehdessä ja kokeilujen jälkeen olen omaksunut sen, mitta on noin nykyisin noin puolikenkää. Sahapukin joustava yläroppani kyllä tietää mihin suuntaan lantio on.
itse en tarkoittanut alkuasennon korjaamisella stanssin kääntöä vaan pallosta kauemmaksi menoa jolloin vatsa menee käsien edestä pois
mitä tuohon suljettuun stanssiin tulee niin eikö sitä pitäisi käyttää vain harjoitteena jotta saisi tunnun siitä miten palloon pitää tulla, sitten vaan suorasta stanssista sen ’tunnun’ kanssa..
kokeilin em. ohjeita, kiitos niistä, löysin taas vähän ideaa lyöntiin, vaatii vaan paljon lyöntejä alle, puretaan sitten talvella svingi osiin kunnolla ja toivotaan että saadaan kevääksi takaisin kasaan 😉
suljettu stanssi ei tuo oikeata tuntua palloon tuloon, vaan se korostaa vääriä liikkeitä eli ulkoa sisälle svingiä
Parhaiten oikeata tuntumaa voi harjoitella seuraavasti:
1. aseta maila maahan osoittamaan kohteeseen (ulommas kuin pallo)
2. ota normaali stanssi kohteeseen, varpaiden linja samansuuntaisesti maassa olevan mailan kanssa
3. siirra vasenta jalkaa puoli kengänmittaa taaksepäin (=avoin stanssi)
4. vie maila taakse varpaiden uuden linjan suuntaan (=liioitellusti ulos normaaliin taaksevientiin verrattuna)
5. yritä lyödä puolisvingillä palloja maassa olevan mailan osoittamaan suuntaan.
Aluksi pallot lähtevät luultavasti reippaasti vasemmalle, mutta pienellä harjoittelulla alkaa sujua, ja pidennä sitten svingiä.
Jos / kun pallot lähtevät kohteeseen, mailan on pakko tulle palloon oikeaoppisesti sisältä ulos.
6. Paina tunne käsissä mieleesi ja pyri samaan tunteeseen normaalilla stanssilla.
Liian lähellä palloa seisominen on yleisin syy ulkoa sisään tulevaan swingirataan. Tämä selittää myös monien pelaajien suuren eron harkkaswingin ja pallon kanssa tehdyn swingin välillä. Noita kun on mittailtu, on huomattu useimpien pelaajien lyövän 10-15 cm suppeampaa rataa pallon kanssa kuin ilman.
Alkuasentoa ja backswingiä on helpoin tarkistaa peilin edessä vaikka kotona ja verrata vaikka golflehdissä tai tuossa ’Swingejä netissä’ ketjun linkeistä löytyviin swingeihin.
Paras vertailukohta itselleni oli keväällä GolfDigest lehden artikkelista löytämäni Phil Mickesonin kuvat, koska vasuri = oikean peilikuva. Puttermanin antaman linkin takaa löytyy esim vasuri Mike Weir edestä ja takaa, johon voisi verrata omaa peilikuvaansa.
Avain on omasta mielestäni oikea taaksevienti, joka pitäisi lähteä yhtenä pakettina hartioiden kierrolla, jolloin oikea kyynärpää kulkee automaattisesti sisältä.
Lyöntiharjoittelussa suuntaus ja pallon paikka ovat ensiarvoisen tärkeitä. Kannattaa varmistaa moneen kertaan ja taas uudestaan.
Sitten pitäisi vielä saada puristus ja käsien liika voimankäyttö pois. Hyvän stanssin ja backswingin voi vielä pilata kun se puristus ja väkinäinen voima pikemminkin estää kuin auttaa mailan vapaata swingiä.
Lue lisää: Tour Swings
NimetönJake2 kirjoitti:
’Avain on omasta mielestäni oikea taaksevienti, joka pitäisi lähteä yhtenä pakettina hartioiden kierrolla, jolloin oikea kyynärpää kulkee automaattisesti sisältä.’
Tässä eräs mielipide:
There are two pieces of golfing advice which, in my experience, are guaranteed to ruin the takeaway. They are: ’hold the club-head low to the ground in the takeaway’ and ’take the club-head, hands, arms and shoulders back in one piece’.
Kuten tästäkin ketjusta voi helposti päätellä, ei yhtä oikeaa swingiä ole olemassa.
Monella nykyisellä ja entisellä maailman huippupelaajalla ja -valmentajalla swingin keskeisimpiä kohtia ovat nimenomaan ns. one piece takeaway ja/tai lavan vieminen lähellä maanpintaa (hoover the clubhead).
Meitä on moneksi. Suurimman virheen klubipelaajat tekevät mielestäni kuitenkin siinä, että he kopioivat jonkun svingialueen/-ajatuksen yhdeltä pelaajalta/yhdeltä koulukunnalta ja toisen svingialueen/-ajatuksen toiselta. Moni asia esim. Tikrun svingissä ei toimi alkuunkaan Elsin kaltaisella svingaajalla, eikä päin vastoin.
Mielipide on kiistatta esitetty, mutta kuka sen esitti? Oliko ehkä Butch Harmon tai Jim Flick? Vai Danny De Vito tai Elton John? Tämä pitää saada tietää..
Ja onko takuu voimassa kuinka pitkään?
Mikä tahansa yksittäistä swingiajatusta voi varmaan käyttää oikein tai (vielä helpommin) väärin.
Itse haen oikeaa bakcswingin suuntaa aloittamalla hartioiden kierrolla, koska olen havainnut että kun swingini tulee ulkoa sisään, niin vika on usein jo backswingissä jossa kädet lähtevät omille teilleen.
Omaan (hidastettuun) swingiin tutustumisesta peilin edessä minulla on hyviä kokemuksia ja silloin ei puhuta vain minkään yksittäisen swingiajatuksen soveltamisesta.
Olen viimeisen vuoden aikana saanut vihdoinkin käännettyä patologisen slaissin (ulkoa sisälle) drawksi ja satunnaiseksi quick-hookiksi.
Tämä prosessi on edennyt pron opastuksella ja tärkein palanen palapelissä oli seuraavan asian ymmärtäminen:’Turn doesn’t create a swing, swing creates turn.’
Eli missään vaiheessa downsvingiä hartioita tai yläkroppaa EI KÄÄNNETÄ. Voimantuotto isoilla lihaksilla tai läpilyöminen eivät tarkoita kääntöliikettä hartioista.
Nyt kun idea downswingistä alaspäin ja pallonläpi ulos alkavat mennä läpi niin kaarista on tullut paljon fixumman muotoisia.
Niin tuota juu.. tuli yksi asia vielä mieleen tuosta liikkeellelähdöstä kun luin tuon Partin tekstin.
Eikös se taakseviennin suunta määräydy aika paljon sen mukaan, mistä suunnasta ajattelet palloon tulevasi? Swingi on kuitenkin pitkälti reaktio mielikuviin liikkuvuuden ja voiman ehdoilla.
Vastauksena Clapin kysymykseen voisin ehdottaa:
1. Kumarampi alkuasento ei auta kun samalla mailan lavan kärki nousee ylös (jos lie oli ennen kohdallaan). Tarvitaan myös lyhyemmät varret ja/tai flatimpi lie kulma jos asento muodostuu liian pystyksi nykyisillä välineillä. Jos tätä on syytä epäillä, suosittelisin ammattiapua.
2. Muita ongelmia ja huomioita on tullut ketjussa runsaasti.
NimetönKiitos Parti hyvästä kommentista. Tuolla sloganilla pääsee hyvän matkaa eteenpäin. Kuten minunkin guruni sanoo:
The body turns in a controlled manner, not to move the left hand and arm ….. but to allow it to swing unrestricted in both the backswing and downswing. This is what I mean when I talk of the body ’responding’. ’
Riippuu siitä, mitä ’yhdellä oikealla svingillä’ tarkoitetaan. Jos väitetään, että millään muulla tavalla ei voi osua palloon, se ei tietenkään pidä paikkaansa. Jos sillä sen sijaan tarkoitetaan jotain ideaalia tai trendejä, jotka voidaan havaita useimpien hyvien pelaajien svingeissä, yksi oikea tai muita parempi tapa ei ole mitenkään mahdoton ajatus.
Jos mittaamalla esim. todetaan, että hyvät pelaajat sijoittavat normaalissa täydessä puulyönnissä tiin muutaman millin tarkkuudella samaan paikkaan suhteessa vasempaan kantapäähänsä ja klubipelaajien tasoitus on yleensä sitä korkeampi mitä enemmän heillä pallon paikka tästä poikkeaa, voi perustellusti sanoa, että pallolle on olemassa ’oikea’ paikka, ja muut paikat ovat enemmän tai vähemmän huonompia, ja svingin aikana tämä on jotenkin kompensoitava.
Oikean ja väärän (tai huonompien) erottamista toisistaan vaikeuttaa golfissa se, että muuttujia on paljon. Pelaajat ovat erikokokoisia ja -muotoisia, he pelaavat erilaisilla välineillä, ja se, mitä he väittävät tekevänsä ei aina ole sitä mitä he todellisuudessa tekevät.
Merkittävät erot ovat myös hyvin pieniä, huippupelaajan ja klubituupparin ero on joissain asioissa senttejä ja sekunnin kymmenyksiä. Esim. backsvingin huipulla mailan asento saattaa olla valokuvassa identtinen, ero syntyy siitä, mihin suuntaan maila on sillä hetkellä liikkeessä, ja sitä ei valokuvasta erota.
Lyöntien pituuden lisäksi on vielä otettava huomioon tarkkuus, vaikka ne määrättyyn rajaan saakka kulkevatkin käsi kädessä.
On erittäin vaikea sanoa, onko 267 metrin draivi, joka päätyy 77 kertaa sadasta väylälle huonompi vai parempi kuin 257 metrinen, joka on väylällä 87 kertaa sadasta.
NimetönHyviä pointteja! Seuraava yksityiskohta …’ja se, mitä he väittävät tekevänsä ei aina ole sitä mitä he todellisuudessa tekevät.
nosti (hataran) muistikuvan: Jossain artikkelissa, jossa käsiteltiin jotain, ehkä downsvingin aloitusta, viitattiin Ben Hoganin kirjaan ja sanottiin perään, että hidastuskuvista näkee, että Suuri Benkin teki käytännössä toisin kuin syvällisissä pohdinnoissaan kirjoitti.
Se joka saa minulta slaissin/faden pois, niin…mitähän lupais. Mulla olis pari ajuria jotka vois siitä hyvästä antaa pois. Mitäpä niillä enään tekis :-), yksi riittäisi.
Mielestäni tuossa Boscon lausahduksessa sekä nykyisten svingigurujen Ben Hogan -analyyseissä on muutama jännä juttu.
Ensinnäkin Ben teki yhden asian täsmälleen päinvastoin kuin kirjoissaan sanoi – siis aloitti downsvingin vetämällä oikean käsivarren (siis kyynärpään) suoraan alas (siis kylkeen kiinni) samalla kun vasen lantio kiertyi vasemmalle. Hieman vektorigrafiikkaa, niin yllätys yllätys – maila kulkee tasossa – flätissä kylläkin, mutta ’Who is this Texas kid with such a flat swing?’.
Siinä piilee ’sisältä ulos’ swingin yksinkertainen totuus.
On syytä muistaa se, että Benin kirjoitellessa svingiteorioitaan Bobby Jones vielä eli. Bobby taas kirjoitti, että oikea käsivarsi on hyödytön siihen saakka kunnes se laskeutuu itsestään lantion korkeudelle.
Ben taas jumaloi Bobbya yli kaiken eikä halunnut teilata hänen teorioitaan. Toisaalta siinä oli Benille hyvä paikka johdattaa koko golffaava ihmiskunta harhaan, jotta legenda voisi elää. Tämä kieroutunut ajatusmalli voisi puolestaan heijastua Benin lapsuuden tragedioista.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › ’ulkoa sisään’ -korjaaminen alkuasennolla?