Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Millainen on informatiivinen scorecard?
-
JulkaisijaArtikkelit
-
No tässä yritetään vääntää omaa scorecardia, joka olisi informatiivisempi kuin lyönnit ja putit scorecard. Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon. Alustavasti on tehty jotain seuraavaa excel- taulukkoon: aloituslyönti (par5, par4): maila; OIK, VAS, väylä (oik,vas), kuinka pitkälle/lähelle ja mihin, mitä aiottu jatkolyönti (par5, par4), maila….mihin meni…kuinka pitkälle/lähelle, mitä aiottu sitä seuraava lyönti(ja par3): maila ja mihin meni, jos GIR niin kuinka kauas GIR: kuinka kaukana (about), kallistukset (oik, vas, suora), kuinka lähelle, seuraava (samat) jne…. Eli mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon, esim tuuli…ilmanpaine…sade….greenin muodot tms. Tarkoitus on tilastoida noita asioita ja katsoa missä on vahvuuksia ja heikkouksia ja missä pitäisi parantaa. Mitä muuta tulisi teillä mieleen ja jos jollain olisi tiedeossa mitä merkintöjä näiltä ammattilasilta löytyy, niin olisin kiitollinen?
Rauski kirjoitti: (8.2.2008 22:21:49)
.. kuinka pitkälle/lähelle ja mihin, mitä aiottu ..Ja monellako tilanteesta ulos.
Jos tosiaan alkaisit kaikkia noita tilastoimaan, niin samantienhän voisit kirjoittaa tarinan joka kierrokselta. Todennäköisesti et jaksa noita kaikkia tilastoida ja saatat alkaa pyöristelemään totuutta. Täss nyt puhun nimenomaan kohdista: ’mikä maila’, ’kuinka pitkälle’, ’kallistukset’, ’mitä aiottu’. Koska luetellut kohdat kuullostavat jopa täysin turhilta siinä mielessä, että niistä jotain oppisit.
Millä muuten meinasit mitata noissa griiniosumissa sen pallon etäisyyden reiästä? Eiköhän se hidastaisi peliä aika lailla. Oot varmaan sen löytänyt tuolta jenkkituurin tilastoista, mutta mietippäs nyt sitäkin että moista tilastoa ei pidetä edes et:llä.
Suosittelenkin unohtamaan listasi ja tutustumaan golfpisteen tilastonurkkaan (sivun yläreunassa olevan vaakapalkin kohdalta löytyvän clubhousen alta löytyy). Ja onhan siinä paljon samaakin, mutta ei nyt ihan ilmanpaineita sun muita sentään.
sotanorsu kirjoitti: (9.2.2008 9:15:27)
Millä muuten meinasit mitata noissa griiniosumissa sen pallon etäisyyden reiästä? Eiköhän se hidastaisi peliä aika lailla. Oot varmaan sen löytänyt tuolta jenkkituurin tilastoista, mutta mietippäs nyt sitäkin että moista tilastoa ei pidetä edes et:llä.No ei sitä aleta rullamitalla mittailemaan vaan ihan vaan arvioimalla. Eikä se vie aikaa paljon mitään. Näen tuon informatiivisen tiedon ihan hyvänä.
Kallistuksia en itse jaksaisi alkaa miettimään.Itse käytän mscorecardia ja se on riittävä minulle. Ja ei, tuokaan ei hidasta peliä. Joko ne voi näppäillä siinä kävellessä pallolle tai sitten vaikka rundinkin jälkeen.
sotanorsu kirjoitti: (9.2.2008 9:15:27)
Jos tosiaan alkaisit kaikkia noita tilastoimaan, niin samantienhän voisit kirjoittaa tarinan joka kierrokselta. Todennäköisesti et jaksa noita kaikkia tilastoida ja saatat alkaa pyöristelemään totuutta. Täss nyt puhun nimenomaan kohdista: ’mikä maila’, ’kuinka pitkälle’, ’kallistukset’, ’mitä aiottu’. Koska luetellut kohdat kuullostavat jopa täysin turhilta siinä mielessä, että niistä jotain oppisit.Millä muuten meinasit mitata noissa griiniosumissa sen pallon etäisyyden reiästä? Eiköhän se hidastaisi peliä aika lailla. Oot varmaan sen löytänyt tuolta jenkkituurin tilastoista, mutta mietippäs nyt sitäkin että moista tilastoa ei pidetä edes et:llä.
Suosittelenkin unohtamaan listasi ja tutustumaan golfpisteen tilastonurkkaan (sivun yläreunassa olevan vaakapalkin kohdalta löytyvän clubhousen alta löytyy). Ja onhan siinä paljon samaakin, mutta ei nyt ihan ilmanpaineita sun muita sentään.
Siis ei näihin sinänsä aikaa kulu ja merkinnät olisivat yksinkertaisia kun vaan tietää mitä ne tarkoittavat. Niitä voi täyttää odotellessa pelikaverin lyöntiä ja greenillä ne kyllä muistaa aika tarkkaan vaikkei heti lyönnin jälkeen merkkaakaan. Ei tarkoitus ole käyttää mitään rullamittaa vaan arvioida matkoja ja etäisyyksiä niin hyvin kuin pystyy. Mitäs nämä huippupelaajien cädit oikein merkkailevat niihin lappusiin, jollain varmaan tietoa?
** lisää listaan Rauskille kerrottavista asioista**
Laajimmillaan tilastointini on ollut seuraavaa
Putit: Green jaettuna kahdeksaan vyöhykkeeseen yksinkertaisesti etäisyyden mukaan: kuppi, alle 0.5 m, 0-5-1 m, 1-2 m, 2-4 m, 4-8 m, 8-16 m, >16m. Jokainen putti on siirtymä vyöhykkeeltä toiselle. Tilastoinnin tavoitteena estimoida siirtymätodennäköisyydet. Merkinttapa kortissa: esim 5 2 tarkoittaa ensimmäisen putin lähteneen 4-8 metrin päästä ja päätyneen 0.5 – 1 m:n päähän, josta toinen putti kuppiin (vyöhykkeiden numerointi kuppi = 0, muut 1-7)
Greenille tulo: edellinen merkintätapa kertoo tulovyöhykkeen, jaottelu sen mukaan, onko GIR vai ei GIR.
Lähestymiset. Täyden svingin ’aidot GIR-yritykset’ mailakohtaisesti jaoteltuna; jos osuu griinin, niin mille vyöhykkeelle, jos ei niin lyhyt/pitkä/vasen/oikea missi. Par3:t eroteltuna muista lähestymisistä. Merkintätapa: kotona kierroksen jälkeen muistellen (niin ei pääse dementiakaan yllättämään).
Avaukset par4:lla. Mailakohtainen erottelu, avauksen pituus 25 m:n jaottelulla ja luokiteltuna kolmeen kategoriaan: avauksen jälkeen hyvä GIR-mahdollisuus, vielä jonkinmoinen GIR-mahdollisuus jäljellä, GIR-mahdollisuus menetetty. Merkintätapa: kotona kierroksen jälkeen muistellen.
Tämän tilastointitavan takana on ajatus taktiikan matemaattisesta analyysistä dynaamisen optimoinnin menetelmin, joista olen luvannut joskus kertoa näillä sivuilla, kunhan ehdin.
Tilastointi on valittava niin, että saa riittävän statistiikan estimaattien luotettavuuden varmistamiseksi. Tämän vuoksi en esim tilastoissa erittele putteja kallistusten mukaan enkä mitään sääolosuhteiden mukaan, vaikka nämä tietysti vaikuttavat.
Niin, ja näiden lisäksi sitten kaikki ne tavalliset (putit, GIR-putit, GIR, väyläosumat, parx-ka:t, SS, UD, penaltit.
Tällainen tilastointi ei hidasta peliä eikä häiritse pelikavereita. Olen kyllä havahtunut siihen, että se hieman häiritsee omaa keskittymistä ja niinpä viime kesän menin kevyemmällä statistiikalla.
Yleisenä ohjeena vielä: tilastointi on suunnitelatava sen mukaan, miten tilastot aikoo analysoida. Analyysiä varten puolestaan on valittava tulkinnan mallirakenne. Mallirakenteen valinta edellyttää pelin abstrahoimista matemaattiseksi rakenteeksi.
ts kirjoitti: (9.2.2008 10:42:12)
** lisää listaan Rauskille kerrottavista asioista**No nyt menee jo ainakin keskiyöhön….
Ois hauska nähä kun Pappa purkaa ton tilastointinsa kahden vuoden ajalta ja johtaa siitä valmennukselliset johtopäätökset harjoittelun ohjaamiseen 🙂
Meillä on ollu tuossa kebaxin kanssa hetken aikaa vireillä sellaisen asiallisen pulikan teko aiheen tiimoilta. Ja kiire. Mutta eiköhän tuokin tuosta valmistu kaiken muun ohella….
ts kirjoitti: (9.2.2008 11:08:53)
Ois hauska nähä kun Pappa purkaa ton tilastointinsa kahden vuoden ajalta ja johtaa siitä valmennukselliset johtopäätökset harjoittelun ohjaamiseen 🙂
Tavoitteena on ollut ensisijassa taktisen suunnittelun tukeminen. Periaatteena: oman suorituskyvyn (= tavoitteen ja totetuman tilastollisen vaihtelun) realistinen tunteminen on edellytys pyrittäessä parhaaseen scoren pitkäaikaiseen keskiarvoon. Golf on prosenttipeliä. Tässä mielessä tilastointi on tuottanut koko joukon oivalluksia. Näille on ollut yhteistä konservatiivisesti innovatiinen pelaaminen 😉 Siis että haetaan pelisuunnitelmaa, jossa riskit minimoituvat, mutta plaseeraukset ovat epätavanomaisia. Esimerkiksi: 320 m par 4:lla r5+r7 on parempi kuin d+pw, varsinkin jos drivealuetta on yhtään kavennettu. Tai Pickalan Forestin reiällä 5 (par 5) valinnat ovat r3+r8+r9, josta on birkkukin tullut. Tätä en ole nähnyt kenekään muun pelaavan, vaikka se on kyllä optimaalista aina sille tasolle asti, jolloin pelaaja pystyy yrittämään kahdella päälle (mitä on omaan ryhmään sattunut alle 3 kertaa noin 60 kentällä pelaamani kierroksen aikana).
Koska olen myöhäiskeskiikäinen ukko, joka ei pysty teknisesti enää juurikaan kehittymään tällainen taktinen tilastointi on hyödyllistä – parinkin vuoden takaiset tilastot ovat releventteja (=kuvaavat nykyistä suoritustasoa) edelleen.
Yksi valmennuksellinen johtopäätös on ylitse kaiken: harjoittele putteja etäisyydeltä 2-4 m. kaiken muun harjoittleun potentiaal suhteessa tähän on merkittävästi pienempi.
Pappa Tykki kirjoitti: (9.2.2008 12:17:41)
Esimerkiksi: 320 m par 4:lla r5+r7 on parempi kuin d+pw, varsinkin jos drivealuetta on yhtään kavennettu.Tuon nyt näkee otsallaankin ilman minkäänlaisia tilastoja. Mutta tämähän oli vaan esimerkki 🙂
Pappa Tykki kirjoitti: (9.2.2008 12:17:41)
Tai Pickalan Forestin reiällä 5 (par 5) valinnat ovat r3+r8+r9, josta on birkkukin tullut. Tätä en ole nähnyt kenekään muun pelaavan, vaikka se on kyllä optimaalista aina sille tasolle asti, jolloin pelaaja pystyy yrittämään kahdella päälle (mitä on omaan ryhmään sattunut alle 3 kertaa noin 60 kentällä pelaamani kierroksen aikana).
Yrittämään pystyy mistä vaan eriasia pääsekö sinne mitenkään.
Mutta tähän vapaasti siteeraten Golf World lehdestä Mickelsonia kun haastattelija halusi neuvoa miten hänen pitäisi toimia jotta pääsisi kahdella par5 kernille. Pili sanoi, että aina kannattaa yrittää, oli matka ja esteet mitä tahansa edessä, se pitää pelin hauskana.Moi,
Meillä on ollut Kymen Golfissa tällainen scorekortti käytössä jo yli kymmenen vuotta.
Harjoituskortti, onkohan tuosta apua.
t. KaitsuJamasa Lupe kirjoitti: (9.2.2008 12:31:44)
Pappa Tykki kirjoitti: (9.2.2008 12:17:41)
Esimerkiksi: 320 m par 4:lla r5+r7 on parempi kuin d+pw, varsinkin jos drivealuetta on yhtään kavennettu.Tuon nyt näkee otsallaankin ilman minkäänlaisia tilastoja. Mutta tämähän oli vaan esimerkki 🙂
Pappa Tykki kirjoitti: (9.2.2008 12:17:41)
Tai Pickalan Forestin reiällä 5 (par 5) valinnat ovat r3+r8+r9, josta on birkkukin tullut. Tätä en ole nähnyt kenekään muun pelaavan, vaikka se on kyllä optimaalista aina sille tasolle asti, jolloin pelaaja pystyy yrittämään kahdella päälle (mitä on omaan ryhmään sattunut alle 3 kertaa noin 60 kentällä pelaamani kierroksen aikana).
Yrittämään pystyy mistä vaan eriasia pääsekö sinne mitenkään.
Mutta tähän vapaasti siteeraten Golf World lehdestä Mickelsonia kun haastattelija halusi neuvoa miten hänen pitäisi toimia jotta pääsisi kahdella par5 kernille. Pili sanoi, että aina kannattaa yrittää, oli matka ja esteet mitä tahansa edessä, se pitää pelin hauskana.
Otsallaan näkee paljonkin. Silmillään vaan usein näkee ettei otsalla ole katsottu 😉
Hieman vakavammin: otsallaan on jo vaikeampi arvioida, kuinka paljon särmää r5+r7 antaa d+pw:n nähden. Tämä puolestaan voi olla hyödyllistä reikäpelissä tai muussa mies misetä vastaan -tilanteessa. Ehkä jopa siinä harjoittelun painotusten miettimisessä, mitä ts peräsi.
Tarkkaa semanttista vainua sinulta. Käytin löysää ilmaisua ’pystyy yrittämään griinille’. Tarkoitin ’on mielekästä edes harkita kohteen asettamista griinille’. Tietysti tuolla Pilin logiikalla voisi kysyä, että miksi odottaa toiseen lyöntiin – miksei yritä par 5:lla yhdellä päälle? Taisi Pili vähän vedättää haastattelijaa.. ehkä se Pilikin vähän taktiikkaa miettii? Tai, siis, no, sen US open tötöilyn perusteella – ehkä ei sittenkään, ehkä se viimeinen reikä meni just noiden haastattelussa esitettyjen ajatusten mukaan.
Pappa Tykki kirjoitti: (9.2.2008 14:34:05)
Otsallaan näkee paljonkin. Silmillään vaan usein näkee ettei otsalla ole katsottu 😉Hieman vakavammin: otsallaan on jo vaikeampi arvioida, kuinka paljon särmää r5+r7 antaa d+pw:n nähden. Tämä puolestaan voi olla hyödyllistä reikäpelissä tai muussa mies misetä vastaan -tilanteessa. Ehkä jopa siinä harjoittelun painotusten miettimisessä, mitä ts peräsi.
Tarkkaa semanttista vainua sinulta. Käytin löysää ilmaisua ’pystyy yrittämään griinille’. Tarkoitin ’on mielekästä edes harkita kohteen asettamista griinille’. Tietysti tuolla Pilin logiikalla voisi kysyä, että miksi odottaa toiseen lyöntiin – miksei yritä par 5:lla yhdellä päälle? Taisi Pili vähän vedättää haastattelijaa.. ehkä se Pilikin vähän taktiikkaa miettii? Tai, siis, no, sen US open tötöilyn perusteella – ehkä ei sittenkään, ehkä se viimeinen reikä meni just noiden haastattelussa esitettyjen ajatusten mukaan.
Totta turiset. Kirjoitin iloinen pilke silmäkulmassa kun just olin hörpännyt ’köppärin’ sidukan naamaan ja vielä alkoholittomana. Se se vasta laittaa iloiselle päälle ja alkaa naurattamaan.
Minä tilastoin lyöntini normaaliin tuloskorttiin (mahtuu hyvin useimpiin) numeroilla ja koodeilla seuraavasti:
Arvostelen lyönnin (paitsi putit) numeroilla 0-3:
– 3 on hyvä lyönti, mittaa tarpeeksi ja väylällä tai greenillä
– 2 on joko mitaltaan normaali, mutta raffissa/bunkkerissa tai lyhyt ja väylällä
– 1 on huono, mutta pelattavissa (metsässä, raffissa, mutta pahasti sivussa tai lyhyt)
– 0 on vesi tai out (rankku seurauksena)Lisäksi huonoon lyöntiin saatan merkata lopputuloksen:
W = vesi, B = bunkkeri, F = metsä, josta voi löytyä selitys myös seuraavaan huonoon lyöntiin (useinhan huono avaus johtaa huonosta paikasta huonoon jatkolyöntiin jne)
Putit merkkaan yleensä vain määränä (viheriöllä)
Koodeilla merkkaan lisäksi:
– S = slaissi, H = hukki, T = toppi, R = oikealle, L = vasemmalle, p = pitkä, LY = lyhyt, K = korkea, M = matala (muitakin voi keksiä)Lisäksi merkkaan mailan (ainakin avauksessa ja väylälyönnissä), esim:
– D = driver, P1-P3 = puumaila, R3-R9 = rautamaila, W = wedge, L = lobby, S = Sandi R = rautapuuLaskemalla sitten pelin jälkeen esim avauksen, väylälyöntien jne pistekeskiarvon saa selville parhaimman ja heikoimman alueensa kierroksella (varsinkin kun vertailutuntumana on aikaisemmat pisteytykset). Tarkastelemalla sitten huonoimman alueen (minulla usein avaus) merkintöjä tarkemmin, saa käsityksen mitä pitäisi eniten harjoitella ja millä mailalla. Ilman tätä tilastointia on vain tuntuma, mutta usein tilastointi antaa paljon paremmin kuvan kehitettävistä alueista,
TJP kirjoitti: (9.2.2008 16:48:31)
S = slaissi, H = hukki, T = toppiTällä tiedolla et tee mitään. Ellet ole täysi dementikko. Etkä oikoeastaan sittenkään. Kanadan sijaan vastaan ehdottomasti no-no.
TJP kirjoitti: (9.2.2008 16:48:31)
R = oikealle, L = vasemmalle, p = pitkä, LY = lyhytEhkä aavistus järkeä tässä tiedossa. Aikanaan Pelz lähipelipipliassaan esitteli PEIn joka on jo huomattavasti tehokkaampi mittari kuin tälläiset eritellyt konponentit.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Millainen on informatiivinen scorecard?