Tapio Pulkkasen sarjanousu näyttää lähes varmalta, kun kaksi kilpakumppania varmisti nousunsa DPWT:n rankingin kautta.
Huomenna torstaina Suomen aikaa 9.33 käynnistyy miesten eurooppalaisen haastajakiertueen Challenge Tourin finaali Mallorcan saaren koilliskulmassa Alcanadan kentällä. Mukana on 45 pelaajaa, heistä kaksi Suomesta.
Matkaan lähdetään käännetyssä ranking-järjestyksessä, eli ensimmäisenä kentälle ampaisee rankingissa sijalla 47 oleva Justin Walters. Suomalaisista ensimmäisenä, kello 12.23 Suomen aikaa, starttaa rankingissa sijalla 17 oleva Tapio Pulkkanen. Ranking-viitonen, Oliver Lindell, pääsee tositoimiin tuntia myöhemmin 13.23.
Lindell pääsee lähtemään kisaan paineettomasta tilanteesta, sillä hänellä on kisassa vain voitettavaa. Pelioikeus on jo taskussa, enää pelataan kortin vahvuudesta, sekä tietenkin finaalin ja kokonaisrankingin voitosta. Molempiin Lindellillä on täysin realistiset mahdollisuudet.
Lindell ei kuitenkaan ole pystynyt vielä ykköstilaa CT:llä tuulettelemaan. Tilillä on kolme peräkkäistä palkintopallisijaa ja seitsemän peräkkäistä top 10 -sijaa – vire ei juuri parempi voisi olla.
Lindell on pelannut CT:n finaalissa pariin otteeseen aikaisemmin, mutta tämänvuotisella kisakentällä hän ei ole finaalia pelannut.
Jos on Lindellin asetelma herkullinen, niin ei Pulkkasenkaan pelioikeus veitsenterällä ole. Rasmus Neergard-Petersenin ja Robin Williamsin varmistettua nousun pääkiertueelle DPWT:n pistelistan kautta vapautui CT:n rankingista kaksi sijaa nousijoille. Tämä tarkoittaa, että vielä sijalle 22 sijoittunut pelaaja tulee nousemaan ensi kaudeksi DPWT:n puolelle. Williamsin nimeä ei DPWT:n rankingilta löydy, koska mies ei ole DPWT:n jäsen. DPWT:n kisoista kerätyt pisteet riittävät kuitenkin nostamaan miehen pääkiertueelle.
Viisi pelaaja voi siis tulla Pulkkasesta ohi, mutta kuudes tiputtaisi hänet ulos kortin saavien joukosta. Finaalissa suuretkin heilahtelut ovat mahdollisia, mutta on epätodennäköistä, että kuusi pelaajaa onnistuisi ohittamaan suomalaisen pistelistalla. Viime vuonna neljä pelaajaa luiskahti ulos kortin saavien joukosta finaalissa.
Turvamarginaalia takaa-ajajiin on onneksi sen verran, että ohittaakseen Pulkkasen rankingissa haastajien tulisi sijoittua jotakuinkin kymmenen parhaan joukkoon. Challenge Tourin kautta saatu pelioikeus on lähtökohtaisesti vahva riippumatta siitä, monentenako pelaaja pistelistalla kauden päätyttyä on. Viime vuoden viimeinen nousija sai tällä kaudella pääkiertueella kasaan 25 kisaa, kun karsintojen kautta kortin saaneista pelaajista moni jäi alle 20 startin.
Voitto olisi kiva tällä kaudella ottaa. Yksi kisa jäljellä ja olisihan se makea ottaa finaalissa.
Asetelma on kuitenkin selkeä, mitä parempi on ranking-sijoitus, sen paremmat ovat mahdollisuudet päästä mukaan isoihin ja rahakkaisiin kilpailuihin.
”En mä pisteitä ole laskeskellut, tiedän vain, että on tuplapisteet vikassa kisassa on, että on sillä iso merkitys, miten sen vikan kisan pelaa”, Pulkkanen sanoi Golfpisteen podcastin haastattelussa viime viikolla. Linkki jaksoon artikkelin lopussa.
Haastajakiertueen taso on ollut kertaalleen kiertueella voittaneelle ja rankingin ykköstilaa samalla kaudella (2017) juhlineelle Pulkkaselle jonkinlainen yllätys.
”On se raju paikka, kyllä mä sen sanon. Siellä on nuoria pelaajia paljon, joilla ei ole kotivelvoitteita tai muita, ja tosi paljon ihmiset pelaa, sen olen huomannut. Se antaa itsellekin painetta pelata paljon. Totta kai, osallistumisesta ei pisteitä saa, eli pitää aina pelata hyvin, kun pelaa”, Pulkkanen kertoi podcastissa.
Pulkkanen on napsinut hyviä sijoituksia tasaisesti, mutta pitkää parempaa jaksoa ei ole ollut lukuun ottamatta kevättalven hyvää virettä.
”Aika monta kertaa ole ollut top-kympissä, mutta ne kärkikisat ovat jääneet ottamatta. Voitto olisi kiva tällä kaudella ottaa. Yksi kisa jäljellä ja olisihan se makea ottaa finaalissa”, Pulkkanen päättää.
Tsemppiä Tapsa 👍 ja Linden tietysti voittaa.
Mielenkiintoista seurata tätä Grande. Finalia (Viaplay). Tapsalle riittää tasainen peli.Mitään hyökkäyksiä ei tarvita. Niitä on ollut jo tarpeeksi. Oliver saisi hienon lähdön DPWT:lle, jos saaliina olisi yksi Top 10 sijoitus lisää. Nyt ovat kaikki CT:n parhaat mukana. Rasmus Neergaard-Petersen on osoittanut, että CT-pelaajien taidot riittävät DPWT:llå hyvinkin koviin sijoituksiin. Molemmille malttia ja viisasta peliä ja sitten pienen loman jälkeen suunta Etelä-Afrikkaan💪
6 reikää pelattuaan on Pulkkasen ennuste jo sijalla 23!
Oliver aloitti kolmella birdiellä, Tapsalla heikompaa. Paljon on vielä reikiä jäljellä.
Kyllä menee hienosti ristiin tuo ennuste: nyt, vaikka on romahtanut tokavikaksi on projected kuitenkin noussut 22:een.
Tuo sijoitus on kiinni muiden pelaajien pelistä. Riittääkö Tapsan henkinen puoli tässä paineessa. Oliver jatkaa hyvää peliä. Tulos pienellä onnella voisi olla jopa parempi.
Siellä on kympin sakissa monta kaveria, jotka ovat kaikki nousseet Tapsan ohi rankingissa hienolla pelillä -5…-7. Tuskin noilla kaikilla vire kestää 4 kierrosta, mutta ei senkään varaan voi laskea.
Tapsan kortti on kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu – kohtuullinen kisa on nyt pakko pelata.
No, nyt näyttävät Pulkkasen haastajat vähän asettuneen tai siis viimeisenä aloittanut listan kärkiporukkakin on saanut jo vähän enemmän reikiä korttiin. Vähän kyllä hämmensi kun Podcastia myöten hehkutettiin tuota Pulkkasen tilannetta etukäteen. Kuitenkin 45 pelaajan kisassa top-10 sijoituksen hankkiminen lienee melkein neljä kertaa helpompaa/todennäköisempää kuin normaalin fieldin kisassa… mutta kyllä tuo Pulkkasen tippuminen silti vaatisi aika monen asian tapahtumista yhtaikaa.
Oliver kesti hyvin paineet. Bogi ei muuttanut peliä. Seuraava par 3 hieno up and down. Tuosta on hyvä jatkaa.
Hieman huvitti Richard Boxallin (jolla oli pelatessaan itseään kuuluisampi caddie) vähättelevät puheet Lindellistä, että siinä on jotakin vikaa,kun sijoittuu kymmenkunta kertaa kympin sakkiin, mutta ei pääse ”over the line”.
Näitä juttuja tulee aina. Jos Lindell olisi nostanut riskitasoa, noita TOP 10 sijoituksia olisi todennäköisesti paljon vähemmän. Voitot tulevat aikanaan. Vrt Korhonen, Samooja,.. Oliverin kasvu ammattilaiseksi alkoi viime vuoden karsinnoista. Kehitys on ollut hyvin nousujohteinen. Tavoite DPWT varmistettiin hyvissä ajoin. Tämän porukan seurassa on nyt hyvä hakea tuntumaa ET:lle Tuo CT:n taso on nykyään kiven kova.