Gotlanti kutsuu – Visby Golfklubbin The One -kenttä on Ruotsin ykkönen - Golfpiste.com

Gotlanti kutsuu – Visby Golfklubbin The One -kenttä on Ruotsin ykkönen

Suosittu matkakohde keskellä Itämerta tarjoaa paljon muutakin koettavaa kuin Ruotsin parhaan golfkentän.

Teksti
Jussi Miettinen
Kuvat
Jacob Sjöman ja Jussi Miettinen
Julkaistu

Yhteisen lomakohteen valintaa vaikeuttaa, jos osaa perheestä kiehtovat idylliset kahvilat ja puutarhat sekä trendikkäät ravintolat ja monimuotoinen luonto, kun taas muut viihtyvät parhaiten golfkentällä.

Onneksi tähän pulmaan löytyy ratkaisu melko läheltä Suomea. Ruotsalaisten oma paratiisisaari Gotlanti tarjoaa mukavasti koettavaa molemmille osapuolille. Kaiken tämän kruunaa keskiaikainen Visbyn kaupunki, jossa riittää koluttavaa.

Suomesta Gotlantiin voi matkustaa lentokoneella ja laivalla. Kesäkuukausina Finnair lentää Visbyhyn suoraan. Automatkailijan pitää ensin matkustaa Helsingistä tai Turusta autolautalla esimerkiksi Tukholmaan, josta hurauttaa vajaassa tunnissa Nynäshamnin satamaan. Pienestä satamakaupungista on vielä kolmen tunnin lauttamatka Visbyhyn.

Vaikka linnuntietä Helsingistä Gotlantiin on alle 500 kilometriä, matkustamiseen kuluu lauttamatkojen takia melkein vuorokausi. Vaiva kannattaa nähdä, sillä Gotlanti osoittautui verrattomaksi koko perheen matkakohteeksi.

Matkustin Gotlantiin ensimmäistä kertaa. Olin toki lukenut entuudestaan paljon Visby Golfklubbista. Golflehti Svensk Golf arvioi sen maan parhaaksi, joten odotukset olivat korkealla, kun lähdimme ajamaan suoraan satamasta kohti links-henkistä kenttää.

Voi vain kuvitella, kuinka vaikea on tehdä tulosta silloin, kun tuuli puhaltaa mereltä oikein kunnolla.

Klubi sijaitsee Visbyn kaupungista parisenkymmentä kilometriä etelään saaren länsirannikolla. Tunnelma alkoi kohota jo ajomatkalla, sillä ei tarvitse omata vilkasta mielikuvitusta nähdäkseen kaikkialla kumpuilevaa, golfkentän rakentamiselle otollista maastoa.

Visby Golfklubb on perustettu 50-luvun lopulla, jolloin aukesi Nils Sköldin ja Rafael Sundblomin suunnittelemat yhdeksän reikää niemen kärkeen. Seuraavalla vuosikymmenellä kenttä laajeni 18-reikäiseksi.

Sundblom oli syntyjään suomalainen. Hän muutti aikoinaan Ahvenanmaalta Ruotsiin opiskelemaan ja teki siellä uransa asianajajana ja golfkenttien suunnittelijana. Visbyn golfkenttä jäi tiettävästi Sundblomin viimeiseksi suunnittelutyöksi, sillä hän menehtyi ennen kuin sen ensimmäiset yhdeksän reikää ehtivät valmistua. Myöhemmin Kronholmeniin rakennettiin vielä yhdeksän reikää lisää.

2000-luvulla kaikki 27 reikää rakennettiin uudelleen Pierre Fulken ja Adam Mednicksonin suunnitelmien pohjalta. Tästä alkoi Visby Golfklubbin The One -kentän matka maan parhaaksi golfkentäksi.

Romuista romantiikkaa. Fårössä sijaitseva Kutens Bensin on aikamatka 60-luvulle. Entisen huoltoaseman yhteydessä toimii nykyään kahvila-ravintola.

Visby on kesäisin suosittu matkakohde, jonne tehdään Helsingistä myös päiväristeilyjä.

Hablingbo Crêperie tarjoaa herkullisia ohukaisia suolaisen ja makean nälkään.

Fåröstä löytyy myös rauhallisia hiekkarantoja. Kuvassa oleva Ekevikenin hiekkaranta sijaitsee saaren pohjoisosassa.

Golfklubilla caddiemasterit palvelevat hyvin varustellun, mutta hieman ahtaan pro shopin yhteydessä olevalla tiskillä. Pro shopin vieressä sijaitsee klubiravintola, josta aukeaa suuren lähipeliviheriön yli merinäkymä. Trackman-range löytyy muutaman sadan metrin päästä, ja ykköstiin tuntumassa sijaitsee lyöntihäkki.

The One -kentällä ovat kaikki palaset kohdallaan. Layout on nerokas ja yllätyksellinen. Korkeuseroja ei juuri ole, mutta väyliltä löytyy kivasti muotoja. Länteen aukeavat rauhoittavat merimaisemat. Yksityiskohdat ovat loppuun asti hiotut ja kenttä virheettömässä kunnossa.

Ensikertalainen pärjää mainiosti väyläoppaan avulla, sillä reiät ovat pelillisesti selkeitä. Esteiden fiksu sijoittelu tarjoaa useita tapoja edetä tiiltä viheriölle. Kokonaisuus on eheä ja yhtenäinen, mutta silti yksittäiset reiät tarjoavat kivasti vaihtelevuutta.

Tiiauspaikkoja löytyy peräti kuusi, joten eritasoisille pelaajille riittää valinnanvaraa. Pelasin kierroksen toiseksi taaimmaisilta tiiauspaikoilta, joilta mittaa kertyi 5 900 metriä. Kymmenestä par 4 -reiästä kuusi on lyhyitä ja kolme tosi pitkiä, kun tyypillisesti golfkentän par 4 -rei’istä leijonanosa on keskipitkiä.

The One tarjoaa haasteita lähes tuulettomassa säässä, mutta voi vain kuvitella, kuinka vaikea on tehdä tulosta silloin, kun tuuli puhaltaa mereltä oikein kunnolla. Vinoon kasvavat männyt kertovat karuista olosuhteista. Tuulisina päivinä kentänhoitajat helpottavat urakkaa poraamalla reiät helppoihin paikkoihin ja asettamalla tiimerkit lähelle lyöntipaikan etureunaa.

Vaikka osa väylistä kulkee lyhyiden käppyrämäntyjen täyttämän metsän seassa, meren läheisyyden aistii kaikkialla. Lokit kirkuvat, aallot kohisevat ja nenän täyttää kuolleen levän löyhkä, johon kierroksen mittaan onneksi turtuu.

Kourallinen rei’istä kulkee viistää merenrantaa, ja neljäs ja seitsemästoista reikä pelataan suoraan merta kohti lähellä rantaa sijaitsevalle viheriölle. Varsinaista signature-reikää on vaikea nimetä, sillä lähes kaikki ovat mielestäni erinomaisia ja mieleenpainuvia.

Visby Golfklubbin golfkentänhoitoon haetaan inspiraatiota Britteinsaarten links-kentiltä.

Visby Golfklubbissa pelataan kauden aikana noin 60 000 kierrosta, joista karkeasti 30 prosenttia vieraspelaajien toimesta. Pääosin vierailijat tulevat Ruotsista. Kentällä työskentelevä Bo Rehnberg tarkistaa tilastoista, että vuosittain Visby Golfklubbin kiertää noin 150 suomalaista.

Yhdeksän reiän The Next One -kenttää pidetään auki vuoden ympäri, jos sää antaa myöten. The One -kentän kausi kestää yleensä huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Rehnberg kehaisee, että syystuulessa pelaaminen tarjoaa todellisen elämyksen.

”Lokakuu on fantastista aikaa vierailla täällä, koska silloin tuulee kovaa, mutta tuuli on lämpimämpi kuin keväällä”, hän vinkkaa.

Kesäsesonkina tiiausajat kannattaa varata ajoissa, jos haluaa mahtua pelaamaan aamupäivällä kolmestaan tai nelistään. Iltapäivisin lähtöaikoja pitäisi löytyä myös mattimyöhäisille.

Normaalihintaisesta green feestä The One -kentälle saa pulittaa kesällä 1 600 kruunua eli noin 140 euroa. Kyllähän se kirpaisee, mutta sillä saa kokonaisvaltaisen golfelämyksen. Iltapäivisin neljän jälkeen green feestä saa alennusta. The Next Onella yhdeksän reiän kierros maksaa 400 kruunua eli noin 35 euroa.

Ykkösen tiiauspaikan ja yhdeksännen reiän viheriön tuntumassa sijaitsee Fyrhuset eli majakkatalo, jonne majoittuu neljä henkeä.

Visby Golfklubbin lähellä sijaitsee muutamia majoitusvaihtoehtoja. Ykkösen tiin vieressä seisovalla idyllisellä majakalla yöpyy neljä henkilöä. Me vietimme yön Warfsholm Pensionaatissa, joka sijaitsee kymmenen kilometriä golfkentältä etelään. Se osoittautui kivaksi ja kohtuuhintaiseksi yösijaksi.

Pensionaatin vieressä sijaitsee Klintehamnin satama, josta voi halutessaan astua lautalle ja tehdä päiväretken Stora Karlsön saarelle. Luonnonsuojelualueelta löytyy yli 500 eri kasvilajia ja vuosien varrella sieltä on bongattu peräti 250 eri lintulajia. Jylhän saaren profiilia voi ihailla kaukaa golfkentältä käsin.

Stora Karlsön lisäksi luontomatkailija löytää Gotlannista paljon ihmeteltävää. Itämeren suurin saari tunnetaan esimerkiksi raukeista. Nämä rannikon kalkkikivimuodostelmat ovat syntyneet tuhansien vuosien aikana, kun aallot ovat huuhtoneet kiviainesta kovan ytimen ympäriltä veteen. Raukkeja löytyy eri puolilta saarta, myös saaren eteläosassa, jonne suuntasimme seuraavaksi.

Matkalla etelärannikolle ajoimme aluksi rantareittiä pitkin ja pysähdyimme sitten Hablingbo Crêperiessä lounaalla. Suolaisia galletteja ja makeita kreppejä tarjoavan paikan olimme löytäneet ruotsalaisesta aikakauslehdestä.

Syrjässä sijaitsevalla golfkentällä on rauhallista.

Etelässä majoitumme Burgsvikin kylään, josta käsin teimme muun muassa retken raukeista tunnetulle Holmhällarin luonnonsuojelualueelle. Mainio paikka nauttia lounasta on Vamlingbo Prästgårdin yhteydessä sijaitseva kahvila, jonka puutarhassa viihtyy tuntikaupalla hienossa miljöössä.

Keskiaikaisen kirkon vieressä sijaitsevassa pappilassa on Suomessakin tunnetun taidemaalarin ja kuvittajan Lars Jonssonin lintuaiheinen taidemuseo, jossa esitellään hänen akvarellejaan ja öljyväritöitään.

Kiertueemme jatkui seuraavaksi pohjoiseen kohti Fårön saarta. Matkan varrelle olisi osunut Gumbalde Resort, joka pitää sisällään pienen hotellin, ravintolan ja 18-reikäisen golfkentän.

Kenttä uusittiin täysin pari vuotta sitten ja asialla oli tietysti Pierre Fulke. Hänellä on riittänyt viime vuosina hommia erityisesti golfkenttien uudelleenrakentamisen parissa.

Gumbaldessa neljätoista reikää rakennettiin uudelleen ja loput neljä saivat uudet tiiauspaikat, hiekkaesteet ja viheriöt. Lisäksi kentälle kaivettiin reilusti uusia vesiesteitä. Valmistumisen jälkeen Gumbaldessa on pelattu pariin otteeseen Nordic Leaguen osakilpailu. Viime syksynä Matias Honkala taisteli pitkään voitosta, mutta taipui kuudenneksi.

Gumbalden kiertäminen sai jäädä seuraavaan kertaan. Sen sijaan pysähdyimme pohjoisessa Slite Golfklubbille.

Slite Golfklubb sijaitsee saaren itäpuolella sisämaassa, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Visbystä. Se on yhdistelmä metsä- ja puistokenttää.

Slite on puolentoista tuhannen asukkaan taajama, jonka satamassa sijaitsee yksi Euroopan suurimmista ja varmasti rumimmista sementtitehtaista. Slite Golfklubb löytyy sisämaan puolelta viiden kilometrin päässä pohjoiseen johtavalta maantieltä. Golfkentän ja meren väliin jäävät paitsi tehdas ja valtava avolouhos myös suuri metsäalue.

Syrjässä sijaitsevalla golfkentällä on rauhallista. Saamme kierrokselle seuraksi pankkiirin, jolla on monen tukholmalaisen tapaan Gotlannissa vapaa-ajan asunto. Hän kertoo, että Slite Golfklubbiin ei ole vaikea saada tiiuasaikoja edes heinä-elokuussa eli kuumimman sesongin aikaan.

Ensivaikutelma antaa kuvan heathland-tyyppisestä kentästä rosoreunaisine ja valkohiekkaisine bunkkereineen, mutta pelaamisen lomassa ilmenee, että kyseessä on pikemminkin yhdistelmä metsä- ja puistokenttää.

Golfkentän kannalta tuntuu hieman epäreilulta, että pelaamme sen vain muutama päivä Visby Golfklubbin tarjoaman elämyksen jälkeen. Sen takia Slite Golfklubb jättää vähän kylmäksi, vaikka se on kelpo kenttä, jota on viime vuosina remontoitu Christian Lundinin laatiman masterplanin pohjalta. Lundinilla on oma suunnittelutoimisto, mutta hänet tunnetaan myös Henrik Stensonin suunnittelijakumppanina.

Esimerkiksi hiekkaesteet on laitettu täällä uuteen uskoon. Mittavin uudistus on tehty 10. reiälle, jonka viheriö siirrettiin uuteen paikkaan. Reikä erottuukin edukseen lyhyenä risk and reward -tyyppisenä väylänä.

Ruotsalaiset osaavat taikoa  estetiikkaa myös vanhoista autonromuista.

Vaikka Slite Golfklubb on takaa vain hieman yli 5 900 metriä pitkä (par 72), tarjoavat varsinkin sen kapeahkot metsäväylät haasteita. Lyöntien pitää olla tarkkoja ja mielen kirkas, sillä palloa pitää osata sijoittaa fiksusti. Draiveri ei ole usein se maila, johon tiiauspaikalla kannattaa tarttua.

Kunnoltaan Slite Golfklubb ei yltänyt lähellekään Visby Golfklubbin tasoa, mutta toisaalta kierros maksaa vain puolet siitä, mitä siitä pyydetään Visbyssä. Silmiä räpäyttämättä pelaisin kuitenkin mieluummin kerran Visbyssä kuin kaksi kertaa Slitessä, jos tällaisen valinnan eteen joskus joutuisin.

Slite Golfista jatkamme Fårön saarelle, jonne pääsee lossilla Fårösundin taajamasta. Fårö on hämmentävän kaunis saari, jonka pitkillä hiekkarannoilla pääsee välimerelliseen tunnelmaan. Todellinen turistirysä on Sudersandsin dyynit. Kyseessä on kaarevan muotoinen, kilometrien pituinen hiekkaranta, josta löytyy erilaisia palveluita ja sesonkina väkeä kuin pipoa.

Matkalla lossilta sinne kannattaa pistäytyä Kutens Bensin -nimisellä entisellä huoltoasemalla, jonka yhteydessä toimii Crêperie Tati. Kutens Bensin on osoitus siitä, kuinka ruotsalaiset osaavat taikoa estetiikkaa myös vanhoista autonromuista.

Mutta saarelta löytyy myös rauhallisempia rantoja kuin Sudersands, kun tajuaa kysyä neuvoa paikallisilta ja rohkenee lähteä pienelle seikkailulle. Fårön pohjoisosassa sijaitsee esimerkiksi Ekevikenin hiekkaranta, missä voi muun muassa ihailla upeaa auringonlaskua.

Ruotsalaisten oma paratiisisaari Gotlanti on syystäkin suosittu lomakohde.

Raukkien perässä kannattaa hurauttaa Langhammarsiin, joka sijaitsee niin ikään Fårön pohjoisosassa. Eräät Langhammarsin kalkkikivimuodostelmista saattavat näyttää etäisesti tutuilta, sillä kuva niistä on painettu 200 kruunun setelin kääntöpuolelle.

Gotlannin-matkan viimeinen etappimme on Visby. Reilun kahdenkymmenen tuhannen asukkaan kaupunki tuntuu kokoaan suuremmalta, sillä kesäisin sen kadut kansoittavat pääosin ruotsalaiset turistit.

Keskiaikainen kaupunki tarjoaa kosolti houkuttelevia ruokapaikkoja ja kahviloita, joissa nähdään vaivaa asiakkaiden viihtyvyyden eteen. Rakennuksista ja puutarhoista pidetään hyvää huolta, ja pelkkä kävely muurien sisäpuolella vanhassa kaupungissa tai lenkkeily rantatiellä ja muurien ympärillä tarjoaa esteettisiä elämyksiä.

Visbystä löytyy myös Gotska Golfklubb, joka on lentokentän kupeessa sijaitseva vaatimaton golfkenttä. Lähtöaikoja olisi ollut saman tien tarjolla, mutta inspiraatiota pelaamiseen ei klubilla syntynyt.

Sen sijaan mielessä kävi jälleen kerran, antaisiko aikataulu myöten uuteen vierailuun Visby Golfklubbilla. Sooloilun sijaan päädyin kuitenkin pitäytymään alkuperäisessä matkasuunnitelmassa ja miettimään lähinnä sitä, milloin sitä voisi seuraavan kerran matkustaa golfmailojen kanssa Gotlantiin.

Ehkäpä jo tulevana syksynä, jolloin Bo Rehnbergin mainitsema lämmin, mereltä puhaltava tuuli tarjoaisi varmasti täysin erilaisen elämyksen maailmanluokan golfkentällä.