Suomalaiset ovat myös pelanneet golfia ennätyksellisen ahkerasti. Jos pelikelit jatkuvat hyvinä, saattaa kierrosennätyskin olla uhattuna.
Suomen Golfliiton 133 jäsenseuran kokonaisjäsenmäärä oli elokuun lopussa tehdyn vuositarkastuksen mukaan 155 956. Vuoden takaisesta kasvua on 1543 pelaajaa eli tasan yksi prosentti.
”Upeita uutisia, suuri kiitos kaikille Suomi Golfin toimijoille. Golf on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna harrastuksena ja kiinnostaa ihmisiä. Golfin arkipäiväistyminen on avannut lajin sosiaalista puolta ja lukuisia terveyshyötyjä yhä suuremmalle yleisölle. Sekä golfyhteisöissä että liittotasolla tehdään kovasti työtä harrastamisensa alkuaskeleiden helpottamiseksi”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen sanoo.
Covid-19 -pandemian vauhdittama golfbuumi nosti lajin suosion uudelle tasolle, eikä romahdusta näytä olevan näköpiirissä. Golfliitto on Suomen suurin lajiliitto rekisteröityneiden harrastajien määrällä mitattuna.
Golfia myös pelataan Suomessa ennätyksellisen paljon. Tasoituskierrosmäärä rikkoi syyskuun puolivälissä miljoonan, nousua viime vuoteen on 10 %. Tilastojen mukaan tasoituskierrosten suhde kaikkiin kierroksiin on ollut vuosittain noin kolmannes. Jos sama suhde pitää paikkansa tänäkin vuonna, olisivat suomalaiset pelanneet tällä hetkellä jo yli kolme miljoonaa kierrosta. Viime vuonna kauden kokonaiskierrosmäärä oli 3,4 miljoonaa.
Green cardin on suorittanut kuluvalla kaudella yli 14 000 pelaajaa. Nousua vuoden takaiseen on reilut 12 %. Valtaosa alkeiskurssilaisista jatkaa lajin parissa ja liittyy golfseuran jäseneksi. Suomessa uudet pelaajat ovat naapurimaita selvästi tyytyväisempiä kokemukseensa uuden harrastuksen ja yhteisön parissa.
Naispuolisten harrastajien määrä laahaa
Eniten golfareiden määrä on kasvanut miehissä (noin 2 %) ja pojissa (noin 5 %). Nuoret aikuiset miehet ovat olleet suurin lajin aloittajaryhmä jo useamman viime vuoden ajan.
Positiivinen signaali on rekisteröityneiden junioreiden (21 v ja alle) määrä 16 881, joka on 483 enemmän kuin vuosi sitten (+3 %). Junioreista poikia on 13 231 ja tyttöjä 3650. Kaikista pelaajista junioreiden osuus on edelleen 11 %.
Vastapainona naisten ja tyttöjen määrät pienenivät. Naisgolfareiden määrä laski reilun prosentin ja on nyt 38 962. Tyttöjen määrä väheni 3 %. Kaikkiaan Suomen golfareista naispuoleisia pelaajia tytöt mukaan lukien on reilut 27 %.
”Lajin raikastunut imago on houkutellut viime vuosina paljon nuoria lajin pariin, ja hienoa että se edelleen jatkuu. Naisten ja tyttöjen sitouttamiseen täytyy kiinnittää huomiota”, Korhonen näkee.
Puolessa seuroista kasvua, puolessa laskua
Golfliiton 133 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen. Niistä neljällä jäsenmäärä nousi ja kahdella laski. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 66 seurassa ja laski 67 seurassa. Jäsenmäärältään Suomen selvästi suurimpana golfseurana jatkaa kirkkonummelainen Kurk Golf, jossa oli elokuun lopussa 6852 jäsentä.
Alueittain tarkasteltuna golfarien määrä kasvoi eniten Lounais-Suomessa (+3 %). Alueen veturina oli GoGolf Turku, joka kasvoi yli 600 jäsenellä viime vuodesta. Parin prosentin kasvuun ylsi myös pelaajamäärältään suurin alue, yli 61 000 pelaajan Uusimaa, jossa junioreiden määrä kasvoi eniten koko maassa.
Sekä Itä-Suomessa että Pohjanmaalla jäsenmäärät kasvoivat hieman. Juniorimäärän noususta huolimatta Keski-Suomi jäi hieman pakkaselle Pohjois-Suomen tapaan
Lisätietoja: jäsentilastot 2023
Melkoisia ”postilaatikkoseuroja” ovat Kurk ja Vihti. Tietävätköhän jäsenet edes missä kotikenttä sijaitsee saati ovatko pelanneet siellä? Seurat tekevät helppoa rahaa!
Tyttöjen osalta on asenneongelmia ihan liitossa sakka. Tytöiltä on viety mm. pois joukkueiden osallistumisia arvokisoihin ja muutenkin toiminta erittäin epämääräistä. Osassa seuroja harjoitusryhmiin ei tule tyttöjä kun toiminta on sukupuolisyrjivää.