Vahvasti sunnuntaina aloittaneen Mikko Korhosen rutistus ei riittänyt loppuun saakka.
Sami Välimäki oli erinomaisella pelituulella North Berwickissä päättyneen Scottish Openin neljänellä kierroksella. Hän iski DP World Tourin Rolex Series -sarjaan kuuluvassa turnauksessa sunnuntaina tuloksen 66, ja kiipesi tuloslistalla peräti 29 sijaa jaetulle 24. tilalle.
Välimäki rohmusi Renaissance Clubin kentällä neljä birdieä kuuden ensimmäisen reiän aikana, ja etusyillä joukkoon mahtui myös kaksi bogia. Peli sujui vastedeskin vakuuttavasti hallittujen parien ja loppusuoralla tulleiden kahden birdien myötä.
”Hyvä kierros tänään, ei juuri virheitä ja pari kuumaa lähestymistä”, kokonaistulokseen 280 (par) päätynyt Välimäki tiivisti päivän esityksensä.
Reilut 72 000 euroa tienanneen Välimäen suorituksen tasosta kertoo, että kolmen viimeisen päivän aikana vain kaksi kilpailijaa pystyi kovempaan kierrostulokseen.
Välimäki on hankalan viime vuoden ja nihkeän alkukauden jälkeen saanut vähitellen ryhtiä otteisiinsa. Kesällä valmentajaa vaihtanut pelaaja oli jo kolmannen kerran peräkkäin turnauksen paras suomalainen. Välimäki kiri edellisviikon Irish Openin tapaan päätöskierroksella Mikko Korhosen edelle.
Lyönnin Välimäestä jäänyt Korhonen oli niin ikään kierroksen alkupuolella hyvässä vauhdissa. Kuutosella tullut kolmas birdie nosti hänet kolkuttelemaan paikkaa top 10:een, mutta jatkossa ruuti oli kosteampaa. Puolivälin reiät kolme yli pelannut Korhonen sai sisääntulon puolivälissä vielä yhden birdien, kunnes päätti 70 lyönnin kierroksensa bogiin vaikeaksi osoittautuneella 18. reiällä.
”Tänään oli mainio alku ja mahdollisuus pelata huippukierros. Yhdeksännellä reiällä löin soketin bunkkerista, pallo meni toiseen bunkkeriin ja sitä kautta tupla korttiin. Siinä vähän paletti sekosi ja meni aika lailla puolustamiseksi loppupäivä. Luotto tekemiseen ikään kuin vähän katosi. Harmi ettei pystynyt paremmin nollaamaan ja jatkamaan hyvää peliä. Tämä oli kuitenkin hyvä kisa kokonaisuudessaan”, sijan 30. jakanut Korhonen sanoi.
Yli 57 000 euroa ansainnut suoritusvarma Korhonen pelasi tällä viikolla kymmenennen peräkkäisen kerran DP World Tourin kilpailun jatkokierroksilla.
Korhonen (Wales) ja Kalle Samooja (Tsekki tai Sveitsi) pelaavat seuravan kilpailunsa elokuun puolella. Välimäki huilaa ensi viikon ja matkustaan sitten Englantiin Southportin turnaukseen. Tapio Pulkkasen kausi jatkuu heinäkuun lopussa St Andrewsin Fairmont-kentällä pelattavassa Hero Openissa.
Schauffele on löytänyt keskikesällä rautaisen vireen.
Palkintoarvoltaan kahdeksan miljoonan dollarin Scottish Openin voittanut Xander Schauffele (-7) oli kilpailun kärjessä 54 reiän jälkeen. Neljän lyönnin johto hupeni, ja Kurt Kitayama pääsi livahtamaan edelle. Toiseksi viimeisen reiän bogey ja niukasti ohi mennyt birdie-putti osoittautuivat kuitenkin niuksasti kakkoseksi jääneen Kitayaman (-6) voittotaistelun kannalta kalliiksi.
Ensimmäisen kerran links-golfia tällä viikolla pelannut huippulupaaava 20-vuotias korealainen Joohyung Kim (-5) täydensi kärkikolmikon.
Ykköstila oli maailmanlistan top 10:een takaisin nousevalle Schauffelelle, 28, seitsemäs PGA Tourilla. Edellinen tuli vain kaksi viikkoa sitten Connecticutissa pelatussa Travelers Championshipissä. Tokion olympialaisissa kultaa viime vuonna saavuttanut Schauffele on löytänyt keskikesällä rautaisen vireen, sillä hän oli myös alkuviikolla Irlannissa pelatun kovatasoisen JP McManus Pro-Am-kilpailun ykkönen.
Las Vegasissa asuva Schauffele voitti Patrick Cantlayn kanssa huhtikuussa New Orleansissa käydyn parikilpailun. Tätä ennen hän oli saanut odottaa kiertuevoittoa yli kolme vuotta.
Viime syksynä USA:n voittoisassa Ryder Cup -joukkueessa pelannut Schauffele kuittasi kauden kolmannesta Rolex Series -turnauksesta vajaat 1,4 miljoonaa euroa palkintorahaa.
Kilpailussa oli jaossa kolmelle parhaalle pelaajalle, joilla ei vielä paikkaa ollut, pääsy ensi viikolla käytävään Open Championshipiin. Tähän bonukseen tarttuivat Kitayama sekä kuudetta sijaa jakaneet Brandon Wu ja Jamie Donaldson (-3). Viimeisen reiän bogey puolestaan haihdutti Rasmus Højgaardin ja Alex Smalleyn Open-haaveet.
Kyseessä oli kautta aikain ensimmäinen Euroopassa pelattu DP World Tourin ja PGA Tourin yhteiskilpailu, kun majoreita ja WGC-sarjan turnauksia ei huomioida. Euroopan mantereella ei ole aiemmin ollut Open Championshipiä lukuun ottamatta koolla yhtä kovatasoista joukkoa. Kilpailuun osallistui 14 pelaajaa maailmanlistan top 15:stä.
Renaissance Clubin kenttä osoittautui monelle tähdelle ajoittain hyvinkin vaativissa olosuhteissa liian kovaksi haasteeksi. Maailmanlistan top 10 -pelaajista neljän tie nousi pystyyn kahden kierroksen jälkeen.
Lue seuraavaksi: Vahvaa nousua tekevä Mikko Korhonen iski Scottish Openissa parhaan tuloksensa
Saisikohan tämän yhteiskilpailuformaatin vaikutuksesta kiertueiden välisiin voimasuhteisiin jossakin vaiheessa analyysia vaikkapa Golfpisteen podcastiin? PGA-tourin pelaajat jyräsivät yhteiskilpailussa, vaikka kentän ja olosuhteiden olisi voinut ajatella suosivan DPWT-pelaajia. Top-23:ssa oli 17 PGA-pelaajaa (ml. tosiasiallisesti täyspäiväisesti USA:ssa pelaavat Fleetwood ja Fitzpatrick), Etelä-Korean tourin kiintiöpaikalla kisaan päässyt Kim ja vain 5 täyspäiväistä DPWT-pelaajaa. Oliko kyse sattumasta vai onko kiertueiden tasoero juuri nähdyn kaltainen? Onko DPWT:n etujen mukaista, että sen oman rahalistan kärjessä valtaosa pelaajista pelaa täyspäiväisesti toisella kiertueella? Mikä on realistisesti ajatellen vanhan eurotourin tulevaisuus, tuleeko siitä ihan virallisestikin PGA:n eurooppalainen haastajakiertue vai onko tasaveroisempi kumppanuus PGA:n kanssa mahdollinen? Miten tämä yhteistyö vaikuttaa suomalaisten pelimahdollisuuksiin – juuri nythän kaikilla pelaajillamme on vahva kortti, mutta tilanteet elävät?