Yhdysvaltalaisten Tom ja Logan Fazion uudistamassa kentässä on vivahde Donald Rossia ja Monterey Peninsulaa.
Kun golf palasi olympialajiksi Riossa 2016, kisakenttä Campo Olimpico de Golfe suunniteltiin ja tehtiin varta vasten olympiaturnauksia varten. Tokion kesäkisojen miesten ja naisten turnaukset pelataan vastapainoksi vajaat sata vuotta vanhalla kentällä.
Kasumigaseki Country Clubin East Coursella on mittaa vajaat 6900 metriä. Kenttää on modernisoitu ja siitä on vastannut kuuluisa kenttäarkkitehti Tom Fazio yhdessä poikansa Loganin kanssa. Faziot muun muassa poistivat East Courselta japanilaiskentille tyypilliset tuplaviheriöt, pidensivät kenttää ja kaatoivat tai siirsivät pelialueelta joitakin puita.
”Emme varsinaisesti puuttuneet väylien sijaintiin. Joidenkin bunkkereiden paikkoja muutimme, jotta ne tulisivat paremmin peliin tämän päivän lyöntipituuksilla. Myös viheriöitä muotoiltin modernien standardien mukaisiksi, mutta säilytimme vanhan kentän tunnelman”, Tom Fazio kertoi PGA Tourin sivustolla.
Kenttää on muotoiltu kauttaaltaan tiiltä viheriölle antamaan kokonaisuudelle erottuvampaa ilmettä. Bunkkerit ovat myös aiempaa isompia ja syvempiä. Tom Fazion mukaan East Course tuo mieleen Donald Rossin USA:n koillisosiin suunnittelemat kentät, PGA Tourin agronomi Dennis Ingram näkee puolestaan olympia-areenan muistuttavan etenkin puustonsa vuoksi Pebble Beachin naapurikenttä Monterey Peninsulaa.
Laajalla puistokentällä riittää vettä, joka ei toisaalta tule olennaisesti peliin. Fazion poistamat puut avarsivat maisemaa, mikä tekee East Coursesta aiempaa suotuisamman kentän pelin seuraamisen kannalta paikan päällä. Yleisöä golfin olympiaturnauksiin ei kuitenkaan oteta.
Karheikkoja on kasvatettu noin kolmen tuuman eli vajaan kahdeksan sentin korkeuteen, mutta etäämmällä riittää hieman tuhdimpaakin raffia. Viheriöiden stimpmeter-lukeman on arvioitu olevan pelipäivinä 12,5:n ja 13:n välillä.
”Kenttä tikissä ja sopii muutenkin silmään”
Miesten olympiaturnauksen toinen suomalaisedustaja Kalle Samooja on mieltynyt kenttään ja uskoon viheriöiden olevan parhaimmat mahdolliset upottamista ja yleensäkin laadukasta puttipeliä ajatellen.
”Kenttä on tikissä ja muutenkin sopii silmään. Hyvin täytyy lyödä, jos meinaa alas painaa tuloksen. Griinit ovat kyllä täydelliset säkittämiseen vauhdin ja tasaisuuden puolesta”, Samooja kertoi tiedotteessa.
Reilun ja vailla suurempia konnuuksia olevan kentän yksi mielenkiintoisimmista rei’istä on takaysin käynnistävä par-kolmonen (173 metriä). Lyhyeksi ei lyöntiä auta jättää, sillä viheriön edessä on kaksi bunkkeria ja niiden edustalla oleva rinne viettää lampeen. Griini on puolestaan lyhyt, joten tiilyönti painuu helposti pitkäksikin.
Pitkälyöntisimmät tavoittavat kahdeksannen reiän (par 5/536 metriä) viheriön kahdella lyönnillä, joten nähdäänkö tässä jopa mitalien kohtalon kannalta ratkaisevia eagleja?
Turnauksen lopputulos painunee kaksinumeroisesti parin alle. Kun East Course ei varsinaisesti vaadi mitään poikkeuksellista millään osa-alueella, on ehjällä kokonaisuudella ja ahnaalla puttipelillä tällä viikolla vahvoilla.
Noin 50 kilometrin päässä Tokion pohjoispuolella sijaitseva Kasumigaseki Country Club isännöi vuoden 1957 Canada Cupia. Se oli ensimmäinen golfkilpailu, joka televisioitiin Japanissa. Turnauksella katsotaan olevan keskeinen vaikutus golfin kiinnostuksen lisääntymiseen nousevan auringon maassa.
Masters-voittajan uran tärkein kenttä
Kasumigaseki Country Clubin East Course on yksi maan vanhimmista kentistä, ja sillä on ollut käänteentekevä vaikutus huhtikuussa Masters Tournamentin voittaneen Hideki Matsuyaman uraan. Kasumigaseki on ennestään vain muutamalle olympiagolfiin osallistuvalle pelaajalle tuttu, joten Japanin ensimmäisellä miesten major-kilpailun voittajalla on tällä viikolla kotikenttäetu.
Matsuyama voitti Kasumigasekissa vuonna 2009 Japan Juniorin ja seuraavalla kaudella tuli ykköstila Asia-Pacific Amateurissa – jälkimmäinen tosin naapurikenttä West Coursella.
Kasumigaseki kutsuu itseään Japanin golfin Koshieniksi, joka on maan suosituimman urheilulajin baseballin arvostetuin urheilukenttä. Koshienilla pelataan vuosittain ison kiinnostuksen kohteena oleva baseballin lukioiden mestaruusturnaus, ja monen finaalissa menestyneen pelaajan ura on jatkunut Yhdysvaltain kovassa MLB-sarjassa.
Matsuyama sai 11 vuotta sitten Asia-Pacific Amateuriin kutsun, koska Japanilla oli oikeus isäntämaana yhteen ylimääräiseen paikkaan kilpailussa. Matsuyama voitti turnauksen viidellä lyönnillä, ja pääsi vuoden 2011 Mastersiin, jossa hän oli kilpailun paras amatööri.
Kolmannen kierroksen tulos, 68, antoi Matsuyamalle sanojensa mukaan signaalin, että hänen rahkeensa voisivat riittää pelaamaan ammattilaisgolfia korkealla tasolla.