Taito lukea griiniä kunniaan – PGA Tour kieltämässä green bookit - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Taito lukea griiniä kunniaan – PGA Tour kieltämässä green bookit

Bryson DeChambeau on piilottanut green bookin suojakuoriin, jonka kannessa komeilevat kirjaimet B.A.D. Viitteellinen yhdistelmä juontaa juurensa miehen koko nimestä, Bryson James Aldrick DeChambeau. Kuva: Getty Images

Jos PGA Tour päätyy kieltämään green bookit kauden 2021-2022 alussa, seuraavat muut kiertueet todennäköisesti perässä.

Green bookeista ollaan luopumassa PGA Tourilla kauden 2021–2022 alussa. Green bookit tarjoavat hyvin tarkkaa ja yksityiskohtaista tietoa viheriöiden muotoilusta ja kallistuksista ja pelaajat caddeineen käyttävät niitä nykyään lähes poikkeuksetta kilpakentillä

Aiheesta on keskusteltu jo vuosia. Joitakin, lopulta hyvin olemattomia muutoksia green bookien tarkkuuteen ja sisältämään tietoon on tehty, mutta vasta nyt vastarinta kirjasia kohtaan on realisoitumassa toimenpiteiden muotoon.

PGA Tourin Players Advisory Councilin alustava päätös asiasta on jo tehty. Lähitulevaisuudessa asia etenee äänestykseen. Green bookeja laativille yrityksille kieltopäätös olisi kohtalokas, sillä niille green bookien tekeminen on vuosien ajan ollut erittäin tuottoisaa bisnestä.

Players Advisory Councilin puheenjohtaja Rory McIlroy toivoo, että green bookit siirtyvät historian.

”Käytän green bookia ja haluan siitä eroon. Useimmat meistä pelaajista toimivat niin, että jos se on saatavilla, sitä käytetään. Mutta mielestäni olisi pelille parempi, jos ne kiellettäisiin eikä niitä käytettäisi enää”, McIlroy sanoi.

Kriitikkojen mukaan green bookien käyttäminen vähentää golfiin olennaisesti kuuluvan griininlukutaidon merkitystä. Kun griinien muodot pystyy lukemaan yksityiskohtaisesta ja pikkutarkasta piirroskuvasta, on käsillä tarpeeksi tietoa, vaikka pelaaja ei juuri itse niin sanotusti lukisi griiniä.

Kuva: Esimerkki Stracka Line -yrityksen griinikartasta, jonka pohjalta green bookit laaditaan. StrackaLine/GolfDigest

Toinen argumentti green bookeja vastaan on niiden peliä hidastava vaikutus. Vaikka olisi helppo ajatella, että green bookit nopeuttavat peliä antamalla pelaajille esitiedot edessä olevasta putista, on niiden käytännössä todettu toimivan vastakkaisella tavalla. Monet pelaajat vertaavat omia arvioitaan green bookien tietoihin ja arpovat siksi pahimmillaan hyvinkin pitkään puttilinjansa valinnan kanssa.

Lähes kaikki pelaajat käyttävät green bookeja, mutta esimerkiksi Mikko Korhonen suhtautuu niihin varauksella.

”Vilkaisen yleensä green bookia, kun kävelen viheriötä kohti. Riittää, kun näen suunnilleen missä palloni on. Haluan säilyttää tatsin griinin lukemiseen. Nuolet ja numerot eivät myöskään ole koko totuus. Viimeisen arvion ja ratkaisun haluan tehdä itse lukemalla griiniä”, Korhonen kertoo.

Euroopan kiertue ei toistaiseksi ole ottanut kantaa asiaan. On kuitenkin todennäköistä, että PGA Tourin mahdollinen päätös tulee vaikuttamaan nopeasti muiden kiertueiden käytäntöihin. Ei siis olisi ihme, jos green bookit pian siirtyisivät kokonaan historiaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Mika Manninen says:

    Näin on, mutta mielestäni suurempi ongelma on tuomareiden ”lepsuus”.. miksi sallitaan lyönnin aikarajan ylitys lyöntiin/puttiin valmistautumisessa..amatööri golffissa noudatetaan huomattavasti paremmin sääntöjä edm.
    Painaako miljonäärin kunnioitus/pelko liikaa..?!

    KL1 says:

    @Mika: Mahdotonta sanoa viittaatko tuossa lepsuus -kommentissasi johonkin tiettyyn kisaan vai toimintaan yleensä, mutta kommentoin yleisellä tasolla.

    Eri toureilla on toisistaan poikkeavat säännöt lyöntiin käytettävän ajan suhteen. Nykyään ainakin useimmilla ellei kaikilla ammattilaistoureilla (myös omalla Finnish Tourillamme) on käytössä yleinen aikarajoitus ja aikatarkkailussa käytettävä aikarajoitus. Yleistä aikarajoitusta käytetään periaatteessa koko ajan, toisin sanoen tuomari voi milloin tahansa kellottaa pelaajan lyöntisuorituksen, ja sen ylittäessä tuon yleisen aikarajan (esim. 60 sekuntia), pelaajalle voidaan anaa huomautus ja rikkomuksen toistuessa varoitus tai lyonnin rangaistus. Tuomari ei kuitenkaan lähde kellottamaan pelaajia, jos ryhmällä ei ole mahdollisuuksia edetä nopeammin edessä kulkevan ryhmän vuoksi ellei ryhmässä joku pelaajista osoittaudu erityisen hitaaksi, jolloin kellottamisella ja huomauttamisella voidaan mahdollisesti ehkäistä mahdollisia tulevia ongelmia.

    Aikatarkkailussa sen sijaan tuomari kellottaa yleensä kaikki ryhmän pelaaja ja varsin tarkasti ja puuttuu kaikkiin ajan ylityksiin heti ja ns. kovalla kädellä. Aikatarkkailua tarvitaan ammattilaistoureilla verraten harvakseen ja siihen joutuminen likimain poikkeuksetta saa pelaajat nopeuttamaan peliään.

    Summa summarum, en kovin helposti allekirjoita väitettäsi tuomareiden lepsuudesta pelinopeuden valvomisen suhteen. sen kyllä myönnän, että tv-katsojan näkökulmasta peli kieltämättä vaikuttaa melko verkkaiselta ja sitä se onkin. Siihen vaikuttavat kuitenkin muutkin asiat, kuten televisionti, mainostaminen, jne.

    Bryson says:

    No niin, ollaan oikealla tiellä. Golf on peli johon kuuluu pelaajan taito tulkita greenejä on spot eikä lukea tarkkoja nuotteja vihosta. Sama on etäisyydet väylillä. Niissä pitäisi olla vain kolme mittanappia eikä muuta. Jos et osaa arvioida etäisyyttä omin avuin, olet huono pelaaja.