Aihe: Kenttien taso: Suomi vs muut - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista

Kenttien taso: Suomi vs muut

Etusivu Foorumit Yleistä Kenttien taso: Suomi vs muut

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • festuca rubra trichophylla:
    meillä ei ole myöskään ensimmäistäkään maailmanluokan kenttää, jonne ympäri maailman haluttaisiin tulla pelaamaan oli olosuhteet mitkä tahansa. meillä on järjettömän hienoja kenttiä aivan tajuttoman hienoissa puitteissa, mutta edes top 100 listalle pääseminen vaatii jotain muuta mitä on tarjolla tällä hetkellä. näiltä osin perinteiset golf-maat ovat auttamattomasti ulottumattomissa toistaiseksi. tämä taas vaikuttaa rahavirtaan ja kysyntään.

    Merkittävin tekijä lienee että Suomi on syrjässä. Enemmän kuin jostain ”maailmanluokasta”, kokemuksenikin perusteella epäilen että kyse on seuraavista:
    – tunnettuus johtuen isoista kisosta, pitkästä historiasta ja brändätyistä kentistä ja kenttätyypeistä (links) sekä keskeisemmistä sijainneista
    – varallisuus- ja väestökeskittymistä, joiden lähellä kenttiin ja niiden mainontaan on sijoitetu paljon, mutta näyttäviä puitteita ja hyvää kuntoa vastaavaa suunnittelun laatua ei sitenkään ole läheskään aina syntynyt.

    Suomessa talvi siis vaikuttaa kevätkuntoon; muun osalta suomalaiset kentät ovat vertailujeni mukaan suhteellisen hyviä, mutta taso on osin laskenut. Kenttäremonttien ja rakentamisten perusteella Suomessa on nykyisin tyydytty aika vähään, ns. pelattavuuteen ja maisemointiestetiikkaan sekä runsasmuotoisiin viheriöihin siinä määrin ettei ”laillisia” lipun paikkoja löydy. Yhtenä Suomen vahvuutena saattaisi olla luonnonympäristö, mutta jopa avohakkuunomaisesti ja vääristyneellä puistokäsityksellä siitä on suoranaisesti pyritty eroon, tuomalla tilalle keinotekoisia muotoja.

    KL

    Tarkoitatko Nips sitä, että esimerkiksi Golf Digestin top100-listalle pääsemiseen kenttä tarvitsee pitkät perinteet, isoja kisoja ja keskeisen sijainnin? Eikö kentän layout ym. olekaan niitä ratkaisevia kriteerejä?

    Tosiasia on, että ulkomaisten eksklusiivisten country clubien tasoisia golfyhteisöjä ja kenttiä meillä ei ole. Pari pääsee lähelle mutta ei yllä samaan tasoon.

    Sen sijaan jos vertaillaan keskenään tavallisia harrastelijatason kenttiä, jollaisilla 90 prosenttia lajin harrastajista viettää vapaa-aikaansa, niin kyllä suomalaiset kentät pärjäävät hyvin vertailussa vastaavien ulkomaisten kanssa.

    Eikö kentän layout ym. olekaan niitä ratkaisevia kriteerejä?

    lollerot

    Tarkoitatko Nips sitä, että esimerkiksi Golf Digestin top100-listalle pääsemiseen kenttä tarvitsee pitkät perinteet, isoja kisoja ja keskeisen sijainnin? Eikö kentän layout ym. olekaan niitä ratkaisevia kriteerejä?

    En, mutta vähän tähän suuntaan luulen asian olevan.

    KL: Tarkoitatko Nips sitä, että esimerkiksi Golf Digestin top100-listalle pääsemiseen kenttä tarvitsee pitkät perinteet, isoja kisoja ja keskeisen sijainnin? Eikö kentän layout ym. olekaan niitä ratkaisevia kriteerejä?

    GD Top100 listalla on kenttiä aika eri kriteereillä: osalla on pitkät perinteet erityisesti Skotlannin klassikoilla, mutta listalla on kenttiä, jotka ovat ”monen mutkan takana”, kuten esimerkiksi Cape Kidnappers tai Kauri Cliffs Uudessa Seelannissa tai Nirvana Bali Indonesiassa, Leopard Creek Etelä-Afrikassa tai Royal Portrush Pohjis-Irlannin pohjoisimmassa nurkassa.

    Mutta esim. Rolex Worlds Top 1000 golf courses kirjaan on mahtunut 3 Suomen kenttää (Vanajanlinna ja molemmat Kytäjät), kohtuuden nimissä siellä pitäisi lisäksi olla myös Nordcenterin molemmat. Pohjoismaisilla golfareilla on pitkä talvikausi, jolloin tarvetta etsiä lämpimiä kohteita ulkomailta. Muualla Europassa ei tällaista tarvetta juurikaan ole, ellei sitten halua lähteä eksotiikan perään pelaamaan keskiyö-golfia.

    Maailmalla tunnetaan hyvin Suomen olosuhteet. Olemme on pieni pohjoinen maa Venäjän ja Siperian vieressä jossa sudet ja jääkarhut mellastaa suurimman osan vuotta jäätiköillä ja lumisissa metsissä. Varsin harvan ihmisen (ulkomaalaisen) mielikuvissa Suomi on mikään golfharrastajan toivekohde.

    Lisäksi olemme harvaanasuttua ja köyhää seutua. Kukapa täällä haluaisi järjestää kunnon kisoja. Niille kun ei yksinkertaisesti löydy minkäänlaisia taloudellisia perusteita. Se ei pelkästään riitä että meillä on pari ihan pelattavaa kv-tason kenttää(Kytäjällä). Aivan maailmanluokan huippukisaa varten olisi Kytäjälläkin tarpeen sopivasti yhdistellä molempien kenttien väyliä..

    Mutta verrataanpa taas naapuriin.

    Ruotsissa on harrastajia viisikertaa enemmän. Maailman ammattilaistoureilla pelaa ainakin kymmennen kertaan enemmän ruotsalaisia kuin suomalaisia. Tästä huolimatta Ruotsissa pelataan vain yksi isompi kisa. Sekin kuuluu maailman mittakaavassa toisen tai kolmannen luokan(European tour) kategoriaan. Iso raha liikkuu USA:ssa eikä sikäläiselle tourille ole yltänyt vielä yksikään suomalainen pelaaja. Lukuunottamatta yksittäisiä visiittejä. Ruotsissakin on vain muutama maailmantason huippukenttä (2-3 kpl), hyviä kansallisen tason kenttiä ehkä 20-30 ja loput kelpo harjoittelukenttiä. Ruotsissa harrastuksen kustannustaso on samaa luokkaa Suomen kanssa.

    Jos vertaamme pelaamisen/harrastamisen kustannustasoa(kansalaisen keskimääräinen ansio vs.pelaamisen kustannukset) niin Suomi sijoittuu varmasti maailman halvimpien golfmaiden joukkoon.
    – Meiltä puuttuu kokonaan ns. yksityiset klubit (liittymishinta 10.000 – 100.000 $ + muutaman tuhannen dollarin vuosimaksu)
    – Suomessa ei ole myöskään yhtään ns. kallista kenttää(gf yli 300 $/kierros).
    – Ylempää keskitasoa (100-300 $/kierros)on vain muutama kenttä.
    – Normaalitasoa/edullisia (50-100 $/kierros) on liki puolet Suomen kentistä.
    – Halpoja (30- 50 $/kierros) lienee käytännössä se toinen puolet.
    – erikoisen edullisia (par3, 9.väyläisiä, jne. alle 30 $/kierros) on myös tarjolla.
    – näiden lisäksi pitää huomioida että hyvin suuri osa harrastajista pelaa erilaisilla osake-/kausimaksuilla joissa kierroksen hinnaksi jää enintään 10-20 $/kierros/kausi

    Kun otamme huomioon maamme olosuhteet, ilmaston, talouden sekä pelaajien määrän/tason niin Suomi sijoittuu on myös golfkenttien tason osalta hyvin. Siis verrattuna kenttiä sekä pelimahdollisuuksia muuhun maailmaan. Kun mukaan liitetään em. suhteelliset taloudelliset edellytykset, meillä on jopa erittäin hyvät ja ainutalaatuisen edulliset mahdollisuudet golfharrastukselle.

    GD Top100 listalla on kenttiä aika eri kriteereillä: osalla on pitkät perinteet erityisesti Skotlannin klassikoilla, mutta listalla on kenttiä, jotka ovat ”monen mutkan takana”, kuten esimerkiksi Cape Kidnappers tai Kauri Cliffs Uudessa Seelannissa tai Nirvana Bali Indonesiassa, Leopard Creek Etelä-Afrikassa tai Royal Portrush Pohjis-Irlannin pohjoisimmassa nurkassa.

    Yksi (liikaa) vaikuttaneista kriteereistä näyttäisi olleen lähiympäristö, muistankin GD:n kenttäarkkitehtuuritoimittajan joskus kirjoittaneen, että arvioijat olivat antaneet ympäristön vaikuttaa arvioihinsa liiallisesti. 100-listalla on aika monta esimerkkiä ympäristön merkityksestä: merenrantalinksit ja iso vesi muutenkin, Pebble Beach ym. Tuo Cape Kidnappers. Leopard Creek taitaa olla ympäristöltään ”aitoa villiä Afrikkaa” jne.

    Linksin maineesta kertoo sekin, että USA:stakin löytyy monta normaalista lähiympäristöstään poikkeavaa jäljitelmää maansiirroin kasattuine kumpuineen, joille on kylvetty heinää. LPGA on katsonut tällaisen kentän kisojensa arvoiseksi. Pariisin Le Nationalissa on yhdistetty tällainen muokkaus ja stadion-ajattelu; väylöityskin on näköjään arvioijien mielestä onnistunut (isoilla kisoilla lienee oma vaikutuksensa tähän). Alkuperäistä peltoympäristöä(?) onnistuneempi ratkaisu.

    USA:ssa ainakin parin jäljitelmäkentän kukin väylä on kopio jostain kuuluisasta väylästä, esim. Augustan 13:nnesta. Hauskaa oli.

    Koska ympäristöllä on vaikutuksensa vierailijoiden mielipiteisiin, Suomessa kannattanee tältä osin rakentaa ja remontoida omille vahvuuksille. Tuhansien järvien maa, lempeä metsäluonto, vuodenajat, ruska jne. Rovaniemen kentällä vilahti joulupukki… Santa Claus Golf Course? Polar Circle? Valtionrajan yli? Lakeus? Kun vielä tajuttaisiin olla pilaamatta maisemaa tuulivoimaloin…

    Ei muuta kuin tervetuloa vain ulkomaiset toimijat meille näyttämään osaamistaan. Siinä niillä olisikin ihmettelemässä millä resursseilla pidetään kenttiä niinkin hyvässä kunnossa kuin ovat. Uskoisin että pelaamme hinta/laatusuhteiltaan maailman parhailla kentillä.

    Uskoisin että pelaamme hinta/laatusuhteiltaan maailman parhailla kentillä.

    Ei nyt sentään. Kyllä esim. USA:sta löytyy lukuisia vähintäänkin meikäläistä tasoa olevia kenttiä, joiden greenfeet ovat $20-40.

    Viiden kuuden kuukauden pelikaudellako? Tuohon hintaan tuskin.

    Calex

    Uskoisin että pelaamme hinta/laatusuhteiltaan maailman parhailla kentillä.

    Ei nyt sentään. Kyllä esim. USA:sta löytyy lukuisia vähintäänkin meikäläistä tasoa olevia kenttiä, joiden greenfeet ovat $20-40.

    Löytyy kyllä. Mutta tuohon samaan hintarakoon pääsee meilläkin pelaamaan aika monelle kentälle. Varmaan löytyy samaa hintatasoa myös jostain Uudesta Seelannista jne. Mutta, suurin osa kentistä asettuu jonkin verran kalliimpaan luokkaan. Varsinkin ne jotka ovat kyseisissä maissa keskimääräistä laadukkaampia.

    Suomen kentät kestää ihan kohtuudella vertailun muuhun maailmaan kun ottaa ilmaston ja pohjoisen sijainnin huomioon. Mutta toisaalta meillä on kesäaikaan pidempi päivä, minkä voi laskea pienenä plussana.

    Olen pelannut USA:n kaakkoisissa osavaltioissa (North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida) yli 50 eri golfkentällä yhteensä kolmattasataa kierrosta. Olen maksanut kierroksesta useimmiten $25-35 (joskus jopa alle $20 golfauton kanssa). Alle kymmenen kertaa hinta on ollut $50-60, koskaan ei yli $60. Muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta (gf <$20) kaikki pelaamani kentät vastaavat tasoltaan suomalaisia normikenttiä.

    Tottahan USA:ssa kalliimpiakin kenttiä löytyy, gf:t $100-300. Niiden taso sitten ylittääkin suomalaiset normikentät.

    Calex:
    Tottahan USA:ssa kalliimpiakin kenttiä löytyy, gf:t $100-300. Niiden taso sitten ylittääkin suomalaiset normikentät.

    Parempia kenttiä sieltä tosiaan löytyy, sen näkee televisiostakin. En kuitenkaan usko kentän väylöityksen laadun keskimäärin paranevan suhteessa pyydettyyn gf:hin (paitsi pohjilta lähtiessä). Hintavuus tuo pikemminkin muita asioita kuten puitteita jos tuo.

    GD:ssä olikin joskus listaa USA:n yliarvostetuimmista kentistä ja joukossa oli niitä tunnettuja. Oli tosin hieman odotettavissakin jo kysymyksenasettelun takia.

    Carolina kun tuli esille: jos poikkeuksellisen suuri vaade lähestymisten tarkkuudelle ei haittaa, Pohjois-C:ssa käyjiä kehotan pelaamaan Tot Hill Farmin. Suunnittelun intohimoa (nyt kylläkin siis ”pelattavuuden” kustannuksella). GD:n mukaan USA:n suurimpia slope-lukuja.

    Aivan ehdoton golfkohde North Carolinassa on Pinehurst, ”Golf Capital of the World”, kuten paikallisten autojen rekisterikilvissä ilmoitetaan. Pinehurst Country Clubilla on yhdeksän toinen toistaan upeampaa kenttää, joista millekään ei ole asiaa alle sadalla taalalla. Lähiympäristöstä löytyy sitten kolmisenkymmentä muuta kenttää, joiden greenfeet ovat alle $50.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Vastaa aiheeseen: Kenttien taso: Suomi vs muut

Etusivu Foorumit Yleistä Kenttien taso: Suomi vs muut