23.2.–2.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][4]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Wilson poisti uutuuspallonsa pinnasta maalin, ja lupaa lyöntien siksi olevan suorempia

hot-list-banner

Tiesitkö että epätasainen maalipinta golfpallossasi saattaa tehdä lyönnistäsi huonomman kuin se onkaan? Wilson Golf lupaa korjata tämän epäkohdan uusissa palloissaan.

Kun uusi golfpallo tekee tuloaan markkinoille, toistuvat sen markkinoinnissa usein samat tutut lupaukset: oli kyse sitten tour- tai budjettiluokasta, luvataan uuden pallon lentävän pidemmälle, tuottavan enemmän spinniä ja olevan pehmeämmän tuntuinen.

Samat lupaukset toistuvat myös Wilson Golfin tiedotteessa, jossa kerrotaan uusista Staff Model -tourpalloista. Kiinnostavampaa on se, että puheiden takana on jotain täysin uutta, sellaista mistä emme ole aiemmin lukeneet.

Golfpallo ei ole pinnaltaan tasainen, vaan se sisältää useita satoja pieniä kuoppia, eli dimplejä. Nämä pienet kuopat ovat lento-ominaisuuksien kannalta oleellisia, sillä ne vähentävät palloon kohdistuvaa ilmanvastusta ja luovat nostetta. Itseasiassa ilman dimplejä golfpallon lentomatka tippuisi USGA:n mukaan vain noin puoleen siitä, mihin dimpleillä vuorattu pallo lentää. Dimplet ja niiden muotoilu vaikuttavat siis kriittisesti golfpallon aerodynamiikkaan.

Tässä piilee Wilsonin ydinviesti. Kun golfpalloja tarkasteltiin ultraviolettivalon avulla, selvisi että golfpallojen pintaan suihkutettava maalikerros ei useinkaan levity tasaisesti. Vain 0,1−0,15 millimetriä syvissä dimpleissä pienikin liikakerros maalia pilaa aerodynaamisesti tehokkaan muotoilun ja vaikuttaa pallon lento-ominaisuuksiin. Wilsonin testien mukaan epätasaisella maalipinnalla varustettu pallo voi ajelehtia ilmassa jopa 7,5 metriä sivusuunnassa, kun se lyödään 180 metrin matkalta.

Kahdesta uudesta pallomallista Wilson Staff Model -pallo on kuin mikä tahansa muu korkeamman hintaluokan pallo: neliosainen uretaanikuorinen pallo, joka lupaa samaa mitä muidenkin valmistajien tour-pallot lupaavat. Wilson on kuitenkin panostanut maalikerroksen tasaisuuteen, ja toleranssit tämän kanssa ovat tiukemmat kuin muilla valmistajilla.

Toinen uutuuksista, Wilson Staff Model R -pallo vie ajattelun vielä uudelle tasolle: R-kirjain nimen perässä tulee sanasta raw, joka on merkkinä siitä, ettei pallossa ole maalipintaa lainkaan. Wilsonin teettämien robottitestien mukaan vain maalamaton pallo lentää täydellisen suoraan. Pallo on perusväritykseltään valkoinen, joskaan ei niin puhdas ja kiiltävä kuin maalatut pallot. Pallon pinnasta puuttuvan suojaavan maalikerroksen vuoksi Model R tulee myös likaantumaan helposti, eikä hetken käytön jälkeen tule olemaan monenkaan mieleen miellyttävän näköinen. Pallon aerodynamiikka pitäisi kuitenkin olla parempi, kuin missään muussa pallossa.

Vain aika näyttää, minkälaisen vastaanoton Model R pelaajien keskuudessa saa. Konsepti on kiehtova, joskin pallojen lento-ominaisuuksien puolueeton vertailu on todella haastavaa. Valmistajien omat pyöräytetään poikkeuksetta niin, että oma pallo näyttäytyy voittajana. Vaakakupin toisella puolella on puhtaan kaunis valkoinen pallo, joka käsityksemme mukaan on toiminut tähän päivään saakka oikein hyvin.

Joka tapauksessa Wilson on saanut meidät ajattelemaan asiaa uudessa valossa, mikä on jo itsessään hyvä suoritus.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)