Voisiko yhtä pitkä varsi toimia kaikissa rautamailoissa? - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Voisiko yhtä pitkä varsi toimia kaikissa rautamailoissa?

Bryson DeChambeau pelaa omintakeisella setillään tuloksekasta golfia. Kuva: GettyImages.

Vain viisi pelaajaa on pystynyt voittamaan Yhdysvaltain yliopistourheilujärjestö NCAA:n henkilökohtaisen mestaruuden ja U.S. Amateur -kilpailun samana vuonna: Jack Nicklaus (1961), Phil Mickelson (1990), Tiger Woods (1996) ja Ryan Moore (2004) sekä uusimpana Bryson DeChambeau (2015).

”En voi uskoa sitä. Olen osa golfin historiaa. En ymmärrä sitä vielä. On kunnia kuulua tuohon listaan”, 21-vuotias huippulupaus sanoi voitettuaan U.S. Amateurin 36 reiän mittaisen finaalin luvuin 7&6 viime sunnuntaina.

DeChambeau on poikkeuksellinen pelaaja, mutta niin ovat hänen mailansakin. Tutkittuaan omaa svingiään nuorukainen päätyi siihen, että svingi on mahdollisimman toistettava kun kaikissa rautamailoissa on yhtä pitkä varsi.

DeChambeau käyttääkin kaikissa raudoissaan ja wedgeissään vartta, jonka pituus vastaa jotakuinkin rauta-7:n varren pituutta.

Mutta voisiko moinen toimia muillakin? Tavoitteena on tuottaa toistettavampi svingi ja lisätä hyvien, puhtaiden osumien määrää lyönneissä.

GolfDigestin haastattelemat asiantuntijat kuitenkin suhtautuvat ajatukseen epäilevästi. Monessa tapauksessa mailan varren lyhentäminen nimittäin nimenomaan auttaa tuottamaan hyviä osumia.

Tommy Armour Golf toi 1980-luvulla markkinoille nimeä E.Q.L. kantaneet rautamailat, joissa oli kaikissa yhtä pitkä varsi. Tuote ei kuitenkaan vallannut jalansijaa markkinoilta.

Pelkän varren pituuden muuttaminen ei itsessään riitä, vaan mailan lavan painoa on myös säädettävä, jotta mailan svingipaino on sopiva.

DeChambeaun mailat on valmistanut Edel Golf. Kaikki lavat on sovitettu sopivan painoiseksi ja myös varsien paino eroaa toisistaan vaikka niiden pituus säilyykin samana.

Myös lavan nostokulmat on sovitettu tavallisesta poikkeavasti niin, että lyöntipituus kasvaa suurempaan mailaan siirryttäessä loogisesti. Pitkissä raudoissa (20–30 astetta) ja wedgeissä (50–60) lavan nostokulma kasvaa viisi astetta ja keskipitkissä raudoissa väli on neljä astetta.

Mailafittauksen huippuihin lukeutuvan Nick Sherburnen mukaan kyseessä on kuitenkin vaativa urakka, joka tuskin palvelee tavallista harrastajaa.

”Se on tehtävissä, mutta se vaatii niin paljon vaivaa, ettei moni tavallinen harrastaja ole halukas siihen ryhtymään.”

Sherburnen mukaan DeChambeaun svingille on tyypillistä vähäinen ranteiden koukistaminen ja käyttö lyönnissä. Atleettisena pelaajana DeChambeau kykenee lyömään palloa pitkälle näin, mutta tavallisen harrastajan lyönnille ranteiden käyttö on usein välttämätöntä, jotta mailanpäähän saadaan tuotettua tarpeeksi nopeutta.

Olisiko sitten järkevää harkita tietyn mittaista vartta pitkiin rautoihin ja hieman lyhyempää lyhyisiin rautoihin? Redtail Golf Centerin johtaja Craig Zimmerman ei tyrmää ajatusta, muttei siitä sytykään.

”Hyötyä olisi siitä, että alkuasennossa kaikki mailat asettuisivat samalla tavalla, mutta luulen, että saman pituisesta varresta aiheutuisi liian paljon ongelmia lyöntipituuteen monille pelaajille”, hän sanoo.

Golf Digestin välinetestaustiimiinkin kuuluva mekaniikan professori Martin Brouillette sanoo, että tietyn mittaisella varrella varustettuun rautasettiin saadaan kyllä fittaamalla rakennettua johdonmukaisesti kasvavat lyöntimitat eri mailoihin.

”Perinteinen golfsetti on nimenomaan vain perinteinen. Se ei tarkoita sitä, ettei joku muu vaihtoehto voisi toimia.”

Nykyaikaisia tietokoneohjelmia, lyöntitukia ja työkaluja hyödyntämällä on mahdollista rakentaa sopiva setti kelle tahansa, mutta DeChambeaun mallin mukainen rautasetti tuskin yleistyy lähitulevaisuudessa. Se on kuitenkin mielenkiintoinen vaihtoehto, jonka toimivuuden mies on osoittanut käytännössä.

Lähde: GolfDigest

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)