23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

USGA-pomo Mike Davis haluaisi vaihtelevan pituiset pallot käyttöön

Yhdysvaltain golfliiton toimitusjohtaja toivottaisi muutoksen myötä vanhat klassikkokentät tervetulleiksi takaisin huippugolfiin. Kiertuepelaajien mielipiteet odotetusti jakautuvat rajoitusehdotuksille.

Golfvälineiden jatkuva kehittyminen on saanut Yhdysvaltain golfliiton (USGA) toimitusjohtajan Mike Davisin mietteliääksi. Eniten hän kantaa huolta kenttien lisääntyvistä kustannuksista ja siitä, että jotkut joskus niin erinomaiset kentät eivät ole enää käyttökelpoisia tämän päivän huippugolfissa.

Vastalääkkeeksi hän ehdottaa vaihtelevan pituisten pallojen tuotannon käynnistämistä.

Pohjois-Amerikan golf-innovaatio-konferenssissa puhunut Davis hahmotteli ajatusta, jonka mukaan jokaiselle golfin harrastajalle – taitoihin katsomatta – annettaisiin mahdollisuus pelata pallolla, joka ei lentäisi yhtä pitkälle kuin nykyiset versiot.

”Jos mietitte asiaa tarkasti, pituutta pilkotaan kentillä tälläkin hetkellä eri kohdissa olevilla lyöntipaikoilla. Mutta entäpä sitten, jos haluankin pelata Dustin Johnsonin kanssa. Annan hänelle 80-prosenttisen pallon ja itse käytän 100-prosenttista palloa. Sittenhän me voisimme pelata samalta tiiltä. Ajatus voi kuulostaa radikaalilta, mutta sitä se ei ole”, Davis sanoi.

R&A ja USGA julkaisivat helmikuussa raportin, jonka mukaan lyöntien pituudet ovat nousseet seitsemällä ammattilaiskiertueella vain marginaalisesti sitten vuoden 2003. Näistä tuloksista huolimatta Davis muistutti, että monia kenttiä pidennetään tämän tästä, ja että vaihtelevan pituiset pallot olisivat ratkaisu hiilijalanjäljen ja ylläpitokustannusten pienentämiseksi.

Ajatelkaa mitä tahansa muuta urheilulajia. Ovatko muut lajit antaneet välineidensä vaikuttaa niin paljon suoritusalueeseensa kuin golf? En usko, että sellaista lajia löytyy. – Mike Davis

Davis kertoi, että pallomuutosten myötä monet Massachusettsissa sijaitsevan Myopia Hunt Clubin kaltaiset kentät heräisivät uudelleen henkiin. Myopia on isännöinnyt U.S. Openia neljä kertaa, mutta edellisestä (1908) turnauksesta on jo yli sata vuotta. Niukasti yli 6000 metrin pituisena kenttänä perinteistä areenaa ei voi hyödyntää modernissa kilpagolfissa.

Mike Davisin aloitteen mahdollinen toteutuminen ei ole aivan lähivuosien päässä. Kuva: Getty Images

”Myös Dustin Johnsonilla olisi siinä tapauksessa mahdollisuus pelata täysipainoisesti tätä hienoa, historiallista kenttää. Nykytilanteessa se ei ole mahdollista.”

”Hälytyskellot alkavat soida, kun he joutuvat siirtämään St. Andrewsin 17. reiän tiitä 45 metriä taaksepäin. Kyseessä on yksi maailman ikonsimmista golfrei’istä, mutta menossa hyvää vauhtia pilalle, kun kaverit lyövät liian pitkälle”, Graeme McDowell sanoi torstaina käynnistyvän Valspar Championshipin aattona.

McDowell muisteli aikoja, kun nuoruuden kotikentällä oli joskus täyttä, ja hän joutui tyytymään viereiseen par 3 -kenttään. Pelaaminen kuitenkin luonnistui pidemmilläkin mailoilla, sillä hän löi lyhyellä kentällä Cayman-saarten ahtaisiin maisemiin suunniteltua palloa.

”Cayman-pallo lensi suunnilleen 60 – 70 prosenttia normaaliin verrattuna. Se oli hauskaa. En yrittänyt jäljitellä samanlaista tunnetta kuin olisin lyönyt todellista palloa, mutta se oli mielenkiintoinen tapa pelata.”

Davisin ajatus on tässä vaiheessa puhtaasti hypoteettinen, ja varmasti johtaisi toteutuessaan melkoiseen protestointiiin välinevalmistajien osalta. Hän tähdensi, että kyseessä olisi vain yksi vaihtoehto muiden pallojen rinnalle.

Charl Schwartzelin mielestä Davisin idea toteutuessaan nopeuttaisi pelitahtia, kun kauas alkuperäisten lyöntipaikkojen taakse rakennettuja tiiboxeja ei tarvitsisi enää käyttää.

”Nyt on käveltävä ensin 150 jaardia taakse, ja sitten saman verran takaisin, joten joudut kävelemään 300 jaardia, ja olet edelleen samassa paikassa. Jos palloista ja mailoista tehtäisiin lyhytlyöntisempiä, vanha kenttä voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön, ja kierrokset kestäisivät jälleen vain 3,5 tuntia”, hän sanoi.

On selvää, että kiertueilla ei ole pallojen lyhentämisajatuksesta yksimielisiä. PGA Tourin pitkälyöntisimpiin pelaajiin kuuluva Jamie Lovemark pohti, että elementti katoisi, jos lajin huippujen pituuksia ryhdyttäisiin rajoittamaan.

Yleisö katselee mielellään, kun joku iskee palloa 330 jaardin päähän. On hauskaa katsella kunnareita, joten pelin viihdearvo kärsisi pallojen pituusrajoituksista. – Jamie Lovemark

Graeme McDowell on rajoituksiin liittyvien ehdotusten kannalla. Kuva: Getty Images

Masters Tournamentia isännöivä Augusta National on löytänyt joitakin konsteja pitkien lyöntien rajoittamisille. McDowellin mielestä Augusta onkin ainoa kenttä, joka voisi määrätä kilpailussa yhden pallon säännön, ja kaikki huippupelaajat olisivat myöntyväisiä.

”Jos R&A ja USGA ryhtyvät muutokseen, monet pelaajat tulevat purnaamaan asiasta. Augusta olisi oma lukunsa, siellä vallitsee toisenlainen kunnioitus, sen verran erityisestä kentästä on kysymys.”

Mastersin voittajana (2011) Schwartzel saa joka vuosi automaattisen kutsun Augustaan. Varta vasten kauden ensimmäiseen majoriin ”räätälöity” pallo ei olisi hänelle ongelma.

En tekisi siitä numeroa, eikä minua haittaisi vaikka olisi pelattava puisilla mailoilla, kunhan se vain koskisi kaikkia. Antakaa meilla squash-pallo. Tulos voisi olla 120, mutta lähtökohdat olisivat jokaiselle samat. – Charl Schwartzel

Keskustelu aiheesta jatkuu, mutta Davisin idean mahdollinen vienti päätöksentasolle saati toteukseen, ei tapahdu muutamaan vuoteen. Myös pelaajat oletettavasti alkavat pyöritellä asiaa mielessään tehdessään jokaisella jättidraivillaan entistä enemmän etäisyyttä itsensä ja menneiden vuosien huippukenttien välille.

”Jotain on tehtävä. Olemme menettämässä yhteyden joihinkin maailman kauneimpiin kenttiin. On kieltämättä hieman pelottavaa, jos ne vanhenevat huippugolfin ulkopuolelle.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje