26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
mainos Välineet - Wilson Staff demonurkka

Tunnista oma pelaajatyyppisi

Wilsonin F(eel)-, C(ontrol)- ja D(istance)-tuoteperheissä ratkaisuja on jo valmiiksi mietitty pelaajatyypin ehdoilla.

Golfvälineiden hankkiminen oli varsin helppoa 1970-luvulle asti. Erot mailoissa olivat lähinnä kosmeettisia. Kaikki rautamailat oli valmistettu takomalla ja kaikki puumailat olivat umpipuisia, joko yhdestä kappaleesta tehtyjä tai laminoimalla valmistettuja.

Kun varret ja nostokulmat olivat omaan peliin sopivat, perusasiat olivat kunnossa.

Tilanne muuttui, kun rautamailoja alettiin valmistaa myös valamalla. Lopullisesti uuteen aikaan astuttiin, kun puumailojen puu korvattiin ontolla metallilla ja myöhemmin myös erilaisilla komposiiteilla. Kevyet hiilikuituvarret astuivat mukaan kuvaan.

Pelaajat huomasivat pian olevansa valintatilanteen edessä. Oli opittava tietämään, mitä välineiltään haluaa.

Aina se ei ollut helppoa. Edes kallein ei välttämättä merkinnyt oman pelin kannalta parasta. Eikä merkitse vieläkään.

Kehäpainoisuus oli taikasana, jota alettiin viljellä valettujen rautojen tultua markinoille. Kun painoa siirrettiin osuma-alueen takaa lavan kehälle, tehohävikki hieman syrjään osuneessa osumassa ei ollut niin suuri kuin perinteisessä taotussa mailassa. Hintana oli pitkään kuitenkin parhaan tuntuman menetys makeimmissa osumissa.

Uudenlainen painonjakauma mahdollisti myös lavan koon kasvattamisen. Se oli yksi tie siihen anteeksiantavuuteen, jota harrastajapelaajille suunnattujen mailojen luvattiin tarjoavan. Edistyneimpien pelaajien silmää se ei aina miellyttänyt, sillä kasvanut koko merkitsi useimmiten lyönninmuuntelun vaikeutumista. Pienokokoinen perinteinen blade piti pintansa kilpakentillä.

2000-luvulla on voitu jättää hyvästit monille vakiintuneille käsityksille. Yhä useampi ammattilainen pelaa valetuilla mailoilla ja taottuihin mailoihin on alettu tehdä valetuista raudoista tuttuja rakenneratkaisuja. Kilpapelaajan raudoista pisimmät voivat olla kehäpainoisia, lyhyemmät perinteisiä muscle backejä ja niin edelleen.

Jopa perinnetietoisimmille pelaajille valinnanvaraa on enemmän kuin koskaan ennen. Blade-henkisiinkin mailoihin on tuotu mausteeksi esimerkiksi volframipainotusta ja muita anteeksiantavuutta lisääviä ominaisuuksia.

Aloittelijoille ja jo pitemmälle ehtineille harrastajille uusimmat monimateriaaliratkaisut ovat avanneet ovia aivan uusiin suuntiin. Valetun lavan ulkokehään voidaan yhdistää vaikkapa joustava ja lähtönopeutta kasvattava lyöntipinta tai osuman värähtelyjä vaimentavia materiaaleja. Erilaisilla yhdistelmillä voidaan hakea myös toivotunlaista kuulovaikutelmaa, jonka puolestaan on todettu olevan kiinteästi yhteydessä mailan tarjoamaan tuntumaan.

Itselle parhaiten sopivia vaihtoehtoja voi hakea pohtimalla oman svingin kehittämää mailanpään nopeutta, osuman vakiintuneisuutta ja vaikkapa omaan svingiin parhaiten sopivaa pohjan leveyttä. Unohtamatta myöskään sitä, mikä miellyttää silmää ja herättää luottamusta.

Iän karttuessa voi olla viisasta harkita sellaisiin lapa- ja varsityyppeihin siirtymistä, jotka auttavat nostamaan pallon toivotulle lentoradalle mailanpään nopeuden vähitellen pudotessa.

Asiantunteva myyjä tai pro pystyy auttamaan valinnassa kuultuaan pelaajan toiveita ja hänen mahdollisimman rehellistä kuvaustaan omasta pelistä. Parhaat tulokset saadaan kiireettömän ja nykyaikaista teknologiaa hyväksi käyttävän räätälöintisession avulla.

Wilsonin F(eel)-, C(ontrol)- ja D(istance)-tuoteperheissä ratkaisuja on jo valmiiksi mietitty pelaajatyypin ehdoilla. D-kategorian tuotteissa anteeksiantavuutta tuovia elementtejä on eniten kun taas Feel-segmentin tuotteissa pääpaino on mahdollisimman hyvässä pelattavuudessa ja mailojen klassisessa ulkonäössä. C-tuoteryhmässä ääripäät on tuotu yhteen mahdollisimman tasapainoisella ja monen tasoiselle pelaajalle sopivalla tavalla.

Mihin joukkoon kuulut?

F-pelaaja

Aktiivinen ja edistynyt golfari, jolla on takana jo useita pelivuosia. Tykkää harjoitella tavoitteellisesti ympäri vuoden ja haluaa kehittyä sekä pelaajana että pallonlyöjänä. Arvostaa osumasta välittyvää tuntumaa ja mahdollisuutta muokata pallon lentorataa.

Rautamailoissa näihin toiveisiin vastaa taotun lavan pehmeä tuntuma, lavan siro klassinen ulkonäkö ja mailan erittäin vähäinen offset. Kokonaisuuden viimeistelee pelaajan svingin ehdoilla valittu varsi, joka painollaan ja muilla ominaisuuksillaan tuottaa halutun kaaren ja sopivan määrän kierrettä.

C-pelaaja

Aktiivinen harrastaja, aloittelija tai jo pitempään pelannut. Harjoittelee satunnaisesti ja nauttii erityisesti pelaamisesta. Pelaaja, joka haluaa mailoiltaan tuntuman lisäksi myös pituutta ja suuntavakautta.

Peliin sopii parhaiten rautamaila, jonka lapa on kehäpainoinen ja jonka edistyksellinen teknologia (FLX Face) kehittää mahdollisimman hyvän lähtönopeuden. Pieni määrä offsetia ja hieman leveämpi pohja tekevät pelistä helpompaa. Varreksi sopii painoltaan hieman F-kategorian vartta kevyempi ja helpommin svingattava kiertojäykkä varsi, jolla saadaan lisää pituutta ja tarkkuutta lyönteihin.

D-pelaaja

Aktiivinen harrastaja tai juuri golfin aloittanut pelaaja. Harjoittelee vain vähän ja haluaa nauttia pelaamisesta. Toivoo välineiden tuovan peliin mahdollisimman paljon helpotusta.

Nämä pelaajat arvostavat pituutta, anteeksiantavuutta ja mailan mahdollisimman hyvää voimantuottoa. Sopiva lapa on kehäpainoinen, mikä lisäksi painoa on lisätty lavan kantaan ja kärkeen suuntavakauden lisäämiseksi. Lyöntipinta on mahdollisimman kimmoisa (FLX Face) ja offsetia on runsaasti. Leveästä pohjasta on hyötyä raskaissa osumissa.

Vartena toimii kevyt teräs- tai grafiittivarsi. Keveys tekee mailasta helpommin svingattavan, mikä näkyy pitempinä lyönteinä. Hyvä valinta vaikkapa ikääntyvälle aktiiviharrastajalle, jonka tuottama mailanpään nopeus on alkanut hiipua.

Joitakin termejä

blade = perinteinen ja pienikokoinen rautamailan lapatyyppi

cast = muottiin valettu lapatyyppi

cavity = kolomainen onkalo kehäpainoisen lavan selkäpuolella

forged = yhdestä kappaleesta takomalla valmistettu lapa

muscle back = perinteisen taotun lavan massakeskittymä osuma-alueen takana

offset = lavan etureuna on viety varren etureunaa taaemmas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje