23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Toimiiko jokabägin lyöntianalysaattori?

Garmin esitteli Approach R10 -mallin, jonka luvataan suoriutuvan mallikkaasti samoista tehtävistä – ja venyvän vähän pidemmällekin.

Mistä apu omatoimiseen harjoitteluun, kun tavoitteena on kehittää omaa lyömistä? TrackMan on liian kallis, se voidaan unohtaa, mutta onko tarjolla aidosti toimivaa vaihtoehtoa, joka sopisi myös tavantallaajan budjetille? Garmin Approach R10 on uusin tulokas. Testasimme, miten hyvin se selviytyy tehtävästään.

Approach R10 pitää sisällään tutkan, joka kykenee analysoimaan melkoisen määrän mailan ja pallon liiketietoja. Toiminta perustuu puhelimeen ladattavaan sovellukseen, joka saa tarvittavat tiedot tutkayksiköltä ja näyttää ne puhelimen näytöllä. Haluttaessa puhelimen kamera tallentaa videoleikkeenä koko lyönnin jälkianalysointia varten. R10 toimii sekä iOS- että Android-järjestelmän puhelimilla.

Helppo käytettävä

Pakkaus sisältää hieman savukerasiaa kookkaamman tutkayksikön sekä siihen kätevällä magneettikiinnityksellä kytkettävän kolmijalkajalustan, jonka ansiosta tutkayksikkö on aina oikeassa asennossa. Mukana on myös suojalaukku, micro USB -kaapeli sekä klipsipidike, jonka avulla puhelimen voi kiinnittää vaikkapa golfbägiin ja säätää kuvakulman haluamakseen.

Puhelimen voi kätevällä klipsikiinnikkeellä kiinnittää vaikkapa bägiin, jolloin kameran voi suunnata kuvaamaan lyöntisuoritetta. R10 näyttää puhelimen näytöllä jokaisen lyönnin jälkeen pallon lentokaaren sekä valitut perustiedot.

Aluksi R10 pariliitetään puhelimen Garmin Golf -sovellukseen ja sovelluksen näyttötiedot asetetaan Suomeen sopiviksi. Yleensä esimerkiksi pituusmitat näytetään metreinä ja nopeustiedot mph-muodossa (mailia tunnissa).

Laite toimii niin sisätiloissa kuin ulkorangellakin. Sisällä pallon lentomatkan tulee olla minimissään noin viisi metriä. Ulkona rajoitteita ei ole.

R10 asetetaan jalustalleen parin metrin etäisyydelle pallon taakse ja se suunnataan lyöntikohteeseen päällä olevan punaisen merkkiviivan avulla. Suuntaus on tärkeä vaihe, jotta keskiakselilta poikkeavat mitat näkyvät oikein. Apuna voi käyttää vaikkapa ylimääräistä suuntaustikkua. Sitten puhelin asetetaan paikkaan, josta sen näyttämä tieto on helposti tarkistettavissa jokaisen lyönnin jälkeen. Jos lyöntisuoritteita halutaan kuvata videolle, puhelin on erikseen suunnattava oikean kuvakulman saamiseksi. R10 toimii omalla ladattavalla litium-akullaan noin 10 tunnin ajan.

Tarpeeksi dataa

Puhelimen ruudulla näytetään pallon lentokaaren muodon lisäksi kolme valittua numerotietoa. Lyönnin pituus, pallon sivusuuntainen poikkeama keskiakselilta ja alakierteen määrä ovat hyviä vaihtoehtoja.

Pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalle saadaan suorituksesta hieman tarkempaa tietoa, jota on pyritty havainnollistamaan graafisin elementein. Viimeisellä sivulla listataan kaikki 20 mitattavaa suuretta.

Tarkimmassa analyysissa mukana on mailanpään nopeus, pallon lähtönopeus sekä näistä laskettu smash factor. Metri-mitoista tarjolla ovat lyönnin korkeus ja kantama ilmassa, lyönnin kokonaispituus sekä sivusuuntainen poikkeama. Hieman tulkintaa hankaloittavat termien suomenkieliset käännöskukkaset.

Itse lyöntitapahtuma on varsin helposti hallittavissa. Automatiikka osaa käynnistää jokaisen mittauksen erikseen ja myös tarvittaessa videotallennuksen. Riittää, kun tutka ja puhelinsovellus ovat samanaikaisesti toiminnassa. Tutka on mittausvalmiina vihreän ledin välkkyessä, ja laite siirtyy mittausmoodiin valon värin vaihtuessa punaiseksi. Sitten vain lyödään palloja pitkälle. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että mittaustapahtuma voi käynnistyä, kun mailaa toistuvasti heiluttaa pallon takana ennen lyöntiä.

Puhelimen näytöltä voi katsoa myös useamman lyönnin mailakohtaisen hajontakuvion, mikäli mailan on aina sitä vaihdettaessa kirjannut puhelinsovellukseen. Kaikki data tallentuu Garminin pilvipalveluun, josta se on milloin tahansa myöhemmin katsottavissa.

Tietokoneelle kannattaa asentaa Garmin Express -ohjelma, sillä sitä käytetään myös laitteen ohjelmistopäivityksiin. Päivityksillä laitteen toimintoja ja sen tarkkuutta pyritään parantamaan aina tarvittaessa.

Lyöntisession jälkeen puhelinsovellusta suljettaessa kaikki mittaustulokset kannattaa tallentaa Garminin pilvipalveluun. Näin tietoja voi jälkeenpäin tarkastella yksityiskohtaisesti ja jokaiseen lyöntiin voi myös liittää omia kommenttejaan.

Mittauksia ja laskentaa

Tutka mittaa pallon lähtönopeuden lisäksi pallon lähtökulman sekä pysty- että sivu-suunnassa. Sen lisäksi mitataan mailan rata ja lavan pystykohtauskulma sekä mailanpään nopeus pallon osumakohdassa. Kaikki muu data tuotetaan laskennallisesti. Etenkin mailaan ja lapaan liittyvät kulmat ovat tarkkuudeltaan vain +/- 4 astetta, joten niiden vaikutus epätarkkuuksiin voi ainakin teoriassa olla merkittävä.

Siksi selvitimme, kuinka täsmällisiä tietoja Garmin Approach R10 tarjoaa. Vertailulaitteeksi valitsimme TrackMan 4 lyöntianalysaattorin, jota pidetään alan tarkimpana laitteena. TrackMan 4 käyttää analysoinnissa sekä tutkaa että suurnopeuskameraa. R10:ssä mittauksiin käytetään tutkaa.

Suoritimme mittaukset sisä- ja ulkotiloissa. Mailoiksi valitsimme draiverin lisäksi rautaseiskan, kuten edellisessä vertailussamme. Kummallakin mailalla tehtiin useita lyöntisuoritteita – mukana myös erilaisia sivulle kaartuvia lyöntikaaria. Jokaisesta lyönnistä kirjattiin ylös sekä TrackManin että R10:n mittaustulokset.

Tarkkuus ei riitä

Pituusmitoissa erot todellisiin lukemiin olivat testeissämme suhteellisen merkityksettömiä, ainakin tavalliselle pelaajalle. Jopa draivien ilmalentojen erot pysyivät keskimäärin alle kymmenessä metrissä, kun lyöntien pituudet olivat 260 metrin luokkaa. Kokonaispituuksissa erot olivat hieman suurempia, mutta silti vielä merkityksettömän pieniä. Pituusmitat olivat siis sekä sisällä että ulkona varsin hyvin R10:n hallinnassa ja valmistajan lupaamien tarkkuuksien mukaisia.

Myös pallon lähtönopeuden Garmin mittaa tarkasti niin sisällä kuin ulkona. Mailanpään nopeus oli rautamailoilla sekin yleensä hyvin lähellä oikeaa, mutta sisätiloissa draiverilla saadut mailanpään nopeuslukemat poikkesivat jopa 10 prosentilla todellisista lukemista vähintään joka toisella lyönnillä. Sisätiloissa draivien laskettu smash factor ei siksi aina vastannut todellisuutta. Ulkorangella smash factor -lukemat olivat lähempänä oikeita.

Kierteiden arvioinnissa R10 on usein hakoteillä. Nämä lukemat nimittäin perustuvat laskentaan ja hieman epätarkkoihin alkumittaustietoihin. Rautamailalla sivupoikkeamat eivät eronneet todellisuudesta häiritsevässä määrin, etenkään ulkona. Toisaalta rautalyönnit olivat myös lähtökohtaisesti melko suoria.

Draiverilla tilanne oli toinen. Koska matka on pidempi ja alkuvirhe kohtuullisen suuri, myös sivupoikkeamat olivat ajoittain jopa yli 40 metrillä pielessä. Vielä suuremmaksi ero kasvoi, kun lyönti oli reipas draw tai fade, joka lähti ensin oikealle tai vasemmalle laskeutuakseen lennon jälkeen vastakkaiseen suuntaan. Garmin näytti näissä tilanteissa aina lähtösuuntaan kaartuvaa sivupoikkeamaa. Ero todellisuuteen saattoi olla pahimmillaan 70 metriä.

Syynä lienee tutka, jonka kantama on akun säästämiseksi suhteellisen pieni. Tästä antaa viitteitä myös se, että ulkokäytössäkin lukemat ilmestyvät sovelluksen näytölle lähes heti pallon lähdön jälkeen. TrackMan kertoo lukemat vasta, kun pallo on laskeutunut maan pinnalle. Niin tai näin, puute on laitteen käytettävyyden kannalta suuri.

Alakierteen määrän Garmin näytti ulkona pääsääntöisesti liian suurena. Niinpä hyvien rullien opetteleminen draiveihin on hieman hankalaa, samoin kuin alakierteen hallinnan harjoittelu lyhyillä raudoilla. Soppa sakenee, sillä sisätiloissa kävi juuri toisinpäin, eli kierrelukemat olivat lähes aina liian pieniä, etenkin raudoilla.

Simulaattoritoimintoja

Jos haluaa pelata omassa autotallissaan simulaattorigolfia, sekin onnistuu. Premium-sovelluksen noin 100 euron vuosimaksulla voi pelata Home Tee Hero -simulaattorigolfia, jossa käytettävissä on yli 43 000 kenttää. Home Tee Hero on kokeiltavissa ilmaiseksi kuukauden ajan. Grafiikka ei tosin päätä huimaa.

Tarkempaa näyttöä ja realistisempaa kokemusta on tarjolla sitä haluaville. E6 Connect sisältökirjasto on nimittäin kytkettävissä laitteeseen iOS- ja PC-versioina, jolloin kentän voi heijastaa lyöntipressuun erillisen videotykin kautta. Halvaksihan tämäkään ei tule, sillä E6 Connect maksaa erikseen selvästi Garminin omaa simulaattorisovellusta enemmän. Hinnat ja muut tiedot kannattaa tarkistaa E6 Connect -sivustolta.

Garmin Approach R10

Suositushinta: 649 €
Mitat: 9 x 7 x 3 cm
Paino jalustalla: 220 g
Vedenpitävyysluokka: IPX7
Akun kesto: jopa 10 tuntia
Maahantuoja: Garmin Nordic Finland Oy
Internetissä: garmin.fi

Artikkeli on julkaistu Golflehdessä 4/2021

Haastajat samoilla apajilla

Garmin Approach R10 kilpailee samoista markkinoista kuin Swing Caddie SC300, Rapsodo MLM ja FlightScope Mevo. Pituusmittoja näistä jokainen tarjoilee suunnilleen yhtä tarkasti. Viime vertailussamme (Golflehti 5/2020) ollut SC300 on päivitetty hieman hinnakkaampaan SC300i-uutuusmallin, jossa on mukana myös videoleikkeitä tallentava kamera. Kaikki neljä edellä mainittua kykenevät nyt videotallennukseen.

Garmin on joukon ainoa, joka kertoo metreinä pallon sivupoikkeaman, joskin lukemat ovat epäluotettavia. FlighScope on edelleen ilman maahantuojaa, joten se on hankittava ulkomaisesta nettikaupasta. Kaikkiaan Garmin on mittaustuloksiltaan koko joukon monipuolisin. Toivottavasti sekä laitteen sivusuuntaiset poikkeamat että kierrelukemat saadaan tulevien päivitysten myötä paremmin totuutta vastaaviksi. Yksikään lyöntitutkista ei ole tarkkuudeltaan läheskään vertailulaitteena käyttämämme TrackManin veroinen, mutta sitä ei voi edellyttää laitteilta, joita voi ostaa 30 kappaletta yhden TrackMan 4:n hinnalla.

Kun puhelimen Garmin Golf -sovellus käynnistetään harjoittelemista varten, valitaan ensin harjoitusalue. Muut valinnat liittyvät maksullisen golfsimulaattorin käyttöön.

Sovellus näyttää myös pienen määrän grafiikalla selvennettyjä lukemia.

Sovelluksesta voi tarkistaa lyöntisession jälkeen kaikkien pallojen hajontakuvan kuvitteellisella harjoitusalueella.

Lue seuraavaksi: Testissä jokamiehen lyöntitutkat Garmin Approach G80 ja Swing Caddie SC300

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje