20.– 27.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][22]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Titleistin keltaiset ProV1-pallot myyntiin − optiset hyödyt ilmeisiä

Keltainen väri tarjoaa välinevalmistajien tutkimusten mukaan kiistatonta hyötyä golfareille.

Mikäli pidät värillisistä golfpalloista, ja olet odottanut kärsimättömästi keltaista versiota Titleistin ProV1- ja Pro V1-mallistoista, onnenpäiväsi on koittanut. Mainittuja huippupalloja on saatavana tästä viikonlopusta lähtien merkin jälleenmyyjiltä myös keltaisena.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Titleist tarjoaa pallojensa lippulaivamallistossa muun kuin valkoisen vaihtoehdon.

Raikas väri on innostanut myös joitakin pallolla vakituisesti pelaavia ammattilaisia. Keltaisen ProV1-pallon ovat ottaneet peliin ainakin Bubba Watson, Kyle Jones ja Rory Sabbatini sekä hiljattain PGA Tour Champions -kiertueella kilpailun voittanut Kirk Triplett.

Keltainen pysyy näkyvillä pidempään

Monet välinevalmistajat Titleist mukaan mukien ovat havainneet, että keltaisen pallon lentoa on valkoiseen verrattuna helpompi seurata. Pallo pysyy näkyvillä pidempään, ja hyöty korostuu pilvisellä säällä. Ominaisuus, mikä kiinnostanee etenkin varttuneempia golfareita, joiden näkökyky tapaa vuosien saatossa hieman heikentyä.

Keltainen väri saa myös pallon näyttämään tähtäyksessä isommalta, jolloin se antanee pelaajalle aavistuksen enemmän itseluottamusta ennen lyöntiä.

Titleistin ProV1- ja ProV1x-pallojen suositushinta on 63 euroa/tusina sekä keltaisena että valkoisena.

Uskottavuutta värillisille palloille

Värikkäät golfpallot eivät toistaiseksi ole saaneet vastaavanlaista jalansijaa harrastajien elämässä kuin 80-luvulla, jolloin ensimmäiset oranssit ja keltaiset pelivälineet tekivät todellisen maihinnousunsa. Jossain vaiheessa värilliset pallot katosivat melkein kokonaan kartalta, kunnes ne ovat viimevuosina alkaneet löytää useamman valmistajan toimesta tiensä uudelleen kauppojen hyllyille.

Palloa on tiukkojen raamiensa vuoksi vaikea muuksi muotoilla, joten väri jää dimple-kuviointia lukuun ottamatta ”muuttumisleikin” ainoaksi vaihtoehdoksi. Onkin tervetullut ilmiö, että valkoiset pallot ovat saaneet rinnalleen yhä kattavamman väriskaalan ”lajitovereita”, puhumattakaan TaylorMaden TP5 Pixin kaltaisesta iloisesta ilmestyksestä, jonka pinnalla on 12 puna-keltaista x:n muotoista kuviota.

Vastikään esitellyttä TP5 Pixiä saadaan tosin Suomen edustuksen mukaan odottaa Euroopan markkinoille ensi vuoden puolelle.

Kun 30 vuotta sitten välineiden saatavuus Suomessa oli heikkoa, eivät harrastajatkaan olleet niiden suhteen erityisen valikoivia. Se jossain määrin selittää värikkäiden pallojen yleisyyden oikeiden puumailojen viimeisellä vuosikymmenellä; niillä pelattiin, mitä tarjolla oli.

Kaksinkertainen Masters-voittaja Bubba Watson pelaa Titleistin keltaisella ProV1-pallolla. Kuva: Getty Images

Tuolloin keltaisen tai muidenkaan värillisten pallojen optisista hyödyistä ei puhuttu mitään, eikä sellaisesta varmasti ollut kenelläkään mitään käsitystäkään.

Keltaisia ja muita värillisiä palloja on vaivannut stigma, joka ei liiemmin ole saanut tämän päivän pienitasoituksellisia tai peliinsä vakavasti suhtautuvia golfareita tarttumaan niihin. Ehkäpä Titleist tuo ProV1-mallistonsa myötä tähän nyt tervetulleen ja uskottavan muutoksen.

Värit ovat vain värejä, ja sisältä löytyvät samat pelilliset ominaisuudet kuin valkoisessa pallossa. Tämä on jo tuttua muun muassa jalkapallosta ja lentopallosta. Jos keltainen kerran edistää perustellusti vielä pelinautintoakin, niin mikä enää estää?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje