TaylorMaden uusi P730-rauta on esteettinen ilmestys. Kuva: TaylorMade
Välineet |
3.9.2017

TaylorMade tuo blade-raudat takaisin markkinoille

Yhtiö voi syystäkin onnitella itseään. Sen verran laadukkaasta raudasta on P730:n kohdalla kysymys.

Maailman parhaat golfarit ovat mailojensa suhteen varsin kranttuja. Samaan välinetalliin kuuluvista huippupelaajista yksi saattaa pitää lavan ilmettä tähtäyksessä kaikkein tärkeimpänä, kun toinen taas korostaa tunnetta ja kolmas ääntä. Oma merkityksensä on tietysti myös lentoradalla ja yleisellä käsiteltävyydellä.

Pelaajien vaatimukset aiheuttavat joskus pulmallisia tilanteita valtamerkkien suunnitteluosastoilla. Tässä lieneekin yksi syy, miksi melkoisen tähtikatraan varustama TaylorMade ei lanseerannut taottua muscle-back-rautaa (edelleen Dustin Johnsonin käytössä) kolmeen vuoteen.

Uuden P730-raudan suunnittelussa TaylorMade on silti kärsivällisesti hyödyntänyt nimekkäimpien pelaajiensa näkemyksiä, joskin eniten yhtiön insinöörien kanssa aikaansa on viettänyt Rion olympiakultamitalisti Justin Rose.

Pehmeästä 1025 hiiliteräksestä taottujen rautojen lavan ylälinja on kapea ja offsetia ei ole odotetusti juuri nimeksikään. Lisäksi kapea pohja ja erittäin kompakti lapakoko luovat raudalle perinteisen blade-ilmeen.

TaylorMaden mukaan mailan hitausmomentti on harkitun matala, koska parhaat pelaajat suosivat mieluummin maksimaalista työstettävyyttä kuin pituutta. Tämä tekijä rajannee jo ison joukon rautojen hankintaa suunnittelevia harrastajia etsimään helpompaa settiä.

”P730-raudat on suunniteltu jatkamaan sitä perinnettä, jota erityisesti TPMB ’11 ja TPMB ’14 ovat tuoneet major-voittojen muodossa”,TaylorMaden rautamailojen suunniteluosaston Tomo Bystedt kertoo.

Rory McIlroy on käyttänyt P730-rautojen prototyyppiversioita jo huhtikuusta lähtien. Kuva: Getty Images

”Halusimme säilyttää isossa kuvassa TPMB-rautojen ominaisuuksia, mutta toisaalta parantaa suorituskykyä kahdella olennaisella tavalla, muotoiluun ja massaan liittyen.”

P730-rautojen muotoilussa on kuunneltu tarkasti TaylorMaden omia tähtipelaajia, jotka ovat halunneet uuteen malliin selvästi edellistä lippulaivarautaa pienemmän lavan ja sirommat linjat. Lisäksi lavan etureunaa on modifioitu tarjoamaan paremman nurmikontaktin.

Huomionarvoista myös on, että lavan taustapuolella oleva vaakasuora ura jakaa massaa pystysuoralla akselilla. Tämä lisää inertiaa ja kantavuuskontrollia.

Hiiliteräs, tarkkuusjyrsityt lapa ja urat sekä 2000 tonnia painavan prässin käyttö muodostavat kokonaisuuden, missä käsihiontaa on käytetty minimaalisesti. Tuloksena on pehmeän ja jämäkän tuntuinen kilpapelaajan rauta.

McIlroylla P730-prototyyppi-raudat

Bystedtin mukaan uusien rautojen suunnittelutyö oli 85-prosenttisesti valmis, kun Rory McIlroy teki yhtiön kanssa sopimuksen pian Mastersin jälkeen. Nähtyään raudat ennen Augustan major-turnausta, McIlroy halusi ne heti käyttöönsä pienin muutoksin. Täsmälleen pelaajan konseptin mukaisesti tehtyjä rautoja (Rors Protos) on tehty toinenkin setti, jonka hinta on päätä huimaava 15 000 dollaria.

TaylorMaden P730-raudat saapuvat jälleenmyyjille Eurooppaan marraskuun puolivälissä. Mailoja on saatavana kolmosesta pitching wedgeen ja suositushinta seitsemälle raudalle on 1249,00 euroa.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.