26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Svingipaino – mitä sillä tarkoitetaan ja miksi se on niin tärkeä?

Varsilla ja gripeillä on olennainen vaikutus mailan svingipainoon. Kuva: Facebook/Pure Science Golf

Monet pelaavat tietämättään mailoilla, joissa on liian alhainen tai liian korkea svingipaino.

Lähes kaikki golfin harrastajat tietävät tunteen, kun ensimmäistä kertaa kokeiltavana oleva uusi maila tuntuu aavistuksen verran kevyeltä tai raskaalta. Kyseessä ei ole välttämättä pelkkä tunne, sillä on olemassa laite, joka tulkitsee miten raskaalta tai kevyeltä maila tuntuu svingatessa.

Olet saattanut kuulla, kun asiaan perehtyneet pelaajat keskustelevat, että ”tämä maila tuntuu D3:lta” ja niin edelleen. Mainitulla kirjaimella ja numerolla viitataan mailan svingipainoon.

Svingipainoa tulkitaan 14 tuumaa pitkällä svingipainovaa’alla, joka määrittelee mailan tasapainopisteen aakkosnumeerisella asteikolla. Mitä raskaammalta maila tuntuu, sitä enemmän se kallistuu – ollessaan vaa’alla tasapainossa – lavan suuntaan.

Asteikko vaihtelee laajasti A0:n (kevyin) ja G10:n (raskain) välillä. Suurin osa miesten mailoista liikkuu C7:n ja D7:n välimaastossa. Kaksi grammaa ei tunnu äkkiseltään paljolta, mutta kyseinen painoero riittää muuttamaan mailan svingipainoa asteikolla yhden pykälän verran.

Monenlaisella mailaan liittyvällä ominaisuudella, kuten lavan painolla, varren tasapainopisteellä, varren pituudella ja gripillä on merkitystä svingipainon kannalta. Tästä syystä jokaisella mailaan tehdyllä muutoksella – esimerkiksi lyijyteipin lisääminen lapaan ja grippimallin vaihto – on vaikutusta svingipainoon.

Sopivan svingipainon löytyminen perustuu pitkälti omiin mieltymyksiin, mutta pelaaja saattaa siitä huolimatta valita itselleen tarpeettoman kevyen tai painavan oloiset mailat.

Liian alhainen svingipaino voi estää pelaajaa tuntemasta mailanpäätä kunnolla svingin aikana, mistä voi seurata vaikeuksia saada lapa suoraan osumahetkellä. Liian korkea svingipaino voi taas uuvuttaa pelaajan − nopeastikin.

Golfmailojen suunnittelija ja rakentaja Tom Wishon selvittämässä mailan svingipainoa. Kuva: Facebook/Golf WRX

Osa custom fit -asiantuntijoista on sitä mieltä, että setin jokaisessa mailassa olisi oltava sama svingipaino yhtenäisyyden vuoksi. Toiset taas suosivat progressiivista ajattelutapaa, jolloin pidemmissä mailoissa on alhaisempi ja lyhyemmissä mailoissa korkeampi svingipaino. Lyhyiden mailojen korkeammassa svingipainossa etuna on se, että pelaaja voi tuntea mailanpään liikkeen paremmin, millä on oma yhteytensä lyönnin tarkkuuteen.

On hyvä muistaa, että svingipaino ja kokonaispaino ovat eri asia. Eli painavassa mailassa voi olla alhainen svingipaino ja päinvastoin. Svingipaino osoittaa ainoastaan mailan tasapainopistettä.

Mikäli uusien välineiden hankintaa suunnitteleva pelaaja ei tiedä, millainen svingipaino on itselle sopivin, hänen kannattaa ottaa nykyisestä setistään pari mieluisinta rautamailaa ja sopia tapaaminen custom fit -asiantuntijan kanssa. Siten näiden mailojen svingipaino voidaan huomioida valittaessa uusia rautoja.

Järkevää on kokeilla myös useita erilaisen svingipainon käsittäviä mailoja, sillä saattaahan olla, että itselle kaikkein sopivin vaihtoehto on jäänyt vielä kokematta.

Julkaisemme ensi viikolla ilmestyvän Golflehden kakkosnumerossa osittain Golf Digestin perinteisen Hot Listin, jossa on arvioitu markkinoiden uusimpia mailamalleja. Hot List 2020 julkaistaan myöhemmin kokonaisuudessaan Golfpisteessä.  

Sopiva svingipaino löytyy testaamalla ja asiantuntijan avustuksella

Lähtökohtaisesti pelaajan kuin pelaajan olisi tärkeätä lyönnin lyönnin tempon, ajoituksen ja rytmin kannalta itselleen sopivimman mailat.

Kun pelaajalle etsitään custom fitissä tavoitteellista svingipainoa, tavoitteena on kohdata se vaihe, jolloin mailanpää alkaa tuntua hieman ylipainavalta tai että svingaaminen tuntuu hieman raskaammalta kuin normaalisti.

Tässä vaiheessa mailanpäässä olevaa painoa vähennetään muun muassa käyttämällä eripainoisia painoruuveja tai lyhentämällä vartta. Tämän jälkeen pelaaja kokeilee jälleen muutaman lyönnin, jonka perusteella tehdään päätös, onko mailanpään painoa yhä syytä vähentää, vai onko sopiva svingipaino löytynyt.

Mikäli tyydyttävää tulosta ei löydy tämänkään jälkeen, voidaan ratkaisua etsiä eripainoisista varsista.

Nyrkkisääntönä on, että vahvarakenteiset ja/tai nopealla tempolla svingaavat pelaajat suosivat painavampia varsia ja vastaavasti hieman heikommat ja hitaammalla vauhdilla palloa lyövät pelaajat löytävät suosikkinsa kevyempien varsien joukosta.

Ei ole silti epätavallista, että vahvat ja/tai nopealla tempolla svingaavat päätyvät kevyempiin varsiin, mutta korkeaan svingipainoon. Ammattilaiskiertueilla on paljonkin pelaajia, jotka käyttävät vain 60−65 grammaa painavia varsia draivereissaan ja väyläpuissaan hyvällä menestyksellä. Ratkaisu on tässä tapauksessa saada lapa vain tuntumaan riittävän raskaalta.

Mahdotonta ei ole sekään, että painavahko varsi istuu heikompien ja hitaammalla vauhdilla svingaaville pelaajien lyöntiin. Tämä tulee kyseeseen muun muassa silloin kun golfarilla on vaikeuksia saada palloa kunnolla ilmaan.

Usein arvellaan, että huippugolfareiden mailoissa on järjestään korkeahko svingipaino, mutta heidänkin kohdallaan varmuus saadaan vain testaamalla. Tähtipelaajista kovaa lyövän Sergio Garcian mailojen svingipaino on C8, mikä voidaan pikemminkin luokitella kevyemmälle osastolle.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)