23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Suuret välinemerkit lisäsivät jälleen kasvuaan Suomessa

Golfin merkittävimmät välinevalmistajat kohentavat myyntilukujaan, vaikka lajin harrastajamäärän kehitys polkee paikoillaan.  

Kansainväliset golfvälinemarkkinat ovat varsin laajat, mutta muutamat isot valmistajat hallitsevat myyntitilastojen kärkisijoja vuodesta toiseen.

Kaiken perustana on laadukas ja riittävän innovatiivinen tuote, joskin brändillä pitää olla kiinnostavuuden lisäämiseksi tarpeeksi näkyvyyttä ja hyvä markkinointikoneisto.

Suomessa markkinajohtajan asemaa pitää hallussaan Acushnet, jonka tuotemerkkejä ovat Titleist, FootJoy, Scotty Cameron sekä Pinnacle. Sen liikevaihto tulee olemaan kotimaassa vuoden 2016 osalta noin neljä miljoonaa euroa.

”Kokoamme tänä vuonna kasvua myynnin osalta noin kymmenen prosenttia. Se on hyvä luku, sillä markkinat eivät ole kasvaneet vähään aikaan”, Acushnetin myynnistä Suomessa vastaava Teemu Vinni sanoo.

Acushnetin Pohjoismaiden myyntiyksikköön vuonna 2008 siirtyneen Vinnin mukaan yhtiö on pystynyt lisäämään liikevaihtoaan Suomessa koko hänen palveluksessa olonsa aikana.

”Vain vuosikymmenen alussa pysyimme samanlaisissa lukemissa kaksi vuotta peräkkäin. Se johtui siitä, kun yhtiö myi Cobra-tuotemerkin Pumalle. Seuraavana vuonna saimme kuitenkin kurottua menettämämme osuuden kiinni.”

Acushnet siirtyi viisi vuotta sitten korealaisomistukseen 1.23 miljardin dollarin kauppasummalla. Hiljattain yhtiön kerrottiin myös olevan listautumassa New Yorkin pörssiin, joten sen osakkeita on tulossa markkinoille vapaasti sijoittajien ostettavaksi.

Maan pinnalla välillä käynyt Callaway on noussut viimeisen kolmen vuoden aikana takaisin suurten joukkoon. Kuva: Getty Images

Maan pinnalla välillä käynyt Callaway on noussut viimeisten kolmen vuoden aikana takaisin suurten joukkoon. Kuva: Getty Images

Muista Suomessa hyvin menestyvistä valmistajista Callaway ja Cobra Puma kokoavat tänä vuonna yhdessä suunnilleen samansuuruisen liikevaihdon kuin Acushnet yksin.

”Kun aloitin Callawaylla vuonna 2013, meidän myyntimme kotimaassa oli puolet siitä mitä se on nyt. Kasvua on tullut sen jälkeen 20 prosenttia per vuosi, joten ovathan ne aika hurjia lukuja”, merkin Suomen myyntiedustaja Mikael Juslin sanoo.

Juslinin vuodet yhtiön palkkalistoilla ovat olleet juhlavia, mutta hän haluaa mainita tärkeästä tosiseikasta.

”Putosimme aika pahasti kyydistä vuosina 2010–2013, joten hyvät luvut osittain muistuttavat, että alamäessä ollaan käyty. Tuudittauduimme jossain vaiheessa liian paljon brändin nimeen, eivätkä tuotteet olleet innovatiivisia. Muut merkit kehittyvät nopeammin.”

Callawayn ja Odysseyn tuotteita on saatavana tällä hetkellä Suomessa 48 jälleenmyyntipisteessä. Acushnetin vastaava määrä on 90 ja Callawayn lähimmän kilpailijan Cobra Puman jälleenmyyntiverkosto käsittää noin 30 ovea.

Markkinoilta poistunut Nike ja Srixoniin sulautunut Cleveland Golf ovat avanneet kotimaassa muille merkeille jonkun verran lisää uusia markkinoita. Kenen laariin esimerkiksi juuri näiden kahden brändejä käyttäneiden eurot ovat sataneet, ei tarkalleen ole tiedossa.

”Kasvuluvuissamme täytyy olla jonkun verran näiden mainittujen merkkien tuotteita aiemmin ostaneita. Kuinkas muuten, sillä eihän golfin harrastajien määrä sinänsä ole lisääntynyt”, Juslin sanoo.

Cobra Puma on ollut tällä vuosikymmenellä kenties maailman nopeimmin noussut valtamerkki välinemarkkinoilla. Suomessa se on merkin myynnistä vastaavan Tuukka Mäkisen mukaan kaksinkertaistanut liikevaihtonsa kuudessa vuodessa.

Hänen kokemuksensa ovat pitkälti samankaltaiset kuin Juslinilla.

”Kasvua on ollut tasaisen hyvin siitä lähtien, kun aloitin yhtiössä vuonna 2010. Tänä vuonna liikevaihtomme lisääntyi kotimaassa 5–10 prosentilla.”

<a href=Rickie Fowler lienee kansainvälisesti Cobra Puman tärkein myynninedistäjä. Kuva: Getty Images " width="630" height="420" />

Rickie Fowler lienee kansainvälisesti Cobra Puman tärkein myynninedistäjä. Kuva: Getty Images

Acushnetin ja Callawayn sekä Cobra Puman väliin mahtuu toiseksi suurimmalla ”viipaleella” TaylorMade, josta emoyhtiö Adidas ilmoitti aiemmin tänä vuonna luopuvansa heti kun sopiva ostajakandidaatti ilmaantuu.

Merkkien edustajilla on luonnollisesti isot odotukset vuoden 2017 uutuustuotteita kohtaan. Mäkinen mainitsee yhtiön tuoreimmista lanseerauksista F7-sarjan tasapitkät raudat, draiverin ja väyläpuut.

”Pidän kaikkiin F7-draiverereihin kytkettyä Arccos-applikaatiota mielenkiintoisena lisäominaisuutena. Sen voi yhdistää omaa puhelimeen ja GPS laskee avauksen mitan. Faktaa löytyy kauden draivien pituuskeskiarvosta ja lyöntien hajonnasta. Pelaaja saa laitteelta myös eräänlaisen draivitasoituksen.”

Mäkisen mukaan Cobra Pumalla tulee ensi vuoden markkinoille suuremmalla mallistolla kuin koskaan aiemmin.

Callawayn Great Big Bertha – ja Double Black Diamond -draiverin korvaavat mallit ensiesitellään joulukuussa. Juslin ei voi vielä tässä vaiheessa kertoa enempää uutuusdraivereista, mutta Golf WRX -sivustolla viime viikolla julkaistuissa kuvissa ja uutisessa mallinimeksi paljastuu Callaway GBB Epic. Tällä nimellä merkiltä on tulossa kaksi draiverimallia.

Teemu Vinni sanoo, että Acushnetin tärkeimpien uutuuksien joukkoon kuuluvat Titleistin 917-sarjan puumailat, päivitetyt Pro V1 – ja Pro V1x -pallot sekä FootJoyn Contour Fit -kengät.

Merkkien edustajat seuraavat myös herkeämättä tilannetta, minkä merkin käyttäjäksi Nikeltä vapautuneet huippupelaajat ovat siirtymässä.

Rory McIlroy otti Scotty Cameron -putterin käyttöönsä, mutta laittoi bägiinsä TaylorMaden M1 -draiverin ja väyläpuun.

”Uskoisin, että aika monet Niken palloilla pelanneista vaihtaa ensi vuonna Titleistiin”, Vinni toteaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje