16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Suomessa Euroopan halvimmat golfvälineet?

Golf Balance ja Golf Sky juhlistavat loppuviikosta myymälöidensä avaamisia pääkaupunkiseudulla massiivisilla tarjouksilla.

Golfvälinekauppiaiden kova keskinäinen kilpailu etenkin pääkaupunkiseudulla on johtanut pitkään vallinneeseen hintataistoon jälleenmyyjien kesken.

Tarjontaa tulee lisää torstaina, sillä Tampereen kupeessa toimintansa loppuvuodesta 2014 jättimyymälällä aloittanut Golf Sky avaa  Vantaan Tammistossa 1400 neliön suuruisen myymälän.

Kotimaisista jälleenmyyjistä suurin, Golf Balance uudisti Espoon myymälänsä alkuvuodesta. Markkinajohtaja reagoi uuden haastajan maihinnousuun pistämällä pystyyn Espoossa samanaikaisesti, keskiviikosta viikonloppuun kestävät ”avajaismyynnit”, joissa uusien tuotteiden, maahantuojien järjestämien esittelyjen ja hyvän palvelun lisäksi kuluttajia houkutellaan erittäin kovin tarjouksin.

Klintraden Juha Klinga oli keskiviikkona Golf Balancessa esittelemässä mm. Sun Mountainin bägejä sekä uusia, EVN Roll-puttereita.

Vajaa vuosi sitten GolfCenter avasi Tapiolan Golfkeskuksen yhteyteen lippulaivamyymälänsä.

1980-luvulla toimintansa aloittaneella GolfCenterilla on lisäksi iso myymälä Vantaan Pakkalassa, Golf Balancella toinen iso golfkauppa niinikään kehäkolmosen varrella Varistossa.

Pääkaupunkiseudulla on siis viisi 1300-1600 neliömetrin kokoista suurmyymälää, pienet myymälät ovat jäämässä historiaan kolmen suuren jättipanostusten alla.

Espoon Golf Balancessa panostetaan palveluun

Golf Balancen Espoon myymälää remontoitiin talven aikana, se avattiin helmikuussa. Myymäläpäälliköksi nimettiin talossa lähes kymmenen vuoden ajan työskennellyt Sami Tahvanainen.

Sami Tahvanainen iloitsee erityisesti Golf Balancen Espoon liikken vaateosaston uudesta ilmeestä.

Myymälä on muuttunut edukseen, isoilla tuotemerkeillä on näyttävät omat osastot. Vaatepuoli on kokenut suurimman mullistuksen, seiniä ja verhoja on poistettu. Tila on aiempaa avarampi.

Outlet-tuotteet ovat omana osastonaan taka-alalla yhdessä sisäharjoitustilojen sekä mailanfittaukseen rakennettujen tilojen kanssa.

”Olemme panostaneet siihen, että asiakkaan on helppo astua sisään, löytää haluamansa tuotteeet ja kokea tulevansa hyvin palvelluksi”, Tahvanainen määrittää.

Avajaispäivien tarjoukset ovat runsaat. Huomionarvoista on sekin, että jopa kauden 2017 uutuustuotteista on napsaistu reilusti hinnasta pois. Loppuviikon aikana paikalla on monien tuotemerkkien edustajia ja tarjolla ”pääkaupunkiseudun parhaita hodareita.”

Myymälöiden taso kestää vertailun

Taylor Maden edustajana ja veturina Suomessa pian 30 vuoden ajan toiminut Pekka Palotie oli keskiviikkona Espoossa esittelemässä tuotteita ja puntaroimassa golfkaupan tilannetta Suomessa.

”Etenkin pääkaupunkiseudulla kuluttajaa hemmotellaan. Jälleenmyyjien liikkeet ovat tuotevalikoimiltaan todella runsaita, kauppatilat kansainvälisessä vertailussa puitteiltaan erinomaisia ja hintataso uskomattoman edullinen.”

Golfvälinekaupan ”grand old man” on jo pitkään nostanut esiin käsityksensä, jonka mukaan Suomessa golfvälineiden hinnat ovat jopa huokeimpia koko Euroopassa.

Luotettavia tilastoja tilanteesta on käytännössä mahdotonta rakentaa, mutta Palotiellä on pointtinsa perustuen markkinoiden jättiläisiin lukeutuvan Taylor Maden kohdalla tekemiinsä vertailuihin sekä pitkäaikaiseen monitorointiin Euroopan eri maissa.

”Tuntuu hieman siltä, että Suomessa  alennusten antaminen ja niiden saaminen on kaupankäynnille muita maita suuremmassa roolissa. Golfvälinepuolella tähän lipsutaan joskus käsittämättömän helposti”, hän analysoi.

Taylor Maden menestys kisakentillä on ollut kuluvan kauden aikana häkellyttävä. Voittoja on tullut pääkiertueilla viimeisistä 16:sta kisasta 14 kruunautuen Sergio Garcian ja Justin Rosen taistoon Mastersissa.

Näiden saavutusten jalostaminen taloudelliseksi menestykseksi on kiristyvässä kilpailussa kuitenkin haastavaa.

Taylor Made teki vuosina 2014-2015 yhteensä noin 200 miljoonan dollarin tappiot, nyt tilanne näyttää taas huomattavasti paremmalta, vaikka yritys on ollut pitkään myynnissä.

Loppuviikosta huippumerkkien uutuustuotteita on pääkaupunkiseudun myyntikarkeloissa ainakin Golf Balancen sekä Golf Skyn hyllyillä aiempia vuosia aggressiivisimmin tarjouksin.

Golf Skyn vaihe numero kaksi

Golfalalla 13 vuoden ajan välineitä myynyt Mikko Asonen perusti Tampereen kupeeseen syksyllä 2014 Golf Sky-nimisen suurmyymälän ja harjoitushallin. Toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle.

Useimmille alan ihmisille yllätykseksi Asonen päätti pistää lusikkansa soppaan myös pääkaupunkiseudulla.

Mikko Asonen toimii edelleen Tampereelta käsin, mutta valmistelee jo seuraavaa vaihetta Golf Skyn kehittämisessä.

”Tammikuun lopulla syntyi lopullinen päätös, löysimme sopivat tilat Vantaan Tammistossa ja ehdimme vielä avaamaan kauden alkaessa”, Asonen taustoitti tapahtumien kulkua keskiviikkoiltana uudesa myymälässä.

Kilpailun kovuus ja ”vieraskenttä” eivät Asosta huimaa. Hän uskoo markkinoilla olevan vielä tilaa.

”Pääkaupunkiseudulla asuu tai pelaa lähes puolet suomalaisista golfareista. Välinekaupassa on menty suurempiin myymäläkokoihin. Urheiluvälinekaupat ovat ottaneet golfpuolella selviä taka-askeleita huomattuaan, että golfarien palveleminen vaatii moninaista osaamista. Pääkaupunkiseudulta on poistunut lisäksi kaksi aiemmin merkittävää kauppiasta. Kyllä täällä tilaa on”, Asonen ynnäilee.

Torstaina avattavassa myymälässä on tilaa 1450 neliötä. Toisessa kerroksessa sijaitsevan myymälätilan lisäksi käytössä on kolme lyöntipaikkaa, fittaustilat ja toimivan oloinen puttiviheriö sekä kahvio.

Toni Järvinen vastaa Golf Skyn Vantaan myymälästä.

Tuotevalikoima koostuu pitkälti samoista merkkituotteista kuin kilpailijoilla. Vantaan myymälän vastaavaksi vetäjäksi on nimetty Golf Balancen perustajiin lukeutuva Toni Järvinen, joka edellissyksyyn asti vastasi Golf Balancen Espoon liikkeestä.

Uusia työpaikkoja Vantaalle syntyy myymälän avaamisen myötä kymmenen.

Hyvän palvelun ja laajan tuotevalikoiman lisäksi Golf Sky houkuttaa avajaisviikonloppuna golfareita myymäläänsä hurjilla tarjouksilla.

Raipe Helminen (vas.) oli kirittämässä Näppis Leinosta kaudella 2008 tämän pelatessa kaikki Suomen kentät.

Tarjolla on myös maahantuojien tuote-esittelyjä. Torstain erikoisvieras on kiekkolegenda Raipe Helminen, joka ottaa vastaan haasteita puttiviheriöllä.

Mikko Asosen visioissa Golf Skyn rantautuminen pääkaupunkiseudulle on yrityksen kehittämisessä vaihe kaksi.

”Eteenpäin tällä alalla pitää mennä, paikalleen ei voi jäädä. Kolmaskin vaihe on jo suunnitelmissani, mutta se on tässä vaiheessa salaisuus, josta en vielä halua puhua”, hän lopettaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje