22.–29.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Srixon valjasti tekoälyn insinöörien tueksi uuden ZX-sarjan rautojen suunnittelussa

Raudoista kompaktimpi ZX7 herättää kiinnostusta kilpapelaajien keskuudessa. Kuva: Srixon Golf

Japanilaismerkki on ottanut teknologisesta näkökulmasta isoja edistysaskelia.

Srixon esitteli odotetusti syksyllä kaudelle 2021 suunnatun  ZX-rautamailasarjansa. Kyse ei ole pelkästä kasvojenkohotuksesta, sillä yhtiö on satsannut uuden mallliston teknologiaan enemmän kuin koskaan aiemmin historiansa aikana.

Uutuuksien suurin mielenkiinto kohdistuu Srixonin kutsumaan MainFrame-teknologiaan, joka perustuu yhtiön insinöörien suunnittelun ja tekoälyn yhdistelmään. Srixonin tietokoneet pyörittivät tuhansia simulaatioita, joiden joukosta valikoitui ZX5:n vaihtelevan paksuinen lyöntipinta. Sen tehtävänä on maksimoida pallonnopeus riippumatta mihin kohtaan lyöntipinnassa osuma kohdistuu.

ZX5- ja ZX7-raudoissa on jo edeltäneessä Z-mallistossa tutuksi tullut pohja. V-muotoon hiotun pohjan tehtävänä on parantaa osumaa, lavan liukuessa juoheasti läpi nurmen hieman paksummissakin pallokontakteissa.

Malliston rautojen lyöntipintojen urat ovat progressiiviset. Toisin sanoen, lyhyissä raudoissa (8–PW) on terävämmät, kapeammat ja syvemmät urat, mikä edistää spinnin tuottoa sekä kontrollia lähestymislyönneissä, raudoissa 4–7 urat ovat vastaavasti leveämmät toimien paremmin pidemmissä lyönneissä.

Rakenteeltaan moniosainen ZX5 kuuluu niin sanottuun player’s distance -kategoriaan, jossa pitkät ja keskipitkät raudat tarjoavat anteeksiantavuutta ja lyhyet raudat tarkkuutta. Merkin tallipelaajien toivomuksesta lavan kärkeen ja kantaan on asetettu kolot, joiden kerrotaan edistävän lyönnin työstettävyyttä. Lisäksi huolella viimeistelty ulkoasu antaa mailalle paraatiluokan taotun raudan ilmeen.

ZX5:ssä käytetty MainFrame-teknologia tarjoaa ruutia osumaan. Kuva: Srixon Golf

Volframista valmistetun kärkipainon tehtävänä on lisätä anteeksiantavuutta. Se antaa myös vakautta epätarkoissa osumissa säilyttäen paremmin spinni- ja nopeusominaisuudet. Taottu lyöntipinta on vahva ja kevyt edistäen joustollaan nopeutta ja pituutta. Hiiliteräksestä taottu runko puolestaan vähentää värähtelyä ja tarjoaa paremman tuntuman.

Hieman edistyneemmille pelaajille tarkoitetun ZX7-version lavan taustapuolella Tour Cavity -teknologia ohjaa osan painosta kehälle jättäen ison osan massasta keskikohdan taakse. Tämä mahdollistaa mailan riittävän työstettävyyden ja pehmeän tuntuman unohtamatta kehällä olevan painon tuomaa helpotusta sweet spotin ulkopuolelle kohdistuneissa osumissa.

Srixon ZX5 ja ZX7, suositushinnat:

(5-PW) 999,00 euroa, teräs
(5-PW) 1149,00 euroa, grafiitti
ZX Utility-rauta, 249,00 euroa (tammikuussa 2021)

Kommentti:

Srixon on tehnyt laadukkaita rautoja jo pidempään, mutta sen myyntiosuudet ovat toistaiseksi olleet maltillisia valtabrändeihin verrattuna. Tätä voi jopa hieman ihmetellä, sillä ulkonäön, tuntuman ja suorituskyvyn perusteella merkin rautojen kilpailukykyä ei voi kyseenalaistaa.

Srixon ei ole esitellyt mailoissaan yhtä tiheästi uutta teknologiaa kuin isoimmat välinevalmistajat. Sama pätee ulkoasuun, ja esimerkiksi yhtiön uudet mallit eivät päällisin puolin poikkea olennaisesti edellisistä Z-sarjan raudoista.

Teknologisesta näkökulmasta ZX5- ja ZX7-mallien kohdalla voidaan puhua kattavasta uudistumisesta. Tämän myötä Srixon luonnollisesti odottaa kohentavan asemiaan kiivaasti kilpailluilla rautamarkkinoilla.

Srixonilla on jo vannoutunut kannattajakuntansa taottuja rautoja suosivien keskuudessa, mutta Mizunon kaltaiseen ”kulttiasemaan” sillä on vielä matkaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje