- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Sivusto, joka kulkee vastavirtaan kertoakseen totuuden uutuusvälineistä

MyGolfSpy ottaa testaamisen vakavasti. Yhtä tärkeää on pysyä riippumattomana. Tulokset ovat vakuuttavia.

Golfvälinebisnes on miljardien arvoinen kokonaisuus, joka on lopulta hyvin harvan toimijan näpeissä. Jokainen valmistaja lupaa mailoilleen ja palloilleen entistä parempia ominaisuuksia vuosi vuoden jälkeen. Kuluttajan mieleen hiipii usein epäilys siitä, mahtaako tuollainen sittenkään olla mahdollista.

Kehitys tietenkin kehittyy ja golfmailojen kohdalla lisämetrejä on takuulla saatu kehitetyksi niin pelivälineiden kuin pallojenkin parantuneiden ominaisuuksien kautta. Mutta mitkä uutuudet todella tekevä sen, mitä lupaavat? Entä mikä on markkinointikieltä, tyhjiä lupauksia ja kumisevia korusanoja? Ja onhan usein niinkin, että tuote, joka valmistusvaiheen testeissä on aidosti vaikuttanut lupaavalta ja johon sen valmistaja todella uskoo, osoittautuu käytännössä vähemmän hyväksi kuin on ajateltu. Kaikkea ei voi ennakoida.

Mutta testata voi.

Tuotteiden todellisen suorituskyvyn selvittäminen on vaikeaa, jopa mahdotonta ilman melkoisia resursseja. Resurssit taas kysyvät rahaa, kukaan ei tee työtään ainakaan pitkän päälle pelkällä rakkaudella lajiin. Golfaiheiset sivustot ja lehdet ovat kaupallisia toimijoita ja siksi tavallaan asiakkaiden talutusnuorassa. Niiden voi olla paitsi hanakalaa kirjoittaa kriittisesti tuotteista myös mahdotonta testata tuotteet niin perusteellisesti, että testi todella kertoo jotain sen ominaisuuksista.

Yritykset ovat tarjonneet meille isoja summia rahaa. Me olemme kieltäytyneet, koska sielunsa voi myydä vain kerran.

Yhdysvaltalainen, Virginiassa toimiva MyGolfSpy.com-sivusto on päättänyt yrittää. Nimensä mukaisesti he toimivat alalla vakoojina, ottaen selvää siitä, mitä uutuustuotteet todella pitävät sisällään ja mikä on niiden suorituskyky.

Resursseja se vaatii. MyGolfSpy testaa tuotteet perusteellisesti. Testatessaan mailoja ja palloja se tekee niillä 10 000 toistoa. Se vaatii aikaa, ja jotkin tuotetestit kestävätkin kuukausia.

MyGolfSpyn perustaja Adam Beach pitää perusteellista testaustapaa kuitenkin välttämättömänä. Hänellä on apunaan 12 henkinen työtiimi ja tulokset ovat niin vakuuttavia, että niihin luottavat sekä kuluttajat, että golfvälineiden valmistajat.

”Meillä oli kaksi tavoitetta, että yritykset markkinoisivat tuotteitaan perustuen niiden todelliseen suorituskykyyn eikä väitteisiin. Ja, että yritykset alkaisivat kehittää tuotteitaan jatkossa eri tavalla”, Beach sanoo ESPN.comin haastattelussa.

”Tiedän meidän onnistuneen, kun yritykset soittavat meille ja sanovat, ’Hei, mitä voisimme tehdä kehittääksemme tuotteestamme paremman?’ Me kerromme, mitä olemme testeissämme saaneet selville ja seuraavana vuonna olemme nähneet näiden parannusten siirtyneen tuotantoon.”

Testaamiseen käytetään valtavasti aikaa. Huomattavasti enemmän kuin oikeastaan missään muissa tapauksissa, lukuun ottamatta GolfDigestin mittavaa, vuosittain ilmestyvää Hot List -testipakettia, joka on alalla jonkinlainen raamattu. Ihmisten lisäksi testeissä käytetään robotteja. Tavoitteena on tuottaa aidosti luotettavia, riippumattomia testituloksia.

Aina tulokset eivät ole olleet valmistajien kannalta miellyttäviä. Se, että niillä on ollut vaikutusta tuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon kertoo MyGolfSpy.comin onnistuneen tavoitteessaan. Beach sanoo, että takavuosina yritykset reagoivat herkästi itsensä kannalta ikäviin testituloksiin laittamalla liikkeelle lakimiehet ja uhkaamalla syytteillä. MyGolfSpy ei ole suostunut uhkailtavaksi, vaan vastannut samalla mitalla. Sillä on käytössään oma lakitiimi.

”He (välinevalmistajat) oppivat viidessä–kuudessa vuodessa, että nämä heput eivät ole poistumassa mihinkään, eivätkä uhkailut näytä toimivan.”

Toistaiseksi kenties vaikuttavin ja vakuuttavin MyGolfSpyn testeistä on ollut viime huhtikuussa julkaistu pallotesti, jossa oli mukana 36 eri palloa. Pallot testattiin rauta-7:lla, draiverilla ja wedgellä vaihtelevissa olosuhteissa ja eri svinginopeuksilla. Pallot myös aukaistiin, jotta pystyttiin selvittämään, miten symmetrisiä niiden sisemmät kerrokset ovat ja miten laadukkaasti ne on valmistettu. Perusteellinen testi kesti kauan, mutta se oli kaiken vaivan arvoista.

Testi sai aikaan melkoista kuohuntaa valmistajien keskuudessa, sillä jotkut pallot saivat testin tuloksena rajusti kuraa niskaansa, ja ilmeisen aiheellisesti. Etenkin yksi suuri valmistaja muutti testin tuloksena merkittävästi valmistusprosessiaan ja laadunvalvontaansa. Alkuun se ärähti ja hyökkäsi MyGolfSpyta vastaan, mutta muutti pian suhtautumistaan ja aloitti rakentavan vuoropuhelun.

MyGolfSpyn tavoitteena on avata ihmisten silmät sille, että kaikkea markkinointimateriaalia ei kannata uskoa. Brändiuskovaisuudesta olisi sen mukaan myös hyvä irrottautua. Tuttu merkki ei aina tarkoita parasta mahdollista laatua kaikissa mahdollisissa tuotteissa, vaan hyvä vaihtoehto voi löytyä ihan toisaalta.

Hyvä esimerkki on Kirkland Signature -golfpallo, joka MyGolfSpyn testeissä sai loistavat, Titleist Pro V1:een rinnastettavat, arviot. Pallo maksoi markkinoille tullessaan vuonna 2016 noin 15 dollaria tusinalta. Siis noin kolmasosan siitä, mitä hyvät tour-pallot keskimäärin maksavat. Testin seurauksena pallot loppuivat kaupoista pikavauhdilla.

Osa valmistajista on vetänyt MyGolfSpyn testeistä herneen syvälle nokkaan, kuten arvata saattaa. Osa on ratkaissut asian toisin olemalla aktiivisessa vuoropuhelussa sivuston kanssa. Testituloksiin ne eivät tällä tavoin voi vaikuttaa, mutta kenties ne voivat oppia jotain?

”Voisin kertoa useita tapauksia, joissa yritykset ovat tarjonneet meille isoja summia rahaa. Me olemme kieltäytyneet, koska sielunsa voi myydä vain kerran… Me yritämme nostaa kerman pintaan ja saada pas… häviämään”, Beach sanoo.

Lähde: ESPN.com ja MyGolfSpy.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje