8.–15.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][23]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Salaperäisestä MOI-arvosta on tullut golfmailan anteeksiantavuuden tärkein mittari jo putterissakin

Kookkaiden mallet-puttereiden suosio ja toimivuus perustuu niiden korkeaan MOI-arvoon. Kuva: Bettinardi

Korkealla hitausmomentilla ei helpoteta enää pelkästään klubigolfarin pelinautintoa. Nyt siitä ovat alkaneet kiinnostua myös lajin huippuosaajat.

Yksikään välinejuttuja viimevuosina lukenut golfin harrastaja ei ole voinut välttyä törmäämästä lyhenteeseen: MOI. Nämä kolme kirjainta esiintyvät jutuissa tyypillisesti siinä kohdassa, missä kerrotaan mailan tärkeimmistä ominaisuuksista.

Lyhyenne MOI tulee englannin kielen sanoista moment of Inertia, millä tarkoitetaan hitausmomenttia. Se kuvaa kappaleen kykyä vastustaa pyörimisliikkeen muutosta. Hitausmomentti riippuu kappaleen eli golfissa mailan muodosta, massasta sekä massan jakaumasta pyörimisakseliin nähden.

Esimerkki:

Jos matalalla MOI-arvolla varustetulla draiverilla lyöty pallo osuu lyöntipinnan kärkeen, lapa kääntyy pois tavoitellusta kohdelinjasta, ja pallo lentää vinoon. Korkealla MOI-arvolla varustetulla draiverilla lyödyn samanlaisen kärkiosuman seuraukset eivät ole yhtä dramaattiset, sillä lapa pysyy osumahetkellä paremmin kohdelinjan suuntaisena, ja siten myös pallon lentorata on suorempi.

Toisin sanoen, korkea MOI on synonyymi mailan anteeksiantavuudelle ja vakaudelle. Sen ohella, että korkean hitausmomentin käsittävä maila pitää lavan suorempana, se myös auttaa ylläpitämään pallonnopeutta epätarkoissa osumissa.

Vaikka MOI-arvon merkitys on pidemmillä mailoilla lyödessä kiistaton, ovat valmistajat alkaneet yhä voimakkaammin rummuttaa hitausmomentin puolesta myös puttereissa. Kun puttimailan lapa kääntyy kärki- tai kantaosumassa, pallo ei rullaa yhtä pitkälle kuin lyöntipinnan keskelle kohdistuneessa osumassa. Lyhyeksi jäänyt putti voi siis johtua yhtä hyvin epätarkasta osumasta kuin liian hiljaisesta lyönnistä. Anteeksiantavalla putterilla voikin olla käänteentekevä vaikutus, kun taistellaan kilpailun voitosta. Siksi ne ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän myös huippupelaajia.

Kun pallo osuu putterilla lyöntipinnan kärkeen, pelivälineen paino kääntää lapaa aavistuksen auki. Osuman kohdistuessa kantaan lapa vastaavasti kääntyy hieman suljettuun asentoon. Lavan kääntyminen pyritään eliminoimaan puttereiden MOI-arvoa nostavalla kehä- tai kärki-kanta-painotuksella.

Evnroll ratkaisi ER9 10K -mallet-putterinsa kohdalla asian lisäämällä kevyen alumiinirunkoisen lavan molempiin päihin tuhdit metallitangot. Vanhan koulukunnan blade-puttereissa ei samanlaista mahdollisuutta ole, joten niissä on myös matalampi MOI-arvo verrattuna kookkaisiin mallet-puttereihin. Pienilapaista putteria käyttävä pelaaja ei tosin menetä mitään, mikäli hänen pallonsa osuu toistuvasti lyöntipinnan sweet spotiin.

Nopein ja helpoin vaihtoehto MOI-arvon nostamiselle olisi tehdä putterista tarpeeksi raskas. Samalla jouduttaisiin tinkimään tuntumasta ja etäisyyskontrollista, joten tiiliskiven painoinen kulmarauta ei syrjäytä nykyistä painonjakoteknologiaa.

Putterin vakauden edistämistä on ryhdytty kehittämään muillakin keinoilla kuin MOI-arvon nostamisella. Evnrollin ERTS1-malliston puttereissa on reilusti offsetia, jolloin lavan painopistettä on saatu vietyä taaemmas. Tämä lisää yhtiön perustajan ja suunnittelijan Guerin Rifen mukaan putterin ”tehokasta MOI-arvoa”.

Lyöntipinnan erilaiset insertit ja urat eivät estä lapaa kääntymästä, mutta ne voivat parantaa epätarkan osuman suorituskykyä ja pituuskontrollia.

Miten MOI-arvoa lisätään mailoihin?

Raudoissa tämä hoituu kehäpainoteknologialla, mikä pitää lavan vakaana läpi osuman. Draivereiden kohdalla puhutaan usein, kuinka lavan painoa on siirretty alas ja taakse korkeamman MOI-arvon ja anteeksiantavuuden saavuttamiseksi.

Korkean MOI-arvon draiveri voi tuottaa enemmän spinniä ja suuremman laukaisukulman, mikäli painoa on runsaasti alhaalla ja takana. Nykyisissä draivereissa on tältä osin tarjolla pelivaraa, ja siksi säädettävät draiverit ovat nousseet merkittävään rooliin custom-fit-prosessissa.

Siirrettäessä painoa taakse lisätään anteeksiantavuutta, mutta samalla saadaan enemmän spinniä. Kun painoa on enemmän edessä, spinni vähenee ja pituus kasvaa, mutta yhtäältä on tingittävä anteeksiantavuudesta.

Monet ammattilaiset ovat perinteisesti suosineet raudoissa matalaa MOI-arvoa. Tämä johtuu pääsääntöisesti siitä, että he haluavat säilyttää mahdollisuuden työstää lyöntiä vasemmalle ja oikealle. Nyttemmin kiertuepelaajien bägit ovat alkaneet täyttyä anteeksiantavista mailoista niiden lyönninmuokkausominaisuuksien edistymisen johdosta.

Harrastelijapelaajat tavoittelevat tyypillisesti mahdollisimman suoraa lyöntiä, mutta osuvat useammin lyöntipinnan keskikohdan ulkopuolelle. Siksi heidän raudoissaan mahdollisimman korkeasta MOI-arvosta on pelkästään hyötyä.

Mailan suurin sallittu MOI-arvo on golfin sääntöjen mukaan − toleranssit huomioiden − 6,000.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)