16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Pikatestissä Marq Golfer – luksusälykello golfarin ranteeseen

Garminin Marq-sarjan kellot ovat sporttikellojen aatelia. Golfarin ranteessa Marq on suurikokoinen, mutta tarjoaa paljon ominaisuuksia niin kierrokselle kuin jälkipyykkiinkin.

Garmin on ottanut niskalenkin kilpailijoistaan monilajikelloissa, jos yksi laji muiden joukossa on golf. Garmin on nimittäin ainoa älykellovalmistaja, jonka valikoimista löytyy ominaisuuksiltaan monipuolisia golfkelloja, joita voi käyttää myös muissa lajeissa.

Merkin valikoima on laaja. Pyramidin huipulla on Marq-sarja: urkkakellojen ’cream de la cream’. Oman Marq-mallinsa on saanut autourheilu, purjehdus, ilmailu ja moni muu – ja myös golf.

Marq henkii laatua. Kellot on tehty viimeisen päälle ja huolella – ja ne näyttävät hyvältä.

Marq-mallisto on selkeästi suunnattu miehille. Ulkonäkö on klassisen maskuliininen, ja todennäköisesti jo pelkästään kellon massiivinen koko karkottaa naisasiakkaat. Hintaa komeudella on lähemmäs pari tonnia.

Testasimme, miten Marq Golfer toimii käytännössä ja mitä apua se pelaajalle tarjoaa. Entä toimiiko kaikki niin kuin pitää? Monilajiominaisuuksia emme testanneet, mutta ne on todettu toimiviksi jo edellisissä Garminin tuotteiden testeissä.

Suomekielisessä tilassa raffia kuvaa termi ’karkea’. Sitä voi pitää karkeana virheenä.

Marq Golfer on valmistettu korkealaatuisista materiaaleista: kellossa on 46 mm titaanirunko, keraaminen sisäkehä, johon on syövytetty golfkentän 1–18 reiän numerot, ja kolmisävyinen vihreä jakardikudottu nylonranneke. Kellon mukana toimitetaan silikoniranneke, joka toimii huomattavasti jakardikudottua ranneketta paremmin golfkäytössä. Rannekkeen vaihtaminen onnistuu sekunneissa.

Kellossa on kupera safiirilasi ja terävä näyttö. Kääntöpuoli ratkaisussa on se, että kosketusnäyttöä ei ole. Ratkaisu on kuitenkin toimiva, sillä peräti viiden painonäppäimen avulla kellon käyttäminen on helppoa ja loogista. Virhepainalluksia ei tule, vaan näppäinten herkkyyden säätö on kohdillaan.

Kellossa on lukuisia älytoimintoja, kuten musiikin tallennus, Garmin Pay™ -lähimaksu, älykkäät ilmoitukset, jatkuva aktiivi­suuden seuranta sekä rannesykeanturi ja Pulse ox-pulssioksimetri. Niihin testissä ei paneuduttu, vaan keskityimme puhtaasti golfominaisuuksiin. Rannesykemittaus oli päällä testikierroksella ja se toimi moitteettomasti.

Kellossa on esiladattuna yli 41 000 golfkenttää värillisine CourseView -karttoineen, joista esimerkiksi etäisyys viheriön etu- ja takareunaan ja keskikohtaan on helppo hahmottaa nopeasti. Kello löytää GPS:n avulla helposti sen kentän jolla ollaan, joten pelin pääsee useimmiten aloittamaan käden käänteessä.

Väylänäkymässä Garmin Golfer sovelluksessa (käännetty vaakatasoon, normaalisti pystyssä) näkee lyöntien mitat ja sen, mihin ne päätyivät.

Ensimmäinen asia, johon huomio kiinnittyy, on kellon suuri koko. Se on raskas ja paksu. Testikierroksella suuri koko ei haitannut tekemistä millään lailla, kun päällä oli T-paita, mutta takin tai edes pitkähihaisen paidan kanssa mitoista tulee jo ongelma. Paidan hihan allakin suurikokoinen aikarauta kinnaa hihaan ja haittaa lyömistä. Näin suuren kellon käyttäminen on luontevaa oikeastaan vain kesäaikaan, kun päällä ei tarvitse pitää kuin t-paitaa.

Paino sen sijaan ei vaikuttanut olevan ongelma ainakaan minulle, mutta on helppo ymmärtää, jos se sitä jollekin muulle on. Kello nimittäin on huomattavan raskas, 95 grammaa silikonirannekkeella. Se ei ehkä kuulosta paljolta, mutta käytännössä on sitä. Jos rautamailan varsi painaa noin sata grammaa, liikuteltava paino käytännössä tuplaantuu kellon johdosta. Onko sillä sitten vaikutusta lyöntiin? Mene ja tiedä, mutta joitain käyttäjiä suuri paino voi haitata.

Osittain koko selittyy kellon akulla. Se on suuri ja kestää vaivatta useamman kierroksen ajan. Älykellotilassa akku kestää lähemmäs pari viikkoa. Se on pitkä aika, pitäähän monia kelloja olla latailemassa tuon tuostakin.

Kentällä kellon suuri näyttö on etu. Estenäkymässa on helppo tarkistaa nopeasti jokaisen esteen sijainti kartalla ja välttää niitä pelin aikana. Mitan saa eri esteisiin vaihtamalla estettä painonapilla suuntaan tai toiseen.

Kello näyttää myös lyönnin mitan. Se tunnistaan lyönnin ja mittaa matkan lyöntipaikalta pallolle. Pieni miinus on se, että viheriötä lähestyttäessä tiuku hyppää varsin aikaisessa vaiheessa viheriönäkymään, eikä lähestymislyönnin lentomatkaa siksi pysty tarkastamaan. Lyönnin mitan saa toki kaivettua kellon syövereistä, mutta käytännössä se on työlästä kesken kierroksen ja jää tekemättä. Selkeä parannuskohde siis.

Kellon PlaysLike Distance-toiminto ottaa huomioon väylän korkeuserot ylä- ja alamäkilyöntien kohdalla. Toiminto on fiksu ja hyvä apu monessa tilanteessa. Virtuaalicaddie puolestaan osaa ehdottaa jokaiseen lyöntiin parhaiten sopivaa mailaa analysoimalla tuulen nopeutta, kentän muotoja sekä pelaajan pelinopeutta ja aikaisempia lyöntejä. Testikierroksella toiminto ei ollut käytössä, koska aikaisempaa lyöntihistoriaa testaajalta kellon muistissa ei ole.

Avauslyöntien tilastoja voi tarkastella havainnollisessa näkymässä, joka kertoo lyöntien mitan ja sen, mihin avaukset keskimäärin päätyvät suhteessä väylään.

Golfkäytössä kello toimii erinomaisesti. Ehkä parasta antia ovat kuitenkin tilastot, jotka syntyvät puhelimeen ladattavaan Garmin Golf -sovelluksen kuin itsestään. Kaikki oman pelin tilastoinnista ja seuraamisesta sekä järjestelmällisestä kehittämisestä kiinnostuneet harrastajat saavat tästä ominaisuudesta suuresti iloa. Garmin Golf -sovelluksen lisäksi kello on yhteydessä Garmin Connect -sovellukseen, jossa voi seurata sykekäyriä ja muita suorituskyvyn mittaamiseen liittyviä parametrejä.

Näkymät sovelluksessa ovat havainnollisia, tilastointi kattavaa ja hyödyllisempää kuin etukäteen ajattelin. Tilastot kertovat, päätyvätkö lähestymiset keskimäärin pitkäksi, lyhyeksi, vasemmalle tai oikealle ja mille puolelle väylää avaukset vuotavat. Mielenkiintoinen ulottuvuus on vertailu muiden Garminin golfkellojen käyttäjien tilastoihin. Sovelluksessa omaa suoritustasoa voi verrata muihin pelaajiin samassa tasoistusryhmässä. Jos vaikkapa lähestymislyönnit ovat selkeästi heikompia kuin muilla, on kehityskohde helposti paikallistettavissa.

Lähestymislyöntien näkymä kertoo erinomaisesti sen, mihin lyönnit päätyvät.

Tilastoja seuraamalla on siis mahdollista löytää pelin vahvuuksia ja heikkouksia, tai ainakin saada omille ounasteluille taustatukea. Näin kehityskohteet ja pelin syömähampaat on helppo havaita.

Arvio:

Pikatestissä Marq Golfer saa tyylistään, laatuvaikutelmastaan, suorituskyvystään ja ominaisuuksistaan heittämällä kiitettävän arvosanan. Miinusta tulee jo edellä mainitusta hyppäyksestä viheriönäkymään turhan aikaisin, sekä golfia ajatellen liian suuresta koosta ja siitä, ettei naisille ole ainakaan vielä olemassa kellosta omaa malliaan.

Lue seuraavaksi: Garmin toi markkinoille golfkellojen kruunaamattoman kuninkaan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje