MP-18 MB. Kuva: Mizuno Golf
Välineet |
7.11.2017

Mizunolla säväyttäviä uutuuksia syksyn lanseerauksissa

MP-18-raudat ja S18-wedge saattavat nousta ensi vuonna kategoriansa myyntihittien joukkoon.

Syksyn aikana myyntiin tulleet Mizunon MP-18-raudat on hyvä valinta pelaajalle, joka korostaa mailan perinteisen ulkoasun ohella tunnetta ja pelattavuutta.

Uudessa mallissa on myös joitakin uusia teknologisia ideoita, jotka saattavat siivittää MP-18:n tulevan kauden kysytyimpien rautojen joukkoon.

Koko mallisto käsittää taustapuoleltaan umpinaisen MP-18:n (muscleback) lisäksi MP-18 SC – (split cavity), MP-18 MMC – (multi-material construction) ja MP-18 MMC FLI-Hi -versiot.

Jokainen uusi malli on valmistettu Mizunon kuuluisalla ja parannetulla Grain Flow Forging -taontamenetelmällä, nimeltään GFF HD (high density). Se tuottaa suuremman tiheyden materiaalia antaen raudoille paremman tunteen kuin edellisissä MP-malleissa.

MP-18 SC. Kuva: Mizuno Golf

Malliston eri versioita voi myös yhdistellä saumattomasti keskenään tarjoten pelaajalle sellaisen kattauksen, jota hän tarvitsee optimoidakseen peliään.

Standardi MP-18 on perinteinen muscleback-blade, jossa on hieman leveämpi kanta kuin edellisessä MP-4-mallissa edistäen pelattavuutta ja anteeksiantavuutta hieman kompaktimmalla lapamuodolla. Lapa on rakennettu odotetusti 1025E-hiiliteräksestä, joka antaa pelaajalle pehmeän tunteen ja paremman palautteen.

Mailoissa on tehdasasennettuna Dynamic Goldin S300-teräsvarret, ja rautoja on saatavana kokoonpanolla 3–PW. Hieman enemmän anteeksiantavuutta haluaville pelaajille tarkoitetussa MP-18 SC -versiossa on 11 prosenttia suurempi sweetspot kuin klassisemman oloisessa MP-18 muscleback -mallissa. Myös SC:n lapa on hieman pidempi ja ylälinja paksumpi. Myös SC-mallia on saatavana kokoonpanolla 3–PW, ja standardina mailoihin asennetaan KBS Tourin teräsvarret.

Kaikkein anteeksiantavimmat ja ”pisimmät” uusista MP-18-raudoista ovat MMC ja MMC FLI-HI. MMC:ssä on samanlainen pohjaleveys kuin SC:ssä, mutta lapakoko on hieman isompi. Se tuottaa edistyneemmän rakenteen vuoksi kuitenkin samanlaiset laukaisuominaisuudet vahvemmilla lofteilla. Tuloksena on alhaisempi spinni ja pidempi kantavuus.

MP-18 MMC. Kuva: Mizuno Golf

MMC:n pehmeässä GFF HD -hiiliteräsrungon taustapuolen alaosassa on kahdeksan gramman titaanivyöhyke ja pidempien rautojen (4–7) kärjestä löytyy 20 gramman volframitappi. Tämä yhdistelmä siirtää enemmän painoa lavan kehälle, lisäten siten hitausmomenttia, anteeksiantavuutta ja laukaisukulmaa. Volframitappi puuttuu lyhyistä raudoista, minkä vuoksi lentorata on poraavampi, ja myös tarkkuus lisääntyy tuloksenteon kannalta tärkeissä lyönneissä.

MP-18 MCC -mallia on saatavana kokoonpanolla 4–PW ja mailoissa on standardina Nippon Modus 120 -teräsvarret.

MMC:n tavoin MP-18 MMC FLI-HI -versio koostuu useista materiaaleista, mikä parantaa pallonnopeutta ja anteeksiantavuutta. FLI-Hi on rakennettu pehmeään ja vahvaan teräsrunkoon. Lavan lyöntipinnan valmistuksessa on käytetty ohutta maraging-terästä, ja kärjessä oleva 20 gramman painoinen volframiliitin edistää hitausmomenttia ja anteeksiantavuutta. Volframipaino sijaitsee lavassa syvällä sisäisessä taskussa, jolloin myös koko mailan painopiste on saatu asetettua syvemmälle. Tuloksena on matalampi sweet spot, alhaisempi spinni ja Tour-henkinen poraava lentorata.

Mailaa on saatavana ainoastaan kokoonpanolla 2–6, ja hyllyversioiden lapoihin on kiinnitetty KBS C Taper Lite -varret.

MP-18 FLI-Hi. Kuva: Mizuno Golf

Golf World -lehti kertoi lokakuun numerossa tekemästään tutkimuksesta, jossa tiedusteltiin, millä rautamailoilla he pelaisivat mieluiten, mikäli valintaan ei liittyisi sponsorirahaa. Mizuno vei tässä selkeän voiton. Tutkimuksessa oli tiedusteltu 30 PGA Tourin ja Euroopan kiertueen pelaajan mielipidettä.

Vaikka Mizunon klassinen blade-maila on pienilapaisten rautojen eliittiä, pelaavat monet ammattilaiset ja sopimuksettomat huippupelaajat yhtiön JPX900 Tour -raudoilla. Brooks Koepka käytti kyseistä rautamallia voittaessaan viime kesäkuussa ensimmäisen major-turnauksensa U.S. Openin.

Samanlainen rautasetti oli myös Alfred Dunhill Links Championshipin päätöskierroksella St Andrewsin Old Coursen uuden kenttäennätyksen tehneellä Ross Fisherillä. Kyseisessä kilpailussa seitsemän parhaan joukkoon sijoittuneista viisi käytti Mizunon rautoja.

Nähtäväksi jää, minkälaisen suosion MP-18-raudat tulevat saamaan nykyisin hieman isolapaisempia taottuja mailoja suosivien eliittipelaajien keskuudessa. Vannoutuneet blade-rauta-fanit ja vaativimpien mailojen puolesta liputtavat ovat oletettavasti silmänsä jo niihin iskeneet.

Mizunon JPX900 Tour -raudoilla (vas.) saavutettiin vuoden 2017 toinen major-voitto. Kuva: Mizuno Golf

Mizuno toi MP-18-rautojen kanssa samanaikaisesti markkinoille CLK-hybridin ja S18-wedgen, joka on jalostettu versio aiemmasta S5-mallista.

Uutuuden lapa on aiempaa pyöreämpi, minkä johdosta maila asettuu paremmin avonaiseen asentoon hiekkaeste- ja flop-lyönneissä. Täysissä lyönneissä käytettävissä pienemmän loftin mailoissa on kapeammat ja syvemmät Quad Cut -urat, jotka auttavat kontrolloimaan pallon lentorataa. Isomman loftin wedgeissä on puolestaan leveämmät ja matalammat urat, mikä maksimoi spinniä viheriön ympäristössä.

Myös mailojen painopiste vaihtelee nostokulmien mukaan. Lavan painoa on siirretty progressiivisesti ylöspäin isommilla lofteilla ilmeten paksumman ylälinjan muodossa. Tämän tarkoituksena on tuottaa johdonmukaisempaa spinniä lavan yläosaan suuntautuneissa osumissa, jotka ovat yleisempiä suuremmilla nostokulmilla.

S5-wedgen tavoin S18 on valmistettu Grain Flow Forging -taontamenetelmällä yksittäisestä 1025 teräsharkosta antaen pelaajalle pehmeän tunteen ja kaipaamansa palautteen. Teräksen sekaan laitettu boorisekoite puolestaan edistää urien kestävyyttä, ja siten mailan spinnitehokkuus ei heikkeni yhtä nopeasti kuin wedgeissä useasti.

S18-wedge. Kuva: Mizuno Golf

Uutuuswedgen astekulmat vaihtelevat 46:n ja 62:n välillä. Lapojen pinta on käsitelty Black IP – ja kromiviimeistelyllä. Black IP -viimeistely on suunniteltu kulumaan ajan myötä, kunnes alta paljastuu kestävä kromipinta.

Jokaiseen wedgeen on saatavana myös kustomoitu ”leima” kuudella eri vaihtoehdolla 12:sta mahdollisesta väristä.

Mizuno-uutuuksien suositushinnat:

175 euroa/kpl (MP-18)*
175 euroa/kpl (MP-18 SC)
195 euroa/kpl (MP-18 MMC)*

195 euroa/kpl (MP-18 MMC FLI-Hi)*
165 euroa (S18-wedge)
299 euroa (CLK-hybridi)

*vain oikeakätisenä

Mizuno ilmoitti muutama päivä sitten myös uusista ST180-sarjan puumailoistaan, jotka tulevat Euroopassa myyntiin ensi vuoden helmikuussa.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.