Live scoring 21.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][24]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Miten käy rautabrändiltä draiverin viritys – testasimme Mizunon ajurit

Testasimme Mizunon draiveriuutuudet kentällä ja studiossa.

Mizuno tunnetaan golfista puhuttaessa ennen kaikkea laadukkaiden ja tunnokkaiden rautamailojen valmistajana. Toki japanilaisen urheilujätin repertuaariin kuuluvat muutkin tuoteryhmät, mutta suurimman huomion ovat syystäkin saaneet Mizunon taotut raudat, joihin etenkin moni harrastuksessaan ja pelitaidoissaan pidemmälle ehtinyt golfari luottaa.

Golfvälinekaupan verisin taistelu kuluttajien euroista käydään kuitenkin rautamailojen sijaan draivereiden kohdalla. Draiveria vaihdetaan useammin kuin rautoja ja lisämetrit avauslyönteihin kiinnostavat lähes kaikkia aloittelijoista ja keskivertoharrastajista edistyneempiin pelaajiin – siksi jokainen merkki haluaa näkyä nimenomaan draiverihyllyllä.

Mizuno rynnii nyt draiverimarkkinoille kahden mallin turvin. ST180 on malleista vähäeleisempi, GT180 taas tarjoaa rutkasti erilaisia säätöjä. Testasimme kaksikon kolmen pelaajan toimesta. Testaajina tasoituksella 4 pelaava mies, tasoituksella 8 pelaava mies ja tasoituksella 7 pelaava nainen. Testaajien mailanpäännopeus oli keskimäärin 110 mph, 95 mph ja 82 mph.

Testiin valikoitui suhteellisen matalalla tasoituksella pelaavia harrastajia, sillä Mizuno on merkkinä erityisesti hieman edistyneempien pelaajien suosima brändi. Toisaalta testaajien lyöntien kirjo, etenkin mailanpäännopeuksien osalta, on tarpeeksi kattava antamaan hyvän kuvan uutuuksien suorituskyvystä.

”Mizunon puut kiinnostavat erityisesti Mizunon rautamailoilla pelaavia harrastajia. Toisaalta merkin laaja varsivalikoima on kiinnostanut muitakin asiakkaita”, sanoo testissä asiantuntijana toiminut GolfCenterin Tapiola Golfin liikkeessä työskentelevä fittausguru Toni Salakari.

ST180

ST180-mallin salaisuus on painopisteessä, joka on viety mahdollisimman alas ja lähelle osumapintaa. Painopisteen sijoittelu onkin ollut suunnittelun keskiössä. Tavoitteena on ollut rakentaa mahdollisimman vähän lyöntiin alakierrettä tuottava maila. Lavan kruunun vohvelirakenne mahdollistaa osaltaan painon jakamisen juuri sinne, minne insinöörit sen parhaaksi ovat katsoneet sijoittaa.

Taottu, titaaniseoksesta valmistettu osumapinta on ennätyksellisen ohut ja joustava. Joustoa lisää entisestään lavan pohjan aaltoileva (eng. wave) rakenne, joka myös lisää massan määrää lähellä osumapintaa. Molempien ratkaisuiden tavoitteena on ollut lisätä pallon lähtönopeutta.

Mailan ainoat säädöt sijaitsevat hoselissa. Nostokulmaa on mahdollista muuttaa neljän asteen ja lie-kulmaa kolmen asteen verran. Standardimallin nostokulmat ovat säädettävissä välillä 7.5°–11.5° ja korkeamman nostokulman mallin välillä 10.5°–14.5°.

Testissä olleessa draiverissa vartena oli Mitsubishi Kuro Kage Silver Dual-Core TiNi 60, eli suomeksi 66 gramman painoinen stiff-varsi, joka lähettää pallon keskikorkealle lentoradalle.  Testasimme mailan toiminnan myös GT180:n perusvarrella, joka on mallia Mitsubishi Tensei Orange 50, eli 57 gramman painoinen stiff-varsi.

Eri varsivaihtoehtoja malliin on tarjolla huimat 11. Stiff-varsien valikoima on kaikkein runsain, sopivan varren voi valita kuudesta vaihtoehdosta. Mizunon draiverien vahvuuksiin kuuluu varsien laaja fitattavuus ja se, ettei valittu varsi edes näy hintalapussa, ellei sitten halua ajuriinsa jotain ihan erityistä vaihtoehtoa.

GolfDigestin HotList -välinearvioinnissa ST180 sai tänä vuonna hopeaa. Maila pärjäsi kaikissa testiosioissa erinomaisesti lukuun ottamatta haluttavuutta, jonka arvioiminen tuntuukin kovin mielivaltaiselta. Ominaisuuksiensa osalta tulos olisi riittänyt kultaan, testaajien arviot mailan menekistä kuitenkin pudottivat tuloksen hopeaan. Miettiköön tästä kukin mitä haluaa, etenkin kun haluttavuuden arviointi on tehty jenkkimarkkinoita silmällä pitäen.

GT180

Kuten vähemmän säätöjä tarjoava sisarmallikin, on GT180 rakennettu vohvelirakenteella ja joustavalla, titaaniseoksesta taotulla osumapinnalla. Mallissa riittää kuitenkin säätövaraa rutkasti enemmän kuin ST180:ssä, sillä hoselin lisäksi säätöjä pystyy tekemään lavan pohjassa olevien kolmen painoraiteen avulla, joihin on sijoitettu kaksi seitsemän gramman painoista säätöpainoa. Niitä liikutellaan löysäämällä ruuvi mailan mukana tulevalla säätöavaimella, joka toimii myös mailan hoselin, eli varren lapaan liittävän säädettävän ankkurin avaimena.

Malli onkin Mizunon historian muunneltavin draiveri. Painojen avulla mailan voi säätää suosimaan draw- tai fade-kierrettä ja korkeaa tai matalaa lentorataa.

Hoselin avulla nostokulmaa on mahdollista muuttaa neljän asteen ja lie-kulmaa kolmen asteen verran. Mallin nostokulmat ovat säädettävissä välillä 7.5°–11.5°.

Testimailassa oli kiinni Mitsubishi Tensei Orange 50, eli 57 gramman painoinen stiff-varsi, joka tarjoilee palloa matalalle lentoradalle.

Myös GT180 sai GolfDigestin HotList -välinearvioinnissa tänä vuonna hopeaa.

Kentällä, rangella ja studiossa

Testasimme mailat rangella, pelikierroksella ja TrackMan-lyöntimonitorilla GolfCenterin studio-olosuhteissa. Testipaikan valintaan vaikutti mm. se, että TaGin studiosta palloa pääsee lyömään rangelle.  Lyönti on luonnollisempi ja pelitilannetta paremmin vastaava, kun palloa pääsee lyömään pressun sijasta avoimeen maisemaan. TrackManin osalta testi rajoittui kahteen pelaajaan.

Tuntuma

Tutuman osalta raati suosi ST180:ää, vaikkei ero merkittävä ollutkaan. GT180 kärsii hieman säätöruuvien aiheuttamasta kolhoudesta. Kenties mailan lavan pohjassa olevat urat syövät hieman tunnokkuutta, sillä maila antaa osumassa vähemmän palautetta moottorilleen kuin ST180.

Molemmat mailat ovat sikäli armollisia, että huonompikaan osuma ei tunnu lyöjästä ilkeän kovalta tai edes äänen puolesta erotu kovin armottomasti. Hyvä, lavan keskikohdan sweet spotista lähtevä osuma on mukavan pehmeä tuntumaltaan, hieman huonommat osumat välittyvät lyöjälle vain hieman kovempina tuntumaltaan ja ääneltään.

Lavan painotus ja anteeksiantavuus

ST180 on peruspainotukseltaan hieman draw-kierteen puolelle painuva. Faden puolelle kierteen kyllä saa käännettyä, draw syntyy kuin itsestään. Lapa sulkeutuu osumaan tultaessa eikä pahasti lapasesta lähtevän slaissin lyöminen onnistu ilman erittäin paljon ulkoa sisään tulevaa mailan liikerataa tai puolitahallista mailan liikeradan manipulointia.

Vaarana on hieman liiallinen kierteen määrä, sillä lavan muotoilun johdosta lapa jää alkuasennossa jo helposti hieman suljettuun asentoon.

Pallo ampaisee hyvästä osumasta luonnollisen näköisesti melko korkealle lentoradalle ja mikä parasta lähtee suosiolla suoraan pienellä draw-kierteellä. Lähelle osumapintaa sijoitettu painopiste tekee lavasta kuitenkin suhteellisen vaativan. Massa on viety lähelle lavan osumapintaa, jolloin lapa ei nosta palloa ilmaan niin helposti kuin takapainotteinen GT180. Huonot osumat näkyvät metreissä ja sivuhajonnassa. ST180 onkin lapatyyppinä hieman paremman pelaajan mieleen, kun GT180-mallin saa säädettyä paremmin lyöjän mieltymysten mukaiseksi.

GT180 on sisartaan anteeksiantavampi ja monipuolisempi. GT:ssä säätövaraa on reilusti, joten lapa saadaan optimoitua pelaajan lyöntiin sopivaksi. Säädön vaikutukset lyöntiin on helppo todeta TrackManin näytöltä.

Varsi ja sen vaikutus

Sopivan varren fittaaminen kannattaa ottaa tosissaan, varsinkin kun se kuuluu Mizunolla peruspalveluun. Varsi vaikutti testitilaisuudessa merkittävästi paitsi pallon lentorataan ja lyöntipituuteen niin etenkin lyöntien hajontaan. Tyypillisesti kyvyt varsi tuppaa lisäämään lyöntien hajontaa, vaikka mailanpään nopeus saattaakin hieman kasvaa.

Tasoituksella 7 pelaavan naisen testitulos kertoo olennaisen: kun oikea lavan ja varren yhdistelmä löytyy, pienenee hajonta lyönnissä merkittävästi.

TrackMan-lyöntitestissä molempien testaajien lyöntien hajonta pieneni merkittävästi, kun mailaan löydettiin sopiva varsi. Etenkin ST180-mallin kohdalla sopivan varren merkitys on suuri. Kun oikea yhdistelmä löytyi, pysyivät lyönnit paremmin sektorissa kuin omilla mailoilla. Myös lyöntien pituus kasvoi tuntuvasti.

Kaikki testaajat suosivatkin lopulta hieman painavampaa ja jäykempää varsivaihtoehtoa, sillä se edesauttoi lyönnin tarkkuutta syömättä liikaa pituutta. Oikealla varsivalinnalla myös pallon alakierteen määrä saatiin optimoitua, jolloin lyönnin pituudesta saatiin irti se, mikä siitä saatavissa on.

Loppupäätelmät

Kaikkien testaajien käytössä olleella draiverimallilla oli ikää vähintään neljä vuotta. Siinä ajassa teknologian on mennyt sen verran eteenpäin, että lisämetrejä pitäisi olla tarjolla – ja olihan niitä.

Allekirjoittaneelle (HCP 8 ja mailanpäännopeus testissä noin 95mph) molemmat mallit toivat lyönnin lentomatkaan lisää noin kahdeksan metriä. Kokonaismatka kasvoi vielä enemmän. Malleista paremmin sopi ST ja varsista Mitsubishi Kuro Kage Silver Dual-Core TiNi 60. Samalla varrella myös GT osoittautui toimivaksi, valinnassa painottuikin lähinnä ST-mallin parempi tunnokkuus.

Varsi vaikuttaa merkittävästi myös pallon lentorataan ja rulleihin, kuten tasoituksella 7 pelaavan testaajan tuloksista on helppo havaita.

Lisämetrit olivat ennen kaikkea maltillisen alakierteen ja siksi kasvaneen smash factoryn ansiota, sillä etenkin ST180-malli vähensi kierteen määrää omaan mailaan verrattuna huomattavasti. GT180 tarjoaa muunneltavuutta, ja sopiva kierteen määrä lyötyy eri säätöjä kokeilemalla.

Tasoituksella 7 pelaavan naispelaajan osalta lentomatka kasvoi toistakymmentä metriä ja hajonta pieneni merkittävästi. Malleista paremmin sopi GT ja varreksi valikoitui Tensei Orange regular.

TrackMan antaa testaajalle valtavasti tietoa, jonka lukemisessa asiansa osaava mailafittaaja on suureksi avuksi. Kuvassa allekirjoittaneen testitulos ST180-mallilla.

Tasoituksella neljä pelaava miespelaaja (mailanpäänopeus noin 110mph) osallistui testiin vain testikierroksella rangella. Lisämetrejä kertyi jo silmämääräisesti tarkasteltuna huomattavan paljon ja ST180-malli toimi ominaisuuksiensa puolesta testaajalla kuin unelma. Vartena oli Mitsubishi Kuro Kage Silver Dual-Core TiNi 60.

Onnistuiko Mizuno?

Testi kertoo kaikessa yksinkertaisuudessaan sen, että huippudraiverin rakentaminen onnistuu rautabrändiltä tunnetulta Mizunolta erinomaisesti. Mallit täydentävät toisiaan hyvin ja omaan lyöntiin paremmin soveltuva vaihtoehto löytyy nopeasti testaamalla. Laaja varsivalikoima antaa lisää liikkumavaraa, joten ammattilaisen apua ei kannata ylenkatsoa.

Mizunon on lähtenyt liikkeelle suunnittelupöydällä tavoitteena alakierteen määrän vähentäminen draiveissa. Tavoitteessa on onnistuttu, etenkin kun varsivalikoima on ihaltavan laaja. Molemmat mallit ovat luonteeltaan sellaisia, että mailan fittaaminen ja testaaminen ostotilanteessa korostuu. Asiantuntevan mailafittaajan avustuksella oikeat säädöt ja varsi löytyvät helposti ja uudesta ajurista saa parhaat ominaisuudet irti. Ilman asiantuntijan apua monelta saattaa mennä sormi suuhun.

Molemmat mailat ovat pitkälyöntisiä. Lapamalleista GT180 on monipuolisempi ja soveltuu laajemmalle osalle kuluttajia. ST180 sopii lapamallina paremmin hieman kovempaa lyöville pelaajille, ja on omimmillaan niillä pelaajilla, jotka tulevat osumassa palloon alaspäin, sillä lapa on suunniteltu tuottamaan palloon erittäin vähän kierrettä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje