Merkkien välinen kilpailu golfkaupassa kiristyy – ”Ei pelkästään riitä, että on laadukkaat tuotteet” - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Merkkien välinen kilpailu golfkaupassa kiristyy – ”Ei pelkästään riitä, että on laadukkaat tuotteet”

Tasapäisesti myyntiosuuksista kilpailevien huippumerkkien toimitusketjussa ei voi olla yhtään heikkoa lenkkiä. Muuten putoaa armotta kärjen kyydistä. Kuva: Getty Images

Muun muassa Mizunon maahantuonnista vastaava Leon Nadbornik iloitsee, että alkukeväällä ahtaalla olleella golfkaupalla sujuu taas paremmin.

Golftuotteiden ja -tekstiilien maahantuontiyritystä pyörittävä Leon Nadbornik on aina pitänyt johtotähtenään sitä, että hänen edustamiensa brändien tuotteet pitää olla sellaisia, joita haluaisi itsekin käyttää. Merkkiedustuksia LMN Agency Oy:llä on tällä hetkellä neljä, eikä uusia haeta aktiivisesti.

”Tietysti jos jotain mielenkiintoista ilmaantuu, olen valmis harkitsemaan asiaa. Tarjontaa kyllä on ollut, mutta uusien edustusten pitäisi istua sujuvasti nykyiseen konseptiini. Se toisaalta merkitsisi lisää töitä, kun nämä päivät tahtovat muutenkin olla ympäripyöreitä.”

Alkukeväällä Nadbornikin työpäivät täyttyivät jostain, mikä ei ollut erityisen mieltä ylentävää. Kun koronapandemia iski maaliskuussa Suomeen, golfkauppa pysähtyi kuin seinään. Kauppiaat siirsivät tai peruivat tilauksia ja halusivat muuttaa syksyllä tehtyjä ennakko-ostoja.

”Vietin pitkiä päiviä ja iltoja tilauksiin liittyneiden muutosten kanssa. Samalla piti huolehtia, että tavaraa on taas saatavilla, kun jälleenmyyjät pääsevät takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.”

Pahinta shokkihoitoa tarjoiltiin Etelä-Suomen golfliikkeille, jotka olivat saaneet jo ennakko-ostot sisään. Pohjoisemmaksi ennakot toimitetaan tyypillisesti myöhemmin, joten esimerkiksi Oulun korkeudella olevat liikkeet ja shopit pääsivät helpommalla.

”Nyt näyttää huomattavasti paremmalta, ja on toivoa, että tästä kehkeytyy vielä hyvä kausi myynnin kannalta. On myös viitteitä siitä, että kevään tai kesän lomamatkaa varten säästettyjä rahoja olisi laitettu kiinni uusiin välineisiin”, Nadbornik sanoo.

Vaikka Nadbornik on tyytyväinen edustuspalettiinsa, hän muistuttaa, etteivät pelkästään laadukkaat tuotteet takaa tänä päivänä menestystä.

”Kaikilla top-brändeillä on lähtökohtaisesti tuotteet kunnossa. Kilpailu on niin kovaa, että ilman ajan hengen mukaista toimitusvarmuutta ja -nopeutta ei pysy kunnolla kelkan kyydissä.”

Brooks Koepka on voittanut kaikki neljä major-titteliään Mizunon raudoilla. Kuva: Getty Images

Merkittävä osa yrityksen liikevaihdosta tulee Mizunon mailojen ja Eccon golfkenkien myynnistä. Mizuno on tullut tunnetuksi paremmille pelaajille suunnattujen rautojen valmistajana, mutta yhtiö on satsannut viimevuosina yhä enemmän myös harrastelijatason välineisiin.

Japanilaismerkki ei panosta huippupelaajien merkkisopimuksiin samalla tavalla kuin monet muut isot brändit, mutta käyttää sitäkin enemmän rahaa tuotteiden kehittämiseen.

”Mizuno on tehnyt vuosien varrella huomattavia avauksia teknologisella puolella, muun muassa tuotuaan ensimmäisenä valmistajana markkinoille hiilikuidusta ja titaanista valmistetut draiverin lavat sekä liikuteltavat painot.”

Jälleenmyyjien ei tarvitse enää hankkia hyllyihin notkumaan niin suuria määriä standardeja mailasettejä kuin vielä muutama vuosi sitten oli tapana.

Yhtiön raudat ovat isossa suosiossa sellaisten tähtien joukossa, joilla ei ole mailasopimusta. Nadbornikin mielestä onkin uskottavaa, että Brooks Koepka ja monet muut sopimuksettomat eturivin pelaajat käyttävät Mizunon rautoja. Mutta.

”Pelkillä mielikuvilla ei pitkälle pääse. Kun TrackMan esittelee fittauksessa lukemia, on oltava kilpailukykyinen muiden brändien rinnalla tuntuman, toimivuuden ja innovatiivisuuden osalta.”

S-Three-kengät kuuluvat Eccon tämän kauden uutuusmallistoon. Kuva: Ecco Golf

Ennen custom fitin aikakautta mailat ostettiin pitkälti juuri mielikuvien ja ulkoasun perusteella. Hieman pidemmälle taaksepäin ajassa mentäessä varsijäykkyydenkin sopivuus määriteltiin lähes tasoituksen mukaan.

”Regular- ja stiff-varsia on nykyään valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja. Sopivinta vartta ei ole yksinkertaista löytää ilman launch monitorin ja Mizunon tapauksessa myös merkin omaa DNA shaft optimizer 3D:n tarjoamaa informaatiota. Pelkkä regular tai stiff ei vielä lopullisesta tarpeesta paljon kerro.”

Custom fitin suosion tuntuvassa lisääntymisessä on ollut muitakin hyviä puolia kuin se, että asiakas löytää pienellä vaivalla itselleen mahdollisimman sopivat mailat. Jälleenmyyjien ei tarvitse enää hankkia hyllyihin notkumaan niin suuria määriä standardeja mailasettejä kuin vielä muutama vuosi sitten oli tapana.

”Se kohentaa samalla kauppiaan likviditeettiä. Mizunon mailoista 80 prosenttia myydään custom fitin kautta. Se antaa aika hyvän kuvan mailakaupan nykyluonteesta.”

Nadbornik on hyvillään, että pitkään taustalla olleet Mizunon puut ovat alkaneet saada paremmin jalansijaa kuluttajien keskuudessa. Merkin draiverit ylsivät Ruotsissa Svensk Golfin kevään välinetestissä toiselle ja kolmannelle sijalle pitkälyöntisimpien avausmailojen kategoriassa. Esteettisyyttä arvioivalla osastolla tuli kaksoisvoitto.

”Puiden tilanne alkaa olla samanlainen kuin raudoissa. Parhaiden valmistajien väliset erot ovat pieniä ja koko ajan kapenemaan päin. Mizuno haluaa olla tulevaisuudessa isompi tekijä myös puumailojen puolella.”

Mizuno toi tämän vuoden markkinoille taotusta raudasta valmistetut M-Craft-putterit. Kuva: Mizuno Golf

Merkki vietti puttereiden kanssa pidempään hiljaiseloa, kunnes julkaisi tänä vuonna kolme klassista uutuusmallia. Kaikki Mizunon M-Craft-malliston putit on valmistettu taotusta raudasta.

Tanskalaisen Eccon jalkineet tunnettiin maailmalla jo ennen kuin yhtiö tuli golfkenkämarkkinoille noin 20 vuotta sitten. Tästä on luonnollisesti ollut hyötyä, mutta Nadbornikin mukaan Ecco on lisännyt golfin avulla markkinaosuuttaan myös tavallisten kävelykenkien puolella.

”Ecco käynnisti street-tyyppisten golfkenkien esiinmarssin vuonna 2010. Nyt kaikista Eccon golfkengistä 85 prosenttia myydään hybridipohjalla, loput ovat ruusukkeellisia kenkiä. Yhdysvalloissa ruusukkeilla varustetuilla kengillä on tasaisempi myyntiosuus.”

Suurin osa Leon Nadbornikin yrityksen liikevaihdosta tulee Mizunon välineiden ja Eccon golfkenkien myynnistä.

Nadbornik arvelee, että vastikään major-voittaja Henrik Stensonin talliinsa haalinut Ecco on Suomessa kahden myydyimmän golfkenkäbrändin joukossa.

Galvin Green on pisimpään LMN Agencyn edustuksessa ollut brändi. Nadbornik kutsuu ruotsalaista golftekstiilimerkkiä tasaiseksi suorittajaksi, jolla on hieman arvokkaan tuotteen maine.

”Merkistä on 14 vuoden aikana tullut erittäin vähän reklamaatioita. Välillä tulee pohdittua, että kestääkö Galvin Green käyttöä liiankin hyvin. Sen kohdalla voisi mielestäni puhua jo ympäristöteosta.”

2UNDR-miesten alusasut on yrityksen tuorein edustus ja ainoa brändi, joka ei ainoastaan liity golfiin. Ne on suunniteltu ennen kaikkea sporttiseen käyttöön sekä myös aggressiiviseen urheiluun, kuten Nadbornik määrittelee.

Kuluva vuosi tulee jäämään golfkaupan(kin) osalta mieleen yhtenä eriskummallisimpana. Monia asioita on jouduttu tekemään toisin, mutta itse golf kenties pandemia-ajan sopivimpana urheilulajina ja liikuntamuotona näyttäisi säästävän kentät ja lajin parissa työskentelevät oheistoimijat pahimmilta skenaarioilta.

Nadbornik olisi jo normaaliolosuhteissa kiertänyt pitkin kevättä ja alkukesää eri puolella Suomea asiakkaidensa luona, mutta käynnit ovat jääneet nyt vähiin.

”Meillä on kattava jälleenmyyjäverkosto, ja vanhimmat asiakassuhteet ovat kestäneet 17 vuotta. Kyllähän tässä vähän jo kaipailee tuttuja kauppiaita”, hän myöntää.

Ensi viikolla custom fitiin

Leon Nadbornik, 41, opiskeli ja teki osa-aikaisia töitä urheiluliikkeissä varusmiespalveluksen jälkeen. Urheilukauppa alkoi kiinnostaa helsinkiläistä syvällisemmin, ja opinnot saivat jäädä. Hän perusti oman toiminimen vuonna 2002 ja muutama vuosi myöhemmin LMN Agencysta tuli osakeyhtiö.

Nadbornik on ollut aina urheilumiehiä. Hän harrasti nuorempana jalkapalloa, jääkiekkoa ja kontaktilajeja, mutta golf on tullut kuvaan vasta oma yrityksen myötä.

”Pelaan erittäin vähän, enkä todellakaan lähtisi kehumaan taitojani. Kesät menevät niin tiivisti töiden parissa, että en ole liikaa ehtinyt golfiin syventyä.”

Nadbornik aikoo kuitenkin löytää golfin harrastamiselle jatkossa enemmän aikaa, ja panostaa välineisiin. Sitä silmällä pitäen hän kertoo varanneensa ensi viikolla ajan custom fitiin.

”Ehkä saisin samalla innostettua lapseni golfin pariin. Tanssi ja tennis heille on jo tutumpia.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)