16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Maaginen 300-jaardinen draivi – Mitä vaatii, että pääsee samoille mitoille pääkiertueiden voittajien kanssa?

Euroopan kiertueella ja PGA tourilla tällä kaudella voittaneiden pelaajien draivit ovat keskimäärin noin 300 jaardin (274m) mittaisia.

Kuluvan kauden Euroopan kiertueen voittajien avauslyönnit ovat keskimäärin 270 metrin mittaisia. PGA tourilla vastaava tilasto on muutaman metrin pitempi. Lyödäkseen pallon noihin lukemiin on lyöjän ja hänen välineiden oltava kunnossa.

”Mailanpään nopeus pitäisi olla jotain 110-115 mailia. Voi olla pikkuisen vähemmänkin, jos osuu palloon. Se tarkoittaa, että välineet on optimoitu kuntoon niin, että ne tuottaa oikean lähtökulman ja tietyn määrän alakierrettä. Tärkeintä on ylipäätään osua palloon ja mielellään mailan ihanneosuma-alueella”, sanoo Golf Centerin mailafittauksen asiantuntija Toni Salakari.

Sitä on mahdotonta sanoa suoralta kädeltä minkälaiset välineet pitäisi olla, että 300-jaardiset draivit olisivat tavoiteltavissa, koska oikea lapa-varsi -yhdistelmä on niin pelaajakohtainen. Pelaajien svingit ovat erilaisia, joten sen myötä esimerkiksi draivereiden nostokulmat poikkeavat toisistaan huomattavasti.

”Aika moni tour-pelaaja pelaa pienemmällä nostokulmalla, koska se on tehokas tapa vähentää alakierrettä. Jos katsotaan vaikka Bubba Watsonia, niin hän pelaa 7,75-asteisella draiverilla, koska hän lyö palloa paljon ylöspäin. Sitten on pelaajia, jotka pelaavat 10,5-asteisella draiverilla. Heillä lyönti suuntautuu hieman alaspäin jolloin ei välttämättä itse saada riittävää laukaisukulmaa. Silloin lavan nostokulma helpottaa pallon ilmaan saamista.”

Draiveissa hyvänä smash factor -lukemana pidetään 1.50:tä. Tuolloin lyönnin hinta-laatusuhde on hyvä, mikä tarkoittaa, että mailanpään nopeudesta saadaan mahdollisimman paljon irti. Alhaisemmallakin smash factor -lukemalla voidaan päästä pitkälle, mutta silloin palloa pitää lyödä lujaa. Se taas altistaa huonoille osumille.

”Smash factor kertoo hyvin sen, miten palloon osutaan. Mitä korkeampi luku on, niin sitä helpompaa on käytännössä saada pallo pitkälle.”

Tapio Pulkkanen mahtuu tällä hetkellä Euroopan kiertueen draivipituustilastossa top 20:een. Kuva: Getty Images

Salakari on työssään nähnyt pelaajia ammattilaisista harrastajiin. Erittäin poikkeuksellisia draivilukemia tulee ajoittain vastaan.

”Minulla oli yksi harrastajapelaaja, jonka mailanpään nopeus oli 130 mailia tunnissa. Silloin kun hän osui palloon, niin lyönti oli yli 300-metrinen. Keskiarvo oli kuitenkin reilustikin alle 300 metriä.”

Kuinka ihmeellistä on lyödä draivi 270 metriin?

”Sanotaan näin, että joka päivä en näe harrastajaa, joka tuollaisia mittoja lyö. Toisaalta olen saanut nähdä esimerkiksi Jaakko Mäkitalon, Antti Ahokkaan, Kalle Samoojan ja Tapio Pulkkasen tekemistä ja heille tuo on taas ihan normaalia.”

Jos pitää välineiden olla kunnossa 270 metrin mittaisiin draiveihin, niin lyöjälläkin on hyvä olla ison lyönnin salat selkärangassa. Mikään suuri temppu se ei kuitenkaan välttämättä ole.

”Ei kai se nyt vaadi kuin fyysisen kunnon, liikejärjestyksen ja oikeanlaiset vehkeet. Minusta se ei niin älytön mitta ole kuin siitä halutaan puhua”, golfvalmentaja Mika Piltz sanoo.

Rory McIlroy on hankkinut paljon lisämetrejä draiviinsa kovalla fyysisellä harjoittelulla. Kuva: Getty Images

Draivien pituudet ovat kasvaneet vuosien saatossa muun muassa välinekehityksen ja pelaajien atleettisuuden johdosta. PGA tourilla pidentyneistä draiveista kertoo esimerkiksi tilasto, kuinka monta prosenttia pelaajan lyömistä draiveista on yli 300 jaardia. Tänä vuonna yli 50 prosenttiin on päässyt 57 pelaajaa. 15 vuotta sitten vastaavaan ylsi vain 12 pelaajaa.

Golf on silti edelleen peli, jossa pelkkä draivin pituus ei kerro kaikkea. Paljon riippuu kentistä ja vallitsevista olosuhteista kuinka suuri merkitys draivaamisella milloinkin on.

”Pitääkö aina oikeasti haastaa se draivi vai voiko haastaa toisen lyönnin?”, Piltz kysyy.

”Nämähän ovat aina tällaisia pelikirja-asioita. Jos lyöt todella hyviä draiveja, niin totta kai se on sinun ase,” Piltz sanoo.

Joissain tilanteissa draiverilla on osattava lyödä tiettyyn väylään oikean mallinen lyönti. Harrastelijalle monen erilaisen lyönnin lyöminen samalla mailalla voi kuulostaa utopistiselta. Tour-pelaajat hallitsevat muun muassa kierteitä molempiin suuntiin korkeina ja matalina.

”Kyllä jokainen ammattilainen osaa vaikka unissaan neljästä kuuteen erilaista lyöntiä samalla mailalla. Jostain olin lukevinani, että Tiger osasi 11 eri lyöntiä per maila.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje