Lähes kaikki parhaat rautapelaajat tunnistaa siitä, että he lennättävät turpeen, divotin, matkaan palloa lyödessään. Se on osoitus siitä, että he laittavat osumassa painetta palloon tavalla, joka tuottaa parhaan mahdollisen kierteen, lentokaaren ja lähtönopeuden.
Divotti on parhaimmillaan ohut lähes tasapaksuinen filee, vain hieman tuhtia pekonisiivua paksumpi. Jos filee paksuuntuu voimakkaasti etupäätä kohti, se kielii siitä, että mailan pohjan muotoilu ei pysty panemaan riittävästi kampoihin jyrkälle tulokulmalle.
Koska pelaajien svingit ovat yksilöllisiä, pelaajien tulisi löytää rautamailoihinsa sellainen pohjan muoto, joka sopii yhteen heidän yksilöllisen tekniikkansa kanssa.
Mitä edistyneempi pelaja on, sitä kapeamman pohjan hän tyypillisesti mailoihinsa haluaa voidakseen muunnella lyöntiään vapaasti tilanteen ehdoilla. Aloittelijat puolestaan kaipaavat yleensä matalampaa painopistettä, mikä tietää lähes poikkeuksetta myös leveämpää pohjaa.
Jos lavan etureuna olisi muun pohjan tasalla, maila pureutuisi oikeaoppisessa alaspäin suuntautuvassa ja ranteet edellä tapahtuvassa osumassa auttamattomasti maahan veitsen tavoin. Siksi rautamailoissakin on wedgeistä tuttua bouncea: etureuna on lavan alinta pistettä korkeammalla.
Bouncen ohella lavan taipumusta kaivautumiseen voidaan säädellä monin tavoin. Etureunaa voidaan pyöristää. Pohjaan voidaan tehdä erilaisia viisteitä ja se voidaan laittaa kaareutumaan sekä kärjestä kantaan että etureunasta takareunaan. Ja yleensä laitetaankin.
Jos bouncea on liikaa ja jos pohja on omaan peliin turhan leveä, lavalla on taipumusta kimmahtaa ylös ja tuottaa ”ohuita” osumia. Jos bouncea puolestaan on liian vähän tai jos pohja on liian kapea, lyönneistä katoaa helposti tehoa ”duffien” vuoksi.

Modernin kehäpainoisen rautamailan pohja voi olla hyvinkin leveä ja voimakkaasti muotoiltu.
Olosuhteilla on myös merkitystä. Jos kotikenttä on perusluonteeltaan pehmeä, leveämmästä ja sopivasti kaareutuvasta pohjasta on yleensä hyötyä, koska se estää mailaa kaivautumasta maahan. Jos kenttä sen sijaan on yleensä kuiva ja kova, kapeampi, suoraviivaisempi ja etureunastaan terävämpi muotoilu voi toimia paremmin.
Lavan toimivuuden voi todeta ainoastaan testaamalla. Vaikka mailanvalmistajat ilmoittaisivat rautamailojensa bouncen asteluvun, se ei kertoisi harrastajalle paljoakaan. Astelukua tärkeämpi tekijä on mailan tehollinen bounce, joka riippuu muun muassa pohjan leveydestä ja siitä kuinka se kaareutuu syvyyssuunnassa. Suuri merkitys on myös omalla tekniikalla, ennen kaikkea tulokulman jyrkkyydellä.
TaylorMaden myyntijohtaja Sean Toulon on hiljattain todennut, että ”jos mailan pohja ei toimi, mikään muukaan ei toimi”. Siksi monet kiertueammattilaiset käyttävät yhteistyökumppaneittensa apua mailojensa mahdollisimman yksityiskohtaiseen räätälöintiin.
Riviharrastaja joutuu useimmiten etenemään yrityksen ja erehdyksen kautta. Vaikka hyllystä otettujen välineiden voi lähtökohtaisesti olettaa sopivan keskivertoharrastajalle kohtuullisen hyvin, hälytyskellojen on syytä alkaa soida, jos oma peli tuntuu kärsivän poikkeuksellisen paljon duffeista tai topeista. Asiantuntijan apuun on hyvä turvautua myös silloin, kun lyöntijälki syvenee säännöllisesti etureunaa kohti.
Janne Tarmio
Kylläpäs oli hyvin joko kirjoitettu tai sitten käännetty artikkeli jokaisen hiemankin edenneen golffarin luettavaksi duffaamisen perimmäisestä syystä!
Divotin muodolla ei ole ´merkitystä ja lavan pohjalla ei ole täten mitään merkitystä. Minulle on kerrottu, että ensin osutaan palloon ja sitten lentää divot. Miettikääpä tätä. Duffit ja topit hoituvat pron tunneilla, ei mailan pohjalla. Miettikääpä tätä.
Expärtti laittaa ihan järkevän kommentin _ mutta nuo kauppiaat koittaa hölmöttää asiakkaitaan mitä erilaisimmilla kommervenkeillä. Saman huomasin männäviikolla kun asiakas oli käynyt ostelemassa aloittajansettiä ja hyvin tunnettu ”golfkauppias” oli sanonu et älä osta – ryyppää ennen rahasi. Osta kunnollinen ”merkkisetti” ja mitä vielä 2 tuumaa liian pitkät mailat oli saatu kaupattua kamalalla hinnalla. Kun aloittelija luuli myyjän tietävän asiasta jotain. et silleen meitä viedään kun pässiä narussa.!