Urat Vertical Groove -draiverin lavassa kulkevat etelästä pohjoiseen. Kuva: Vertical Groove Golf
Välineet |
1.2.2017

John Dalystä omituisen draiverin suurlähettiläs

Vertical Groove Golf aikoo myydä tänä vuonna pystysuorilla urilla varustettua draiveriaan vähintään 10 000 kappaletta.

John Daly on aina vierastanut stereotypioita, eikä häntä mihinkään tavalliseen muottiin osaisi asettaakaan. Golfkenttien raikulipoika on ansainnut pelkästään turnauksissa yli kymmenen miljoonaa dollaria, mutta raskaat huvit ovat syöneet huolella hänen omaisuuttaan.

Pelaaja on myös muiden harha-askeltensa ohella yrittänyt roikottaa uraansa eteenpäin, tosin viime vuosina yhä ohuimmin tuloksin. Samalla kun kilpailu- ja sponsoritienestit ovat romahtaneet, myös Dalyn elämäntyyli on rauhoittunut ja siistiintynyt.

Kaksinkertainen major-voittaja on sittemmin aloittanut ”uuden elämän” 50 vuotta täyttäneiden PGA Tour Champions -kiertueella. Dalylle, jos jollekin, Champions-kiertueen lyhyehköjen kenttien olettaisi pitkälyöntisenä sopivan, mutta mainittaviin urotekoihin hän ei ole toistaiseksi ”pappatourilla” yltänyt.

Daly nousi edellisen kerran otsikoihin muutama viikko sitten, kun hän ilmoitti tehneensä monivuotisen sopimuksen Vertical Groove Golf -nimisen yhtiön kanssa. Se valmistaa draivereita, joiden lyöntipinnan urat ovat tavallisesta poiketen pystysuorassa.

”Olen lyönyt pidempiä ja suorempia avauksia sen jälkeen, kun laitoin Vertical Groove -draiverin bägiini. Osun myös paremmin väylille, ja osuman ääni on upea”, Daly retosteli tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan pystysuorat lapaurat vähentävät sivukierrettä, mikä johtaa suorempaan pallonlentoon ja pituutta edistävään suurempaan energian tuottoon.

”Olemme John Dalyn käyttöönottaman draiverin myötä luottavaisia, että tällä mailalla on mahdollisuudet menestyä korkealla tasolla”, yhtiöstä kerrottiin.

VGG on saanut Dalystä taatusti parhaan mahdollisen ja tunnetuimman myynninedistäjän ilman varsinaisia velvotteita: ”Wild Thing” joutuu Golf Magazinen toimittajan Michael Bambergerin mukaan tyytymään Vertical Groove Golfilta saamiinsa rojalteihin – allekirjoituspalkkioita ei tähän sopimukseen kuulu.

Champions-kiertueella pelaavista vai murto-osa saa tuottoisia välinesopimuksia, eikä Daly kuulu tähän joukkoon. Siitäkin huolimatta, että hän on yksi modernin aikakauden mahtavimmista draivaajista.

Vertical Groove Golf tavoittelee 1 %:n myyntiosuutta

VGG:n Bostonissa sijaitsevassa pääkonttorissa seurataan tänä vuonna tarkasti John Dalyn draiveritilastoja. Kuva: Getty Images

VGG:n draiveri näyttää päällisin puolin tyypilliseltä miltä tahansa titaanilapaiselta draiverilta, vain urien ”ilmansuunta” muodostaa poikkeuksen muiden valmistajien mailoihin verrattuna.

On sitten toinen asia, kuinka ratkaiseva rooli urilla on lavan lyöntipinnassa. Yleensä urat ovat draiverissa kuin draiverissa varsin ohuet, ja niiden merkitystä pidetään lähinnä esteettisenä. Sweet spotin kohdalla lapa on lisäksi usein täysin sileä.

Vertical Groove Golfin perustajat ostivat pystyuraisen draiverin patentin yhdysvaltalaisen keksijän Tony Antoniusin perikunnalta. Hänen ylivoimaisesti tunnetuin aikaansaannoksensa on niin sanottu Velcro-nauha, jolla golfhanska saadaan kiristettyä sopivaksi käteen.

Vertical Groove Golfin omistajiin kuuluva Rubin Hanan sanoi, että yhtiö tavoittelee markkinoilla vähintään 1 %:n osuutta tänä vuonna myytävistä, arviolta noin miljoonasta draiverista. Se tarkoittaisi 10 000 mailaa, mikä tekee VGG:n suositushinnalla noin neljä miljoonaa dollaria.

Mailan alkuperäinen patenttisuoja raukeaa vuoden kuluttua. Mikäli pystysuorilla urilla varustetusta draiverista tulee menestys, on selvää, että isot välinevalmistajat tekvät välittömästi omat versionsa. Se tarkoittaa, että VGG:n etsikkoaika on tässä ja nyt.

Joukossa on myös epäilijänsä. Grafiittivarren isäksi kutsuttu, USGA:n eläkkeellä oleva tekninen johtaja Frank Thomas totesi, ettei ole koskaan aiemmin nähnyt pystysuorilla urilla varustettua mailaa, saati että sellaista olisi joskus tuotu USGA:lle hyväksyttäväksi.

”En ymmärrä kyseistä mailaa – enkä ole varma, miten pystysuorat urat vaikuttavat kierteisiin. Mutta toimiihan lumelääkekin tunnetusti erittäin hyvin”, hän sanoi.

USGA:n hyväksymän Vertical Groove Golf -draiverin lavan halkaisija on 450 kuutiosenttimetriä, ja sitä valmistetaan 9.5, 10.5 ja 12 asteen nostokulmilla. Mailassa on Aldila NV2K -varsi ja sitä on saatavana myös vasenkätisenä versiona.

Mailan saapumisesta Suomen markkinoille ei ole tässä vaiheessa tietoa. Yhdysvalloissa sen suositushinta on 400 dollaria.

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti