11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][17]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Golfvälineillä tahkotaan nyt tulosta – Ping laittoi pomotkin tuotantolinjalle

TaylorMade on myynnissä. Hiljaisen tiedon mukaan myynthinta voisi liikkua kahden miljardin dollarin tietämillä. Kuva: Getty Images

TaylorMaden myyntiin laittaneet omistajat odottavat tulevalta kaupalta tähtitieteellisiä voittoja.

Kuumana käyvä golfvälinebisnes on saanut isojen välineyhtiöiden omistajat harkitsemaan ja hieromaan yrityskauppoja suurten voittojen toivossa. Ja mikä on toivoessa, kun lajia koskettaa tällä hetkellä maailmanlaajuinen buumi.

Kolme vuotta sitten KPS Capital Partners -niminen yhtiö osti TaylorMade Golfin urheilutekstiileihin erikoistuneelta Adidakselta 425 miljoonalla dollarilla, ja on mahdollista, että golfin huomattavimpiin välinevalmistajiin kuuluva TaylorMade on kohta uusien omistajien hallussa.

New York Timesissä olleen artikkelin mukaan newyorkilainen sijoitusyhtiö on hyödyntänyt liikepankki Morgan Stanleyn asiantuntemusta viritellessään TaylorMadea myyntiin. TaylorMade ei suostunut ”yksityisenä yrityksenä” kommentoimaan omistusrakennettaan, vaan keskittää kaiken tarmonsa siihen mitä varten se on olemassa eli valmistaa golfvälineitä lajin harrastajien tarpeisiin.

TaylorMaden arvo on tällä hetkellä artikkelin mukaan kaksi miljardia dollaria, joka on linjassa muiden suurten välineyhtiöiden markkina-arvon kanssa. Esimerkiksi merkin tärkeimpiin kilpailijoihin kuuluvan Callawayn markkina-arvoksi on arvioitu reilut 2,6 miljardia dollaria.

Heinä-syyskuun myynti ylitti ensimmäisen kerran miljardin dollarin rajan.

Mikäli sijoitusyhtiö saa TaylorMadesta markkina-arvonsa mukaiset kaksi miljardia dollaria, tekee se kaupalla karkeasti laskien reilusti yli nelinkertaisen voiton.

Golf Datatechin mukaan välinevalmistajat kasvattivat viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä rajusti myyntiään laajalla skaalalla. Heinä-syyskuun myynti ylitti ensimmäisen kerran miljardin dollarin rajan. Vastaavan ajankohdan edellinen ennätys oli vuodelta 1997, jolloin myynti oli 850 miljoonaa dollaria. Golfkauppa on rikkonut kerran aikaisemmin miljardin dollarin rajan toisella vuosineljänneksellä, vuonna 2008. Tämä ylittää niukasti viime heinä-syyskuun kokonaismyynnin.

Vaikka pääomasijoitusyhtiöt pyrkivät tuottamaan voittoja ja leikkaamaan kustannuksia, on KPS Capital Partners ymmärtänyt pitää TaylorMaden tavasta kiinni solmia uusia tärkeitä merkkisopimuksia, muun muassa Collin Morikawan, Matthew Wolffin ja Tommy Fleetwoodin muodossa. Myös maailmanlistan ykkönen Dustin Johnson allekirjoitti jatkosopimuksen merkin kanssa tämän vuoden alussa.

Näiden kasvojen uskotaan ja tiedetään kasvattavan entisestään TaylorMaden kiinnostavuutta ja arvoa.

Pitkään ei KPS Capitals Partners TaylorMaden omistajana halunnut keikkua, mutta syy on täysin selvä. Sijoitusyhtiöt hankkivat yrityksiä, ja luopuvat niistä, kun aika on kypsä. Voisiko se olla kypsempi kuin nyt?

Ping lisäsi tuotantoaan 50 prosentilla kutsumalla toimistonväen tehdastöihin

Koronapandemia on järisyttänyt ihmiskuntaa vuoden päivät ja seuraukset ovat olleet vakavia. Ihmiset ovat tiukkojen rajoitusten aikana yrittäneet löytää turvallisten ja viihdyttävien harrastusten pariin, ja golfin pelaaminen on ollut yksi niistä lajeista, joiden suosio on kasvanut paikoin räjähdysmäisesti.

Kun paljon pelataan, lisääntyy myös välineiden tarve. Golfin kohdalla se on tarkoittanut sitä, että välinevalmistajien tuotantolinjat eivät ole pystyneet tuottamaan uusia välineitä siihen tahtiin kuin niitä on kysytty.

Yhdysvaltain Arizonassa toimivan Pingin kohdalla välineiden kova menekki on johtanut siihen, että töitä tehdään nyt kuutena päivänä viikossa. Yhtiö on toteuttanut rajuja toimenpiteitä vähittäiskaupan ja custom fit -tilausten aiheuttaman ruuhkan purkamiseksi.

Tämän seurauksena merkin pääkonttorin noin 120 työntekijää kirjanpitäjistä insinööreihin ovat koonneet ylitöinä yhteen uuden G425-malliston mailojen lapoja, varsia ja grippejä.

Täysin pystymetsästä ei yksikään Pingin työntekijä kokoonpano-osastolle pääse. Kaikki saavat tehtäviinsä perehdytyksen, josta yhtenä on vastannut yhtiön mailojen monet eri valmistusvaiheet hyvin hallitseva toimitusjohtaja John K. Solheim.

Pingin pääkonttorin henkilökunta on osallistunut ylitöinä uuden malliston välineiden valmistukseen. Kuva: Getty Images

Solheim kertoi golf.com-sivustolla olleessa jutussa tehdastyön olevan hyvää vastapainoa toimitusjohtajan tehtäville.

”Olen käyttänyt katkaisusirkkeliä, ruuvaillut painoliittimiä, säädellyt lie- ja loft-kulmia, muotoillut holkkeja, asentanut Arccos-sensoreita…”, Solheim luetteli.

Pingillä on normaalisti ylitöissä ja viikonloppuvuoroissa kolme aktiivista tuotantolinjaa. Konttorin väen panoksen avulla linjasto on kasvanut seitsemään. Samalla tuotanto on lisääntynyt 50 prosentilla.

”Osasimme odottaa G425:n kohdalla hyvää lanseerausta, mutta tällainen kysyntä ylitti kaikki odotukset. Ainoa vaihtoehto oli laittaa voimat yhteen ja ryhtyä hommiin. Mailat eivät valmistu itsestään”, Solheim sanoi.

Lähde: golf.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje