Tämä logo on suomalaisilla golfkentillä vielä varsin harvinainen näky.
Välineet |
1.4.2018

Golfmailojen Ferrari rantautui Suomeen

PXG:llä on edessään vaativa tehtävä yrittäessään valloittaa paikkansa menestyvien merkkien joukossa kotimaan markkinoilla.  

Varsinkin PGA Tourin kisalähetyksiä katselleet ja kansainvälisen golfmedian parissa aikaansa viettäneet tunnistavat kirjaimista PXG muodostuvan logon. Kyseessä ei ole minkään järjestön tai uutiskanavan lyhenne, vaan markkinoiden uusimman huippuvälineitä valmistavan brändin tunnus.

Parsons Xtreme Golfin eli PXG:n filosofia on alusta alkaen ollut hieman muista merkeistä poikkeava. Suurin huomio liittyy välineiden hintaan, joka on kaikkiin muihin prime-tason valmistajiin verrattuna poikkeuksellisen korkea.

PXG:n tuotteet on järjestään arvioitu välineasiantuntijoiden taholta korkealuokkaisiksi, mihin liittyy myös yhtiön ytimekäs vastaus kaikille sen hinnoittelua arvosteleville harrastajille: laatu maksaa.

Yhtiö ei ole pitänyt suurempaa kiirettä tehdäkseen brändiään tunnetuksi Yhdysvaltain ulkopuolella. Se on oletettavasti halunnut keskittyä alkutaipaleellaan kotimaan markkinoihin, joskin PXG:n jälleenmyyjäverkosto on alkanut hiljalleen kasvaa Euroopan suunnalla.

Nyt merkki ottaa ensiaskeleitaan myös Suomessa, vaikka sillä ei ole täällä omaa jakelijaa. PXG:n Suomen toimintoja kanavoidaan Virosta käsin Golf X -nimisen yrityksen kautta.

Golf X teki loppuvuodesta sopimuksen Messilä Golfissa prona työskentelevän Marko Kummin kanssa merkin välineiden sovituspalveluiden järjestämisestä Suomessa.

Marko Kumm (vas.) ja Kristo Tullus esittelivät PXG:n välineitä maaliskuussa Messukeskuksessa.

”Olimme ensimmäisen kerran näkyvästi esillä GoExpo-messuilla maaliskuun alussa. Mailat herättivät mukavasti kiinnostusta, ja tähän asti kaikki välineitä testanneet ovat antaneet hyvää palautetta kokemastaan”, Kumm sanoo.

PXG tarjoaa tällä hetkellä mailojen sovituspalvelua Espoon Suomenojalla sijaitsevassa Golf Areenassa. Merkin tunnettuuden edistäminen edellyttää kuitenkin yhteistyökumppanuuksia joidenkin isojen golfliikkeiden kanssa.

”Meillä oli viime viikonloppuna Golf Skyn Tampereen ja Vantaan liikkeissä custom fit -päivät. Yhteistyö heidän kanssaan jatkuu todennäköisesti myös tulevaisuudessa.”

Merkin perusajatuksiin kuuluu, että sopivat mailat hankitaan sovituspalvelun kautta. Kummin mukaan tämä on erityisen tärkeätä etenkin rautojen ja wedgejen osalta.

”Työlääksi sitä ei ainakaan voi kutsua, koko sovitussysteemi on tehty PXG:llä helpoksi.”

Vaikka PXG:n mailat tiedetään laadukkaiksi, muodostaa niiden korkea hinta vääjäämättä korkean hankintakynnyksen monen harrastajan kohdalla. Yksittäisen rautamailan hinta on noin 375 euroa ja draiverista saa pulittaa 800 euroa.

GEN2-malliston mailat tulevat myyntiin huhtikuun lopussa. Kuva: PXG Golf

Muiden eturivin välinevalmistajan tuoreimmat mallit voivat olla aluksi hinnoissaan, mutta etenkin nykyisen kilpailutilanteen vallitessa mailoja saa varsin nopeasti isoista kivijalkaliikkeistä ja niiden verkkokaupoista mukavilla alennuksilla. PXG:lle sana alennus on Kummin mukaan lähes kirosana. Suomessa raudat maksavat kuitenkin 50–100 euroa kappaleelta vähemmän kuin esimerkiksi Saksassa.

Jos haluaa pysyä koko ajan jonkun valtamerkin tuoreimmassa mallissa, hintaero harvakseen uutuuksia lanseeraavaan PXG:hen kapenee selvästi.

”Tällaisen pelivaran PXG hyväksyi meidän kohdalla. Saksa on iso maa, ja siellä kauppa käy vähän kalliimmallakin hinnalla.”

”Yhtiö käyttää suuria summia tuotekehittelyyn, mikä näkyy hinnoissa. PXG:n suunnitteluosastolla on hajotettu lavan pintaa niin kauan kuin se juuri ja juuri kestää. Näin on löydetty ohuimmasta mahdollisesta materiaalista tehty kestävä, mutta kimmoisa lyöntipinta.”

PXG:ltä on tulossa huhtikuun lopussa toisen sukupolven GEN2-raudat. Kumm kertoo, että seuraavaa uutta rautasarjaa saanee odotella useamman vuoden.

”Tässä on merkittävä ero muihin valmistajiin, joiden mallit uusiutuvat huomattavasti tiheämmin. Jos haluaa pysyä koko ajan jonkun valtamerkin tuoreimmassa mallissa, hintaero harvakseen uutuuksia lanseeraavaan PXG:hen kapenee selvästi.”

PXG aikoo perustaa toiminnalleen kunnollisen tyyssijan pääkaupunkiseudulle, mikäli merkkiä kohtaan ilmenee riittävästi kiinnostusta täkäläisten harrastajien keskuudessa.

Kumm kuvailee PXG:n mailoja ”once in the lifetime” -mailoiksi. Keskeinen perustelu liittyy materiaalin kestävyyteen, mikä vuoksi lavat pysyvät pitkään naarmuttomina – lähes uudennäköisinä.

”Fiilis on tietysti tärkein. Kyseessä on pehmeäntuntuinen maila, jolla saa pallon pidemmälle. Hienoa palvelua on myös se, että kuka tahansa harrastaja voi halutessaan tilata itselleen merkin tallipelaajan raudat täysin samanlaisilla spekseillä.”

Suomi on Norjan jälkeen toinen Pohjoismaa, jossa PXG tavoittelee isompaa jalansijaa. Virossa Golf X:n nimissä PXG:n maahantuontia harjoittava Kristo Tullus on saanut vietyä merkin joustavasti markkinoille.

”PXG on myynyt siellä hyvin. Virossa monet pelaajat käyttävät reilusti rahaa harrastukseensa, ja haluavat pelata hieman venäläistyyppisen ajatustavan mukaan ’parhailla välineillä’. Onhan Viro toki huomattavasti pienempi golfmarkkina kuin Suomi, siksi Kristo halusikin laajentaa toimintaansa Suomenlahden pohjoispuolelle.”

Tullus omistaa X Rae -kentän (entinen Suuresta Golf) lisäksi sisäharjoitushallin Tallinnan keskustassa.

Marko Kumm sanoo, että PXG aikoo saada merkkiä alkuun tutuksi Helsingin, Tampereen ja Turun suunnalla. Suunnitelmiin kuuluu myös PXG-keskuksen avaaminen, mikäli rantautuminen Suomeen onnistuu toivotulla tavalla.

Välinefriikki on vastarannan kiiski

PXG:n taustalla on Bob Parsons -niminen bisnesmies, joka perusti yhtiön neljä vuotta sitten Arizonassa. Teknologiateollisuudessa mittavan omaisuuden muun muassa GoDaddy-yrityksensä kautta tehnyt Parsons satsaa tätä nykyä yrityksiin, jotka liittyvät hänen intohimoihinsa.

Parsons, 67, on maininnut käyttäneensä vuosittain 350 000 dollaria sopivien mailojen löytämiseksi. Tyytymättömyys moniin markkinoilla olleisiin golfvälineisiin oli keskeisin syy, miksi hän päätyi perustamaan oman välineyhtiön.

Yhtiö värväsi pääsuunnittelijaksi entisen PGA Tourin pelaajan Mike Nicoletten ja johtavaksi insinööriksi Brad Schweigertin, molemmat Ping Golfista. Tarinan mukaan kyseiset avainhenkilöt saivat käyttää haluamansa ajan ja rajoittamattoman summan rahaa suunnitellessaan PXG:n ensimmäistä taottua, 0311-rautaa.

Parsonsin mukaan läpimurto tapahtui, kun yhtiön insinöörit keksivät materiaalin, millä onttorunkoinen mailan lapa voidaan täyttää. Lämpömuovattava elastomeeri ruiskupuristettiin lavan piilotettuun onkaloon, millä edistettiin ohuen lyöntipinnan pehmeyttä sekä mailan suorituskykyä ja tunnetta.

Bob Parsons on oman tiensä kulkija, joka tekee asioita toisenlaisella tavalla. Kuva: PXG Golf

PXG:n mailojen mallinumeroinnilla Parsons haluaa ilmentää entisenä Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaana ja Vietnamin sodan veteraanina USA:n armeijan ammattikoodia ja kunnioittaa palvelemaansa asevoimien joukkoa.

Ryan Moore oli ensimmäinen PGA Tourin pelaaja, joka siirtyi PXG:n välineiden käyttäjäksi alkuvuodesta 2015. Tällä hetkellä yhtiön pelaajatiimiin kuuluu 17 pääkiertuetason ammattilaista, joukossaan Zach Johnson, Charl Schwartzel, Charles Howell III, Anna Nordqvist ja Lydia Ko.

PXG:n välineet olivat tänä vuonna ensimmäisen kerran arvioitavina Golf Digestin Hot Listillä. Yhtiö on toistuvasti kieltäytynyt lähettämästä mailojaan lehden järjestämiin testeihin. Lehti hankki itsenäisesti vuoden 2018 Hot Listiä varten PXG:n koko mailamalliston, joka pärjäsi testeissä hyvin.

Parsonsin välinetehtaan tuotteita on saanut turhaan etsiä myös Orlandon tammikuisilta golfmessuilta.

”Eihän Ferrarikaan osallistu Detroitin autonäyttelyyn”, pohatta perusteli asiaa eräässä haastattelussa viime vuonna.

Kommentit

Golf Digestin kuumalla listalla ei juuri ole mitään arvoa. Ei sitä listaa laatimassa ole ollut kuin jokunen jolla on jotain annettavaa. Siellähän mm. ”muokattavuutta” kommentoivat 20 huonommalla puolella olevat ”pelaajat”.
Näin ainakin takavuosia ja miksipä nyttenkään mitään oikeaa asiantuntija raatia olisi koottu ?

Varmaan hienoja mailoja etenkin, kun fittaa. Mutta katsomalla Golf Digestin kuumaa listaa 2018, niin ei ne kaikissa kategorioissa kultaa kaikki vuolleet. Joten ilmeisesti ”halvemmillakin” kapuloilla pärjännee kebtillä.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.