23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Full Swing KIT on pieni, bägin sivutaskuun mahtuva lyöntitutka – Testasimme, mihin se pystyy

Itsensä Tiger Woodsin markkinoima laite suorittaa vahvasti ulkona, mutta on sisällä vaikeuksissa.

Viime vuoden lopulla ensiesitelty Full Swing KIT on saanut julkisuudessa vetoapua Tiger Woodsilta. Valmistaja on aiemmin tehnyt premiumluokan simulaattorigolflaitteistoja, joista parhaimmat maksavat ohjelmistoineen yli sata tuhatta euroa. Tällainen Full Swing Pro on myös Tigerin käytössä. Pienempi Full Swing KIT on kehitetty ensisijaisesti ulkokäyttöön ja koko edellä.

Nyt Suomen markkinoille tuotu Full Swing KIT on kookkaan kirjan kokoinen dopplertutkaan perustuva lyöntianalysaattori, joka sijoitetaan lyöjän taakse samaan tapaan kuin alan lippulaivana pidetty TrackMan.

Lähes 5 000 euron hintaisessa KITissä on sisäänrakennettu akku, minkä ansiosta laitteen voi viedä sekä ulkorangelle että sisäharjoittelutiloihin. Oman oled-näytön ansiosta muita laitteita ei välttämättä tarvita, vaan tärkeimmät arvot näkee suoraan laitteen näytöltä. Kaikista harjoitussession lyönneistä saa tarkat tiedot kuitenkin vain, kun KIT yhdistetään sovelluksen avulla uudehkoon iPhoneen tai iPadiin. Ainakaan toistaiseksi tarjolla ei ole Android-sovellusta.

Kompakti koko

Parin kilon painoinen ja laadukkaan tuntuinen lyöntitutka on pakattu tyylikkääseen suojakoteloon, jossa on oma tila laturille ja latauskaapelille. Laturissa on tällä haavaa vain amerikkalaistyyppinen litteillä koskettimilla varustettu pistoke. Niinpä ennen käyttöä on hankittava adapteri, jonka avulla pistokkeen saa liitettyä liittää suomalaiseen sähkörasiaan. Eurooppaan suoraan sopiva verkkolaite on luvassa vasta ensi vuoden puolella.

Tutkan edessä on ulkonakin erinomaisen selvästi näkyvä oled-paneeli, jossa näytetään joko yksi tai neljä eri lyöntiparametria. Esitettävät suureet voi valita laitteen sivusta, mutta kätevämmin tämä hoituu tutkaan liitettävän sovelluksen valikosta. Laite myös toistaa puheena lyönnin jälkeen esimerkiksi pallon lentomatkan pituuden.

Pakkauksen mukana toimitetaan selkeä pikaohje, jonka avulla pääsee helposti alkuun. Yksityiskohtaisemmat ohjeet on ladattava valmistajan internetsivuilta.

Lyöntitutkan etulevyn oled-näytölle voi valita neljä kuudestatoista mitattavasta suureesta. Näin yksittäisen lyönnin perustietoja ei välttämättä tarvitse kurkkia sovelluksen ruudulta, eikä sovellusta tarvitse välttämättä lainkaan käynnistää. Kuva: Juha Nykänen

KIT paritetaan ensin bluetooth-yhteydellä Applen kaupasta saatavaan iOS-sovellukseen, minkä jälkeen tutkalle annetaan erikseen kotiverkon wifi-yhteyden tiedot. Kun wifi-yhteys on määritetty, KIT vastaanottaa automaattisesti päivitystiedostot laitteen ollessa lataustilassa. Sovelluksen käyttämältä iPadilta tai iPhonelta vaaditaan vielä ylimääräinen 4G-yhteys, jotta sisäänrakennetun kameran ottamat 4k-tasoiset videoleikkeet jokaisesta lyönnistä saa siirrettyä pilveen myöhempää tarkastelua varten. Ilman ylimääräistä yhteyttä ainoastaan lyöntidata jää sovelluksen käytettäväksi.

Paljon dataa

Applen sovelluskaupasta ladattava Full Swing -sovellus tuo selvää lisäarvoa KITin käyttöön. Näytölle saa jokaisesta lyönnistä tietoja 16 eri suureen verran. Ennen lyöntisessiota valitaan joko ulko- tai sisäkäyttö.

Sisällä pallon ja tutkan väliin tarvitaan noin kolmen metrin etäisyys ja saman verran mittaa vaaditaan myös pallon ja lyöntipressun tai -verkon väliin. Tutkan oikeaoppinen suuntaaminen hoidetaan sovelluksen näytölle ilmestyvän kamerakuvan kautta saatavien suuntauslinjojen avulla. Valikoista hoidetaan myös mittausyksiköiden valinnat sekä kaikki muut etukäteen määritettävät asiat. Ennen lyöntejä valitaan käytettävä maila, jotta jälkikäteen tuloksia voi tarkastella mailakohtaisesti. Valinta tehdään uudelleen mailaa vaihdettaessa.

Mittaustuloksina näytetään pallon lentomatka ilmassa, lyönnin kokonaispituus, pystykierre, sivusuuntainen kierreakseli, pallon lähtönopeus, mailanpään nopeus, Smash Factor, mailan kulkusuunta, lavan sivuttainen suunta osumahetkellä, lavan sivukulma mailan kulkusuuntaan nähden, Attack Angle, pallon kaaren korkein kohta sekä pallon lähtökulma pysty- ja sivusuunnassa. Myös pallon sivusuuntainen poikkeama keskilinjaan nähden kerrotaan metreinä.

Ikävää sovelluksessa ja laitteen käytössä yleisemminkin on se, että vain viimeinen lyöntisessio on käytettävissä jälkianalysointia varten. Edellisiin datoihin pääsee käsiksi vain poistamalla uusimman session kaikki tiedot. Historian lukituksen saa avattua vain maksamalla Premium-versiosta 117 euron vuosittaisen vuokran, jolloin kaikki lyöntitilanteet voi avata ja myös kameran kuvaamat videoleikkeet ovat käytettävissä.

Yksinkertainen toimintaperiaate

Full Swing KIT käyttää 24 gigahertsin taajuuskaistalla toimivaa dopplertutkaa pallon seuraamiseen. Jäljittäminen alkaa heti pallon lähtiessä liikkeelle. Pallon lähtönopeus, lähtösuunta ja kierteet määrittelevät kaiken, mikä näytetään sovelluksen näytöllä. Laite ei siis varsinaisesti mittaa mailan liikkeitä, sillä niihin liittyvät mittaustulokset lasketaan pallon liiketiedoista.

Tähän liittyvät myös laitteen suurimmat puutteet. Koska mailan ja lavan tulokulmat perustuvat pelkkiin laskelmiin, osa tuloksista voi varsinkin sisätiloissa poiketa jonkin verran todellisuudesta juuri lyhyen seurantamatkan takia.

Yhdessä sessiossa eri mailoilla tehdyt lyönnit sekä niiden hajonta näkyvät kätevästi sovelluksen näytöllä. Viimeisimmästä lyönnistä voi heti tarkistaa yksityiskohtaiset tiedot ja katsoa myös videoklipin itse lyönnistä.

Ylläesitetyn voi helposti todeta heittämällä palloa lyöntikohdan läheltä. Heiton jälkeen Full Swing KIT kertoo edelleen mailan eri tulokulmat, joilla ei ole mitään tekemistä heittokäden kanssa. Esimerkiksi TrackMan ei tässä tilanteessa kerro mailan liiketiedoista mitään. TrackManissa on kaksi tutkaa, joista toista käytetään mailan ja lavan seuraamiseen.

Toisaalta yksikin tutka voi oikeiden algoritmien avulla saada pelkästä pallon liikkeestäkin suhteellisen tarkkaa tietoa, josta voidaan laskennallisesti johtaa lukuisia erilaisia mailan ja lavan kulmiin liittyviä tietoja. Tästä osoituksena ovat tutkan esittämiin tietoihin ohjelmistopäivitysten myötä tulleet tarkkuusparannukset viimeisen vuoden aikana. Päivityksiä tulee suhteellisen usein, sillä valmistaja tekee jatkuvasti työtä tuotteen parantamisen eteen.

Tarkimmillaan ulkona

Parhaimmillaan KIT on ulkorangella, jolloin tutka saa seurattua pallon kulkua hieman pidempään. Mittaamiemme tulosten perusteella lyöntipituudet ovat lähes aina ja kaikilla mailoilla erinomaisen lähellä TrackManin lukemia. Sama pätee yleensä myös sivuttaissuuntaisiin mittoihin. Tämä siitä huolimatta, että KITin mittaamissa sivuttaissuuntaisissa kierreakseleissa on usein pieniä poikkeamia. Joissain harvemmissa tilanteissa ero sivuttaiskierteessä on TrackManiin nähden kuitenkin niin suuri, että myös pallon lentomatkan sivuttaisvirhe voi esimerkiksi driverillä olla jopa 20 metrin luokkaa. Lyhyemmillä mailoilla erot ovat merkityksettömän vähäisiä.

Niinpä Full Swing KIT on testiemme mukaan erinomaisen hyvä apuväline ulkoharjoitteluun.

Full Swing KIT toimii myös sisäharjoittelussa. Indoors-tila avataan ennen harjoitussession käynnistämistä ja vaihtoehtoina on lyönti pressuun tai verkkoon, joka on vähintään kolmen metrin päässä pallosta. Sama etäisyys vaaditaan tutkan ja pallon väliin.

Sisällä tutkan mittaamat lyöntipituudet ovat edelleen hyvässä harmoniassa TrackManilla saatujen tulosten kanssa. Sivuttaiskierteen mittaustarkkuus heikkenee kuitenkin sisätiloissa selvästi, jopa lyhyempiä rautamailoja käytettäessä. Tämän johtuu siitä, että tutka saa seurattua pallon liikettä lyhyemmän ajan. Sisällä myös lyöntitekniikkaan vaikuttavat mailan tulokulman (club path) ja lavan tulokulman (face to path) mittaustulokset ovat lähes aina kiusallisen epätarkkoja. Tämä hankaloittaa täysipainoista harjoittelua, sillä lukemat voivat poiketa todellisista arvoista jopa 5–15 astetta!

Tässä kohtaa on hyvä jälleen muistaa, että KITin tutka ei mittaa mailan liikkeitä, vaan perustaa tulokset havaitsemiinsa pallon liikkeisiin. Siksi myös pallon lentomatkan sivusuuntaisen poikkeaman virhe keskiakselilta kasvaa pidemmillä mailoilla jopa kymmeniin metreihin, kun lyönti on reilusti sivukierteinen draw tai fade.

Sisätiloissa kierteet eivät rekisteröityneet oikein. Esimerkiksi kohteen linjasta oikealle startannut, mutta lopulta kohteen linjalle kierteen ansiosta palannut draw-kierteinen lyönti piirtyi antureihin etuoikealle suuntautuneena suorituksena. Ongelmaa kuitenkin koskee lähinnä pitkiä mailoja.

Nykyisellään Full Swing KIT on sisällä ainakin toistaiseksi epätarkka vaikka pituusmitat ovat hyvin hallussa. Siksi laitteen käyttöä sisäharjoitteluun voi suositella vain varauksin. Toivottavasti etenkin sisäpelitarkkuus paranee tulevien ohjelmistopäivitysten myötä.

Muihin edullisemman pään lyöntitukiin verrattuna Full Swing KIT on selkeästi tarkempi, mutta myös kalliimpi.

Sopii myös simulaattorikäyttöön

Full Swing KIT toimii myös E6 Connect -golfsimulaattoriohjelman kanssa. Suomessa E6 Connect -ohjelman voi hankkia kertamaksulla 750 dollarin hintaan. Toimitukseen sisältyy viiden kentän simulaattori ja 16 harjoitusaluetta pysyvään käyttöön. Amerikanserkkumme voivat tämän lisäksi tilata noin 600 taalan vuosittaismaksulla yli sadan kentän kokoelman.

Olemme kokeilleet E6-ohjelmaa useilla muilla kokoonpanoilla, ja se on mitä mainioin vaihtoehto. Full Swing KITin kanssa emme kuitenkaan testanneet simulaattorigolfia. Oman haasteensa siihen nimittäin tuovat KITin lievät epätarkkuudet varsinkin pitkien avauslyöntien kierteiden sisätila-analysoinnissa.

HYVÄÄ

+ Toiminta ulkorangella
+ Monipuoliset mittaukset
+ Näyttö etulevyssä

HUONOA

– Tarkkuus sisätiloissa
– Pilvipalvelu maksullinen
– Ei Android-yhteensopiva

Full Swing KIT

Hinta: 4 890 €
Paino: 1,8 kg
Mitat: 26 x 17 x 10 cm
Akun kapasiteetti: 8000 mAh (5 tuntia)
Testiversio: 1.17 (33) ja iPad sovellusversio 1.1.11 (1894)
Maahantuoja: System-300 Finland Oy
Internet: www.gr8golf.fi ja www.fullswing.com
Puhelin: 050 451 0001

Lue seuraavaksi: Testissä jokamiehen lyöntitutkat Garmin Approach G80 ja Swing Caddie SC300

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje